Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

vrijdag 7 december 2018 om 08:00
Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

foto: @AndriesBakker

Wat is een overeenkomst tussen de bondscoach van het Nederlands elftal, de nominaties voor het Sportgala en een wielercommentator? Het antwoord? Iedereen heeft er een mening over. Je vindt het goed of je vindt het slecht. Een middenweg lijkt er bijna niet te bestaan. In deze aflevering van De Eindejaarslijstjes: wie is de populairste wielercommentator?

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandse wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan daarnaast voor kleinere koersen soms afstemmen op een zender achter de decoder (Ziggo), regionale omroepen of streams.

NOS

Bij de NOS vormt Herbert Dijkstra het vertrouwde geluid tijdens de Tour de France. Samen met analist Maarten Ducrot vormt hij inmiddels een bijna onafscheidelijk duo tijdens de drieweekse door Frankrijk. Zijn ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt. Naast wielrennen is Dijkstra ook een vaste stem bij het schaatsen.

Bij sommige klassiekers en andere koersen, zoals de Hammer Series en ook het NK op de weg dit jaar, is Joris van den Berg de stem die je begeleidt bij het volgen van de koers. Hij is vooral bekend van de etappesamenvatting in het Tourjournaal. De derde NOS-commentator in dit lijstje is eigenlijk de man van de radio, Gio Lippens. Lippens is geroemd als commentator van Radio Tour de France. In 2015 leverde hem dat zelfs een prijs op voor beste sportverslag.

Eurosport

Eurosport heeft al een aantal jaar Home of Cycling als slogan. De Europese sportzender is die slogan ook steeds meer aan het waarmaken. Zo’n beetje alle grote wielerkoersen zijn te zien bij Eurosport, de Italiaanse koersen – waaronder de Giro d’Italia – zelfs exclusief.

De bekendste commentatoren bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, bekend van de term “hard tegen onzacht”, en José Been, de eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland.

Door de groei aan aantal wedstrijden die Eurosport uitzendt, is ook het team van commentatoren uitgebreid. Steeds vaker is de ietwat hese stem van Jan Hermsen te horen en dit jaar is ook Sander Kleikers aangetrokken als commentator. De Limburger, bekend als stem en gezicht van de Limburgse regionale zender L1, is sinds maart ook te horen op Eurosport.

Sporza

“Dag dames en heren!” De vaste openingszin van Michel Wuyts. Wie niet afstemt op de NOS of Eurosport kan terecht bij ‘De Belg’. En daar zit Wuyts al heel wat jaren op de troon. Hij deelt die spreekwoordelijke troon – in veel gevallen een klapstoeltje in de commentaarcabine – met analist José De Cauwer.

Wanneer Wuyts niet van de partij is, is het Renaat Schotte die de honneurs waarneemt. In de Vlaamse voorjaarsklassiekers is hij de vaste verslaggever op de motor. Daarnaast is hij commentator bij het baanwielrennen en koersen als de BinckBank Tour. Een man die net als Lippens steeds vaker de overstap maakt van radio naar tv is Christophe Vandegoor. Net als Lippens is hij dé commentator tijdens de Tour, maar dan op de Vlaamse radio.

De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn niet compleet zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, net als de Tour de France zonder Vive le Vélo. Vannieuwkerke is vooral bekend als talkshowhost, maar voorziet de kijker ook een aantal keer per jaar van commentaar tijdens wielerwedstrijden.

Overig

Voor de echte wielerfreaks zijn er uren aan koers te zien op andere kanalen. Ziggo Sport is een van de partijen die steeds meer wielrennen in het programma-aanbod opneemt. Bij de betaalzender is een oude bekende te horen tijdens wielerwedstrijden. Ex-Eurosport-commentator Martijn Berkhout. Dit jaar was hij onder meer te horen tijdens de Ronde van Burgos en Tour of Fuzhou.

Een nieuwkomer in de lijst is Daan van den Berg. Dit jaar debuteerde hij als vaste commentator voor de wedstrijden van de Holland Cup. Van den Berg is gespecialiseerd in het Nederlandse Continentale wielrennen. Namens de Topcompetitie spreekt hij ook de samenvattingen in voor Eurosport. Ook is hij als freelancer verbonden aan WielerFlits (Materiaalzone) en de NOS.

Voor Vlaamse wielerfans is Merijn Casteleyn een vertrouwd gezicht én stem. Hij is de wielerspecialist van VTM en verzorgde dit seizoen onder meer het commentaar bij de wedstrijden van de Napoleon Games Cycling Cup en de veldritten die op VTM te zien zijn.

Volgende week verschijnt de lijst met beste analisten.

Dit artikel delen:

88 Reacties

Matti 14 december 2018 om 11:53

Eeuwig zonde dat Sporza de Girorechten niet meer heeft. Renaat bewees daar altijd dat hij ver boven de rest van dit lijstje staat.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone