Elizabeth Deignan zegeviert in Parijs-Roubaix voor vrouwen na solo van 81 kilometer, Vos tweede

zaterdag 2 oktober 2021 om 16:41
Elizabeth Deignan zegeviert in Parijs-Roubaix voor vrouwen na solo van 81 kilometer, Vos tweede

foto: Cor Vos

Elizabeth Deignan heeft de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. De renster van Trek-Segafredo trok ten aanval op de eerste kasseienstrook en bleef uit handen van de aanstormende Marianne Vos.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Zaterdag 2 oktober stond dan eindelijk de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen op het menu. Een koers van 115,6 kilometer naar de wielerbaan in Roubaix, met 29,2 kilometer aan kasseistroken. 

De eerste echte aanval bleek zaterdag meteen de juiste te zijn. Op de eerste kasseistrook, toen er nog 81 kilometer te rijden was, ging Elizabeth Deignan er alleen vandoor. Vooraf had niemand een stuiver gegeven voor haar vlucht, maar door de chaos achter haar breidde ze beetje bij beetje haar voorsprong op het peloton uit.

Deignan bezig aan een monstersolo – foto: Cor Vos

Achtervolging op Deignan komt moeizaam op gang
Rensters als Marianne Vos en Elisa Longo Borghini ranselden het peloton wel een aantal keer uit elkaar, maar na elke kasseistrook kwamen er steeds weer rensters terug. Zo kon er nooit een gecontroleerde achtervolging op gang komen. Vele valpartijen hielpen daarnaast ook niet bij het terughalen van de Britse renster. Op elke strook was het wel een keer raak. Wereldkampioene Elisa Balsamo maakte op een vervelende manier kennis met de kasseien in het noorden van Frankrijk, net als Lotte Kopecky en vele anderen.

Met nog 25 kilometer te gaan kwam er dan toch een achtervolging op gang. Jumbo-Visma, Movistar en SD Worx deden wat werk voor de kopvrouwen, waardoor de voorsprong terugliep van meer dan tweeënhalve minuut tot twee minuten.  De Champins-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre moesten toen echter nog komen.

Vos in de tegenaanval – foto: Cor Vos

Vos jaagt op Deignan, maar komt te laat
Om toch nog kans op de zege te maken, trok Vos meteen ten aanval. Niemand was in staat om te volgen. Longo Borghini probeerde het even, maar kraakte snel. De overige rensters konden ook niet mee of werden opgehouden door een valpartij. Ellen van Dijk smakte daar namelijk hard tegen de grond; de wereldkampioene tijdrijden nam een aantal rensters met zich mee. 

Het podium was na deze stroken beslist, want Vos slaagde er niet meer in om het gat met Deignan te dichten. Met Deignan op een, Vos op twee en Longo Borghini op drie kwamen ze allemaal solo aan op de mythische wielerbaan in Roubaix.

Dit artikel delen:

76 Reacties

VerstandOpNul 2 oktober 2021 om 17:58

Ik kan niet zeggen dat ik op het puntje van mijn stoel zat..

Leek ook of er maar weinig serieuze kanshebsters meereden..

0
mightymert 2 oktober 2021 om 18:46

DQ voor Kopecky zou imho zeer terecht zijn, rijdt zo een renster van haar fiets af.

0
Pietspeed 2 oktober 2021 om 18:48

Toch wel een beetje een teleurstellend koersverloop en aanfluiting voor het dameswielrennen.
Niets dan lof voor de verdiende winnaar Deignan, maar de wijze hoe stemt tot nadenken. De crème de la crème van het dameswielrennen die haar laat rijden en haar bij lange na niet weet terug te halen. De vrouwen kunnen duidelijk niet overweg met kasseien. Met alle respect maar een vergelijking met kunnen autorijden dient zich aan. Bij zo’n monument mag, moet de afstand toch wel 130 a 140 km zijn. Nu nog geeneens de helft van bij de mannen. Overigens waren de weercondities nog vrij goed met wind in de rug en droog.

0
Polleke 2 oktober 2021 om 19:08

Dacht een uur lang dat we de toertocht live te zien kregen…

0
Lalsacien 2 oktober 2021 om 19:14

Heb je wel eens de toertocht gereden?

0
Polleke 2 oktober 2021 om 19:30

De toertocht niet…

0
Limal 2 oktober 2021 om 19:18

Heel mooi dat we dit eindelijk te zien hebben gekregen, met een fantastisch podium als resultaat! Hopelijk dat ze volgende keer uitzenden vanaf de eerste kasseistrook en dat het droog is zodat er meer rensters kans maken op de winst. Ik ga in elk geval met veel plezier en ontzag voor de prestaties weer kijken.

0
toiletduck 3 oktober 2021 om 08:06

Unpopular opinion: ik vond het een flutkoers. Komt waarschijnlijk omdat ik PR sowieso al als een outlier ziet ipv als het epicentrum van de koers. Maak het nat en er blijft voor mij weinig over van wat koers zo mooi maakt. Van mij mogen die buien vandaag overwaaien. Ik ben blij voor al die dames met hun breuken dat na vandaag het seizoen toch al (bijna) klaar zou zijn.

Overigens natuurlijk verdiende winnares, heeft er keihard voor geknokt en het niet gestolen.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone