EK 2020: Voorbeschouwing tijdrit mannen

EK 2020: Voorbeschouwing tijdrit mannen

foto: Cor Vos

maandag 24 augustus 2020 om 08:00

Er wordt dit jaar toch nog een Europees kampioenschap verreden. De meeste Europese tijdrittoppers zijn door uiteenlopende redenen dan misschien wel niet aanwezig in Plouay, er wordt toch een trui vergeven. Wie neemt de sterrentrui van Remco Evenepoel maandag over? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het Europees kampioenschap tijdrijden voor profs gaat niet heel ver terug in de geschiedenis. Aankomende week wordt de sterrentrui pas voor de vijfde keer vergeven. Op initiatief van de Europese wielerbond UEC kwam in 2014 het idee op om een continentale titelstrijd voor de profs te organiseren.

Het idee kwam niet uit de lucht vallen. Al sinds 1995 werden er jaarlijks Europese kampioenschappen georganiseerd. Deelname was toen alleen nog maar mogelijk voor beloften. Het leverde een aantal bekende winnaars op, zoals Adriano Malori, Marcel Kittel en Alex Dowsett. Zij zouden zich allemaal nog eens laten gelden in profcategorie.

In 2016 werd het EK tijdrijden dan voor het eerst bij de profs georganiseerd. De Franse stad Plumelec had de eer gekregen om dit kampioenschap te hosten. Met Jonathan Castroviejo kon het een Spanjaard huldigen als eerste winnaar. Een goede tijdrijder, die even daarvoor al vierde was geworden op de Olympische Spelen.

Na de overwinning van Castroviejo begon de Belgische dominantie in deze discipline. Victor Campenaerts kreeg in 2017 de sterrentrui om de schouders gehangen, nadat hij Maciej Bodnar nipt was voorgebleven in het Deense Herning. Een jaar laten zou hij zijn titel verdedigen in Glasgow. Vorig jaar was Campenaerts niet van de partij: Remco Evenepoel eiste in Alkmaar de titel voor zichzelf op.

flag-europe Laatste vier winnaars EK tijdrijden mannen
2016flag-es Jonathan Castroviejo
2017flag-be Victor Campenaerts
2018flag-be Victor Campenaerts
2019: flag-be Remco Evenepoel


Vorig jaar

Remco Evenepoel was al hot na zijn overwinning in de Clásica San Sebastián, maar na zijn Europese titel tegen de klok vorig jaar kon de renner uit Schepdaal niet meer stuk bij het Belgische wielerpubliek. In Alkmaar boekte Evenepoel een heel emotionele zege, die hij opdroeg aan de pas overleden Bjorg Lambrecht en Stef Loos. Enkele dagen eerder had hij al aangegeven met het winnen van de sterrentrui de sterren in de hemel te willen eren.

Remco Evenepoel kan het niet geloven – foto: Cor Vos

Evenepoel heeft zijn zege vorig jaar zeker niet gestolen. Vrij snel werd duidelijk dat de Belg bezig was aan een indrukwekkend tijdrit. Halverwege had Evenepoel al meer dan tien seconden voorsprong genomen op concurrenten Kasper Asgreen en Edoardo Affini. Een voorsprong die hij in het restant van de wedstrijd steeds verder wist uit te bouwen.

Eenmaal aangekomen in de hotseat na zijn 22 kilometer lange tijdrit begon het wachten op tijdritkanonnen Yves Lampaert, Alex Dowsett en Stefan Küng. Allen kwamen niet aan de tijd van Evenepoel, waardoor Evenepoel zich tot Europees kampioen kroonde. Asgreen werd tweede, Affini derde.

flag-europe EK tijdrijden mannen in Alkmaar 2019
flag-nr1 flag-be Remco Evenepoel (België) 22,4 km in 24m55s
flag-nr2 flag-dk Kasper Asgreen (Denemarken) +19s
flag-nr3 flag-it Edoardo Affini (Italië) +21s
4. flag-ch Stefan Küng (Zwitserland) +21s
5. flag-gb Alex Dowsett (Groot-Brittannië) +22s
Volledige uitslag


Parcours

Het tijdritparcours in Plouay is een parcours zoals Tom Dumoulin hem graag zou hebben: heuvelachtig. De Nederlander staat echter niet aan de start, omdat Nederland geen tijdritafvaardiging heeft afgestuurd naar Frankrijk en de Nederlander in voorbereiding is op de Tour de France. Nergens is het echt vlak, waardoor de tijdrijders hun krachten goed moeten verdelen.

In en rondom Plouay heeft de UEC een 25,6 kilometer lang parcours uitgetekend. Na een kort begin door de stad worden de deelnemers over de D178 naar het dorpje gestuurd Kernescléden gestuurd, waarna zij langs de Scorff-rivier weer op huis aan gaan. Heel technisch is dat parcours niet: grotendeels rijden de renners rechtdoor.

De heuvels maken het parcours lastiger. Alhoewel het parcours nooit boven de 150 meter uitsteekt, rijden de renners constant op en af. Wie zichzelf al tegenkomt in de eerste omhoog lopende kilometers, kan worden afgeschreven voor de titel. Ook de laatste kilometers zijn door het profiel nog erg verraderlijk.

Afstand: 25,6 km
Hoogtemeters: 364
Start: 16.10 uur
Finish: 17.15 uur


Favorieten

Het is goed zoeken naar tien favorieten voor het EK tijdrijden. Veel tijdrittoppers staan namelijk niet aan de start in Plouay. Velen zijn zich aan het voorbereiden op de Tour de France, het EK tijdrijden past dan niet meer in het programma. Nederland is niet van de partij, omdat het EK tijdrijden niet valt te combineren met het NK op de VAM-berg. Ook regerend Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel is er niet bij door een bekkenbreuk.

De ogen zullen maandag alsnog zijn gericht op België. Alhoewel Yves Lampaert, Wout van Aert en Evenepoel dus niet starten, heeft het land nog een absolute tijdrittopper in huis. Victor Campenaerts is zelfs tweevoudig Europees kampioen tijdrijden. Vocsnor is dan ook de favoriet om de sterrentrui mee naar huis te nemen.

Victor Campenaerts op het BK – foto: Cor Vos © 2020

Campenaerts is ook een van de weinige renners die al een tijdrit in de benen heeft zitten na de coronabreak. De NTT-renner stond enkele dagen geleden nog aan de start van het Belgisch kampioenschap tijdrijden, waar hij op 41,6 kilometer ‘slechts’ dertig seconden moest prijsgeven op winnaar Van Aert. Het belooft wat voor maandag, aangezien Campenaerts Van Aert inschat als de beste tijdrijder ter wereld. Jasper De Plus is de tweede deelnemer aan Belgische kant. Een zege mag misschien (nog) niet worden verwacht van de 23-jarige renner van Circus-Wanty Gobert, maar De Plus heeft een talent voor tijdrijden. Vorig jaar won hij de Chrono des Nations U23 en de Tacx Tijdrit Emmen.

Campenaerts zal stevige concurrentie krijgen uit andere landen. Alex Dowsett is kandidaat-winnaar uit Groot-Brittannië. De 31-jarige Brit werd vorig jaar vijfde op het EK en het WK tijdrijden. Voor Dowsett, die graag naar de Olympische Spelen wil, moet het beter. Om een felbegeerd plekje af te dwingen in de Britse selectie voor Tokio, zou een Europese titel niet misstaan voor Dowsett. Dit seizoen reed de renner van Israel Start-Up Nation nog geen tijdrit.

Ook op het EK tijdrijden in Alkmaar eindigde Dowsett als vijfde – foto: Cor Vos

Bij Stefan Küng is dat anders. De Zwitserse hardrijder reed er al drie. Het leverde hem naast een achtste plaats in Parijs-Nice en een derde plaats in de Ronde van de Algarve zijn vierde achtereenvolgende overwinning op het Zwitsers kampioenschap op. In Belp reed Küng overtuigend naar de overwinning, voor Silvan Dillier en Stefan Bissegger. De renner van Groupama-FDJ mag maandag dromen van de sterrentrui. Hetzelfde geldt voor Tom Bohli. De 26-jarige Zwitser was ooit een groot tijdrittalent, maar Bohli heeft zijn belofte nooit kunnen inlossen. Doet hij dat maandag wel?

Edoardo Affini, de kersverse aanwinst van Jumbo-Visma voor 2021, reed als neoprof vorig jaar naar een ijzersterke bronzen medaille. De 23-jarige Italiaan heeft als oud-Europees kampioen tijdrijden bij de beloften veel in zijn mars in deze discipline. Vorig jaar kwam het er al uit bij Affini in de Ronde van Groot-Brittannië, waar hij de tijdrit op zijn naam schreef. In de individuele tijdrit van de Binck Bank Tour was hij ook al tweede. Zijn derde plaats op het Italiaanse kampioenschap tijdrijden vorige week was dan misschien wel teleurstellend, maar het staat buiten kijf dat Affini maandag een kanshebber is.

Affini vorig jaar op het WK tijdrijden – foto: Cor Vos

Daarna wordt het moeilijker om echte kanshebbers te vinden voor het EK tijdrijden. Rémi Cavagna is de grootste kans op een Franse overwinning. De renner van Deceuninck-Quick-Step werd vorige week Frans kampioen tijdrijden voor Benjamin Thomas en Bruno Armirail en mag het nu laten zien op een hoger niveau. Cavagna moet dat kunnen. De Fransman eindigde vorig jaar al een keer als derde in een tijdrit in de Ronde van Spanje.  De 26-jarige Ryan Mullen is net als Cavagna een outsider voor de overwinning. De Ier werd op 22-jarige leeftijd vijfde op het WK tijdrijden, maar heeft daarna nooit doorgepakt. Ierland zal op hem hopen, al zijn zijn tijdritresultaten dit jaar niet om over naar huis te schrijven.

Rui Costa moet het voor Portugal gaan doen. De 33-jarige Portugees heeft in het verleden wel eens tijdritten gewonnen, zoals in de Ronde van Zwitserland in 2013. Maar die dagen liggen al ver achter Costa. Alhoewel hij nog steeds degelijke tijdritresultaten weet te behalen, lijkt het niet heel erg aannemelijk dat hij het Campenaerts en co. lastig gaat maken. Maar vergeet niet: Een oude vos verliest zijn streken niet. Ook van Jan Tratnik is het niet aannemelijk dat hij echt om de zege zal meedoen. Maar de Sloveen kan verrassen, zoals hij dat vorig jaar ook deed in de proloog van de Ronde van Romandië.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Victor Campenaerts
*** Alex Dowsett, Stefan Küng
**  Edoardo Affini, Rémi Cavagna, Rui Costa
* Tom Bohli, Ryan Mullen, Jan Tratnik, Jasper De Plus

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Het blijft maandag droog in Plouay en omstreken. Volgens Buienradar wordt het 21 graden en zal er een stevige zijwind (windkracht 4 op de Schaal van Beaufort) uit het westen waaien. Sporza en Eurosport zenden het EK tijdrijden uit vanaf 16.10 uur.


Dit artikel delen:

47 Reacties

freirefreire 22 augustus 2020 om 14:19

Ik kan op het moment zeker tien Europeanen bedenken die beter zijn dan Campenaerts, maar ze zijn er niet bij. Ik wil geen afbreuk doen aan een overwinning, en wie er niet is kun je ook niet verslaan, maar hoe je het ook wendt of keert is dit een gemankeerd kampioenschap.

Tsja, het is niet anders. Laten we maar allang blij zijn dat er überhaupt gekoerst wordt.

Hollow Knight 22 augustus 2020 om 14:36

Benieuwd of je hetzelfde gaat zeggen wanneer Matje het EK op de weg wint.

Ik vermoed van niet.

(Toch wel bijzonder dat Campenaerts brons behaalde op het WK tijdrijden als er minstens 10 Europeanen beter zijn dan hem).

Frank V 22 augustus 2020 om 14:46

10? Dumoulin, Roglic, Evenepoel, Van Aert en Thomas. Campenaerts pakte brons op het WK Bergen, won Tirrenotijdrit en was op weg naar een 3de stek op het WK van Yorkshire op zo’n 20 seconden van Evenepoel.

Wereldwijd bekeken komt daar nog Dennis bij en Froome.

Hollow Knight 22 augustus 2020 om 14:49

@Frank V

Geraint Thomas en Froome behoren echt niet meer tot de beste (tijd)rijders van het peloton. Bij de ene is er een gebrek aan motivatie en de andere is nog niet volledig herstelt van een zware valpartij. Ze zijn allebei ook niet meer van de jongste…

Romāns Vainšteins 22 augustus 2020 om 14:53

Het maakt geen zak uit want in wielrennen gaat het om starten en dan de snelste zijn, niet om wat Jan en alleman wel of niet noemen kan.

adelaarvanantwerpen 22 augustus 2020 om 15:21

Ik ben geen campenaerts fan, maar welke tien tijdrijders zijn er beter in Europa?

bartp25 22 augustus 2020 om 16:38

HK wat is toch steeds die haat tussen België en Nederland van jou. Het is toch een gedevalueerd ek, waarom zou je dat betwisten? Voor het overgrote deel ontbreken de toppers. Dusja als van der Poel wint dan sta ik echt niet op de banken dat hij Europees kampioen is. Leuke overwinning meer niet. Als campenaerts wint is hij Europees kampioen terwijl hij in België het aflegt tegen van aert.

Hollow Knight 22 augustus 2020 om 16:57

Niets haat. Ik toon gewoon de hypocrisie van de comments hier aan.

Er zijn trouwens geen 10 betere tijdrijders in Europa dan Campenaerts hoor.

bartp25 22 augustus 2020 om 17:42

Op een goede dag hoort campenaerts zeker bij de top van Europa. Maar als alle toppers hier starten rijdt hij geen top 5. En dat is gewoon de waarheid. Zelfde geldt voor van der poel in huidige vorm voor de wegrace.

bartp25 22 augustus 2020 om 18:02

Sterker nog, zo ver ik weet mogen per land 2 man deelnemen. Campenaerts had niet eens kunnen starten als België met zijn top 2 had kunnen komen.

Ainu 22 augustus 2020 om 18:37

@bartp25: Het feit dat Campenaerts niet zou starten omdat de 2 landgenoten op dit moment de 2 sterkste renners ter wereld zijn (voor blessure dan), is geen bewijs van zwakte bij Campenaerts. Hij toonde op het BK dat de vorm goed zit en heeft in het verleden al bewezen goed te kunnen pieken naar z’n doelen. Dat verdient toch iets meer respect.

bartp25 22 augustus 2020 om 19:43

Wie heeft het over respect? Campenaerts kan als geen ander pieken naar een bepaald doel. Behoort tot de betere tijdrijders ter wereld. Daar heb ik zeker respect voor. Maar simpel gezegd hoort hij niet bij de top 5 van Europa. Dat hij topfavoriet is betekent dus dat andere toppers er niet zijn. Ergo dit is een gedevalueerd ek, en als hij wint is dat een mooie overwinning maar geen topprestatie. Geen disrespect maar een realistische kijk op dit ek tijdrijden.

Hollow Knight 22 augustus 2020 om 21:36

@bart

De vorm van VDP is in stijgende lijn. Anders word je niet tiende in de Ronde van Lombardije wanneer je 75kg weegt. Dat is eigenlijk best wel indrukwekkend hoor.

Campenaerts was derde op het WK tijdrijden in 2018 en zou weer op het podium hebben gestaan verleden jaar zonder valpartij.

Zonder die valpartij in de Ronde van Tsjechië had Campenaerts wellicht nipt gewonnen op het BK… Ik vond de tijdrit van WVA eigenlijk maar teleurstellend. Hopelijk is hij nog niet over zijn piek heen.

bartp25 22 augustus 2020 om 23:26

Hk als als als. Is toch een simpele discussie. Is dit een volwaardig ek tijdrijden? Als kung en campenaerts topfavorieten zijn is het een simpel antwoord. Hoop dat je dat ook inziet.

Veloburto 23 augustus 2020 om 12:45

HK heeft hier voor de verandering gelijk. Er zijn echt geen 10 betere tijdrijders in europa dan Campenaerts.

Panache 23 augustus 2020 om 22:28

Hoe knap van Campenaerts dat er 10 beteren zijn, maar hij probleemloos top-10 rijdt, soms podium en incidenteel wint. Dan haal je alles uit je carrière en daar kan ik alleen maar respect voor hebben.

Sephiroth 23 augustus 2020 om 22:53

Ff proberen voor de gein:
Ganna, evenpoel, lampaert, van Aert, Dumoulin, roglic.
Twijfel gevallen cq parcours afhankelijk:
Van Emden, Langeveld, van Baarle, Thomas, froome, castroviejo, pogacar, Martin, Bjerg, Küng…

Dus ja het kan theoretisch, evt is hier kijken ook wel leuk: https://www.procyclingstats.com/rankings/me/rider-specialties/time-trial

boenk 24 augustus 2020 om 02:19

Jullie kunnen een potje lullen. Beter? Dat zijn er slechts 4. Evenepoel, van Aert, Dumoulin, Roglic.

Als ze een goeie dag hebben mogelijk op hetzelfde niveau: Lampaert, Küng, Dowsett, Ganna, Thomas, Asgreen, Alaphilippe, en misschien vergeet ik er nog eentje die op een blauwe maandag hem zou kunnen verslaan.

Maar dan heb je't zowat gehad.

Sepiroth, je begrijpt dat die ranking COVID-19 afhankelijk is? De afgelopen 3 jaar is Campenaerts niet uit de top 3 geweest op PCS.

Kannibaal van Schepdaal 24 augustus 2020 om 10:37

Als bijvoorbeeld Van Aert of Evenepoel hier aan de start stond, zou Campenaerts natuurlijk niet winnen, maar om zomaar te schreeuwen dat er tien Europese tijdrijders beter zijn dan Campenaerts, is wel heel gemakkelijk.

Het zou fijn zijn mocht @freirefreire de namen noemen die hij in gedachten heeft en één en ander zou staven met statistieken.

KimJungPoels 22 augustus 2020 om 14:20

Ik denk dat Campenaerts hier toch wel twee keer lek moet rijden om niet te winnen.

Murcia 22 augustus 2020 om 14:27

Matig deelnemersveld, de strijd zal gaan tussen Victor en Küng.

WernerFranke 22 augustus 2020 om 14:28

Ik zie Küng toch als grote favoriet, of heb ik teveel naar de wedstrijdjes op de rollen gekeken?

boenk 24 augustus 2020 om 02:10

Waarschijnlijk. Evenepoel zijn virtuele wedstrijden trokken ook op niet veel. Lijkt erop dat de kleine aerodynamische renners (zoals ook Campenaerts) in het nadeel zijn op de rollen.

Hollow Knight 22 augustus 2020 om 14:40

Jasper De Plus een ster geven getuigt van weinig kennis trouwens. Hij werd op 3 en een halve minuut gereden op het BK tijdrijden en dat moet dan zijn sterkste discipline zijn…

Die jongen heeft gewoon geen talent. Ik vermoed dat volgend jaar zijn laatste jaar bij de profs is.

Derierre de la course 22 augustus 2020 om 21:54

Wat is dat nou weer voor onzin. Zonder talent wordt je, zeker in België, echt geen prof.

harryjohan71 22 augustus 2020 om 22:31

De overige deelnemers aan EK tijdrijden hebben ze bij wielerflits waarschijnlijk nog niet van gehoord. Laat staan dat ze weten hoe goed ze in tijdrijden zijn. Misschien is top 10 voor Jasper de Plus wel mogelijk.

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 22:59

We zullen wel zien wie gelijk heeft morgen.

boenk 24 augustus 2020 om 02:09

Als De Plus top 20 haalt, zal hij heel blij zijn denk ik. Kan een sympathieke knul zijn, maar het zit niet in die jongen in. Die zou zelfs bij de beloften geen top 10 rijden. En al helemaal niet op een glooiend parcours (in tegenstelling tot zijn broer, kan hij niet bergop).

Grobbel 24 augustus 2020 om 08:54

@boenk: er staan nauwelijks 20 renners op de startlijst (voor een groot deel bestaande uit exoten uit het continentale circuit), dus die top 20 moet op zich wel lukken voor Jasper de Plus.

Frank V 22 augustus 2020 om 15:27

Küng zou het kunnen halen op deze korte omloop door zijn pure power in een kanonstart te gooien.

stalle 22 augustus 2020 om 18:07

Les absents ont toujours tort.

Japsie 22 augustus 2020 om 21:11

Gênante startlijst, overbodige koers, zielloos.

harryjohan71 22 augustus 2020 om 22:35

Het blijft een trui. Renners maken er zelfs een doel van om de trui dit jaar te winnen. Deze kans krijgen ze nooit weer.

Frank V 24 augustus 2020 om 11:02

Hierboven en hieronder zijn duidelijk geschreven voor het NK.

kooltje 23 augustus 2020 om 08:38

Waarom geen Nederlandse deelname?

Toch relatief grote kans op de titel

Ik denk aan van Emden, Kelderman, Langeveld bijvoorbeeld

boenk 24 augustus 2020 om 02:03

Nu zijn Campenaerts en Küng geen Evenepoel, van Aert of Dennis, maar je bent toch wel een beetje dronken als je ervan uitgaat dat een van Emden, Langeveld of Kelderman een "relatief grote kans" zouden maken. Op dit parcours zou Kelderman "een kansje" hebben. De andere twee niet in de verste verte.

Cunego 23 augustus 2020 om 09:38

Dit deelnemersveld is matig. Remco zou dit makkelijk gewonnen hebben.

harryjohan71 23 augustus 2020 om 11:16

Dat geldt voor meer renners die er niet zijn!

denistel 23 augustus 2020 om 22:17

lastig parcours persoonlijk zou ik de plus tratnik en costa hier
hoger inschatten dan Campenaerts maar we zullen zien.

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 22:24

De Plus? Costa?

https://www.youtube.com/watch?v=iGLXMKUWkJE

boenk 24 augustus 2020 om 02:00

Jasper, niet Laurens.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 18:21

@boenk

Dat het over Jasper ging weet ik. Daarom dat ik zo hard moest lachen.

Hij is 19de geworden op 3 en een halve minuut.

boenk 24 augustus 2020 om 02:00

Jasper De Plus krijgt hier één ster. Als die top 20 rijdt zal het al heel mooi zijn.

ssj 24 augustus 2020 om 09:38

Er starten er maar 28, dus dat zou moeten lukken…

toiletduck 24 augustus 2020 om 09:36

Zou leuk zijn als Affini wint, met het oog op volgend jaar. Kans lijkt echter niet zo groot.

Frank V 24 augustus 2020 om 10:58

Toevoeging onderaan van het weer en de wind vind ik een echte +.
Dank :)

user5697 24 augustus 2020 om 13:36

De afwezigen hebben steeds ongelijk. Zeker als die afwezigen jaar na jaar afwezig zijn. Uit lafheid of omdat ze zelf weten dat ze te kort zullen schieten. Die tien “beter dan Campenaerts in Europa” is dan ook een giller.
Ik ben wel benieuwd of Campenaerts op dit toch wat “op en af” parcours wel zijn beste niveau zal halen. Een verrassing is nooit uit te sluiten (ik denk bvb aan een Cavagna).

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair