Eindejaarslijstjes: De opvallendste transfer van 2016
foto: Sirotti
donderdag 29 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De opvallendste transfer van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en met een bijbehorende poll. Vandaag: de opvallendste transfer van 2016.

Het nieuwe wielerseizoen staat op het punt om te beginnen. Na een bewogen transfermarkt heeft ieder team zijn selectie zo goed als rond. Een nieuw team voor de één, een terugkeer op het oude nest voor een ander. WielerFlits zet de opvallendste transfers van de voorbije maanden op een rij. Aan jullie vervolgens de taak om te bepalen wat nu precies de meest opvallende transfer was.


Nino Honigh (Monkey Town)

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Begin juli van dit jaar maakte Nino Honigh bekend dat hij Rabobank per direct ging verlaten, omdat hij al sinds 2014 geen koers meer had gereden nadat hij zijn kruisbanden in zijn rechterknie afscheurde. “Vanwege de aanhoudende problemen na mijn knie-operatie van vorig jaar ben ik niet in de gelegenheid om wedstrijden te rijden en vandaar de keuze om te stoppen bij het team. Een lastige beslissing die ik met pijn in mijn hart heb genomen. Mijn situatie zal de komende tijd hopelijk verbeteren zodat ik de komende jaren alsnog mijn droom om profwielrenner te worden waar kan maken.”

Amper vier maanden later gaf Monkey Town hem een nieuwe kans. “Na twee jaar geen wedstrijden te hebben kunnen rijden door mijn knieblessure, zal ik volgend jaar eerst wedstrijdritme opdoen bij WV Noord-Holland, om vervolgens in te stromen bij het nieuwe Continental team-Monkeytown. Dat is vermoedelijk ergens in juni. Ik heb erg veel zin om samen te gaan werken met ploegleider Dick Lof en manager Paul Tabak en ik ben heel erg blij om, na in eerste instantie op clubniveau, weer op continentaal B-prof-niveau actief te kunnen zijn!”, vertelde Honigh eind oktober aan Cyclingsite.be.


Ilia Koshevoy (Wilier Triestina-Selle Italia)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Ilia Koshevoy was ten einde raad. Hij kreeg in een laat stadium te horen dat hij niet bij de opvolger van Lampre-Merida kon blijven. Omdat de zaken niet vlotten, besloot hij een oproep op Twitter te plaatsen. “Ik ben op zoek naar een team voor 2017. Zouden er ploegen in mij geïnteresseerd zijn? Willen jullie alsjeblieft retweeten?”, schreef de Wit-Rus. Toen hij de volgende morgen weer keek, was zijn bericht vierhonderd keer gedeeld. “Wow! Ik werd wakker en zag dat ik meer dan driehonderd retweets had. Iedereen bedankt! Ik hoop echt dat het helpt! Ik houd van wielrennen en ik zit vol energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan!”.

Het bleek voor Koshevoy een gouden greep. Direct na zijn oproep namen Cycling Academy en het Continentale Torku contact met hem ook. Datzelfde deed Wilier Triestina-Selle Italia, nadat eerdere gesprekken tussen die ploeg en Koshevoy op niets waren uitgedraaid. Na nieuwe onderhandelingen wist Koshevoy uiteindelijk half november een profcontract voor 2017 te ondertekenen. De Wit-Rus hoopt dat zijn ploeg een uitnodiging krijgt voor de honderdste Giro d’Italia, waar hijzelf graag zou starten.


Daan Olivier (LottoNL-Jumbo)

foto: WielerFlits

foto: WielerFlits

In zijn creatieve zoektocht naar versterkingen van LottoNL-Jumbo, kwam teammanager Richard Plugge uit bij een ‘oude’ bekende. Streekgenoot Daan Olivier leverde medio 2015 zijn contract bij Giant-Alpecin in vanwege motivatieproblemen. Na een jaar zonder competitie, begon het bij Olivier toch weer te kriebelen. In de zomer ging hij met zijn kameraad en BMC-renner Floris Gerts op hoogtestage in Italië. Daar zette Olivier een aantal indrukwekkende Strava-files online, maar die waren niet meer nodig om LottoNL-Jumbo te overtuigen.

Eind september haalde de ploeg hem binnenboord. “Het stoppen van Daan Olivier was een verrassende ontwikkeling in zijn carrière, maar het is ook uniek dat hij weer is begonnen”, zei technisch directeur Nico Verhoeven destijds. “We hebben gemerkt dat zijn motivatie terug is, en het talent dat hij heeft is niet zomaar weg. Olivier kan goed bergop en heeft als prof al goede dingen laten zien. We willen samen met hem weer de weg naar de top vinden en daar de tijd voor nemen. Een belangrijke fase in zijn ontwikkeling is het terugvinden van plezier”. Wel zal Olivier nog moeten wachten tot en met 28 april vooraleer hij weer kan koersen.


Joaquim Rodríguez (Bahrain Merida)

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zette Joaquim Rodríguez een punt achter zijn carrière. Zijn ploeg Katusha wilde echter dat hij nog een aantal Italiaanse koersen ging rijden. Het bracht Purito aan het twijfelen. “Als ik mijn ogen dicht doe en nadenk over hoe dit seizoen is geëindigd, ben ik niet blij. Het was niet hoe ik het einde van de film mezelf had voorgesteld. Ik heb de Ronde van Lombardije twee keer gewonnen, maar ik was dit jaar niet in staat om het verschil te maken. Ik zou graag afscheid willen nemen zoals Fabian Cancellara, in topvorm tijdens een grote koers.”

Niet veel later maakte Bahrain Merida melding van de komst van Rodríguez, die zich zou gaan richten op de Giro en de Vuelta a España. In het geruchtencircuit deden toen al verhalen de ronde dat het Bahrain Merida alleen te doen was om de WorldTour-punten van de Spanjaard. Toen het nieuwe team uiteindelijk een WorldTour-licentie kreeg, duurde het ook niet lang voordat Rodríguez zijn definitieve afscheid aankondigde. Zelf zei hij dat een terugkeer als profrenner fysiek en mentaal niet meer mogelijk waren voor hem. Wel blijft hij behouden voor de sport. Hij gaat als coach voor de jonge renners aan de slag bij Bahrain Merida.


Carlos Verona (Orica-BikeExchange)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

In het wielrennen is het niet gebruikelijk dat ploegen contracten van renners afkopen, zoals dat in de voetballerij uiteraard wel gemeengoed is. De laatste jaren waren er wel voorbeelden, waarbij het toevallig steeds ging om Etixx-Quick-Step. De ploeg van Patrick Lefevere maakte twee keer dankbaar gebruik van coureurs die in onmin met hun toenmalige ploeg leefde. Op die manier wist de Belg in het recente verleden Mark Cavendish en Marcel Kittel naar zijn ploeg te halen.

Nu was het in zekere zin andersom. Carlos Verona – in het bezit van een aflopend contract – koos ervoor om te tekenen bij Orica-BikeExchange. Daar was Lefevere allerminst blij mee, waardoor de overgang in een spoedversnelling kwam. De renner en beide ploegen kwamen tot een akkoord om dan maar per direct de overstap te maken. Daarmee is de 23-jarige Spanjaard de eerste renner na Rohan Dennis die tijdens een lopend seizoen overstapt naar een ander ploeg. Lefevere was op zijn beurt not amused: “Ik heb hem vijf jaar in mijn team gehad en hij was vaak ziek of geblesseerd. Wij hebben een hoop geduld getoond en precies op het moment dat hij begint te presteren, vertrekt hij. Ik houd daar niet van.”


Outsiders

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Er komen meer renners in aanmerking voor een opvallende transfer. “Daar had je meer eenlingen. Het is er iets chaotischer en minder gestructureerd naar mijn gevoel, echt op z’n Amerikaans. Toen ik naar hier kwam was alles in perfecte lijnen”, vertelde Sep Vanmarcke over Garmin begin 2014 aan WielerFlits. Waar de goedlachse Belg in 2017 rijdt? Juist: Cannondale-Drapac, de huidige voortzetting van de toenmalige Garmin-ploeg. Een andere opmerkelijke transfer is die van Yuri Trofimov. De Rus gaat namelijk rijden voor Caja Rural-Seguros RGA, een combinatie die niet veel wielervolgers bij elkaar hadden gezocht.

Ook Philippe Gilbert maakte een verrassende move. Hij keert terug in Belgische dienst, maar doet dat niet bij zijn voormalige ploeg Lotto Soudal. De wereldkampioen van 2012 gaat de kleuren van Quick-Step Floors verdedigen. Huidig wereldkampioen Peter Sagan koos ook voor een niet voor de hand liggend team. Iedere ploeg op de wereld wilde hem hebben, maar uiteindelijk koos hij voor het relatief kleine BORA-hansgrohe. Na zijn komst is de Duitse ploeg in proporties flink gestegen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Last but not least mag Lieuwe Westra eveneens niet ontbreken. De Fries leverde na een mentaal heel moeilijk jaar zijn doorlopende contract in bij Astana. Westra trok namelijk naar Wanty-Groupe Gobert, waar hij een van de kopmannen voor komend seizoen is. “Ik heb een geweldige tijd beleefd bij Astana en wil hen daar ook voor bedanken. Tegelijk kan ik bij een ploeg als Wanty-Groupe Gobert zelf weer een andere rol gaan spelen in de koers.”


Stem!

[poll id=”394″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
29 december 2016 08:07
Jurgen Van den Broeck
29 december 2016 08:13
Ik denk dat je kelderman ook wel opmerkelijk mag noemen, had niet verwacht dat hij van lotto jumbo naar giant zal verhuizen. Wel dat hij zal verhuizen, maar niet naar een ploeg waar er op het eerste oog minder steun voor hem is
29 december 2016 08:15
Lammertink naar Katusha is nu ook niet alledaags.
29 december 2016 08:16
Sagan naar Bora.
29 december 2016 08:34
Is de overgang van Marc Goos naar Giant development al bevestigd?
Sagan die tekende voor een kleine ploeg was ook wel opvallend.
29 december 2016 08:44
@koersmaniak nog nergens een bevestiging voorbij zien komen, maar het zal inderdaad ook een opvallende zijn
29 december 2016 08:53
Ik vind de genoemde transfers een beetje tegenvallen. Onder andere die van Sagan was opvallender (kleine ploeg). Ook de door FD Jeux genoemde transfer van Lammertink was opvallender als je het mij vraagt. Zelf stond ik te kijken van de transfer van Matthews. Deze transfer is wel begrijpelijk, maar ik had hem niet zien aankomen. Tony Martin had ik ook niet bij Katusha verwacht overigens.
29 december 2016 09:05
Wim Wittenberg terug naar naar Jvr de Batauwers
29 december 2016 09:07
Met afstand Sagan. Die zal wel vergeten zijn door de redactie (in de poll dan).
Het artikel van juni had ook drie pagina's met gemengde reacties (wat wel het een en ander zegt). http://www.wielerflits.nl/nieuws/178580/peter-sagan-tekent-contract-bij-ambitieus-bora.html
29 december 2016 09:16
De komkommerquatsch neemt onderhand wel dramatische vorm aan.
29 december 2016 09:25
sowieso Wim Wittenberg.
29 december 2016 09:43
thnx, fixed - YIJ
29 december 2016 09:53
Thnx, fixed
29 december 2016 09:57
Ach silent hill het is kerst geweest... Foutje glipt er na de feestdagen wel eens in.
Geen excuus voor de redactie, maar de nederlandse taal machtig worden is moeilijk genoeg.
@redactie, laten jullie de stukken voor publicatie herlezen?.
Om ze op fouten te corrigeren?
29 december 2016 09:59
Persoonlijk ga ik voor de manier waarop en in dat geval is Verona mijn opvallendste transfer van 2016. Het is een vrij nieuwe constructie, dat midden in het seizoen overstappen naar een andere ploeg, en dan ook nog eens met een verhitte Lefevre in je nek .. Ik geef het je te doen. Succes Carlos!
29 december 2016 10:11
Tony Martin naar Katusha
29 december 2016 10:21
Sagan, Kreuziger, Martin, Matthews, zat "opvallendere" transfers...
29 december 2016 10:23
Quote:
“Een directe link onder elk artikel om foutjes te melden zou echt wel handig zijn.”

Goede tip. Voorkomt ook de ‘vervuiling’ van de berichten onder een artikel. Goed voor de lezers en goed voor Wielerflits zelf.


Had ik deze zomaar al eens gemeld in het Verbeterpunt-topic, nu ook in het lezersonderzoek, maar blijkbaar niet interessant genoeg volgens WF. Zonde, het zou inderdaad veel vervuiling besparen.

edit redactie: bedankt, aangepast
29 december 2016 10:40
Quote:
maar blijkbaar niet interessant genoeg volgens WF. Zonde, het zou inderdaad veel vervuiling besparen.
Dat we niet direct gereageerd hebben, wil niet zeggen dat we het niet interessant genoeg vinden. Ik vind het een goede toevoeging en ga ervoor zorgen dat het toegevoegd wordt.
29 december 2016 10:44
Sagan natuurlijk, en die staat niet eens in de poll...
29 december 2016 10:58
Alles bij elkaar allemaal niet heel spectaculair. Geen reden voor een lijstje iig, wat toch meteen duidelijk zou moeten zijn zodra je bij Nino Honigh uitkomt.

Ook de transfer van Sagan is niet heel bijzonder. Zijn ploeg stopt, dus hij moet ergens heen. En daar zorgt zijn 'persoonlijke' fietsensponsor voor. Waar hij dan uitkomt, soit.

En áls er dan een atypische transfer uitspringt, dan is het die van die kleine Fransman naar Sky. Ik zou zijn naam moeten opzoeken, maar ik bedoel die smurf die lang bij Gesink kon blijven op de Aubisque en die ook de dagen erna mee kon met de toppers.
29 december 2016 10:59
Wim Wittenberg
29 december 2016 11:14
King Lok Cheung naar Orica.
29 december 2016 11:32
Zelf vind ik de transfer(soap) van Purito het meest opvallend. Dit is toch ook een symptoom van de puntenrace voor de WT- status en kent zijn weerga niet (stoppen, contract tekenen, punten binnen en weer stoppen). Hopelijk verandert het systeem zodat dit soort taferelen tot het verleden gaan behoren.

Volgende poll: de meest verwachtte transfers? Doe mij dan meer Clement of het collectief van Russen vanuit Katusha.
29 december 2016 11:33
@xistnc Kenny Elissonde.

Reacties zijn gesloten.