Eerste operaties Bernal succesvol uitgevoerd, meerdere breuken en longperforatie

dinsdag 25 januari 2022 om 15:45
Eerste operaties Bernal succesvol uitgevoerd, meerdere breuken en longperforatie

foto: Cor Vos

Update

De eerste operaties die Egan Bernal heeft ondergaan na zijn botsing met een stilstaande bus, zijn geslaagd. Dat meldt de Clínica Universidad de La Sabana, het ziekenhuis waar de Colombiaanse renner wordt behandeld, in een communiqué.

“De neurologische operatie die is uitgevoerd bij Egan Bernal is geslaagd”, meldt het ziekenhuis in Chía, ongeveer twintig kilometer ten noorden van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá gesitueerd. “We verwachten een progressieve ontwikkeling in de komende 72 uur op de Intensive Care en we hopen dat hij zal reageren op de behandeling die hij heeft ondergaan”

De rug van de winnaar van twee Grote Rondes werd gestabiliseerd en er was geen aantasting van zijn zenuwstelsel. Volgens het ziekenhuis is de ‘functionaliteit van de behandelde lichaamsdelen behouden’ en is het revalidatieproces ondertussen al opgestart ‘om de best mogelijke resultaten voor de patiënt te behalen’.

Zware verwondingen
Bernal botste maandag tijdens een training in zijn thuisland Colombia op hoge snelheid tegen een stilstaande bus. Aanvankelijk werd gedacht dat hij slechts lichte verwondingen had opgelopen, maar de schade bleek ernstiger dan gedacht. De klimmer liep zware verwondingen op aan onder meer zijn nek, borstkas en been.


Update 15.45 uur

INEOS Grenadiers, de ploeg van Egan Bernal, heeft in een persbericht een laatste stand van zaken gegeven. De Colombiaan heeft aan het ongeval heel wat breuken overgehouden. De klimmer ligt met een gebroken ruggenwervel, rechterdijbeen en rechter patella op de Intensive Care. Ook heeft hij last van meerdere gebroken ribben, een geperforeerde long en borsttrauma.

“De artsen waren maandagavond in staat om in twee afzonderlijke operaties een pin aan te brengen in zijn rechterdijbeen en dit vervolgens vast te zetten en de wervelbreuk te stabiliseren. Hij ligt nu op de Intensive Care, waar de artsen andere mogelijke verwondingen in de gaten houden, net als de reactie van zijn lichaam op het trauma”, geeft de ploeg aan in zijn perscommuniqué.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Al Phila 25 januari 2022 om 08:33

Oops, dat hakt er hard in. Beterschap, en eerst maar eens goed herstellen. Zijn rug was al een zwakke plek. Een dijbeen, daar kan Gesink over meepraten (die rijdt toch nog steeds rond met een kilo metaal in zijn lijf ?).

De volgende keer wel beter uitkijken. Met 50 km/uur tegen een geparkeerde bus aanrijden, dat win je nooit !

0
ThorHushovd 25 januari 2022 om 08:50

Ik denk dat ie je heel dankbaar is voor je afsluitende tip.

0
LaDoyenne 25 januari 2022 om 08:58

Volgens meerdere berichten stond de bus niet geparkeerd, de bestuurder van de bus stopte om een voorbijganger te laten oversteken.

0
Dikke Man 25 januari 2022 om 09:44

Een bus gedraagt zich altijd als koning van de weg en stopt waar het wil en in zulke landen ook regelmatig zonder officiële busstop (om vervolgens zonder te kijken weer weg te rijden). Er achter rijden is inderdaad niet handig maar als je zoveel tijd op de weg besteedt, is een foutje snel gemaakt.

0
Romāns Vainšteins 25 januari 2022 om 10:28

In principe ben je natuurlijk gewoon achteropkomend verkeer, een tijdritfiets is nou niet het meest veilige object om mee rond te rijden en bussen kunnen net zoals vrachtwagens etc je niet bijzonder goed zien als je er (pal) achter zit. Het is gewoon vreselijk jammer dat Bernal het remmen, om welke reden dan ook, niet opgemerkt heeft maar als je zo achterop een bus klapt is dat toch zeer waarschijnlijk, zeg 9 vd 10 x, je eigen onoplettendheid geweest, lijkt me.

Helemaal los er van natuurlijk in de juiste volgorde hopen dat ze Bernal goed weten op te lappen in algehele zin en wellicht daarna zelfs weer naar het beroep van profwielrenner.

Tenslotte wil ik nog wel even kwijt over veiligheid dat de UCI weliswaar handjes op het stuur, succesvol, verboden heeft maar kennelijk nog wel het hele idee tijdritfiets levend houdt. Het zijn gigantische ondingen vergeleken met de reguliere modellen die gevaarlijke fratsen uitnodigen en misschien wordt het een tijd die krengen in de ban te doen en renners gewoon op de wegfiets een tijdrit in te sturen. Selecteer eens een ronde voor dit idee.

0
De haai van Messina 25 januari 2022 om 11:22

Eens met Romans

0
Pizzi 25 januari 2022 om 13:05

Dat deden ze altijd in de Ronde van Qatar, de tijdrit met de wegfiets rijden.

Maar ehm, handen af van de TT-fiets a.u.b.!

0
KevinK1986 25 januari 2022 om 09:04

Wat een ongelooflijk heftige val is dit geweest zeg. Buitengewoon triest. Deze coureur is een absolute aanwinst voor het peloton. Laten we hopen dat hij in ieder geval volledig opknapt en dat we hem nog vaak mogen zien schitteren in de grote wedstrijden.
Wat een oneerlijke sport kan het toch zijn!

0
Klein Verzet 25 januari 2022 om 11:30
Quote:
Wat een oneerlijke sport kan het toch zijn!

Meer in algemene zin is het leven ontzettend oneerlijk verdeeld met geluk en verdriet. Voor Bernal, die een van de sympathiekste smaakmakers is in het topsegment van de wielersport, hoop ik dat alles uiteindelijk goed komt, en dat we met hem in de toekomst weer kunnen genieten van een spannende strijd om het eindpodium in een grote Ronde.

0
Beer 25 januari 2022 om 09:39

We kunnen enkel maar hopen dat we de sterkste Bernal ooit nog terug zien. In beste doen een absolute topper en attractieve renner. Heb er wel wat bang voor, gezien zijn voorgaande rugproblemen. Rug is nu weer geraakt en die dijbeenbreuk klinkt ook heftig.

0
Polleke 25 januari 2022 om 09:44

Dit zijn echt wel zorgwekkende blessures, zenuwen niet geraakt gelukkig, nu goed revalideren is belanrijker dan eender welke wielerwedstrijd…

0
Ab Normaal 25 januari 2022 om 09:50

Lees zelfs ergens een tweet dat er niet eens meer gesproken gaat worden over wielrennen maar dat de komende uren belangrijk zouden zijn voor zijn kwaliteit van leven. Hoop van ganser harte dat dit niet waar is.

0
LaDoyenne 25 januari 2022 om 10:05

Het meest recente communiqué van het ziekenhuis spreekt van "het verlichten van een ontwrichting van niveau T5 tot T6" en van een behandeling van "de niveaus T3 tot T8". Allemaal zeer medisch technisch. Het krantenartikel van een uur geleden vermeldt 6 wervels.

0
Fast Freddy 25 januari 2022 om 10:48

Er was denk ik een risico op verlamming, maar dat lijkt weggenomen aangezien er geen neurologische schade is. Het doet me wel denken aan de val van Froome. Revalidatie zal lang en zwaar zijn, zonder garanties. Super klote voor Egan natuurlijk. Vallen is één ding, maar op een stilstaand object klappen is echt andere orde.

0
Fausto Roest 26 januari 2022 om 03:38

Laten we eerst hopen dat hij er niet invalide uitkomt eerst. De rest is bijzaak.

0
Veleta 25 januari 2022 om 09:52

Tsja, het meeste is al gezegd over deze prachtige renner: een aanvaller met grinta, een groot hart en dus een sieraad voor de wielersport, erg sympathiek ook. Ik hoop ontzettend dat we hem terug gaan zien!

0
Wheely 25 januari 2022 om 09:58

Laten we allemaal hopen dat deze mooie renner weet te herstellen, met name voor hemzelf als persoon maar ook voor de wielersport natuurlijk!

0
Murcia 25 januari 2022 om 10:54

Wordt gewoon een langdurig herstel als de berichten over breuken aan dijbeen, knieschijf en ruggenwervels kloppen. Dan ga je na de benodigde operaties gewoon weken plat moeten liggen en lijkt mij een half jaar out nog een gunstig scenario.

0
De haai van Messina 25 januari 2022 om 11:26

Ploegen kiezen tegenwoordig voor steeds minder wedstrijden en meer trainingen, zodat de renners alleen in optimale conditie meedoen aan wedstrijden. Zouden ze na alle trainingsongevallen niet beter meer wedstrijden kunnen gaan rijden? Een wedstrijd is tegenwoordig misschien wel minder gevaarlijk dan een trainingsstage

0
Thomas Peulings 25 januari 2022 om 11:38

dat is wel heel makkelijk gedacht….

0
Polleke 25 januari 2022 om 11:39

Discutabel, de laatste jaren zijn er in competitie ook veel valpartijen met ernstige gevolgen, ik let er extra op en kan er geen vinger op leggen maar het is opvallend hoe vaak er ook botbreuken mee gemoeid zijn,,,belachelijke stelling misschien maar renners zaten tevoren een beetje beter in het vlees, die bijna skeletten breken al als je er naar kijkt…

0
Panache 25 januari 2022 om 12:01

Vermageren heeft zeker een relatie met de sterkte van botten, naast het kwetsbaarder zijn door minder beschermend spier en vetweefsel. Jouw theorie heeft een kern van waarheid Polleke.

0
Daniel17 25 januari 2022 om 16:14

Zo’n val als deze en die van Froome waar je met hoge snelheid tegen een hard stilstaand object botst zal altijd botbreuken ten gevolgen hebben en is ook niet te vergelijken met een val waar je met 50 per uur over het asfalt gaat.

De krachten die vrijkomen bij zo’n klap zijn gewoon enorm en wat vet en sterkere botten zullen je daar ook niet voor beschermen.

0
re-cycle 25 januari 2022 om 11:44

1,5 meter afstand houden scheelt heel veel ziekenhuisopnames . ook in dit geval.

Beterschap Egan

wellicht dit jaar wat vaker in de bus.

0
Koers 25 januari 2022 om 12:10

Bernal verwacht je normaliter niet achterin de bus.

0
A.M.M. Jonkers 25 januari 2022 om 16:46

Als u denkt leuk uit de hoek te komen………schrijf dan niets!

0
Olly 25 januari 2022 om 16:50

Wat een shit nieuws dit. Laten we hopen dat hij snel herstelt, ten eerste voor hemzelf, en ten tweede voor de wielerliefhebbers.
Het gebeurd wel vaak dat wielrenners slachtoffer zijn van het verkeer. Behalve de niet protectieve kledij icm de snelheid, ziet iemand anders nog een andere gemeenschappelijke oorzaak hierbij?

0
dit is mijn voorwiel 25 januari 2022 om 16:58

Traningsomgeving, wat geen trainingsomgeving is maar openbare weg! Met veel onvoorspelbare factoren. Waardoor je je moeilijk op je techniek kan focussen. Idee: huur een circuit af voor trainen op de tijdritfiets. Gezamenlijk, met staf, mecaniciens etc… ?

0
cyclotony 25 januari 2022 om 17:40

Het is drukker op de weg dan ‘vroeger’, en verkeersdeelnemers zijn gehaaster. Dat de blessures ernstiger lijken komt mi mede door de carbon frames. Het oude staal (en in mindere mate aluminium) wou nog een beetje verbuigen en inkreukelen waarmee wat impact energie werd opgenomen. Die futuristische TT-stuurtjes met de remgrepen op een andere plek, kan me voorstellen dat je in een reflex misgrijpt.

0
Romāns Vainšteins 25 januari 2022 om 18:27

Ik denk ook dat fietsen een grote rol spelen, die verder lichte dingen van 10000 kunnen vooral knetterhard maar zijn niet knetterhard. Laat staan tijdritfietsen die ronduit onhanteerbaar en gevaarlijk zijn.

0
Olly 25 januari 2022 om 18:47

Die van de carbon frames had ik niet meegenomen in mijn overwegingen. TT-trainingen zijn idd veel beter op afgesloten circuits of zeer verkeersarme wegen. Drukte en minder geduld in het verkeer is iets wat ik ook iedere dag meemaak in het verkeer ja.

0
hjjanssen1973 25 januari 2022 om 16:57

Echt verschrikkelijk. Lijkt qua zwaarte veel op de smak van Froome. Die zien we dit seizoen niet meer terug, kan ik me niet voorstellen. Hopelijk komt ie er weer helemaal bovenop.

0
Dikke Vrouw 25 januari 2022 om 17:32

Zo we mogen blij zijn dat ie nog leeft de arme jongen
Hopelijk kan ie terug een normaal leven opbouwen

0
Turtlehead 25 januari 2022 om 18:10

Dat klinkt niet heel geruststellend voor zijn topsport-toekomst, hoewel hij jonger is dan bijv. Gesink na zijn heup-breuk en zeker ook dan Froome ma zijn ‘TT-lancering’.

Eerst maar hopen op een goed eerste herstel…

0
Panache 25 januari 2022 om 19:36

Gesink was pas 24, Bernal is inmiddels alweer 25.
Ik denk dat een jaartje meer of minder geen rol speelt in dit geval (natuurlijk wel als je 37 bent). Het verschil zal zitten in de aard en locaties van de breuken. Een scheurtje in het bot geneest totaal anders dan een splinterende doorbraak. Vooralsnog is zijn sportieve toekomst ongewis.inderdaad hopen op het beste voor hem.

0
KennyKlimmen 25 januari 2022 om 19:16

Een heel voorspoedig herstel gewenst!

0
Gunther Leonhardt 25 januari 2022 om 21:38

Doodjammer. Het verkeer is in die regio nu eenmaal anders dan hier. Ze rijden daar uit noodzaak op snelwegen en je moet er ogen op je rug hebben. Dan kan het al eens foutlopen.

0
Jean Dumas 26 januari 2022 om 11:46

Vreselijk voor zo’n jonge renner, als je dat allemaal leest. Doet denken aan ongeluk Froome.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone