Eindejaarslijstjes: Wie was de beste ronderenner van 2018?

Eindejaarslijstjes: Wie was de beste ronderenner van 2018?
woensdag 26 december 2018 om 08:00

Menig (klassements)renner stemde in 2018 zijn seizoen af op een van de grote rondes. De prijzen werden uiteindelijk verdeeld door een select gezelschap. Maar wie was afgelopen jaar de beste ronderenner?

Britse dominantie
In 2018 domineerden de Britten de grote rondes. De eindzeges in zowel de Giro, Tour als Vuelta gingen naar een renner uit Groot-Brittannië. De laatste keer dat deze alle drie gewonnen werden door renners uit hetzelfde land, was in 2008. Alberto Contador won destijds zowel de Giro als de Vuelta, terwijl Carlos Sastre onder meer dankzij een memorabele zege op Alpe d’Huez de Tour op zijn palmares bijschreef.

De doorbraak van Simon Yates
De eerste grote ronde van 2018 leek vooraf uit te monden in een titatengevecht tussen titelverdediger Tom Dumoulin en Chris Froome, die zijn derde grote ronde op rij kon winnen.
Het was echter Simon Yates die voor een grote verrassing leek te gaan zorgen. Na een tweede plek in de bergrit naar Etna (achter ploeggenoot Esteban Chaves) en overwinningen in Osimo en Sappada leek de eerste eindoverwinning in een grote ronde voor de aanvallend rijdende Yates nabij. Het lot zou echter anders beslissen. Drie dagen voor het einde kraakte Yates in de rit naar Prato Nevoso en verloor hij al kostbare seconden op zijn concurrenten. De dag erop viel zijn droom definitief in duigen. Al vroeg in de rit naar Bardonecchia brak de kopman van Mitchelton-Scott definitief. Uiteindelijk verloor de rozetruidrager bijna veertig minuten. Weg roze droom. Twee dagen later sloot hij de Giro af op een 21ste plaats.

Simon Yates nam in de Vuelta revanche voor zijn inzinking in de Giro – foto: Sirotti

Yates verliet Italië met lege handen, maar zou in het najaar alsnog zijn hoofdprijs pakken. In de Vuelta kwam hij opnieuw sterk voor de dag en veroverde hij daags voor de eerste rustdag tijdens de bergrit naar La Covatilla de rode leiderstrui. Hoewel hij het kleinood enkele dagen later kortstondig afstond aan Jesús Herrada, heroverde Yates het rood terug met een overwinning in de bergrit naar Les Praeres. In de slotweek wist hij stand te houden, waardoor de Vuelta voor het tweede jaar op rij een Britse eindwinnaar kreeg.

Froome voltooit zijn trilogie
Chris Froome begon aan de Giro al een van de grootste kanshebbers, maar aanvankelijk zag het er niet naar uit dat hij La Corsa Rosa zou gaan winnen. Vooraf was zijn deelname door de veelbesproken salbutamol-affaire onzeker, maar uiteindelijk zou hij toch naar het Grande Partenza in Jeruzalem afreizen. In de jacht naar het roze was hij echter een schim van de renner die de voorbijgaande jaren het peloton zijn wil oplegde. Froome kwam er de eerste ritten niet aan te pas. Hoewel hij Yates voor wist te blijven op Monte Zoncolan, keek hij halverwege de Giro tegen een achterstand van meer dan drie minuten aan. In de bergrit de dag erop zou hij nog eens anderhalve minuut verliezen. Zijn comeback zou echter alsnog volgen tijdens de spectaculaire bergrit naar Bardonecchia op twee dagen voor het einde. Froome begon op 80 kilometer van de finish aan een gewaagde solo en wist met een onverwachte machtsgreep alsnog het roze te grijpen.

Frooome voltooide in Italië zijn trilogie – Foto Marco Alpozzi – LaPresse

Veertig dagen later zou hij starten in de Tour, maar tot een vijfde Tourzege kwam het niet. Froome haalde niet zijn topniveau, maar gelukkig voor Sky nam zijn luitenant de rol van kopman met verve over.

Sky valt terug op backup-plan
Weinigen zullen voorafgaand aan het seizoen Geraint Thomas opgeschreven hebben als winnaar van een van grote rondes. De oud-pistier speelde de voorbije jaren tweede viool achter kopman Froome, maar vanwege de onzekerheid rond de salbutamol-affaire moest Sky een plan-B achter de hand houden. Thomas bereide zich voor op de Tour met het idee dat hij als kopman uitgespeeld zou kunnen worden. Uiteindelijk reed Froome de Tour alsnog, maar Thomas bleek niet voor zijn ploeggenoot onder te doen. Integendeel.

De Tour kreeg met Gerant Thomas opnieuw een Sky-renner als winnaar – foto: Sirotti

Al vanaf de openingsrit – toen Thomas in tegenstelling tot Froome geen kostbare seconden verloor – kwam Thomas goed voor de dag. Na de eerste Tourweek was hij de best geklasseerde onder de klassementsrenners. In de Alpen greep hij met ritzeges in La Rosière en Alpe d’Huez het geel, om deze de resterende elf dagen vast te houden. Op de Champs-Élysées in Parijs liet Thomas zich kronen tot Tourwinnaar. Als eerste Welshman in de geschiedenis en de derde renner namens Team Sky. Zijn overwinningsspeech beëindigde hij in stijl met een onvervalste mic-drop.

Twee keer runner-up
Tom Dumoulin koos er net als Froome voor om de Giro en de Tour te combineren. In de Giro begon zijn jacht op prolongatie succesvol met een tijdritzege in Jeruzalem. Het roze zou echter maar kort om zijn schouders hangen. Rohan Dennis nam een dag later de leiderstrui over, al bleef Dumoulin ook nadat Yates de macht overnam niet ver van het roze verwijderd. Toen Yates in de rit naar Bardonecchia capituleerde, leek daar de weg vrij voor een nieuwe Nederlandse Girozege. De kopman van Sunweb had echter geen antwoord op de demarrage van Chris Froome. In de jacht op de leider koos Dumoulin ervoor om te wachten op Sébastien Reichenbach. Tactische fout of niet, hij slaagde er vervolgens niet in om Froome bij te halen en moest na 21 etappes genoegen nemen met een tweede plek.

Met Tom Dumoulin stond er weer eens een Nederlander op het Tourpodium – foto: Sirotti

In de Tour wist Dumoulin zich wederom te meten met de beste klassementsrenners. Hij verloor in de zesde rit naar Mûr-de-Bretagne weliswaar kostbare tijd, maar wist zich gaandeweg de Tour weer terug te vechten. Na twee tweede plaatsen in het Alpentweeluik naar La Rosiere en Alpe d’Huez vond hij zichzelf terug op een derde plekachter de ongenaakbare Thomas en zijn ploeggenoot Froome. In de Pyreneeën klom hij zelfs op naar plek twee, die hij met een tijdritzege in Espelette daags voor het einde extra glans gaf. Voor het eerst sinds Erik Breukink in 1990 stond er weer eens een Nederlander op het podium in Parijs. Zijn deelnames aan de Giro en de Tour leverde geen nieuwe eindoverwinning in een grote ronde op, maar met twee podiumplaatsen in een grote ronde vestigde Dumoulin zich definitief tussen de beste ronderenners van het peloton.

Eervolle vermeldingen
Voor dit overzicht hebben we ons beperkt tot de renners die afgelopen seizoen een grote ronde wonnen of (zoals Tom Dumoulin) daar meerdere malen dichtbij waren. De renners die de lijst net niet gehaald hebben, verdienen desalniettemin een eervolle vermelding.

Miguel Ángel López kan bijvoorbeeld terugkijken op een verdienstelijk optreden in de grote rondes. De nog maar 24-jarige Colombiaanse klimmer werd in zowel de Giro als de Vuelta derde in de eindrangschikking. In Italië legde hij bovendien beslag op het jongerenklassement.

LottoNL-Jumbo reed drie prima grote rondes. De geel-zwarte formatie slaagde er afgelopen seizoen in om in iedere grote ronde bij de beste tien te eindigen. Een knappe prestatie, temeer omdat slechts drie andere ploegen (Sky, Movistar en Sunweb) dit in 2018 ook kunnen zeggen. In de Giro reed George Bennett naar een achtste plaats. In de Tour had de ploeg met Primož Roglič en Steven Kruijswijk (die met een moedige solo op weg naar Alpe d’ Huez bijna geschiedenis schreef) zelfs twee renners bij de beste vijf. In de Vuelta werd Kruijswijk nog knap vierde. Bij Sunweb reed in de schaduw van Dumoulin een sterke Sam Oomen naar een negende plek in de Giro, terwijl Wilco Kelderman als tiende finishte in de Vuelta.

Kruijswijk en Roglic bezorgden LottoNL-Jumbo ereplaatsen in de Tour – foto: Sirotti

Namens Movistar waren het niet de kopmannen Nairo Quintana, Alejandro Valverde of Mikel Landa die het hoogste eindigden, maar een relatief onbekende klimmer uit Ecuador. Richard Carapaz legde in de Giro beslag op een vierde plek. Het geeft hem vertrouwen voor de toekomst. De ambitieuze Carapaz heeft inmiddels al de hoop uitgesproken de eerste Ecuadoriaan te worden die het roze mee naar huis mag nemen.

De Spanjaarden zijn wat betreft het rondewerk nog steeds op zoek naar een opvolger voor Alberto Contador. Met Pello Bilbao (6e in de Giro), Mikel Landa (7e in de Tour), Alejandro Valverde (5e in de Vuelta) en Ion Izagirre (9e in de Vuelta) speelden verschillende renners een bescheiden bijrol, maar de meest opvallende Spanjaard dit jaar was Enric Mas. De nog maar 24-jarige Mallorcaan reed een sterke Vuelta, won in het slotweekend de bergrit naar Andorra en sloot de ronde van zijn vaderland af met een tweede plaats in het eindklassement. Weet hij in de toekomst deze prestatie nog te verbeteren?

Dit artikel delen:

39 Reacties

Romāns Vainšteins 26 december 2018 om 08:08

Voor mij Simon Yates de meest vermakelijke en coolste maar puur sec bekeken moet je hier weer Froome kiezen aangezien in wielrennen 1 + 3 gewoon meer 4 is dan 2 + 2.

Bart Wyns 26 december 2018 om 08:45

Dat klopt, indien je het prijzengeld optelt van 1+3 versus 2+2 komt Froome er beter uit dan Dumoulin, dus in ‘wielrennen’ is Froome duidelijk de beste in de grote rondes :)

SvB 26 december 2018 om 09:26

Plus Finestre was dan ook wel zo gaaf om streepje voor te hebben

Brabander 26 december 2018 om 10:21

Ik vind het vervelend om te zeggen (geen Sky-fan) maar dit is dus exact de manier om zoiets te berekenen. Je hebt Froome, Dumoulin, Simon Yates en Thomas die die prijs zouden kunnen pakken. Qua podiumplaatsen komen GT en SY op 3 punten uit. CF en TD op 4. Waarbij de 1e plaats van Froome in de Giro de doorslag geeft. 1+3 is gewoon net iets beter dan 2+2 ja. Zie het als een uitdoelpunt dat wat zwaarder telt bij een Europa Cup-match in het voetbal

Covadonga 26 december 2018 om 12:14

+1

aardappeljager 26 december 2018 om 15:04

Bij een medaillespiegel kijk je toch ook eerst naar goud en dan pas naar zilver.

Mwielerfan 26 december 2018 om 19:18

Precies wat aardappel zegt. Normaal zou niemand die tweede plaatsen hoger aanslaan dan winst en podium. Waarschijnlijk zelfs onder 1x winst al valt daar bij tour podium en Vuelta winst over te discussieren.
Puur omdat hij nl is dat mensen hun hersenen uitzetten.
Trouwens niet zo dat 2x 2 bijna even goed is als 1 en 3. 1 en 3 is vele malen beter

Vinyakke 26 december 2018 om 09:07

Chauvinistische uitslag tot dusver. Hoe kun je nu stemmen voor een renner die overal net niet de beste was? Ik heb gestemd op de meest attractieve: yates. Nog van dat graag!!!

west 26 december 2018 om 09:41

Volgens de stemming is de beste dus degene die tot tweemaal toe niet de beste was?

Brabander 26 december 2018 om 10:26

Ja. Dat snap ik ook nooit zo. Ik zie dat wel vaker bij zulke ‘verkiezingen’. Voor mij is winst eigenlijk wel een must. Of dat nu een klassieker, grote ronde, gouden medaille of bijvoorbeeld een Grand Slam bij het tennis is

Viktrodriguez 26 december 2018 om 15:25

Nou ja, dat je voor een bepaald constantheid gaat, is natuurlijk prima om eventuele beïnvloeding van toeval en geluk uit te sluiten. Echter is Dumoulin niet de enige constante, maar wel met de mindere totaalresultaat door het gebrek aan winst.

Secondant 26 december 2018 om 09:54

Yates verdiend het ook in mijn ogen. Was in de Giro + Vuelta in totaal 5,5 week het sterkste. Dat kunnen Froome en Dumoulin niet zeggen. Daarnaast pakte hij 4 ritzeges, ook dat kunnen de andere genomineerden niet zeggen.

Brabander 26 december 2018 om 10:38

Simon Yates wat mij betreft wel de smaakmaker ja. Maar die inzinking in de Giro kost hem wel de kop

EddyB1958 26 december 2018 om 10:12

Voor mij niemand van dit viertal, maar Egan Bernal. De manier waarop die na het debacle richting Roubaix toch nog tweede werd voor de witte trui ,vijftiende algemeen en als superknecht met superkracht ene Froome op het podium hielp, chapeau.

Brabander 26 december 2018 om 10:28

Dat is dan meer een ’talentprijs’ toch?

EddyB1958 26 december 2018 om 12:20

De beste renner is niet per definitie de winnaar.

bartje 26 december 2018 om 10:29

Eigenlijk een beetje raar en incompleet lijstje. We begrijpen allemaal dat in dit geval meerdaagse wedstrijden bedoeld worden en niet ook nog eens de ‘ronde’ van Vlaanderen moet worden meegenomen in de overwegingen, maar al die kortere rondjes dan? In dat geval zouden bijvoorbeeld Valverde en Roglic ook nog wel eens kort kunnen eindigen…..

Mwielerfan 26 december 2018 om 20:51

Mohoric is dan ook een goede

Rendo 26 december 2018 om 10:36

Als er steeds zo chauvinistisch gaat gestemd worden op de lijstjes heeft het eigenlijk niet veel zin om een poll te houden. TD hoort zeker bij de beste van 2018, maar is voor mij niet de beste omdat hij geen ronde heeft gewonnen.

Martino87 26 december 2018 om 10:51

Dat is Thomas. Winst in de Dauphiné (met een harde valpartij) en de tour. In de tour versloeg hij Dumoulin en Froome en had hij niet een slechte dag.

xistnc 26 december 2018 om 11:21

Precies. En als je de belangrijkste grote ronde wint, ben je ‘gewoon’ de beste ronderenner. Ongeacht wat je verder nog wint, ongeacht wat anderen winnen.

Los daarvan lijkt ‘winnen’ me sowieso een vereiste om de beste te kunnen zijn.

Chris Van Uden 26 december 2018 om 10:54

Yates voor mij om zijn explosieve stijl, zonder de andere 3 tekort te willen doen.

Amsterdam2028 26 december 2018 om 10:55

Van Yates genoten em vervloekt omdat hij ‘mijn’ favoriet in de weg zat. Wat mij betreft de smaakmaker van het grote rondewerk in 2018 als je de drie rondes even zwaar meetelt.

Veloburto 26 december 2018 om 11:48

Ik ga voor Geraint Thomas

fietsvriend 26 december 2018 om 11:54

Froome, om die Finestre rit. Op de mooiste manier een ronde naar zich toegetrokken.Dus misschien niet de beste, maar wel op de mooiste manier een ronde gewonnen dit jaar.
Dumoulin constant.
Yates meest aanvallend gereden – echt genieten, hoewel iets minder in de Giro.

Martin Bergstra 26 december 2018 om 12:19

Thomas
Voor de ronde renners is de tour het hoogst haalbare.

EddyB1958 26 december 2018 om 12:25

Of topic op Sporza is er een top tien krop in de keel momenten.
Vandaag op 6 en ik had het hoger ingeschat de WK winst van Evenepoel.
Ben benieuwd wie op de plaatsen 5 tot 2 eindigen.
Numero Uno zonder twijfel Nina Derwael.
On topic @ redactie misschien een ideetje voor jullie ?

Viktrodriguez 26 december 2018 om 12:50

(Helaas) Froome, heeft buiten zijn winst in de Giro de beste prestatie geleverd met podium in de Tour. Yates viel weg in de Giro en Thomas deed alleen de Tour. Twee keer net niet maakt niet meteen net wel bij Dumoulin.

Deze poll is verder weer tekenend hoe Dumoulin-geil men hier op WF is, zowel qua redactie als leden. Stijf bovenaan staan in bijna alle polls, zelfs zonder dat hij duidelijk de favoriet is. Wat dat betreft een wonder dat hij niet de tijdritpoll won.

Deel Koeper 26 december 2018 om 13:06

Tja, zet Dumoulin of van der Poel hier in een poll en je kan eigenlijk beter vragen “Wie vond je ’t best als we Tom/Mathieu even wegdenken?”

Jean Dumas 26 december 2018 om 19:08

Ik denk Froome Dumoulin Thomas Yates.

Mwielerfan 26 december 2018 om 20:52

Waarom ‘denk’ je dat?

Jean Dumas 27 december 2018 om 08:57

Als ze allen op de Tour gemikt hadden was dat volgens mij de volgorde van uitslag geweest.

girardengo 26 december 2018 om 21:55

Je dient een ronde gewonnen te hebben om als beste ronderenner te worden gezien. Van de drie winnaars is Froome het regelmatigst, maar Thomas heeft de Tour gewonnen. Dus deze twee zet ik ex aequo bovenaan. Dumoulin is even regelmatig als Froome, maar heeft geen ronde gewonnen, in tegenstelling tot Yates. Deze twee delen derhalve de derde plaats.

leegloper 26 december 2018 om 22:44

Froome pakt na een paar valpartijen op magistrale wijze de Giro. Als Thomas had meegedaan in de Giro, had hij waarschijnlijk niet de Tour gewonnen. Nemen we dat ook mee in de berekening?
Het is al een tijd niet voorgekomen om podium te rijden in Giro en Tour, dus Froome die ook nog eens de trilogie voltooide steekt er wat mij betreft bovenuit.

Titaantje 27 december 2018 om 00:00

Yates. Ronde gewonnen en de Giro gedomineerd. De enige die bergop echt een stempel heeft kunnen drukken dit jaar in de grote rondes.
Daarna Froome. Die giro rit was simpelweg het meest indrukwekkende wielermoment van het jaar en laat toch de klasse van Froome zien.

Poeksel 27 december 2018 om 10:54

Ik vermoed dat Dumoulin met de resultaten van Thomas dit jaar (in plaats van zijn eigen resultaten) zelfs boven de 50% gescoord had…

Romāns Vainšteins 27 december 2018 om 10:58

En terecht. Tour + 2,5 rit aldaar is gewoon sportman van het jaar ohne Bedingung.

Taliesin 28 december 2018 om 11:10

Ik heb Froome gepakt, zou Dumoulin op 2 zetten maar kan een keuze voor Yates ook uitermate goed begrijpen.

MichielH 31 december 2018 om 09:46

Als je stelt dat voor iedere grote ronde de winnaar 3 punten krijgt, 2e 2 punten en 3e 1 punt, dan krijg je:
Froome 4
Dumoulin 4
Thomas 3
Yates 3

Maar als je vervolgens stelt dat de tour belangrijker is dan de overige rondes, en die dus anderhalf keer zo zwaar telt, dan krijg je:

Dumoulin 5
Froome 4.5
Thomas 4.5
Yates 3

Waarbij het dus niet eens zo'n vreemde gedachte is om Dumoulin op 1 te zetten, waarop ik veel reacties zie.

Zelf heb ik toch niet de neiging om Dumoulin op 1 te zetten, eerder op plek 4 van deze mannen. Ik denk dat ik zou gaan voor: 1. Yates (attractief en sterk in twee grote rondes), 2. Froome (sterk in twee rondes), 3. Thomas (winnaar belangrijkste GT), 4. Dumoulin (twee keer net niet)

Headlines

Populair

Materiaalzone