Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

Door , zondag 17 april 2016 om 16:45
Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

foto: Sirotti

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race 2016 gewonnen. De ervaren Italiaan van Wanty-Groupe Gobert was de betere van Michael Valgren (Tinkoff) in een sprint-à-deux, nadat zij zich hadden losgereden op de laatste meters van de Cauberg. In de sprint achter hem werd Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) derde door Bryan Coquard te snel af te zijn.

Kopgroep zonder Nederlanders
De koers werd direct hard gemaakt, waardoor het peloton zelfs even in twee delen brak. Vluchters kwamen in het eerste uur ook niet weg. Elf mannen wisten zich toch nog los te rukken van het peloton, zonder Nederlanders: Laurens De Vreese (Astana), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Reza (FDJ), Larry Warbasse (IAM Cycling), Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice), Fabien Grellier (Direct Energie) en Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini). Zij hadden bij de eerste passage aan de finish, na zo’n zestig kilometer, een voorsprong van 4.35.

Orica-GreenEDGE en Katusha nemen heft in handen
In het peloton waren het de verwachte ploegen die de kop namen. Orica-GreenEDGE, Sky en Katusha controleerden de vlucht en bepaalden het tempo in dienst van hun kopmannen Michael Matthews, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez. Zij lieten het verschil schommelen rond de vier minuten.

De koers breekt open, evenals de hemel
De koers bleef lange tijd gesloten, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven Valkenburg en omstreken. Rodriguez kwam in de smalle straatjes ten val, maar kon terugkeren. Ook Stef Clement kwam hard in aanraking met het asfalt. Op 65 kilometer van de meet gebeurde eindelijk eens iets in het peloton. Tosh Van der Sande trok ten aanval en kreeg Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Björn Thurau mee. Sky mende het peloton.

17-04-2016 Amstel Gold Race;

Regen en hagel kenmerkten de koers – foto: Sirotti

Gilbert en Dumoulin lossen
De Vreese, Howes, Montaguti, Bono, Grellier en Warbasse hielden stand in de kopgroep. De vier achtervolgers bleven hangen rond de anderhalve minuut. De Eyserbosweg was de plek voor Michael Albasini om een nieuwe speldenprik te plaatsen. Hij kwam niet ver, waarna LottoNL-Jumbo zich goed liet zien van voren. Van der Sande was de sterkste van de achtervolgers, maar hij kon niet voorkomen dat het op gang getrokken peloton hen op de Keutenberg terugpakte. Philippe Gilbert was een van de gelosten, waarna een mechanisch probleem ook Tom Dumoulin uitschakelde.

Wellens geeft er een stevige snok aan
Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg was het tempo te hoog voor de uittredend winnaar: Michal Kwiatkowski zakte er doorheen en stapte direct af. Het peloton van zo’n vijftig man sterk pakte op veertien kilometer de laatste vroege vluchters terug. Orica-GreenEDGE nam de leiding in het peloton, maar zij hadden geen antwoord op een venijnige aanval van Tim Wellens op acht kilometer van de meet. De Lotto Soudal-Belg liep twintig seconden uit. Van organisatie was geen sprake in de achtergrond, al kwamen sommige ploegen met wanhoopspogingen om Wellens terug te pakken.

LottoNL-Jumbo leidde het peloton op de Cauberg, waar Wellens nog een voorgift van twaalf seconden had. Gasparotto sprong op de flanken van de slotklim over de dappere Wellens. In Gasparotto’s wiel moest Bakelants afhaken. Michael Valgren maakte nog oversteek naar het Italiaanse wiel. In de achtergrond bleef men afwachten, waardoor Gasparotto zijn tweede overwinning in de Amstel Gold Race (na 2012) op kon rapen.

17-04-2016 Amstel Gold Race; 2016, Wanty - Groupe Gobert; 2016, Tinkoff; 2016, Bardiani Csf; Gasparotto, Enrico; Valgreen Andersen, Michael; Colbrelli, Sonny; Valkenburg;

Het podium van de Amstel Gold Race 2016: Valgren, Gasparotto, Colbrelli – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

153 Reacties

xistnc 17 april 2016 om 17:19

Het opbouwen van de spanning is mooi, als er de laatste anderhalf uur van alles achter de koplopers gebeurt. Maar uiteindelijk toch weer een soort anti-climax.

Wat een aanfluiting overigens voor de Nederlanders. Massaal in de eerste groep achter de winnaar, maar niemand lijkt iets te willen of te kunnen. We gaan straks met een klein clubje naar het WK, vrees ik. Maar de vaststelling van tekort komen an sich vind ik erger. Pelotonvulling, meer niet. Met Maurits Lammertink overigens als nog enigszins positieve uitschieter.

Nick Doup 17 april 2016 om 17:24

Door de nabespreking van de AGR is het op WielerFlits momenteel drukker dan gebruikelijk. Hierdoor zijn we minder goed bereikbaar.

– Redactie

vlek 17 april 2016 om 17:24

Aanvallen gaat ook woensdag echt niet lonen. Totaal onzinnig om dat dan wel van de Nederlanders te verwachten. En als ze dan iets proberen (zoals Lindeman vandaag), wordt dat ook niet opgemerkt blijkbaar.

miguelon 17 april 2016 om 17:25

En nu zal het weer uren duren voor er een volledige uitslag is… Ergernis troef vandaag!

Gebruikersnaam 17 april 2016 om 17:25

De voorzichtige tactiek van Lotto-Jumbo heeft toch maar netjes tot een 23e plek geleid.

Daarmee moeten ze slechts 5 PT teams voor zich laten!

Lombarda 17 april 2016 om 17:26

Mooi verrassend podium. De Nederlanders waren goed, en beter dan veel van de favorieten. Maar helaas had niemand van hen een demarrage of een sprint in de benen. De kou had duidelijk zijn tol geëist. Kleine Italiaantjes hebben daar misschien net wat minder last van: vier man bij de eerste acht!
Wat vinden sommige mensen hier het toch moeilijk te verkroppen als hun favorieten niet vooraan eindigen. Dan is het maar meteen helemaal niks.

miguelon 17 april 2016 om 17:26

Owww, de uitslag is er al, nu nog een leukere koers vlg jaar! Positief blijven!

xistnc 17 april 2016 om 17:26

@Redactie
Het zou heel goed aan de koppeling met PCS kunnen liggen. Daar is het op zo’n moment ook altijd erg druk met F5-ers.

Zjoske 17 april 2016 om 17:27

@Miguelon
Ik hoop dat je iets positiever in het leven staat als dat je hier vaak overkomt.
De uitslag staat al op pcs trouwens…

Kwiat 17 april 2016 om 17:27

Beetje meer respect voor de Amstel mag wel hoor.

Deze prachtkoers laat ik niet na een paar mindere edities afschilderen als ‘waardeloos’.

Matisz 17 april 2016 om 17:28

Mooie winnaar en vooral prachtig en oprecht interview!!!

denise 17 april 2016 om 17:28

De beste klassiekers hebben we gehad met PR en RVV. Matthews is voor mij een teleurstellende renner. Op de NOS zeiden ze het correct : “Hij wacht op een taxi-service”.
Mooie winnaar bij een klein Belgisch ploegje.

Sammysosa 17 april 2016 om 17:29

47 man in de eerste groep, ongelofelijk. 7 Nederlanders daarbij, waarvan er 0(!) iets hebben gepresteerd…

Timocycling 17 april 2016 om 17:31

Vooral de Nederlandse ploegen zijn zo vreselijk kansloos geweest. Geen enkele aanval, helemaal niks! En dat in je thuiskoers!!

Janjanssen98765 17 april 2016 om 17:32

Ik had moeite wakker te blijven.
Het enige wat me zal bijblijven is het verhaal achter de winnaar.

miguelon 17 april 2016 om 17:32

@ Zjoske, zeker, geloof dat ik je net voor was

Sagan=hulk 17 april 2016 om 17:33

Al bij al een behoorlijke Gold Race gezien. Je kan hier gewoon geen geweldige koers verwachten die al vroeg wordt opengebroken en lang aantrekkelijk is, dit ligt aan het parcours, deelnemersveld en de mentaliteit van de renners, aangezien aanvallen toch zinloos is. Een parcoursverandering zal volgens mij geen oplossing bieden. Maar goed, elke soort koers is nodig.

Hulde aan Wellens en Gasparotto. Ze doen het allebei op de twee meest belangrijke plaatsen van het parcours. Vooraf aanvallen kan je enkel doen waar Wellens het doet, want dat is de enige plek waar de grote controle wat weg is. Jammer dat hij het niet redt. Gasparotto doet het op ervaring, maar de echte toppers waren wel niet op de afspraak. Jammer dat Sagan niet wou rijden, hij had gewonnen vermoed ik.

Lionel Gesink 17 april 2016 om 17:34

Ik zeg gewoon kasseien op de Keutenberg neer leggen.. Zonder kasseien geen spanning..

Lennimator 17 april 2016 om 17:35

Popie Jopie van Vliet moet eens na gaan denken…

oscarito1908 17 april 2016 om 17:35

Overigens vond ik dat Zonneveld en Nelissen goede alternatieven hadden.

Erkanermaar1dewinnaarzijn 17 april 2016 om 17:35

Na een AGR 2016 komt er een AGR 2017.

Heeft de organisatie één jaar de tijd om eens goed na te denken, over heel veel.

Striga 17 april 2016 om 17:36

Matthews en Gerrans de twee grootste plakkertjes worden perfect afgezet en gaan vervolgens in elkaars wiel zitten en een beetje rond koekeloeren ipv het gat dichten voor de ander. Zielige mannetjes zeg man man man..

BramBoogie 17 april 2016 om 17:37

Ik mis Mr. Prodent! Wat waren die koersen, achteraf, toch mooi. Uiteraard na elke wedstrijd teleurgesteld na wederom een tweede plaats, maar er was tenminste spanning en koers.

Johnny7 17 april 2016 om 17:38

Was niet om aan te gluren man, nu ook eens op houden met zeiken over Gesink en Kelderman met dagsuccessen, ze kunnen gewoon helemaal niets. Klaar.
Maar goed, niemand liet iets zien… maak het dan iets korter of wat dan ook.. dit is gewoon niet leuk meer.

Purito 17 april 2016 om 17:40

Het blijft toch een koers met een hoog kermisgehalte.

Nee, dit is niks.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll