Dylan van Baarle: “Egan Bernal moet Tour de France misschien uit zijn hoofd zetten”

Dylan van Baarle: “Egan Bernal moet Tour de France misschien uit zijn hoofd zetten”

foto: Cor Vos

Door Youri IJnsen en Jeen de Jong
donderdag 27 januari 2022 om 09:30
Interview

Een gebroken wervel, een gebroken rechterdijbeen, een gebroken rechter knieschijf, een borsttrauma, een geperforeerde long en verschillende gebroken ribben. Zo luidde het medisch rapport van Egan Bernal na diens botsing met een bus, maandagavond Nederlandse tijd. “Met het lange herstel dat hem staat te wachten, lijkt de kans op een deelname aan de Tour de France nihil”, vertelt ploeggenoot Dylan van Baarle aan WielerFlits.

Bernal kwam ten val tijdens een trainingskamp met de ploeg in Colombia, waar vooral Zuid-Amerikaanse en enkele Spaanse renners van INEOS Grenadiers aanwezig waren. De overige renners, waaronder Van Baarle, bereidden zich eerder op Mallorca al gezamenlijk voor op het nieuwe seizoen. De Nederlander was dus thuis toen het nieuws over het ongeluk van Bernal tot hem kwam.

“Een vriend van me stuurde toevallig de foto die de ronde gaat, waarop je Egan op de grond ziet liggen”, begint Van Baarle. “Daaruit kun je nog niet echt opmaken wat eraan de hand is. Maar al snel daarna kregen we in de groepsapp van de ploeg het bericht dat het toch wel ernstiger was dan dat het op die foto leek.”

Op het moment krijgt Van Baarle het meeste nieuws over de situatie binnen via sociale media. “Ik lees eigenlijk ook alleen op Twitter hoe hij er nu bij ligt. Over het herstel en dat soort dingen is binnen de ploeg niet gesproken, maar dat komt natuurlijk ook omdat we allemaal thuis zijn. Als je op trainingskamp bent, krijg je veel meer informatie.”

Chris Froome
Ondanks de geringe informatie, durft Van Baarle wel te stellen dat het lastig wordt voor Bernal om de Tour de France te halen. Dat is (of was, red.) voor dit seizoen het grote doel van de Colombiaan. De lijst met verwondingen spreekt volgens Van Baarle voor zich. “Als je bijvoorbeeld ziet hoe lang Chris Froome bezig is geweest met zijn herstel… Nu is Egan natuurlijk wel iets jonger, maar ik zie het niet zo snel gebeuren dat hij aan de start staat van de Tour.”

“En misschien moet hij ook wel niet willen, zo gehaast dat herstel in gaan”, voegt hij eraan toe. Te ver vooruitkijken naar de gevolgen van de val voor de carrière van Bernal, wil Van Baarle echter niet. “Nu is het echt nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik weet dat Chris zijn dijbeen heeft gebroken en dat Egan zijn dijbeen heeft gebroken, maar ik heb geen idee hoe beiden hun dijbeen gebroken hebben”, legt hij uit.

Van Baarle (links) en Bernal (in het wit) in de Vuelta 2021 – foto: Cor Vos

“Mentaal is hij natuurlijk heel sterk. Hij heeft al wel wat tegenslagen gehad, maar als een bot op een ongunstige manier is gebroken, dan duurt dat herstel gewoon super lang. Dan kun je mentaal wel heel sterk zijn, maar daarmee neem je niet weg dat je gewoon niet honderd procent bent. We gaan er nu wel vanuit dat hij gewoon honderd procent terug kan komen, maar ik ben natuurlijk geen dokter. Bevorderlijk is een dijbeenbreuk in ieder geval nooit.”

Een andere kopman in de Tour
Als Bernal de Ronde van Frankrijk inderdaad niet rijdt, moet INEOS Grenadiers de plannen wijzigen en een andere kopman aanstellen. Is zo’n wisseling problematisch of valt dat wel in te passen? “Dit heeft de ploeg in het verleden natuurlijk ook al gedaan, bijvoorbeeld in 2020, toen Carapaz eigenlijk de Giro zou rijden, maar uiteindelijk naar de Tour ging. Alles is nog mogelijk omdat het nog best wel vroeg in het seizoen is”, klinkt het.

“De jongens die in de selectie voor de Giro zitten, beginnen langzamerhand wedstrijdfit te worden, maar specifiek zijn ze daar nog niet mee bezig”, wijst Van Baarle naar mogelijke vervangers. “Het zou een ander verhaal zijn wanneer het eind april zou gebeuren en iedereen al volle focus heeft op de Giro.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Turtlehead 26 januari 2022 om 19:22

Carapaz zal wel doorschuiven lijkt me, hoewel hij vorig jaar net een maatje te klein bleek.
Maar zou qua koersstijl wel een waardige vervanger zijn wat mij betreft.

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2022 om 19:34

Ik zou Carapaz gewoon als kopman voor giro en vuelta inzetten en dan Hart en Thomas de Britse car laten trekken in Frankrijk.

0
krypton 27 januari 2022 om 00:38

Adam Yates en Daniel Martinez lijken me dan allebei nog grotere kanshebbers voor een goede eindklassering dan Geraint Thomas. Die heeft in 2019 zijn laatste goede grote ronde gereden.

0
Mystery Rider 27 januari 2022 om 06:23

Daar ga ik wel mee akkoord.

De vraag is of Ineos nog wel een bergop trein op de rails kan zetten die Pogacar en Roglic kan isoleren en versmachten.

De TDF is de laatste jaren toch wel wat verandert in koersstijl en zelfs als INEOS nog met vier bergop rijdt, zullen Pogacar en Roglic er nog altijd aanhangen en met 1 demarrage Hart en Thomas op achterstand zetten.

Dan zie ik liever Carapaz aanvallen in de TDF, maar volgens mij rijdt die zelf liever de Giro en/of Vuelta!

0
KimJungPoels 27 januari 2022 om 07:39

@krypton

2019 is voor Thomas dan ook precies 2 grote rondes, met twee hele vroege zware valpartijen geleden. Is voor deze Tour natuurlijk gewoon een betere optie dan Adam Yates en Martinez.

0
Marco Willems 27 januari 2022 om 15:48

@Krypton ik ben ook groot fan van Daniel Martinez maar als die ooit een grote ronde wil winnen dan moet ie toch echt zorgen dat ie leert dalen. In de Giro moesten ze paar keer op hem wachten want anders had ie beneden straatlengtes achterstand. Ben wel benieuwd hoe hij zo’n waaier/kasseienrit doorkomt.

0
Rondje 25 26 januari 2022 om 19:35

Hoezo misschien. Dat gaat hij toch gewoon niet halen met zo’n blessure. Mocht hij weer op de fiets zitten eind mei, begin juni komt hij toch conditioneel veel te kort.

0
Ronellenfitsch 26 januari 2022 om 20:01

Van Baarle is een verstandige jongen en laat stellige uitspraken over een ploegmaat wel over aan de woordvoerders.

0
bswinkelss 26 januari 2022 om 19:57

Carapaz is wat mij betreft topfavoriet voor de giro. Ook al is de tour belangrijker voor de sponsor, hij maakt geen kans. Voor de tour kunnen ze dan eventueel Thomas, Ganna, Pidcock en Hayter sturen om voor ritten te gaan.

0
vincenzo 26 januari 2022 om 20:42

Ineos voor ritten gaan in de Tour. Geloof je het zelf?

0
vincenzo 26 januari 2022 om 20:44

Een eerlijker uitspraak was geweest: “Egan Bernal moet zijn professionele carrière als renner misschien uit zijn hoofd zetten”

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2022 om 21:34

Ja, en de aardbol gaat een ‘the Stand’je’ doen.

0
Laura 26 januari 2022 om 21:12

Ik vond t trouwens bizar hoe die ploegmaat erbij stond op de foto van het ongeval
Enigzins ongeïnteresseerd leunend tegen zn fiets terwijl Bernal 1.5mtr naast hem op de grond lag

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2022 om 21:35

Heb je er al kwaad over getwitterd?

0
Laura 26 januari 2022 om 22:26

Wat heeft Twitter hiermee te maken?
Krijg jij voor al je reacties bij alle items extra airmiles of wat?
Je zou zo bij VI kunnen aanschuiven, die hebben ook overal verstand van.
Alleen ben je dan niet meer anoniem

0
Scott Sunderland 26 januari 2022 om 23:19

Een foto is één seconde ofzo. Dat wil toch niet zeggen dat hij de hele tijd zo stond. Ik weet ook niet hoe lang Bernal op de grond lag. En wat had hij dan moeten doen ? Zeker niet aanraken met eventueel trauma aan de wervelkolom.

0
Romāns Vainšteins 27 januari 2022 om 08:59

Luister Scott, het is 2022, als er zoiets gebeurt moet je er met een onafgebroken, sup3rmeelevende omg-bakkes bovenop staan n niet uit die rol vallen. Anders worden cnclusi3s getrokken, tweets verstuurd en sponsoren teruggetrokken.

0
japio 26 januari 2022 om 22:02

Nou, ik zie niet in hoe Bernal in juli voldoende hersteld is van deze waslijst aan kwetsuren. Ik ben geen medicus, maar überhaupt nog koersen op niveau dit seizoen lijkt me al heel wat.

En ik kan me niet voorstellen dat ze het plan van Carapaz niet zullen wijzigen. Die zal omschakelen naar de Tour. Niet meedoen voor het podium is Ineos-onwaardig

0
Gerard111 26 januari 2022 om 22:25

Martinez.Yates ook nog opties zat lijkt mij

0
Scott Sunderland 26 januari 2022 om 23:16

Het eindklassement in Tour is altijd en immer de belangrijkste wedstrijd voor INEOS. Bernal was aangewezen als de absolute kopman. Na Bernal is Carapaz toch wel de echte kopman van de ploeg en ook ik denk dat hij de Tour gaat rijden nu in plaats van de Giro, geflankeerd door Geraint Thomas. Van Geoghegan Hart en Adam Yates kun je veel minder verwachten dat ze het podium zouden halen.

0
Romāns Vainšteins 27 januari 2022 om 08:21

Ik zie ze toch eerder gokken op een tour met alle Britten er in, op papier 3 kanshebbers met Hart, Thomas en Yates (die ik op eoa manier nog over het hoofd zag ja) vh podium. En als ze er allemaal afliggen kunnen ze nog omschakelen op heroïsch met paspoort houders ritten pogen pakken. Carapaz en Martinez sturen naar de giro en vuelta veeeeeeeeeeeeeel beter idee sportief gezien.

0
Mystieke_Monnik 27 januari 2022 om 10:27

Yates kun je niet serieus nemen als tourpretendent, heeft nog nooit podium gereden in een GT. Thomas lijkt idd over zijn hoogtepunt heen/te oud. Hart moet het laten zien in een echt goed bezette GT, was tot nog toe geen schim van zijn prestatie in de Giro.

0
Japsie 27 januari 2022 om 08:04

De invulling van de poppetjes in de Tour maakt weinig uit zolang ze bij Ineos koersen als randdebielen.

0
Barry Batsbak 27 januari 2022 om 09:59

Wauw. Deelname aan de Tour. Iemand die zo in de vernieling ligt mag eerst eens gaan denken aan compleet herstel en volledig kunnen functioneren. Topsport bedrijven lijkt me op dit moment nog niet eens aan de orde. Hou me ten goede, ik vind het prachtig hoe mensen leven voor de topsport. Maar als je levensgevaarlijk gewond bent geraakt lijkt me de Tour niet echt een prioriteit. Als hij ook maar enigzins in de buurt kan komen van zijn niveau van voorheen mag het al een wonder heten. Chris Froome kan erover meepraten.

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 10:11

Is exact ook mijn idee. Eerst “mens’ worden en normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven, en dan pas weer praten over topsport-bestaan.

Al kan ik me voorstellen dat het soms makkelijker revalideren is tot ‘normaal mens’ als je doel is om terug topsporter te worden.

0
rouleur 27 januari 2022 om 11:10

Hart/Yates/Porte/Martinez/ Viviani en zijn Leadout voor de Giro
Thomas & Carapaz voor de Tour

0
JdeWal 27 januari 2022 om 12:46

Thomas reed vorig jaar in het voorseizoen best nog goed hoor. Won Romadie nog. In de tour was hij al vroeg zwaar gevallen. Ik denk dat Thomas de man voor het klassement wordt.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone