Emotionele ploegleider Roodhooft: “Het lijkt bijna op de nieuwe Merckx”
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2019 om 18:15

Emotionele ploegleider Roodhooft: “Het lijkt bijna op de nieuwe Merckx”

Mathieu van der Poel heeft voor ontroering gezorgd bij ploegleider Christophe Roodhooft van Corendon-Circus. Het ongeloof was van het gezicht af te lezen bij Roodhooft. “Ik ben er niet goed van”, zei hij tegen Sporza met tranen in zijn ogen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“We wisten zo weinig en in één keer wint hij, we dachten dat hij voor plek drie reed”, legt Roodhooft uit. “De koersradio was zo slecht. We wisten niets en ik had mij drukgemaakt in de radio, want we konden hem weinig info geven. Hij vroeg erom en uiteindelijk zien we hem opschuiven en dan denken we dat hij voor plek drie rijdt. We komen op anderhalve kilometer van de meet en we horen: Mathieu van der Poel is de winnaar.”

Bij Corendon-Circus was de radio- en tv-verbinding in de volgwagen weggevallen. “Het kwam dus als een baksteen op onzen kop, maar ook als een geschenk uit de hemel”, zegt de ploegleider. “Voor mij is het op dit niveau nieuw. Wij komen allemaal nieuw, maar hij schrijft nieuwe wielertheorieën. Hij doet dingen die ongezien zijn. Ik ken hem al een beetje en aan zijn houding kan ik zien wat er in hem omgaat. Het is zo plezant werken met hem, als wielerliefhebber is het onwaarschijnlijk om met hem te kunnen samenwerken.”

‘Bijna de nieuwe Merckx’
Voor de Gold Race pakte Van der Poel ook al zeges in de Brabantse Pijl, Dwars door Vlaanderen en de GP de Denain. In de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem werd hij vierde. “Ik zou een achterlijke zijn als ik had gezegd dat ik dit verwacht had”, aldus Roodhooft. “Nu denk ik wel: als in de Ronde van Vlaanderen die stomme bloembak daar niet zat, wat had het dan geweest? In Gent-Wevelgem wordt hij ingesloten, maar de Ronde was zo fenomenaal. Dit overtreft alles. Ik heb altijd gedacht dat het een speciale is, maar het lijkt bijna de nieuwe Merckx te zijn die aangekomen is. Allez sorry, maar zo lijkt het nu gewoon wel.”

De Amstel Gold Race is de afsluiter van de wegcampagne van Van der Poel dit voorjaar. Hij mikt nu op de wereldbekers in het mountainbike. “We gaan hem even rust gunnen. Hij snakt daar wel naar, mentaal en fysiek is het tijd om te stoppen. Ook voor ons allemaal. Het is een heel lang jaar al.”

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
21 april 2019 18:29
Een nieuwe Merckx gaat van der Poel niet worden aangezien hij geen grote rondes gaat rijden, maar qua talent zou hij best wel in de buurt kunnen komen. Net als Evenepoel trouwens.
    21 april 2019 18:37
    Eigenlijk vind ik MvdP tot nu toe het meest vergelijkbaar met Sagan. Qua type rijder en allebei ook lonkend naar de mtb en mvdp dan ook naar de cyclocross
    21 april 2019 18:41
    Zou er ooit een eendaagse wedstrijd komen met een strijd tussen Evenepoel en Van der Poel?
    21 april 2019 19:12
    @flitsvolger, wegwedstrijden op het WK en De Spelen wellicht?
    21 april 2019 19:45
    Merckx is de grootste.

    Maar dat tijdperk is niet te vergelijken met nu. Een paar landen deden er toen mee. En het wielrennen was nog niet zo gespecialiseerd. Een Merckxiaanse prestatie in dit tijdperk is daarom nog meer indrukwekkend.
    22 april 2019 10:55
    Heb Mathieu weleens live gezien bij de NK veldrijden voor junioren. Eerst de training alleen en toen de wedstrijd. Ook alleen. Ik zag geen verschil.
21 april 2019 18:39
Wellicht opteert Evenpoel nu toch weer het voetballen boven het wielrennen.
21 april 2019 18:45
edit wf: niet doen

En emotionele uitspraken net na de koers dienen altijd gerelativeerd te worden.
    21 april 2019 18:58
    Oké, maar ik had het dus wel degelijk over Eddy Merckx. Niet over Van der Poel, van wie ik zeker aanvoel dat hij absoluut zuiver rijdt. Daar is zelfs geen discussie over.
    21 april 2019 19:08
    Spijtig dat de moderators hier nooit ingrijpen als er insinuaties tegen niet-Nederlandse renners worden gemaakt. Komop zeg, wat Van Der Poel dit seizoen toont is gewoon ongeloofwaardig. Binnen een paar weken zal hij ook het mountain-biken domineren, na eerder het veld en de weg te hebben gedomineerd.
    21 april 2019 19:21
    Hollow Knight, zelf ben ik een Belg, en alles behalve een chauvinist. Ik dweep niet graag met met mijn land en zijn export-producten. Liever streng maar toch rechtvaardig. Al is het soms dansen op een dunne koord, dat geeft ik wel toe.
21 april 2019 18:59
Nooit spreken over de nieuwe Merckx en als het op een emotioneel moment per ongeluk toch gebeurt: heel vlug terugnemen!
    21 april 2019 19:07
    Idd want matje is wel clean
    22 april 2019 02:52
    @ Erik V
    Datis niet netjes
21 april 2019 19:51
Sagan heeft nooit zo gedomineerd in een korte periode.

Daarmee zeg ik niet dat MvdP ooit zo’n palmares als dat van Sagan bijelkaar zal fietsen.
    21 april 2019 19:58
    Als MVDP zo blijft doorfietsen zal hij een veel beter palmares bij elkaar fietsen dan Sagan. Sterker nog, ik zie Sagan geen grote wedstrijd meer winnen als MVDP ook meedoet. Het lijkt me echt Game Over voor Sagan. MVDP is beter in alles dus hoe kan Sagan hem in een klassieker ooit verslaan?
    21 april 2019 20:16
    Ik hoop van niet, maar misschien heeft VDP nu wel de vorm van zijn leven en tikt hij dit niveau nooit meer aan. Om ook maar in de buurt te komen van Sagan, moet je toch zeker heel wat jaren bij de allerbesten zijn. Vergelijk na een paar superweken eenvoudigweg niet te maken
    21 april 2019 22:39
    Niet komen zeveren dat Sagan nooit meer een koers zal winnen en dat Mvdp nu iedere keer Sagan zal kloppen. Hoe lang volg je de koers? Al zeker een hele maand?
    21 april 2019 23:02
    Sagan heeft twee monumenten drie wks, geen idee hoeveel groene truien en iets van 8 tour etappes oid?
    En dan tellen we kleine wedstrijden als br pijl nog niet mee die Sagan ook nog even gewonnen heeft.
    Vdp heeft daar alleen agr tegenover. Leuk maar het duurt jaren om alleen in de buurt te komen
21 april 2019 20:21
Hij heeft gelijk en het is GEWELDIG. Genieten en geen enkele voorzichtigheid ajb, dit is TOP!
21 april 2019 20:25
Ik zie wel een soort Sagan in Mathieu, die was ook al vroeg een veel winnaar, op verschillende terreinen.
Maar met de jaren is Sagan meer en meer tussen de wielen gaan rijden, en wanneer hij ook maar een keer uit het zadel gaat, zit het halve peloton op zijn wiel. Ik zie dit bij MVDP ook gebeuren.
    21 april 2019 22:03
    Mathieu kan blijkbaar 15 kilometer met een half peloton op zijn wiel blijven knallen om dan overal (van op kop) voorbij te sprinten, daar waar Sagan dan meestal zo'n sprint verliest van een Kwiatkowski of zo. VDP doet dingen waar Sagan alleen maar van kon dromen.
    21 april 2019 23:05
    Sagan wint jaarlijks nog altijd meer dan vdp nu gedaan heeft. Het is een paar weken, maar als vdp maar paar weken op de weg rijd is dat wat het is. Sagan heeft ook wel erg sterke staaltjes laten zien. Hij is nu eenmaal niet elk jaar de beste, dat geldt toch voor elke topper
21 april 2019 20:28
Palmares Merckx op zijn 24e: 3x Milaan-San Remo, Giro, Tour, WK op de weg, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik.

Palmares van der Poel op zijn 24e: GP Denain, Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race.
    21 april 2019 20:34
    Dat zijn verschillen idd, net zoals de keuze (cyclo/mtb/weg) van de twee totaal verschillend is. Niet te vergelijken. Daarom vind ik de nieuwe Merckx ook totaal niet van toepassing.
    21 april 2019 20:41
    Qua wereldtitels doet Matje gewoon al beter dan Merckx: 5-4 ;)
    21 april 2019 21:08
    Hoeveel veldritten had Merckx op zijn 24e? En hoe zat het met zijn MTB prestaties op die leeftijd?
    22 april 2019 16:08
    Weg is weg, cross is cross, mountainbike is mountainbike en baan is baan. Nooit overwinningen samen tellen, maar apart per onderdeel. Trouwens Merckx won 445 wegwedstrijden als prof en dan nog eens 18 zesdaagsen.
21 april 2019 21:20
Tuurlijk niet de nieuwe Merckx, die zal ook nooit meer geboren, worden, maar wel de eerste Matthieu. Weergaloos fenomeen. Ook door de manier waarop. Aanvallen, aanvallen, aanvallen. Wat een verfrissende figuur. En die prachtige eigenwijsheid van die man. Volgend jaar de Olympische Spelen als hoofddoel. Heerlijk.
21 april 2019 21:43
Nu niet weer meteen doorslaan en weer oude helden erbij gaan betrekken. Mathieu is Mathieu, een uitzonderlijk talent op zowat elke discipline van het fietsen.
Zou wel wat zijn als Mathieu ook 286 wedstrijden gaat winnen, dan hebben we er nog 269 te gaan, als die allemaal zo gaan als vandaag dan mag hij van mij iedere dag winnen.
21 april 2019 22:34
Mvdp is een fenomeen maar de ganse haleluja-stemming is wel overdreven. Hij heeft het echt uitzonderlijk gedaan maar even een vergelijking met een ander groot kanon uit de laatste 2 decennia. Boonen had op zijn 24ste het volgende op zijn palamares: 2x E3, 1×Gent-Wevelgem, 1× Parijs-Roubaix, 1×Ronde van Vlaanderen, 2 ritten in de tour, groene trui en het Wk. Ritoverwinningen in kortere etappekoersen laat ik nog even buiten beschouwing. Ik denk dat sommigen toch even met hun voetjes op de grond moeten komen. Hij blijft een uitzonderlijke prestatie maar zeker niet "ongezien".
    21 april 2019 22:39
    Geen enkele vergelijking gaat eigenlijk ooit op. Maar deze al helemaal niet. VDP gaat zich vanaf nu, deze leeftijd, pas (half) op de weg -bij de grote jongens- richten. En dan beginnen de Belgen over op 24-jarige leeftijd.
    21 april 2019 22:42
    Uhm, wat is je punt? Trouwens, vriendelijke groeten vanuit Maastricht...
    21 april 2019 22:47
    Je zegt wat Boonen op zijn 24e bijeen gekoerst had. Maar VDP begin nu pas op dat niveau te koersen en gaat zich misschien nooit volledig op de weg richten. Dus waarom de vergelijking? Laten we nog niet beschouwen na zijn eerste handvol koersdagen op WT-niveau.
    21 april 2019 22:53
    Mocht het maar kort duren dit sprookje dan kunnen we over 20 jaar altijd nog een mooie 'VDP: Ik ben god niet' reeks maken.
    21 april 2019 22:54
    Ik lees hier nochtans beschouwingen genoeg dat hij de nieuwe messias is. De wielergroten van weleer verbleken allemaal bij dit nieuwe wonderkind...Een beetje normaal doen en het een in een correct perpectief plaatsen is nodig.
    21 april 2019 23:27
    Het punt is dat merckx en boonen en vast nog wel meer grootheden op die leeftijd meer hadden gewonnen. Dat kun je proberen weg te relativeren maar, maar het is natuurlijk vreemd om dat weg te relativeren maar ondertussen wel allerlei grootspraak te doen of te verdedigen.
    22 april 2019 12:08
    Mwielerfan, lees de discussie nog eens een keer. En denk dan nog eens goed na over wat je zegt.
21 april 2019 22:36
Als hij op z'n 28e naar SKy gaat dan zie ik hem ook wel grote rondes winnen
21 april 2019 22:43
Het moderne wielrennen is dusdanig geëvolueerd dat een nieuwe Merckx nooit zo zou kunnen domineren als toendertijd..
Überhaupt, zowel klassiekers als grote rondes winnen is bijna onmogelijk geworden (al zie ik Dumoulin er misschien nog wel toe in staat)..
    21 april 2019 23:21
    Valverde?????? Nibali????? Waar kom jij plots uitgekropen??

    edit wf: dat laatste mag je achterwege laten
    21 april 2019 23:28
    Dumoulin rijdt ze niet eens. Nee echte grote kampioenen als nibali en Valverde die de wielersport eren. Dat zijn de echte helden
    22 april 2019 17:48
    Er zijn drie renners die de vijf monumenten op hun erelijst hebben. Drie Belgen dan nog. Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck, alhoewel die zijn winst in de Ronde van Vlaanderen te danken had aan de diskwalificatie van Freddy Maertens.
21 april 2019 22:58
@VerstandOpNul

Nibali, MSR & 2x Lombardije
    22 april 2019 21:00
    Ja betweters.. ik zei "bijna". Zoveel uitzonderingen zijn er dus niet..
    Merckx won meerdere malen Parijs-Roubaix en vele grote rondes. Dit zijn vandaag de dag zulke specialistische disciplines geworden dat dat nu voor een coureur nauwelijks allemaal te bereiken is.
21 april 2019 23:44
De vergelijking met Merkx is niet eens zo gek. Wat Van der Poel hier al laat zien is fenomenaal. Collega renners worden te kijk gezet in de finale. Hopelijk kan hij deze vorm de komende jaren doortrekken. De druk zal wel toenemen.
21 april 2019 23:50
Heb de AGR niet live kunnen meemaken, maar MvdP heeft opnieuw zijn uitzonderlijke klasse getoond. Als er iemand is die de 5 monumenten zou kunnen winnen is hij het wel. Hij is bij uitstek de representant van de tendens van de laatste jaren dat men zich weer wat minder lijkt te gaan specialiseren. Dat hij het ook nog zo verfrissend doet maakt deze ontwikkeling nog verheugender.
22 april 2019 07:48
In algehele zin zijn vergelijkingen met Merckx bijzonder vermoeiend. Het leeuwendeel van de hedendaagse volgers heeft geen enkel idee in welk kader dit te plaatsen.
    22 april 2019 09:46
    Ik vermoed dat 75% van de volgers hem nooit hebben zien fietsen.
    22 april 2019 11:25
    Misschien zou het nuttig zijn om eens artikelen te plaatsen met opmerkingen van collega's / tijdgenoten over Merckx. Men weet gewoon niet meer wie hij was.
    22 april 2019 17:59
    Misschien kan dit filmpje ook helpen. https://youtu.be/vGAOwJW-r3I.
22 april 2019 11:06
Is Roodhooft terug emotioneel geworden? Dat was ook al zo toen Niels Albert wereldkampioen veldrijden werd. Ik begin toch wel wat te twijfelen aan zijn geaardheid.
    22 april 2019 16:13
    Zijn geaardheid? Dus je bedoelt dat hij voor de mannen zou zijn? Dus mogen mannen die voor de vrouwen zijn niet emotioneel reageren?

Reacties zijn gesloten.