Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

foto: Sirotti

zondag 17 april 2016 om 16:45

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race 2016 gewonnen. De ervaren Italiaan van Wanty-Groupe Gobert was de betere van Michael Valgren (Tinkoff) in een sprint-à-deux, nadat zij zich hadden losgereden op de laatste meters van de Cauberg. In de sprint achter hem werd Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) derde door Bryan Coquard te snel af te zijn.

Kopgroep zonder Nederlanders
De koers werd direct hard gemaakt, waardoor het peloton zelfs even in twee delen brak. Vluchters kwamen in het eerste uur ook niet weg. Elf mannen wisten zich toch nog los te rukken van het peloton, zonder Nederlanders: Laurens De Vreese (Astana), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Reza (FDJ), Larry Warbasse (IAM Cycling), Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice), Fabien Grellier (Direct Energie) en Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini). Zij hadden bij de eerste passage aan de finish, na zo’n zestig kilometer, een voorsprong van 4.35.

Orica-GreenEDGE en Katusha nemen heft in handen
In het peloton waren het de verwachte ploegen die de kop namen. Orica-GreenEDGE, Sky en Katusha controleerden de vlucht en bepaalden het tempo in dienst van hun kopmannen Michael Matthews, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez. Zij lieten het verschil schommelen rond de vier minuten.

De koers breekt open, evenals de hemel
De koers bleef lange tijd gesloten, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven Valkenburg en omstreken. Rodriguez kwam in de smalle straatjes ten val, maar kon terugkeren. Ook Stef Clement kwam hard in aanraking met het asfalt. Op 65 kilometer van de meet gebeurde eindelijk eens iets in het peloton. Tosh Van der Sande trok ten aanval en kreeg Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Björn Thurau mee. Sky mende het peloton.

17-04-2016 Amstel Gold Race;

Regen en hagel kenmerkten de koers – foto: Sirotti

Gilbert en Dumoulin lossen
De Vreese, Howes, Montaguti, Bono, Grellier en Warbasse hielden stand in de kopgroep. De vier achtervolgers bleven hangen rond de anderhalve minuut. De Eyserbosweg was de plek voor Michael Albasini om een nieuwe speldenprik te plaatsen. Hij kwam niet ver, waarna LottoNL-Jumbo zich goed liet zien van voren. Van der Sande was de sterkste van de achtervolgers, maar hij kon niet voorkomen dat het op gang getrokken peloton hen op de Keutenberg terugpakte. Philippe Gilbert was een van de gelosten, waarna een mechanisch probleem ook Tom Dumoulin uitschakelde.

Wellens geeft er een stevige snok aan
Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg was het tempo te hoog voor de uittredend winnaar: Michal Kwiatkowski zakte er doorheen en stapte direct af. Het peloton van zo’n vijftig man sterk pakte op veertien kilometer de laatste vroege vluchters terug. Orica-GreenEDGE nam de leiding in het peloton, maar zij hadden geen antwoord op een venijnige aanval van Tim Wellens op acht kilometer van de meet. De Lotto Soudal-Belg liep twintig seconden uit. Van organisatie was geen sprake in de achtergrond, al kwamen sommige ploegen met wanhoopspogingen om Wellens terug te pakken.

LottoNL-Jumbo leidde het peloton op de Cauberg, waar Wellens nog een voorgift van twaalf seconden had. Gasparotto sprong op de flanken van de slotklim over de dappere Wellens. In Gasparotto’s wiel moest Bakelants afhaken. Michael Valgren maakte nog oversteek naar het Italiaanse wiel. In de achtergrond bleef men afwachten, waardoor Gasparotto zijn tweede overwinning in de Amstel Gold Race (na 2012) op kon rapen.

17-04-2016 Amstel Gold Race; 2016, Wanty - Groupe Gobert; 2016, Tinkoff; 2016, Bardiani Csf; Gasparotto, Enrico; Valgreen Andersen, Michael; Colbrelli, Sonny; Valkenburg;

Het podium van de Amstel Gold Race 2016: Valgren, Gasparotto, Colbrelli – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

152 Reacties

LutsenkoFan 17 april 2016 om 16:45

Wauw.. ik dacht op 40/30 km van het einde misschien is het dit jaar wat leuker maar man man man, zelfs de Cauberg was matig.. heel het peloton bleef erbij..

Edit: Chapeau Gaspa, je was mijn favoriete renner in deze koers!

0
WCEendT 17 april 2016 om 16:46

Er moet wat aan dit parcours veranderen… Gewoon weer boven op de Cauberg finishen.

0
sirmatthew 17 april 2016 om 16:46

Alle favorieten wel compleet door het ijs gezakt zeg …

0
jooprioolpijp 17 april 2016 om 16:46

als wel vaker: saaier dan saai. vlug vergeten

0
MrKennedy85 17 april 2016 om 16:46

Grootste verliezer van de dag is de koersorganisatie. Deze top drie is (met alle respect voor de renners) de grootste antireclame die je je wensen kan.

Erg zonde van Wellens overigens.

0
Laatste man 17 april 2016 om 16:46

Mooie winnaar. Voor Antoine.

Orica en Sky enorm verloren. Lammertink leuk sprintje.

0
gibbedefluppe 17 april 2016 om 16:47

Wat een vreselijke finale. Niemand die een deftige aanval kon plaatsen op de Cauberg. Valverde zal gevloekt hebben dat hij dit jaar paste.

0
Sammysosa 17 april 2016 om 16:47

Bijzonder saaie koers, met een aardige 3.4km gezien. Hopelijk worden de terecht hartenkreten op WF verhoord en wordt de finale aangepast.

Complimenten voor de snelle upload van het verslag trouwens! Jullie hadden ook verder niks te doen tijdens de koers ;)

0
janne6 17 april 2016 om 16:47

Om het parcours spannend te houden moet je de finish gewoon op de Cauberg leggen anders heb je gewoon te maken met een halve Milan – Sanremo.

0
Barcanoord 17 april 2016 om 16:47

Wat een dramatische wedstrijd is dit geworden. En wat laf gereden door Lottojumbo. Iemand mee met Wellens en ze hadden een goede kans om vooruit te blijven.

0
John Bidon 17 april 2016 om 16:47

Minst aansprekende podium van de afgelopen jaren. Amstel is niets meer en niets minder dan een trainingskoers voor de Waalse Pijl.

0
miguelon 17 april 2016 om 16:47

Wat een flutkoers…. Zielige top 10, man, man, man… Treurnis, na die prachtige koersen in Belgie en Frankrijk is dit wel héél confronterend

0
Cyclingbruh 17 april 2016 om 16:47

Puike prestatie van Lammertink ook. Liet het volgens mij wat lopen in de sprint, maar oogde heel sterk op de Cauberg.

0
the student 17 april 2016 om 16:48

Ik vind het een best knappe overwinning. Hij maakte gewoon zelf de koers op de cauberg.

0
Purito 17 april 2016 om 16:48

Het was best een aardige Gold Race, maar toch heeft de koers me geen moment kunnen boeien. Ik weet niet waarom.

Wel een knappe overwinning van Gaspa! Echt zijn koers dit.

De favorieten vallen zwaar tegen. Henao, Gerrans, Kwiat, Gilbert Matthews, Costa… allemaal niks. Ik hoop echt dat Purito geen last heeft van zijn val, want dan krijgen we een ouderwetse Bala vs Purito in de komende koersen! Met misschien Dan Martin daarbij.

0
Tuubke 17 april 2016 om 16:48

Een kilometer of 10 voor het einde zag ik nog een stuk of 6 man van TLJ. En als er dan wordt gedemareerd, is er niemand bij. Zitten ze naar elkaar te kijken of ze mee mogen/moeten. En dat in je thuiskoers….

0
Temlin 17 april 2016 om 16:49

En daarom is dit nou een van de meeste verschrikkelijkste en minste wedstrijden van de kalender.

0
Lennimator 17 april 2016 om 16:50

Hulde,

Thats how you do it!

0
LyndaLid 17 april 2016 om 16:51

Dit is echt een draak van een wedstrijd. Dit is geen klassieker. Bah, veredeld sprint criterium. Hulde voor Tim Wellens.

En Gasparotto, het is jou en je team gegund. Valgren was absoluut de sterkste, maar die krijgt neem ik aan het prijzengeld.

Bah, snel door naar hopelijk een wél leuke Luik en dan maar de Giro. Van Vliet, als je niks verandert mag je opsouten.

0
GP The Netherlands 17 april 2016 om 16:52

Sorry hoor maar hier vond ik niet heel veel aan. Wel mooie winnaar

0
Kwiat 17 april 2016 om 16:54

Mooie Amstel geweest. Heb zeker genoten, ondanks dat het een kopie is van vorig jaar eigenlijk. Echt hulde aan Wellens, rasaanvaller, die man gun je het echt. En dat parcours…het is perfect maar dat lusje kan echt niet. De koers werd volledig stilgelegd.

En Kwiat is Kwiat. Te wisselvallig. Maar dat maakt het mooi.

0
Romāns Vainšteins 17 april 2016 om 16:54

Verdiende overwinning voor een prima outsider maar man man man wat is de koers toe aan een simpele wijziging > Keutenberg MOET de laatste bekliming zijn want is de enige nog echt onderscheidende anno 2016 en daarna zo zigzag mogelijk finishen of op de Cauberg of gewoon in het centrum van Valkenburg, voila.

‘..dan krijgen we een ouderwetse Bala vs Purito in de komende koersen! Met misschien Dan Martin daarbij..’

Nachtmerriescenario > wachtwachtwachtpoef, precies de mindset die deze koersen naar de volledige klote aan het helpen is. Dan nog liever dat ze er allemaal even netjes bij gaan liggen en de aansluiting missen.

0
pirazzi 17 april 2016 om 16:56

Net alsof ik Peter Sagan hoor praten, de manier waarop Gasparotto Engels spreekt.

0
ifor 17 april 2016 om 16:56

Prachtig om iemand van WGG zo zien te winnen, hulde! Leuk ook als PCT ploegen WT eendaagse (klassieker is een ietwat groot woord) pakken.

0
Feilluu 17 april 2016 om 16:56

Tsjah wilco, dit gebeurt dus als je met de beste 15 over de cauberg raakt, dan zitten topspurters als Coquard, Matthews en Colbrelli…

Schakelde de laatste 3 kilometer in, zag welgeteld een aanval, die worden nummer een en twee, en de andere aanval wordt 10e…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone