Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

vrijdag 7 december 2018 om 08:00
Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

foto: @AndriesBakker

Wat is een overeenkomst tussen de bondscoach van het Nederlands elftal, de nominaties voor het Sportgala en een wielercommentator? Het antwoord? Iedereen heeft er een mening over. Je vindt het goed of je vindt het slecht. Een middenweg lijkt er bijna niet te bestaan. In deze aflevering van De Eindejaarslijstjes: wie is de populairste wielercommentator?

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandse wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan daarnaast voor kleinere koersen soms afstemmen op een zender achter de decoder (Ziggo), regionale omroepen of streams.

NOS

Bij de NOS vormt Herbert Dijkstra het vertrouwde geluid tijdens de Tour de France. Samen met analist Maarten Ducrot vormt hij inmiddels een bijna onafscheidelijk duo tijdens de drieweekse door Frankrijk. Zijn ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt. Naast wielrennen is Dijkstra ook een vaste stem bij het schaatsen.

Bij sommige klassiekers en andere koersen, zoals de Hammer Series en ook het NK op de weg dit jaar, is Joris van den Berg de stem die je begeleidt bij het volgen van de koers. Hij is vooral bekend van de etappesamenvatting in het Tourjournaal. De derde NOS-commentator in dit lijstje is eigenlijk de man van de radio, Gio Lippens. Lippens is geroemd als commentator van Radio Tour de France. In 2015 leverde hem dat zelfs een prijs op voor beste sportverslag.

Eurosport

Eurosport heeft al een aantal jaar Home of Cycling als slogan. De Europese sportzender is die slogan ook steeds meer aan het waarmaken. Zo’n beetje alle grote wielerkoersen zijn te zien bij Eurosport, de Italiaanse koersen – waaronder de Giro d’Italia – zelfs exclusief.

De bekendste commentatoren bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, bekend van de term “hard tegen onzacht”, en José Been, de eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland.

Door de groei aan aantal wedstrijden die Eurosport uitzendt, is ook het team van commentatoren uitgebreid. Steeds vaker is de ietwat hese stem van Jan Hermsen te horen en dit jaar is ook Sander Kleikers aangetrokken als commentator. De Limburger, bekend als stem en gezicht van de Limburgse regionale zender L1, is sinds maart ook te horen op Eurosport.

Sporza

“Dag dames en heren!” De vaste openingszin van Michel Wuyts. Wie niet afstemt op de NOS of Eurosport kan terecht bij ‘De Belg’. En daar zit Wuyts al heel wat jaren op de troon. Hij deelt die spreekwoordelijke troon – in veel gevallen een klapstoeltje in de commentaarcabine – met analist José De Cauwer.

Wanneer Wuyts niet van de partij is, is het Renaat Schotte die de honneurs waarneemt. In de Vlaamse voorjaarsklassiekers is hij de vaste verslaggever op de motor. Daarnaast is hij commentator bij het baanwielrennen en koersen als de BinckBank Tour. Een man die net als Lippens steeds vaker de overstap maakt van radio naar tv is Christophe Vandegoor. Net als Lippens is hij dé commentator tijdens de Tour, maar dan op de Vlaamse radio.

De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn niet compleet zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, net als de Tour de France zonder Vive le Vélo. Vannieuwkerke is vooral bekend als talkshowhost, maar voorziet de kijker ook een aantal keer per jaar van commentaar tijdens wielerwedstrijden.

Overig

Voor de echte wielerfreaks zijn er uren aan koers te zien op andere kanalen. Ziggo Sport is een van de partijen die steeds meer wielrennen in het programma-aanbod opneemt. Bij de betaalzender is een oude bekende te horen tijdens wielerwedstrijden. Ex-Eurosport-commentator Martijn Berkhout. Dit jaar was hij onder meer te horen tijdens de Ronde van Burgos en Tour of Fuzhou.

Een nieuwkomer in de lijst is Daan van den Berg. Dit jaar debuteerde hij als vaste commentator voor de wedstrijden van de Holland Cup. Van den Berg is gespecialiseerd in het Nederlandse Continentale wielrennen. Namens de Topcompetitie spreekt hij ook de samenvattingen in voor Eurosport. Ook is hij als freelancer verbonden aan WielerFlits (Materiaalzone) en de NOS.

Voor Vlaamse wielerfans is Merijn Casteleyn een vertrouwd gezicht én stem. Hij is de wielerspecialist van VTM en verzorgde dit seizoen onder meer het commentaar bij de wedstrijden van de Napoleon Games Cycling Cup en de veldritten die op VTM te zien zijn.

Volgende week verschijnt de lijst met beste analisten.

Dit artikel delen:

88 Reacties

Boomie1 7 december 2018 om 08:38

Dit is heel persoonlijk. Ik heb persoonlijk niet veel met Dijkstra en Ducrot, daar waar ik Gio Lippens wel goed vind. Wuyts stond altijd bovenaan maar die is te nationalistisch geworden.

0
Arry1337 7 december 2018 om 10:05

Vorige jaren was ik ook meteen voor Wuyts gegaan, maar heb dit nu ook niet meer gedaan. Hij zit er steeds vaker naast, is nog amper objectief en inderdaad steeds nationalistischer. Heb me afgelopen Vuelta ook dood geërgerd aan het zeggen van Lindeman wanneer hij het over Kelderman had, gebeurde geregeld, en Sean Yates ipv Simon.

We worden allemaal oud, maar wanneer er zoveel mensen naar je luisteren vind ik kritisch oog voor detail belangrijk, en daar schort het naar mijn mening meer aan

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 10:15

Hij gaat gewoon precies hetzelfde schuitje in als Smeets maar de algehele kijker maakt dat geen moer uit.

0
Dolfy 7 december 2018 om 13:38

Nadeeltje voor Wuyts is wel dat het zijn eerste of grootste liefde is en voor Mart Smeets is dat het basketbal. Bij die laatste geeft Mart nog steeds erg goed commentaar…

0
Mwielerfan 7 december 2018 om 16:58

Smeets was vast goed als je vooral verhalen over 30 jaar geleden wil horen. En zelf helemaal niks volgt waardoor het totaal gebrek aan kennis van huidige sport je niet ergert.

0
Pietspeed 8 december 2018 om 04:50

Neigt soms naar de wat narcistische Smeets… Overigens zou Jose de Cauwer als (co-) commentator zeker in dit rijtje niet misstaan.

0
Jandepandaman 7 december 2018 om 09:02

Ik mis in dit lijstje toch echt José de Cauwer, vind hem altijd heerlijk droog en scherp. Hij zal wel missen als zijnde co-commentator. Maar als ik dan kijk naar kunde en kennis en het nationalistische buiten beschouwing laat, dan is het hoe dan ook Michel Wuyts.

0
bidon colle 7 december 2018 om 09:06

@Jandepandaman: Michel Wuyts is nog eens een uitstekend speaker op een startpodium voor het voorstellen van de ploegen en renners op de grote Vlaamse koersen. Zo te zien weten dat blijkbaar hier veel mensen niet of vergeten dat ze gewoon op WielerFlits.

0
snoep de hond 7 december 2018 om 09:13

Wielerflits had vorig jaar inderdaad een apart lijstje voor analisten, zoals o.a. Ducrot, De Cauwer en Kroon. Dus dat lijstje zal morgen wel aan de beurt zijn.

0
vlaamse ardennen 7 december 2018 om 10:10

Cauwer kan niet zo goed praten, maar qua kennis steekt hij er met kop en schouders bovenuit vind ik.

0
EddyB1958 7 december 2018 om 19:58

@bidon,Wuyts stelt sinds Antwerpen de startplaats van de Ronde van Vlaanderen is, de renners niet meer voor. En ook was hij dit jaar niet meer aanwezig in Leuven, bij de start van de Brabantse Pijl.

0
west 7 december 2018 om 09:15

Zijn voor mij allemaal niet slecht, ik kan niet naar de NOS luisteren vanwege *** Ducrot, maar Dijkstra is uitstekend voor een trage, lome sprintetappe.
edit wf: let op je taalgebruik

Been ligt onder een vergrootglas, want de enige dame, en ze mist net als Dijkstra dat extra beetje wielerkennis dat de Belgen hebben. En als ze haar echte passie, dameswielrennen, meer gaan uitzenden, dan is zij daar een hele goede voor.
Vanbelleghem vind ik niet storend, maar heeft ook weinig extra's en de neiging om in de herhaling te vallen.
Kleikens is verfrissend, maar ik vind hem niet altijd even soepel in combinatie met zijn co-commentator.
Wuyts is in principe de beste maar het becommentariëren wil wel eens overslaan in supporteren.
Vannieuwkerke heeft niet dat extra's dat zijn twee collega's wel kunnen hebben, maar is niet storend. En hij heeft echt wel verstand van zaken.
Schotte is wel gewoon heel goed, tot het punt dat de spanning er echt af is en dan gaat ie extreeme uitspraken doen om er wat van te maken.

0
platteprijs 7 december 2018 om 11:00

@West, mooie analyse, kan ik me bij aansluiten. Tsja en het is bijna Kerstmis, dus de redactie let wat beter op het taalgebruik ;)

0
Mathieu Moller 7 december 2018 om 09:29

Dijkstra gestemd. Ik vind zijn droge humor echt heerlijk. Vooral tijdens een saaie sprintetappe kan dat echt een verademing zijn. Het herkennen van renners en onthouden van anekdotes en uitslagen gaat hem wat minder af, maar die heb ik doorgaans hier op Wielerflits toch al langs zien komen en de renners kan ik meestal zelf wel herkennen.

0
LucasR 7 december 2018 om 17:51

Dijkstra en droge humor? Echt?

0
HennieK 7 december 2018 om 22:07

Ja ja, er wordt wat afgelachen in juni in huize Moller :-)

0
Mwielerfan 7 december 2018 om 09:43

Dijkstra is vooral goed in schaatsen en wordt verder als werkverschaffing ingezet. Kan kennelijk geen koffie rondbrengen dus moet ie maar zo’n commentaar hokje in.

0
AZH 7 december 2018 om 09:47

Wat doet Wuyts in dit rijtje??

0
vlaamse ardennen 7 december 2018 om 10:07

Vraag me ook af hoe het komt dat die leek daar komt te staan.

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 09:51

Ik heb voor de aardigheid simpelweg op de beste gestemd en dan kom je bij Wuyts uit. Dijkstra heb ik persoonlijk ook geen enkele moeite mee.

Voor mij is het vaak gewoon toeval of ik bij NOS dan wel Sporza blijf hangen wanneer ze beiden uitzenden. Ken die vaste teams al zo lang en beiden zijn ze vakkaundig genoeg om de boel aan elkaar te lullen zonder dat het gaat irriteren.

0
fm187 7 december 2018 om 10:07

Jose Beenham rofl

0
fm187 7 december 2018 om 10:11

Hoop dat het grap is idd. Ramp voor wielrennen.

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 10:17

Zag wel dat ze vrienden is met Dotan op Facebook ….

0
Jeff 7 december 2018 om 10:27

Ik vind Wuyts toch de aangenaamste om me op sleeptouw te nemen door een wielernamiddag. Maar De Cauwer en Herijgers zijn met hun humor m’n favorieten. Schotte vind ik wat stijf en bij Been heb ik vaak het gevoel dat ik er meer van ken dan de commentator :-)

0
Doordrijver 7 december 2018 om 16:07

Hier moet ik me bij aansluiten. Wuyts kan me doorheen de namiddag trekken. De anderen niet. Dat hij dan wat lult boeit me minder.

0
Veloburto 7 december 2018 om 10:37

De Cauwer en Kroon zijn mijn favorieten, maar blijkbaar geen commentatoren. Als ik moet kiezen uit dit rijtje, kies ik voor Wuyts. Ik vind Herbert Dijkstra echt een verschrikking. Zodra er een Nederlander even kansloos in een kopgroepje zit, gaat ie helemaal los en fantaseren over een overwinning

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 11:11

Dat is juist zijn taak man.

Wij mogen wel weten wie Ventoso is maar al onze landgenoten willen gewoon wegmijmeren met het idee dat een genetisch en cultureel verwant zoogdier de outgroup erop legt.

0
rahimns 7 december 2018 om 11:21

Dat was inderdaad heel irritant tijdens het NK wielrennen, elke keer als er een Nederlander in zat ging hij weer… was blij dat er ook eens een Belg meesprong ;)

0
platteprijs 7 december 2018 om 10:58

De Dotam-connectie, scherp RV!

0
platteprijs 7 december 2018 om 11:01

Was spannend … Schotte klopt Wuyts met banddikte.

0
platteprijs 7 december 2018 om 11:04

Eigenlijk gaat het niet om het individu maar om de combinatie. Plaats Been en Traksel samen, dat is nog erger dan de som van beiden apart. Zet daarentegen Kroon naast Been en dat mitigeert het leed toch behoorlijk.

0
Brabander 7 december 2018 om 11:08

Naar Dijkstra en Ducrot kijk ik nimmer. Ik heb weinig met ze en je hebt ze ook niet 'nodig', want er is Sporza. Joris van den Berg vind ik vreselijk. Wat kraamt die een onzin uit. Terwijl hij een fijne stem heeft.
Bij Sporza is De Cauwer echt geweldig. En dan het liefst in combinatie met Renaat, want Wuijts heeft de laatste jaren narcistische trekjes.
Bij Eurosport vind ik de humorloze Vanbelleghem en de droge Kroon echt een topkoppel. Die vullen elkaar fantastisch aan.

0
Pietspeed 8 december 2018 om 04:59

Eens!

0
achtpuntzes 7 december 2018 om 11:22

Ik heb Jose Been gekozen, die wordt veruit het meest genoemd in de reacties en op t forum, dus dan zal die wel het meest populair zijn. :p

0
Sandervs76 7 december 2018 om 11:27

Gio Lippens gestemd. Tijdens de grote rondes naar huis in de auto, gauw radio 1 aan. Wat een genot. Maar misschien laat ik me ook wel een beetje leiden door de tune van de laatste kilometers bij de touretappes. Gouden combinatie.

Op zondagmiddag bij het veldrijden wel de Belg op. Wuyts wel okee, maar ik luister liever naar Paul Herijgers. Wuyts strooit mij iets te vaak met zelfverklaarde waarheden. Maar mijn favoriete wielerquote is dan wel weer van Wuyts; In principe is het voor Freire. Maar principes zijn als vrouwenborsten, soms slapper dan je denkt.

0
thorsen 7 december 2018 om 11:33

Ik heb op Wuyts gestemd, maar dan toch vooral omdat José De Cauwer er meestal naast zit ;)

0
fringale 7 december 2018 om 12:09

Wuyts is misschien wel de meest welbespraakte, maar dat hij dat zelf ook denkt, zijn wielerkennis vrij beperkt is als het aankomt op “wat er zich in de koers afspeelt”, hij JDC die wel dat koersdoorzicht heeft, voortdurend in de rede valt en een ergerlijk soort van fetisj heeft met het woord “Andermaal” (nochtans synoniemen te over voor nog, nog een keer, nog eens, nogmaals, over, overnieuw, terug, van voren af, wederom, weer, weeral, weerom,…), maakt dat ik voor Renaat Schotte kies (op voorwaarde dat die niet de Giro becommentarieert want die “ultimo kilometro” ben ik ook al horendol gehoord)

0
wiebipedia 7 december 2018 om 12:26

Ik ben toch een beetje met Dijkstra en Ducrot opgegroeid. Voor mij is het in veel koersen hetzelfde laken en pak. Commentaar verrast me (ook op de belg) nog zelden en de koers volgen doe ik toch echt met mijn ogen. Dan luister ik naar he commentaar voor de goede verhalen. Die komen toch vaker bij Dijkstra en Ducrot vandaan

0
Mwielerfan 7 december 2018 om 17:03

Maar erger je je dan niet aan hun gebrek aan kennis en inzicht in tactiek?
Als je bij de cauwer niks meer leert dan sta je toch mijlen boven het niveau nos

0
Taliesin 7 december 2018 om 12:56

Wuyts veruit de beste als je het mij vraagt, en meteen ook een enorm gat met de rest.
De combinatie met de Cauwer is de beste wieler combinatie die ik ooit gehoord heb, engelstalige commentatoren inclusief. Het enige nadeel van Wuyts is dat ie soms erg doorslaat in het Belgisch Patriotisme. Aan de andere kant vind ik het dan ook wel weer leuk om te luisteren naar een wedstrijd die hij verslaat waarin Nederlandsers de Belgen kloppen, die Schadenfreude heeft ook wel wat :)

Nee, hij is echt duidelijk de beste, het leukste commentaar , niet alleen hebben die die twee heel veel kennis maar ze analyseren de wedstrijd het beste en daar zit het hem in.

Wie vind ik slecht? Eigenlijk iedereen bij Eurosport. Die vind ik nog minder dan het al zwakke commentaar bij de NOS. Ik vind van de Berg beter dan Dijkstra, die mogen ze wisselen. Bij Eurosport vind ik van Belleghem storend, heeft een zeverende zachte stem, weinig enthousiasme, die heeft het echt niet voor een commentator.

0
Reet Zweet 7 december 2018 om 13:42

“Wuyts en patriotisme” want Nederlandse commentatoren zijn nooit patriottisch en helemaal neutraal? Wuyts en JDC werken dan ook voor de Belgische openbare omroep, logisch toch dat er meer aandacht is voor de Belgen.
Op Eurosport komen ze niet verder dan Van Avermaet en Gilbert te vernoemen en dan 9 minuten verkondigen hoe goed Danny Van Poppel wel was in de Vuelta.

0
Schollekop 7 december 2018 om 13:05

Dijkstra eindigt bij mij onderaan met zijn zeurderige stem en dat overdreven nationalistische ondertoontje. Bellegem mogen ze er uit kieperen. Daar valt iedereen bij in slaap en Been praat vaak als een kip zonder kop. Die mag ook uit haar hok. Denk dat Wuyts de beste is in dit rijtje.

0
fietsvriend 7 december 2018 om 13:14

Gio Lippens gestemd – echt fijn, veel kennis.

Groeibriljant Joris vd Berg, mag het van mij komend seizoen meer en meer gaan overnemen van Dijkstra.

Beste in een duo: Renaat (met José) – echt balen dat de Belgen de Giro niet uitzonden.

0
Grobbel 7 december 2018 om 13:31

Ik vond Joris vd Berg toch niet heel sterk die paar keer dat ik hem aan het woord hoorde dit jaar; hij heeft sowieso een tweede persoon naast zich nodig met wat meer feitenkennis.

0
fietsvriend 7 december 2018 om 14:40

Ik ben juist wel onder de indruk van zijn kennis, kent veel minder bekende renners. Maar moet vooral groeien in zijn commentaar – veel herhaling van termen/grapjes – om luisterbaar te zijn voor enkele uren. Vandaar groeibriljant.

Wie ik trouwens echt sterk vind: Jeroen Koster (dacht dat hij zo heet) – de NOS stem van het baanwielrennen. Zo'n prettige stem is dat, zeker wanneer het spannend wordt. Ik weet niet wat het is, maar het is precies de juiste toon, heel aangenaam. En veel kennis.

0
Dolfy 7 december 2018 om 13:40

ps Been is volgend jaar minder te horen op Eurosport, liet zij zelf weten.

0
fm187 8 december 2018 om 21:17

Goede beslissing van eurosport

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone