Egan Bernal: “Ik win liever de Vuelta dan nog een keer de Tour”
foto: Cor Vos
woensdag 22 december 2021 om 10:39

Egan Bernal: “Ik win liever de Vuelta dan nog een keer de Tour”

Egan Bernal droomt ervan om ooit de Ronde van Spanje te winnen. “Als je me vraagt welke wedstrijd ik het liefst zou winnen, nog een Tour de France of de Vuelta a España, dan kies ik voor de laatste. In dat geval ga ik de geschiedenis in, als winnaar van alle drie de grote rondes”, zegt de 24-jarige renner in een interview met het Colombiaanse El Tiempo.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Afgelopen jaar reed Bernal ook al de Ronde van Spanje, maar wist hij niet verder te komen dan een zesde plaats. Hij geeft nu aan dat hij niet in zijn beste vorm aan de start verscheen. “Ik wilde niet eens naar de Vuelta gaan. Het idee was om na de Giro de Tour te doen. Ik zou de Tour dan kunnen rijden zonder al te veel verantwoordelijkheden”, vertelt de Tourwinnaar van 2019.

“Toen kwam – geheel onverwacht – echter het nieuws dat ik het coronavirus te pakken had. Ik stond vervolgens tien dagen stil qua training. Bovendien was het bij mijn terugkeer in Colombia erg slecht weer. Ik heb zodoende mijn fiets een tijdlang niet aangeraakt. Daarna heb ik mijn best gedaan om weer in conditie te komen, maar de cijfers liegen niet. Toch heb ik in die Vuelta meer geleerd dan in vele andere wedstrijden.”

“Niemand is onverslaanbaar”
In 2022 zal Bernal opnieuw de Ronde van Frankrijk betwisten. “Ik denk dat het tijd is om terug te keren naar de Tour: het is praktisch gezien alweer twee jaar geleden, want in 2020 moest ik opgeven. Ik wil terugkeren en me op de best mogelijke manier voorbereiden”, kijkt hij vooruit.

Bij de dominantie van de Slovenen Tadej Pogačar en Primoz Roglič legt Bernal zich niet bij voorbaat neer. “Ze zijn erg sterk, maar ik geloof ook dat niemand onverslaanbaar is: iedereen kan een slechte dag hebben en dan is het in één keer voorbij. Bovendien speelt niet alleen het fysieke, maar ook het strategische een rol. Je moet weten hoe je je moet plaatsen en constant je aandacht erbij houden”, is hij optimistisch.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
22 december 2021 10:55
Grote kanshebber voor de aankomende Tour wat mij betreft. Mits zijn rug het houd……
22 december 2021 10:55
Toen hij de Tour won riep iedereen dat we de volgende vijf ook alvast op konden schrijven. Nu is hij wellicht eindelijk weer verlost van alle fysieke ellende en lijkt het er haast op dat hij niet eens als een serieuze kandidaat winnaar wordt gezien. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat Pogacar van diezelfde sokkel af dondert. Tourfavorieten wisselen net zo snel als de koers van Bithoin.
    22 december 2021 11:52
    Pogacar is echt van een heel ander niveau. Dat was Bernal niet. Ben zelf meer fan van Bernal.
22 december 2021 11:03
Ik zie hem het liefst in de Vuelta of Giro. Hij is van nature een renner die graag aanvalt / daar de capaciteiten voor heeft; de TdF is te vaak een overgecontroleerde wedstrijd.

Maar ja, de Tour blijft de Tour...
    22 december 2021 11:28
    Ideaal als zijn team kan controleren en selecteren waarneer aangevallen kan worden. Met TJV, UAE heeft Ineos dat initiatief niet meer.
22 december 2021 11:25
Je hoort dit tegenwoordig wel vaker, waar vroeger de Tour het enige was wat telde.

Fijne ontwikkeling binnen onze sport.
    22 december 2021 11:28
    Denk dat het hier vooral gaat om de collectie aan te vullen, niet zo zeer over de status van beide wedstrijden.
    22 december 2021 14:51
    Het één houdt verband met het ander.
22 december 2021 11:25
Moeilijk. Bernal kan alleen terugwinnen boven de 2000m op de Slovenen.
22 december 2021 11:26
Begrijpelijk, dan vervoegt hij het rijtje der groten van Anquetil, Gimondi, Merckx, Hinault, Contador, Nibali en Froome. Chronische rugpijn of niet, dan is zijn carrière al compleet.

In de Tour denk ik dat hij het van veel meeval gaat moeten hebben. In een rechtstreeks duel met de 2 Slovenen gaat Bernal het niet halen, vrees ik. Die zijn gewoon intrinsiek wat beter wat mij betreft.

Maar hij heeft een sterk team en misschien kan hij in de kasseirit een slagje slaan om hem op weg te helpen.
22 december 2021 11:30
De Tour van 2014 zou ook een strijd worden tussen Froome en Contador, maar Nibali won met meer dan 7 minuten voorsprong. Alles kan voor Bernal, maar het zal moeten meezitten.
    22 december 2021 12:07
    Prachtige herinneringen! In die rit in Groot-Brittanië liet hij al zien dat het menens was. En de kasseienrit was een masterclass "real racing". Froome liet daar gewoon zien niet met een fiets te kunnen rijden. Dat was vaker het geval maar dan wachtte men op hem want hij had het geel.
    22 december 2021 12:38
    @Haai Froome viel al voor de eerste kasseistrook als ik het mij goed kan herinneren.
    22 december 2021 13:08
    Volgens mij was hij al voor die rit gevallen, en tijdens de rit weer. Bij 1 van die ritten brak ie volgens mij vingerkootjes ofzo.
22 december 2021 11:51
Hoop toch dat hij 100% aan de start van de Tour staat; benieuwd wat hij in de langere beklimmingen kan tegen Pogacar en Roglic. In de Giro was hij erg dominant en indrukwekkend tegen een weliswaar mindere tegenstand.
22 december 2021 12:06
Tuurlijk zegt hij dat. Want de Tour wordt sowieso en probleem met Pocagar en Roglic erbij. Met wat geluk als deze twee pech krijgen zou het kunnen. Anders kansloos.
22 december 2021 12:20
"Ik win liever de vuelta dan de tour", dus staat hij aan de start van de tour..??? Colombiaanse logica, of gevalletje gespleten tong.
    22 december 2021 12:38
    Hij rijdt de Tour als voorbereiding op de Vuelta. Dat is een noviteit binnen het wielrennen.
    22 december 2021 13:01
    @Lalsacien
    Roglic stapte toch ook gewoon uit de Tour om beter te gaan presteren in de Vuelta? ;-)
    22 december 2021 13:08
    @Kopinkas vooraf was de Tour het hoofddoel.
22 december 2021 12:26
Giro, Tour of Vuelta? Ik zie Bernal overal graag. Bij Pog & Rog heb ik dat helemaal niet. Iets met persoonlijkheid, temperament, oogopslag en Robotica-Engels.
22 december 2021 12:46
De man die zowel Paris-Nice als de Tour won zonder één ritoverwinning. Misschien al eens beginnen met in beide rittenwedstrijden de nul van de bordjes te vegen met aanvallend racen, en te zien waar het schip strandt.
In het lijstje van tweevoudige Tour-winnaars komen (zeker met de huidige tegenstand) lijkt mij trouwens stukken waardevoller dan in het lijstje van drie-grote-ronden-winnaars. Fignon bijvoorbeeld won nooit de Vuelta, maar wie maalt daarom?
    22 december 2021 13:04
    In de tour die hij won is een zekere ritoverwinning hem helaas niet toegekend...
22 december 2021 15:11
Hopelijk wint hij die Vuelta snel. Dan kan hij zich op ééndagswedstrijden toeleggen. Prachtig hoe een ronderenner als hij al zo vroeg in het jaar schitterde in Strade Bianche en andere wedstrijden! Ik zou hem graag in topvorm zien deelnemen aan de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.
22 december 2021 17:07
Hij zal zich ook wel beseffen dat de Slovenen een treedje hoger staan laatste periodes.
Neemt niet weg dat deze aanvallende bescheiden kampioen door velen het beste wordt gegund, ook al niet rijdend bij de gewenste ploeg. Wij zijn in ieder geval fan.
Drie grote rondes kunnen winnen is maar weinig renners gegeven, dus ik begrijp zijn motivatie. Gaat hij dan zijn grootste piek in 2022 zetten op de vuelta of toch de tour? (2 keer hoog pieken in één seizoen kan, maar erg lastig). We gaan het beleven.
22 december 2021 20:03
Alle drie de grote rondes winnen is slechts weinige gegeven. Ik snap dat hij zich daar tussen wil smijten.
Maar ik hoop dat hij de komende jaren de Tour boven aan zijn lijstje zet. In de Tour moeten wat mij betreft de beste renners aan de start staan. En Bernal is er daar zeker een van.

Reacties zijn gesloten.