Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

vrijdag 7 december 2018 om 08:00
Eindejaarslijstjes: De populairste commentator van 2018

foto: @AndriesBakker

Wat is een overeenkomst tussen de bondscoach van het Nederlands elftal, de nominaties voor het Sportgala en een wielercommentator? Het antwoord? Iedereen heeft er een mening over. Je vindt het goed of je vindt het slecht. Een middenweg lijkt er bijna niet te bestaan. In deze aflevering van De Eindejaarslijstjes: wie is de populairste wielercommentator?

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandse wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan daarnaast voor kleinere koersen soms afstemmen op een zender achter de decoder (Ziggo), regionale omroepen of streams.

NOS

Bij de NOS vormt Herbert Dijkstra het vertrouwde geluid tijdens de Tour de France. Samen met analist Maarten Ducrot vormt hij inmiddels een bijna onafscheidelijk duo tijdens de drieweekse door Frankrijk. Zijn ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt. Naast wielrennen is Dijkstra ook een vaste stem bij het schaatsen.

Bij sommige klassiekers en andere koersen, zoals de Hammer Series en ook het NK op de weg dit jaar, is Joris van den Berg de stem die je begeleidt bij het volgen van de koers. Hij is vooral bekend van de etappesamenvatting in het Tourjournaal. De derde NOS-commentator in dit lijstje is eigenlijk de man van de radio, Gio Lippens. Lippens is geroemd als commentator van Radio Tour de France. In 2015 leverde hem dat zelfs een prijs op voor beste sportverslag.

Eurosport

Eurosport heeft al een aantal jaar Home of Cycling als slogan. De Europese sportzender is die slogan ook steeds meer aan het waarmaken. Zo’n beetje alle grote wielerkoersen zijn te zien bij Eurosport, de Italiaanse koersen – waaronder de Giro d’Italia – zelfs exclusief.

De bekendste commentatoren bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, bekend van de term “hard tegen onzacht”, en José Been, de eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland.

Door de groei aan aantal wedstrijden die Eurosport uitzendt, is ook het team van commentatoren uitgebreid. Steeds vaker is de ietwat hese stem van Jan Hermsen te horen en dit jaar is ook Sander Kleikers aangetrokken als commentator. De Limburger, bekend als stem en gezicht van de Limburgse regionale zender L1, is sinds maart ook te horen op Eurosport.

Sporza

“Dag dames en heren!” De vaste openingszin van Michel Wuyts. Wie niet afstemt op de NOS of Eurosport kan terecht bij ‘De Belg’. En daar zit Wuyts al heel wat jaren op de troon. Hij deelt die spreekwoordelijke troon – in veel gevallen een klapstoeltje in de commentaarcabine – met analist José De Cauwer.

Wanneer Wuyts niet van de partij is, is het Renaat Schotte die de honneurs waarneemt. In de Vlaamse voorjaarsklassiekers is hij de vaste verslaggever op de motor. Daarnaast is hij commentator bij het baanwielrennen en koersen als de BinckBank Tour. Een man die net als Lippens steeds vaker de overstap maakt van radio naar tv is Christophe Vandegoor. Net als Lippens is hij dé commentator tijdens de Tour, maar dan op de Vlaamse radio.

De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn niet compleet zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, net als de Tour de France zonder Vive le Vélo. Vannieuwkerke is vooral bekend als talkshowhost, maar voorziet de kijker ook een aantal keer per jaar van commentaar tijdens wielerwedstrijden.

Overig

Voor de echte wielerfreaks zijn er uren aan koers te zien op andere kanalen. Ziggo Sport is een van de partijen die steeds meer wielrennen in het programma-aanbod opneemt. Bij de betaalzender is een oude bekende te horen tijdens wielerwedstrijden. Ex-Eurosport-commentator Martijn Berkhout. Dit jaar was hij onder meer te horen tijdens de Ronde van Burgos en Tour of Fuzhou.

Een nieuwkomer in de lijst is Daan van den Berg. Dit jaar debuteerde hij als vaste commentator voor de wedstrijden van de Holland Cup. Van den Berg is gespecialiseerd in het Nederlandse Continentale wielrennen. Namens de Topcompetitie spreekt hij ook de samenvattingen in voor Eurosport. Ook is hij als freelancer verbonden aan WielerFlits (Materiaalzone) en de NOS.

Voor Vlaamse wielerfans is Merijn Casteleyn een vertrouwd gezicht én stem. Hij is de wielerspecialist van VTM en verzorgde dit seizoen onder meer het commentaar bij de wedstrijden van de Napoleon Games Cycling Cup en de veldritten die op VTM te zien zijn.

Volgende week verschijnt de lijst met beste analisten.

Dit artikel delen:

88 Reacties

FDJ 7 december 2018 om 15:18

Been hier op twee in de stemming… Dit is de Speld toch niet?
Die hysterische hittepetit heeft werkelijk niets van een commentator.

Gelukkig zoekt ze een fulltime baan. Dus welk bedrijf verlost ons van deze kwelling.

0
fm187 8 december 2018 om 21:18

Hopelijk een bedrijf ver weg van nl tv en radio

0
Baik-Baik 7 december 2018 om 15:25

Karl, al doet hij weinig koersen. Wuyts op een nette twee plaats samen met Schotte.

0
Wheely 7 december 2018 om 15:44

Mooie verdiende tweede plek voor Been! De Dumoulin onder de commentatoren.)”#«

0
vanSpringel 7 december 2018 om 15:56

1 van de redenen dat ik het wielrennen nog op Eurosport volg(de) is dat José Been daar verslag gaf aan de wedstrijden. De Ruk-lame nam ik dan nog op de koop toe.
Wanneer José daar niet meer enthousiast zal spreken, haak ik daar af.

0
Doordrijver 7 december 2018 om 16:05

Dus Jeroentje VB van Eurosport is de man achter ‘hard tegen onzacht’? : jongens ik kwam niet meer bij. Wat een mop.

1. (De Cauwer) Wuyts
2. Schotte

0
tendam 7 december 2018 om 16:16

‘Hard tegen onzacht’ is volgens mij gewoon een Vlaamse uitdrukking.

0
aardappeljager 7 december 2018 om 16:10

Wat vinden jullie van Sean Kelly bijvoorbeeld?

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 16:44

Spot on qua koerskennis, volledig steriel qua beleving.

Het plaatje is niet bepaald compleet zeg maar.

Mijn Favo op ES EN is Backstedt , heerlijk taalgebruik, gezonde passie en geen irritante hebbelijkheden .

0
Jacco van Stierop 7 december 2018 om 17:51

Vermaak me redelijk met het duo Kirby/Kelly; je moet niet te vaak erop afstemmen maar zo af en toe is goed te doen. Kelly is gortdroog maar zijn kennis en inzicht maken veel goed. Het contrast met de overenthousiaste Kirby is een gouden greep. Lijkt me een prima kerel, die Kirby, om een borrel mee te drinken. Niet te lang want hij is nogal aanwezig; veiligheidshalve ook je vrouw en/of dochter maar niet meenemen. Kirby moet nog wel aanleren dat niet iedere renner met een geelzwart shirt naar de naam George Bennett luistert. Op de Franse eurosport luister ik graag naar Stephan Roche: kundig, vlot en wars van ijdeltuiterij.
On: voor mij Wuyts, is ervaren, heeft een goed geheugen en niet onbelangrijk: hij heeft een hele prettige stem.

0
EddyB1958 7 december 2018 om 20:06

Wuyts heeft altijd gewerkt met steekkaarten en er is sinds enkele jaren ook een Googler aanwezig.

0
tendam 7 december 2018 om 16:25

Bij de Britse Eurosport zit Rob Hatch, dat vind ik de beste wielercommentator. Spreekt alle namen perfect uit, en vindt de juiste toon. Daarnaast hebben ze Carlton Kirby, die is qua wielerkennis niet geweldig maar wel altijd zeer enthousiast.

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 16:45

Een beetje heel erg bijzonder overdreven blij enthousiaist zeg maar

0
aardappeljager 7 december 2018 om 17:06

Hatch is goed, maar kan me vinden in de opmerking van RV.

Ik ben ook blij met Flecha en zijn recons

0
Mwielerfan 7 december 2018 om 17:40

Ik vind flecha compleet onverstaanbaar

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 18:04

Flecha praat precies als Borat, supergeinig.

0
DonQuijote 7 december 2018 om 20:44

Ik zag Flecha een paar weken geleden in Barcelona, hij kwam uit Casanova foto ( Dé fotoapparatuur winkel van Barcelona) maar het drong te laat tot me door om hem aan te spreken. Vind hem op TV een beetje irritant.

Als commentator is Contador erg goed. Met je alleen wel spaans verstaan.

0
04398 7 december 2018 om 16:33

Heeft José trollen ingezet, hoe doen?

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 16:45

Ze heeft zijn laatste single geliked.

0
fm187 8 december 2018 om 21:19

Lol

0
DaveEvans 7 december 2018 om 17:04

Ja toch wel Renaat Schotte, een absolute kenner net als Michel Wuyts. Maar wat minder nationalistisch. Wuyts komt wel op de tweede plaats hoor. Mooiste rondecommentaar ooit was dat van Renaat Schotte met als co commentator Marc Uytterhoeven!

0
aardappeljager 7 december 2018 om 17:11

Suggestie voor een volgend lijstje tijdens de komkommertijd. (Oud)renners met de leukste naam voor hun kind.

Ik stem alvast op McEwen met zijn zoon Ewan

0
Slurpie Blauw 7 december 2018 om 17:29

Ik kan die fasistische Wuyts niet meer aanhoren. Zijn “Ik vrees dat Niki de ronde gaat winnen”, staat nog goed in mijn geheugen.

Dan maar Jose Been omdat zij altijd wordt afgezeken, en persoonlijk vind ik dat ze het behoorlijk doet.

0
hanske 7 december 2018 om 20:06

Waarom denk je dat het is dat J.Been hier altijd afgezeken wordt? Een wielerwedstrijd verslaan is meer dan bijvoorbeeld namen en verjaardagen ophoesten van coureurs.

0
Samlambeej 7 december 2018 om 18:01

Wuyts is zeer breed georiënteerd. Hij zit er misschien niet altijd recht op maar zijn omkadering maakt de koers wel meer dan alleen de wedstrijd van het fietsen. Hij en De Cauwer voelen elkaar goed aan en dat krijg je ook mee in de huiskamer. Daardoor beide nog altijd uitermate geschikt voor uitzendingen van meer dan 2u.
Vanwege de -doch inmiddels tot cultureel erfgoed behorende- nasale stem van Wuyts wil ik hier toch nog eens mijn all-time favorieten opnoemen: Mark Vanlombeek met Roger De Vlaeminck's passie en chauvinisme of Mark Uytterhoevens humor en enthousiasme.
En voor wielerbiografiën natuurlijk Carlos De Veene van Belga Sport. Ik smelt van die stem.

O ja, is Jan Hermsen die man met ietwat droge stem die de kleine koersjes doet voor Eurosport? (Zoals de Ronde van Utah) Die vind ik ook zeer aangenaam met Michiel Cornelisse. Zij proberen niet dé échte wielercommentator uit te hangen en doen hartstikke normaal. Spreken gewoon alsof ze zelf thuis in de zetel met elkaar zitten te kijken. Het hoeft niet altijd allesomvattend commentaar te zijn..

0
Covadonga 7 december 2018 om 18:22

Voor mij een negatieve stem op Wuyts. Jammer dat dat niet kan, want Wuyts staat veel te hoog. Wuys is de irritantste van allemaal. Deze poll is dan ook net zo dom als vorig jaar. Morgen komt wf vast weer met de beste co commentator en kan ik gelukkig op de Cauwer stemmen.

0
IlPirata 7 december 2018 om 18:56

Voor mij is de beste Jose De Cauwer, vakman en heel veel knowhow van de wielrensport. Veruit de zwakste commentator is Herbert Dijkstra altijd clichés en dezelfde verhalen. Had verwacht dat ze hem alleen nog schaatsen zouden laten doen bij de NOS, want in het verleden zijn er zelfs petities naar de NOS gestuurd om Zijkstra te vervangen. Maar goed, met eurosport, sporza en hier en daar een stream is Herbert te vermijden.

0
Veleta 7 december 2018 om 18:56

Het gaat me bij Wuyts niet om zijn patriotisme, dat hebben de Nederlandse commentatoren ook. Meer storend vind ik zijn neiging om veel te snel conclusies te trekken en zijn pastoorachtige manier van commentaar geven. Qua taalgebruik, humor en klik met de prima Jose de Cauwer is Renaat Schotte een klasse beter. Voor mij veruit de beste.

0
Romāns Vainšteins 7 december 2018 om 19:26

Ik kan al 2 jaar op rij niet kiezen voor Renaat omdat hij gewoon veel te weinig aan bod komt. Voorheen was hij met DeCauwer samen altijd HET hoogtepunt qua commentaar gedurende de hele giro. Moet vreselijk voor die mens zijn dat ze dat wegverkocht hebben.

0
Tuubke 7 december 2018 om 19:09

In dit soort polls zou je eigenlijk twee stemmen moeten kunnen uitbrengen: 1 op je favoriet en 1 op degene die je niet kunt uitstaan.

0
EddyB1958 7 december 2018 om 20:19

Schotte in combinatie met De Cauwer, omdat Renaat José wel laat uitspreken, als Michel Wuyts de Inuit Frisco ziet, en die is ooit 81ste geworden in Vlaanderen moet hij absoluut De Cauwer onderbreken. Wuyts en De Cauwer worden ook een dagje ouder, Schotte of Van Gucht zal dan wel nummer 1 worden, en als co denk ik aan Sven Van Thourenhout.

0
JayJay 7 december 2018 om 21:04

José De Cauwer anyday everyday!!!

0
Spartacus 7 december 2018 om 21:34

Ik heb gekozen voor José Been. Waarom? Niet omdat ze de beste commentator is. Maar daar gaat deze verkiezing ook niet over. De verkiezing gaat erover wie de populairste commentator is…
Heb eens rondgekeken op de social media, en dan zie ik dat José Been de meeste aanhangers heeft op Facebook en Twitter van al de genoemde commentatoren.
Dus ja; zij is de populairste ;)

0
xistnc 8 december 2018 om 21:35

Twittervolgers
Karl => 334k
Renaat => 63k
Cauwer => 48k
Ducrot => 40k
Been => 33k

0
doevelaer 7 december 2018 om 22:58

Gestemd op Jeroen, kon hem eerst absoluut niet pruimen maar afgelopen Giro vond ik m prima. Helemaal in combinatie met Karsten z’n vage anekdotes over geiten. Liefde voor/kennis van wielrennen en juicht wegens z’n werkgever net zo hard voor Nederlanders als voor Belgen

Wuyts is echt te nationalistisch, Herbert vind ik vermoeiend, Joris vd Berg is een act

0
Domestique 7 december 2018 om 23:13

Wuyts voor mij nog steeds (veruit) de beste commentator. Toch niemand die zoals hij een versnelling op de Kwaremont of de Pater naar een delirium kan begeleiden met zijn lyrisch commentaar. Het onderbreken van (de meestal interessantere) De Cauwer is inderdaad wel ergerlijk.

Geen fan van Renaat, die zijn nerdigheid probeert te compenseren met een arrogant toontje dat me behoorlijk op de zenuwen werkt, en veel renners met mij. Je moet zo’n Gilbert zich eens zichtbaar zien zitten ergeren zowat elke keer hij door Renaat wordt geïnterviewd. Vandegoor: idem.

Karl Vannieuwkerke doet volgens mij geen commentaar meer vanuit de cabine. Na de dood van Wouter Weylandt deed hij enkel nog Parijs-Roubaix, maar zelfs daar was het volgens mij José dit jaar. Vind hem wel uitstekend voor een studiogesprek, iets waar Wuyts dan weer totáál ongeschikt voor is. Die verzandt in zo’n Extra Time Koers keer op keer in hoogdraverige oneliners die totaal irrelevant zijn.

José Been vind ik wel iets aandoenlijks hebben, te meer omdat ze door iedereen verguisd wordt. Maar goed is het niet echt. Vanbelleghem zijn Nederlands vind ik dan weer zodanig vreemd en veel verder dan wat Wuytsiaanse quotes spuien en Schotte-achtig in totaal onnodige overdrive gaan, komt hij ook niet. Merijntje het wielerequivalent van Roger Van Damme.

Andere Nederlandse commentatoren ken ik te weinig.

0
Adrianus 8 december 2018 om 00:55

JOSE DE CAUWER is de beste wielerverslaggever, analist en vermaker van alles wat wielerverslag geeft. Sporza zorgt voor het beste wielerverslag en daar bij steekt de Cauwer ver boven de rest uit.

0
Athos 8 december 2018 om 01:19

José Been wordt hier veel verguisd om redenen die ik niet goed begrijp. Ik heb haar juist graag als commentator, bij voorkeur samen met Karsten Kroon. Dat vind ik een heel prettige combi. Die stemmen voor haar lijken geen Dotan-achtige hacks, eerder solidariteitsbetuigingen.

0
havana 8 december 2018 om 07:42

Wuyts is de beste maar kent ook zijn mindere kanten. Zijn slechte eigenschap is dat hij verschrikkelijk slecht tegen zijn verlies kan als een niet-Belg wint. Dan zijn de druiven meestal héél zuur. Hij heeft verder de neiging om in complottheorieën te denken.

0
Lalsacien 9 december 2018 om 13:41

Ging José Been weg bij Eurosport?
Frank Kramer in ieder geval wel en die mag vast niet meer terugkomen. Hij moest afgelopen nacht de MLS finale becommentariëren maar had het over van alles behalve de wedstrijd.
https://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=342697

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone