Eindejaarslijstjes: De beste Nederlandse renner van 2018

Eindejaarslijstjes: De beste Nederlandse renner van 2018
donderdag 27 december 2018 om 08:00

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: Wie was de beste Nederlandse renner van 2018?

flag-nl Tom Dumoulin

Tweede worden in de Tour de France, dat is in jaren geen Nederlandse wielrenner gelukt. Om daarnaast ook nog eens tweede te worden in de Giro d’Italia, een jaar na zijn eigen eindwinst, daarmee bevestigde Tom Dumoulin nog maar eens zijn klasse. Het was niet genoeg voor een nominatie als Sportman van het Jaar. Wel werd hij door de Club 48 en lezers van De Telegraaf gekroond tot de beste Nederlandse wielerprof. Is hij dat ook bij jullie, de bezoekers van WielerFlits?

Het verhaal van de Giro is al vaak genoeg verteld. In de eerste twee weken was Simon Yates veel te sterk voor Dumoulin, maar de Brit stortte in de slotweek in. Precies op die dag was Chris Froome als herboren en moest Dumoulin een andere Brit voor zich dulden. In de Tour vocht de Sunweb-kopman tegen het Sky-blok, maar dat was voor de in uitstekende vorm verkerende Dumoulin niet genoeg: Geraint Thomas won dit keer.

In beide rondes wist Dumoulin ook een etappezege te boeken. Beide keren was het een individuele tijdrit die hij in zijn regenboogtrui wist te winnen. In Israël was hij nipt Rohan Dennis te snel af en in de Tour moest hij concurrenten Chris Froome en Geraint Thomas van zich afhouden.

Op het WK tijdrijden kon hij zijn wereldtitel niet verdedigen. Dit keer was Dennis hem veel te snel af en moest Dumoulin zich nog haasten voor het zilver. Mogelijk is Dumoulins vierde plaats in de wegrit van Innsbruck hoger in te slaan dan die zilveren plak op de chrono. Hoe lang was het geleden dat een Nederlander zo dicht bij de wereldtitel was? Tom Leezer in Doha misschien?

Belangrijkste resultaten 2018
2e flag-fr Tour de France – Eindklassement
2e flag-it Giro d’Italia – Eindklassement
flag-nr2 flag-at WK tijdrijden
1e flag-fr Tour de France – Etappe 20
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 1
4e flag-at WK wielrennen op de weg
4e flag-de Deutschland Tour – Eindklassement


flag-nl Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen is dé Nederlandse zegekoning van 2018 met maar liefst veertien overwinningen. Maar ben je dan ook de beste van Nederland voor het publiek? Het seizoen van de rappe, in Abcoude wonende, Amsterdammer begon furieus met de winst in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een klassieker die weer een extra stap betekende in zijn ontwikkeling. Die vorm trok Groenewegen door naar Parijs-Nice, waar hij ook een massasprint won.

Het kon niet op voor Groenewegen, die met drie zeges in Noorwegen en één in Slovenië afreisde naar het Nederlands kampioenschap. Het rondje Hoogerheide bleek te zwaar voor het bonk spier dat Groenewegen is. In de Tour de France wilde het de eerste dagen ook niet lukken, terwijl wel het nodige verwacht werd. In etappe 7 sprak Ome D met de benen. In Chartres legde hij alles en iedereen op de pijnbank, resulterend in het vingertje voor de mond. Een dag later had ook in Amiens iedereen het nakijken. Een nare val in de Roubaix-etappe zorgde ervoor dat Groenewegens Tour vroeg eindigde.

Het najaar kleurde Groenewegen op met overwinningen in Veenendaal-Veenendaal en het Kampioenschap van Vlaanderen. Ter afsluiting reed hij nog de Tour of Guangxi, waar hij de openingsetappe op zijn naam schreef. Een seizoen voor Groenewegen waarin hij stappen maakte en waarin de tegenstand meer en meer rekening met hem ging houden. Waartoe is Groenewegen in staat namens Jumbo-Visma?

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-fr Tour de France – Etappe 7
1e flag-fr Tour de France – Etappe 8
1e flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
1e flag-fr Parijs-Nice – Etappe 2
1e flag-cn Tour of Guangxi – Etappe 1
1e flag-nl Veenendaal-Veenendaal Classic
1e flag-be Kampioenschap van Vlaanderen


flag-nl Steven Kruijswijk

Noem één prestatie van Steven Kruijswijk uit 2018 en je zal negen van de tien keer horen: die aanval naar Alpe d’Huez! Een waanzinnige poging van Steven Kruijswijk om de Tour de France op zijn kop te zetten, dat was het. De kopman van LottoNL-Jumbo schuwde de aanval niet en ging vroeg op pad, wat resulteerde in een voorsprong van mi-nu-ten. Bij Team Sky knepen ze hem, toen Kruijswijk virtueel het geel bedreigde. Maar oke, dat lukte niet. Dan had hij toch wel genoeg aan de vier minuten waarmee hij aan Alpe d’Huez begon? Nee, ook dat niet. Een kilometer voor de meet viel het doek voor Kruijswijk. Lof alom. Geen zege. Geen geel.

Maar het jaar 2018 is voor Kruijswijk meer dan alleen die ene donderdag, de 19e van juli. Die hele maand presteerde Kruijswijk uitmuntend. Voor het eerst focuste hij zich echt op de Tour en dat resulteerde in een vijfde plek, nog achter zijn ploeggenoot Primoz Roglic, die voor een nog wel grotere verrassing zorgde. Kruijswijks hoogvorm trok hij door naar de Clásica San Sebastián, waar hij als niet-eendagscoureur knap negende werd. Daarna volgde nog de Vuelta a España voor de Brabander. Tot in het slotweekend had Kruijswijk het eindpodium in zicht, maar de jonge springveren waren hem te slim af: Enric Mas en Miguel Ángel López mochten met Simon Yates mee het podium op.

Dat was allemaal in de zomer en het najaar, maar in het voorjaar liet Kruijswijk al zien dat er rekening met hem gehouden moest worden. In de rondes van Catalonië (achtste), Romandië (zesde) en Zwitserland (achtste) pakte hij ereplaatsen. Die vorm wist de breedgeschouderde Kruijswijk daarna nog twee keer te halen, goed voor een nominatie in deze categorie.

Belangrijkste resultaten 2018
4e flag-es Vuelta a España – Eindklassement
5e flag-fr Tour de France – Eindklassement
6e flag-ch Ronde van Romandië – Eindklassement
8e flag-es Ronde van Catalonië – Eindklassement
8e flag-ch Ronde van Zwitserland – Eindklassement
9e flag-es Clásica San Sebastián


flag-nl Mathieu van der Poel

Tsja. Mathieu van der Poel. Hij kende een ongekend seizoen met – naast zijn prestaties in het veldrijden en op de mountainbike – meerdere uitschieters op de weg. De kopman van Corendon-Circus zette in ‘zijn’ Hoogerheide een dikke streep onder zijn potentie. Onderweg kleurde hij de koers, maakte hij de wedstrijd hard, werd hij teruggepakt en won hij de oplopende eindsprint. Zijn naam als toptalent was andermaal bevestigd.

VIDEO: Samenvatting van het NK wielrennen op de weg

Daarnaast was Van der Poel op dreef in de regio van zijn opa Raymond Poulidor. Aan één ritzege had hij genoeg om later ook het eindklassement te winnen van Boucles de la Mayenne. Die hoogvorm trok de alleskunner door naar de Belgische Ronde van Limburg. Alleskunner, want Nacer Bouhanni verslaan in een sprint is niet niks. Ook al zat de Fransman niet goed in zijn vel.

Zijn wegcampagne sloot Van der Poel af met het Europees kampioenschap in een nat Glasgow, waar hij de beslissende vlucht haalde en naar het zilver sprintte. In de kopgroep bleek de erkend rappe Matteo Trentin sneller. De Italiaan hield Van der Poel en Wout van Aert nipt af. Ook in een internationaal veld liet Van der Poel zich dus zien en streed hij mee om de winst. Dat liet hij ook in de Arctic Race of Norway zien. Hij won er twee etappes en werd tweede in een door zijn ploegmaat Adam Toupalik gewonnen rit.

En dan hebben we het nog niet eens over zijn titels op het NK veldrijden en mountainbike, zijn nieuwe Europese titel cross en het brons op het WK mountainbike.

Belangrijkste resultaten 2018
flag-nr1 flag-nl NK wielrennen op de weg
flag-nr1 flag-nl NK veldrijden
flag-nr1 flag-nl NK mountainbike
flag-nr1 flag-nl EK veldrijden
1e flag-fr Boucles de la Mayenne – Eindklassement
1e flag-fr Boucles de la Mayenne – Etappe 2
1e flag-be Ronde van Limburg
1e flag-no Arctic Race of Norway – Etappes 1 en 4
flag-nr2 flag-gb EK wielrennen op de weg
flag-nr3 flag-ch WK mountainbike Cross Country
flag-nr3 flag-nl WK veldrijden


flag-nl Niki Terpstra

Een Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen moet altijd in dit lijstje met kanshebbers staan. Niki Terpstra flikte het om zijn voorjaar te bekronen met winst in de Vlaamse Hoogmis. De ervaren Noord-Hollander was al bezig aan een indrukwekkend voorjaar.

In een helse Le Samyn was hij met zijn ploegmaats van Quick-Step Floors superieur. Hij profiteerde optimaal van het overtal en perste een sterke solo uit de benen. Dat plan werd overgeheveld naar de E3 Harelbeke. Quick-Step haalde 70 kilometer voor de finish de vroege vlucht terug, waarna Terpstra met Yves Lampaert ontsnapte. De Nederlander wist zijn ploeggenoot te lossen en alleen over de finish te komen.

In de Ronde schitterde Terpstra met een bijzonder lange solo. Na een eerdere poging plaatste hij op twintig kilometer op de Oude Kwaremont een aanval waar niemand een antwoord op had. Enkel Mads Pedersen bleef in de buurt, maar de Deen liet een gat dat niet meer te overbruggen was. Zo kon Terpstra na zijn winst in Roubaix wéér een monument op zijn palmares bijschrijven. In de Hel van het Noorden was de ervaren rot niet opgewassen tegen wereldkampioen Peter Sagan; hij was wel de best of the rest en daarmee knap derde.

De Tour van Terpstra viel in het water door een val in de aangestipte Roubaix-etappe. Zijn seizoen sloot hij nog wel af in vorm. Op het WK ploegentijdrit wist hij voor de vierde keer in zijn loopbaan goud te winnen op dit onderdeel, een prestatie van formaat met zijn Quick-Step Floors-ploegmaats. Door zijn aangekondigde (en verrassende) overstap naar Direct Energie wist hij dat een vijfde titel lastig ging worden. In oktober wist hij op de onverharde wegen van Parijs-Tours nog tweede te worden.

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-be Ronde van Vlaanderen
1e flag-be E3 Harelbeke
1e flag-be Le Samyn
flag-nr1 flag-at WK ploegentijdrit
2e flag-fr Parijs-Tours
flag-nr2 flag-nl NK tijdrijden
3e flag-fr Parijs-Roubaix


Outsider: flag-nl Fabio Jakobsen

Een nieuw gezicht op het hoogste niveau, dat was Fabio Jakobsen. Een sprinter met potentie in het voorjaar, zo werd hij omgeschreven. Zijn sprintbenen liet de jonge Nederlander zeker zien in zijn eerste profjaar, waarin hij indruk maakte met zes zeges. De Scheldeprijs was zijn eerste grote overwinning, in een natte editie van het WK voor sprinters. Tel daar nog zijn overwinningen in de WorldTour (openingsrit BinckBank Tour en twee etappes in Guangxi) bij op, en Jakobsen verdient een eervolle vermelding. Maar maakt het hem ook de Nederlandse renner van het jaar?

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-nl Binck Bank Tour – Etappe 1
1e flag-cn Tour of Guangxi – Etappes 3 en 6
1e flag-be Scheldeprijs
1e flag-be Nokere Koerse
1e flag-no Tour des Fjords – Etappe 1
1e flag-si Ronde van Slovenië – Etappe 4
2e flag-be Halle Ingooigem
4e flag-be Dwars door West-Vlaanderen


Outsider: flag-nl Bauke Mollema

Winnen op het hoogste niveau is niet velen gegeven. Bauke Mollema won wel twee keer dit jaar. Zijn hoofddoel, een goede klassering in een grote ronde kon hij al snel vergeten. Hierdoor was de kopman van Trek-Segafredo in de Tour en de Vuelta veelvuldig op zoek naar ritsucces. In Frankrijk werd hij een keer derde en een keer vierde, waarna hij in Spanje twee keer tweede werd. Zijn vele aanvallen werden nog beloond met de Superstrijdlust. Met een knappe overwinning in de GP Bruno Beghelli, ritwinst in Coppi e Bartali en een uitstekende tweede plek in San Sebastián achter een ongenaakbare Julian Alaphilippe, moet Bau wel genoemd worden.

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-it GP Bruno Beghelli
1e flag-it Settimana Internazionale Coppi e Bartali – Etappe 2
2e flag-es Clásica San Sebastián
2e flag-it Settimana Internazionale Coppi e Bartali – Eindklassement
6e flag-be Waalse Pijl
7e flag-es Ronde van het Baskenland – Eindklassement


De laatste namen die afvielen waren: Taco van der Hoorn (etappezege Binck Bank Tour en winnaar Primus Classic), Sam Oomen (negende Giro d’Italia, zevende Ronde van Zwitserland en negende Ronde van Polen) en Wout Poels (tweede Ruta del Sol, Tour of Britain en meesterknecht bij eindzeges Giro en Tour).

Dit artikel delen:

53 Reacties

Jaccos 27 december 2018 om 18:54

Beste Nederlander kiezen is haast niet te doen dit jaar. Als je dan zoals sommigen al aangeven het veldrijden en MTB er bij gaan nemen krijg je nog meer keuzes. Maar ga je ook de baanwielrenners er nog bij pakken dan is het helemaal niet meer te doen met zoveel titels. Met name de baansprinters bij de mannen en heerschappij van Kirsten Wild bij oa het omnium mogen we toch niet vergeten.

peervaneynthoven 28 december 2018 om 00:27

Volgens mij is de vraag “wie is de beste Nederlandse renner in 2018”. Niet, wie heeft het meeste gewonnen noch wie is het grootste talent of wie heeft er een of meerdere klassiekers gewonnen.
Tom Dumoulin heeft in de maanden Mei en Juli over in totaal 40 dagen op topniveau gepresteerd. Zowel op de weg als bergop. Dat hij niet heeft gewonnen is m.i. geen maatstaf als het gaat om de beste Nederlandse renner. De cijfers van Dumoulin in 2018:
ongeveer 60 wedstrijden gereden waarvan 30 bij de eerste 10. Dumoulin reed dus in de helft van zijn wedstrijden bij de 1e 10, werd 2x2e in twee 21 daagse zware rittenkoersen en won 3 wedstrijden.
De cijfers van Terpstra in 2018:
ongeveer 80 wedstrijden gereden waarvan 20 bij de eerste 10. Terpstra reed dus in een kwart van zijn wedstrijden bij de 1e 10 en won 4 wedstrijden waarvan 1 klassieker en een semi-klassieker. Als je deze cijfers bekijkt had Tom Dumoulin gedurende een veel langere periode een hoger niveau dan Terpstra. Het zal duidelijk zijn wie voor mij (verreweg) de beste Nederlandse renner van 2018 is.

Gerrit Glomser 28 december 2018 om 01:07

Ga voor MvP. Iemand die 3 nationale titels in drie verschillende categorieën op de fiets weet te winnen is wat mij betreft een hele goede fietser. Moet zeggen dat het niveau van de Nederlanders dit jaar heel hoog lag, want ook Groenewegen, Terpstra of Dumoulin zouden als winnaar niet misstaan. Ook het debuut van Jakobsen is sterk te noemen en er zijn ook weinig renners die in één jaar bij twee grote rondes in de top 5 eindigen. Dus er zijn voldoende kandidaten, maar wat Vd Poel heeft laten zien is voor mij toch wel het beste.

Refie 28 december 2018 om 08:09

Ach terug kijken.. via het voorjaar naar de rondes en hopen op weer een prachtig NL wielerseizoen.

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone