Dylan Groenewegen sprint naar zijn tweede etappezege in Tour de Wallonie

vrijdag 23 juli 2021 om 17:12
Dylan Groenewegen sprint naar zijn tweede etappezege in Tour de Wallonie

foto: #ethiastourdewallonie2021

Dylan Groenewegen heeft zijn tweede etappezege te pakken in de Tour de Wallonie. Drie dagen na zijn overwinning in Héron was de Nederlander van Jumbo-Visma ook in Fleurus de snelste in een massasprint.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

In de vierde etappe koerste het peloton over 206 kilometer van Neufchâteau naar Fleurus. Na de start liep het parcours naar de vallei van de Semois, waar de Saut des Sorcières en de steile Col du Sati moesten worden beklommen. Daarna ging de route via de Côte d’Orchimont naar het noorden, naar de Maasvallei en de beklimmingen van de Côte d’Agimont en de Côte de Soulme. Na 166 kilometer kwamen de renners op de plaatselijke ronde rond Fleurus met daarin nog een dubbele beklimming van de Côte du Petit Try van 1,2 kilometer aan 7,4 procent.

Nadat om twaalf uur het startsein was gegeven, zorgde Pim Ronhaar voor de eerste aanval van de dag. In navolging van de Nederlandse renner van Baloise-Trek Lions probeerden ook andere renners weg te rijden. Het zou echter tot aan de eerste tussensprint na zeventig kilometer duren vooraleer een groep vluchters mocht wegrijden. Fabio Van den Bossche, Baptiste Planckaert en Alessandro De Marchi kwamen als eersten voorbij aan het tussenpunt, waarna Planckaert en De Marchi samen doorreden.

Quinten Hermans en Quinn Simmons – foto: Cor Vos

Planckaert en De Marchi pakken minuten voorsprong
Planckaert, de nummer zeventig in het klassement op meer dan elf minuten van koploper Quinn Simmons, en De Marchi (84e) reden samen meer dan zes minuten voorsprong bij elkaar. Na de ravitaillering rond halfkoers vond het peloton het welletjes en kwam de achtervolging op de twee koplopers langzaamaan op gang door Jumbo-Visma, Trek-Segafredo en Deceuninck-Quick-Step. Met nog tachtig kilometer te gaan was het verschil teruggelopen tot tweeënhalve minuut, waarna plots volop werd gekoerst.

Tim Wellens probeerde met Rasmus Quaade en Jens Keukeleire in de tegenaanval te gaan en het peloton brak in stukken. Een groep met negentien man reed hard door en dichtte in een vloek en een zucht het gat naar de twee koplopers. Met José Herrada, Andrea Bagioli, Quinten Hermans, Tim Wellens, Stefano Oldani en Lucas Eriksson zaten een aantal goed geklasseerde renners van voren. Daarachter leidden Trek-Segafredo, Israel Start-Up Nation en ook Bingoal Pauwels Sauces WB de achtervolging.

Op 62 kilometer van de streep werd het gat dichtgereden. Rustig werd het niet, want vervolgens versnelde Dries De Bondt en hij zag Julius van den Berg, Dries Van Gestel, Loïc Vliegen, Eliot Lietaer, Toon Aerts en Florian Vermeersch aansluiten. Lietaer was daarbij de best geklasseerde, 21e op 35 seconden van Simmons. De zeven aanvallers pakten een minuut op het peloton, waar Jumbo-Visma en Trek-Segafredo kopwerk verrichtten. Ook Deceuninck-Quick-Step en Cofidis gingen zich met de achtervolging bemoeien.

Vroege vluchters Alessandro De Marchi en Baptiste Planckaert – foto: #ethiastourdewallonie2021

Groep-Lietaer wordt ingelopen
De kopgroep zou het niet uitzingen tot de streep en met nog zeventien kilometer te gaan was het avontuur van de vluchters voorbij. De overgebleven aanvallers waren nog niet bijgehaald of Josef Černy reed weg. De regerende Tsjechische kampioen tijdrijden pakte een mooi gaatje op de grote groep, waarin steeds meer geloste renners terugkeerden.

Met nog tien kilometer te gaan begon Černy aan de laatste passage van de Côte du Petit Try, de laatste klim van de dag. Daarachter zaten Simmons en Stan Dewulf, de nummers een en twee in het klassement, al goed van voren. Op de lastige strook was de aanval van Černy al snel voorbij, terwijl Simmons met zijn ploeg veel snelle mannen in moeilijkheden bracht. Een groep met vijftien man kwam als eerste over de top, maar het klimmetje was niet lang genoeg om de rest op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Toon Vandebosch probeerde op zes kilometer van de streep een eindsprint nog te ontlopen, maar Jumbo-Visma was op dat moment al de leadout voor Dylan Groenewegen aan het voorbereiden. Met nog twee kilometer te gaan werd de jonge crosser ingelopen door de geel-zwarte brigade. In de bochten bij het ingaan van de laatste kilometer kwam Uno-X naar voren. Het was even opletten, maar iedereen bleef overeind en alles bleef samen. Dylan Groenewegen was in de eindsprint duidelijk de sterkste. Als tweede kwam Europees kampioen Giacomo Nizzolo over de streep.

Dit artikel delen:

41 Reacties

denistel 23 juli 2021 om 17:15

knap hoor was toch een vrij pittig parcours mannetje of 50 nog in
het peleton?

0
De Cabybara van de Conradkade 23 juli 2021 om 17:16

Met overmacht. Knap.

Kreeg na de finish trouwens veel felicitaties van andere renners. Die haat richting hem vanuit het peloton lijkt dus wel mee te vallen, in tegenstelling tot wat Lefevre beweert.

0
Merlinappa 23 juli 2021 om 17:20

Natuurlijk valt dat wel mee. PatLef moet je gewoon negeren.

0
Michelangelo 23 juli 2021 om 17:54

Pat zegt wel meer dingen die niet kloppen.

Ik denk dat in het peloton echt wel het besef is dat de actie van Groenewegen destijds niet buitengewoon waren voor in een sprint, maar de gevolgen des te meer. En dat hij daarvoor terecht (zwaar) is gestraft. Maar dat het hem nog geen hork van een vent maakt.

0
Poeksel 23 juli 2021 om 17:16

Om eerlijk te zijn vroeg ik me af of het niet te optimistisch was van TJV dat ze de koers gingen controleren voor Groenewegen. Nee dus! Nog knappere zege dan dinsdag.

Edit: Hij leek zelf ook zijn twijfels te hebben erover, maar de ploeg had (terecht) vertrouwen in hem.

0
Xevar 23 juli 2021 om 17:18

Flinke beurt van van Dijke in die laatste paar kilometers, die is minstens zo goed als zijn broer.

0
dumoman 23 juli 2021 om 18:25

Met zijn broer bedoel je Van Dijke ;-)

0
MichielH 23 juli 2021 om 23:02

Een dijk van een beurt

0
josi 23 juli 2021 om 17:20

Knappe zege na een lastige finale.

0
Merlinappa 23 juli 2021 om 17:21

Knap hoor, met zo’n lastige finale. Wie weet kan hij in de toekomst ook wat meer klassiekerparcours aan, zou leuk zijn.

0
klootje kriekeljon 23 juli 2021 om 17:26

Daar leek het in de eerste jaren sws op, dat hij die potentie had.

0
NiM 23 juli 2021 om 17:32

Won denk ik ooit de ronde van Vlaanderen u23. Niet geheel hetzelfde maar dan overleef je toch een klimmetje

0
Michelangelo 23 juli 2021 om 17:51

Zou inderdaad leuk zijn. KBK staat al op zijn erelijst, en al de genoemde RVV U23.

Maar ik denk persoonlijk dat het pure massasprinten dichter bij zijn kernkwaliteiten ligt. En dat daar genoeg eer te behalen valt. Wat dat betreft schat ik hem net wat minder “klassiek” in als pakweg Nizzolo. Maar die is dan weer minder snel aan de meet.

0
KnightBiker 23 juli 2021 om 18:46

Hij ging bij het NK ook goed mee op die korte stijle klimmetjes: een mooie semi klassieker en evt Ghent Wevelgem behoren tot de mogelijkheden tzt. MSR heb ik Groenewegen tot op heden niet zien uitblinken edoch.

0
jooprioolpijp 23 juli 2021 om 17:24

Geen Jacobsen in de top-10? Mag die morgen weer? Of was Fabio bonafide gelost in dat laatste klimmetje?

0
xistnc 23 juli 2021 om 17:25

Ja. Misschien. Ja.

0
HSV 23 juli 2021 om 18:49

Ja het klimmetje was er te veel aan voor Fabio. Die stond ineens geparkeerd.

0
Marik 23 juli 2021 om 17:24

Ogenschijnlijk op het gemakje.

0
Titaantje 23 juli 2021 om 17:26

Simmons keurig 5e. Go Quinn!

0
Marveloke 23 juli 2021 om 17:33

Knap nog van die kerel in de herfst van zijn carrière. Just kidding. Ik weet dat het nog maar een knaapje van 20 jaar is, maar met die baard lijkt hij een man van 32 jaar. Hoe kan iemand van 20 al zo’n volle baard hebben? Die baard had hij trwns al toen hij op zijn 18e wereldkampioen werd bij de junioren (in 2019)! Ik snap het echt niet

0
Craig Vanderswag 23 juli 2021 om 18:23

Hele goede sprint van Simmons. Hij zat ook nog een tijdje vol in de wind, voor Groenewegen aanging. Die kerel is blijkbaar behoorlijk snel.

0
KnightBiker 23 juli 2021 om 18:49

Ik weet niet of fan zijn van Simmons wel gepast is gezien zijn politieke voorkeuren. (Maar als coureur is het een leuke renner)

0
Titaantje 23 juli 2021 om 18:59

die baard is nu toch wel een stuk langer dan toen hoor. En er zijn genoeg jongens die rond hun 16e beginnen met scheren. Als je dat niet doet, kan je best rond je 18e al een leuk baardje hebben.

0
Rufusvb 23 juli 2021 om 19:03

@knightbiker, volgens mij mag je nog steeds zelf kiezen van wie je dan bent en is een politieke voorkeur ook nog steeds een vrije keus.

0
Rufusvb 23 juli 2021 om 19:04

dan=fan…

0
Titaantje 23 juli 2021 om 19:10

Stemmen op Trump hoeft niks mis mee te zijn. Ik ben gee fan, maar als jij bv meer dan $420k per jaar verdient, zou je vanuit eigen perspectief altijd beter republikeins kunnen stemmen. Daarnaast zijn er ook heel veel redenen om vooral niet voor de democraten te stemmen, en dan kom je in de VS vanzelf uit bij het enige overgebleven alternatief…

Helaas is de motivatie in de VS zelf, en vooral in “flyover country”, om op Trump te stemmen meestal niet een reden die ik persoonlijk zou aanmoedigen (vrijheid van wapenbezit, (verkapt) racisme, etc.)

0
Pathieu van der Moel 23 juli 2021 om 22:53

Ging bij Simmons niet zozeer om het Trump-stemmen, wel op de opmerkingen die erbij kwamen kijken

0
KnightBiker 23 juli 2021 om 23:52

@titaantje – normaal mee eens, als het bij de financieele kwestie bleef: het gaat hier om ronduit fascistisch gedachtegoed dat niet thuis hoort in een mondiale sport waar mensen van alle soorten en maten hun kans moeten kunnen krijgen. (trump = geen Mark Rutte)

0
hanjovdberg 23 juli 2021 om 17:55

Hele knappe overwinning en ook heel mooi rechtdoor gesprint. Lijkt alsof hij dat een beetje van WvA heeft afgekeken. Mooi om te zien!

0
Reiger 23 juli 2021 om 17:57

is dit nu wel of niet te volgen in Nederland? alvast bedankt voor het antwoord.

0
Marik 23 juli 2021 om 18:04

Eurosport Player

0
rahimns 23 juli 2021 om 18:06

alleen via de Eurosport player

0
Franco Ballerini 23 juli 2021 om 18:45

Ik word er niet voor betaald, en baalde er enorm van te betalen voor de Player om al het wielrennen te kunnen volgen, maar het is mijn beste investering ooit.

0
Titaantje 23 juli 2021 om 19:01

Mooi Franco. Met alle mensen die in de afgelopen jaren tonnen hebben gemaakt met cryptomunten, ben ik blij dat er ook mensen de europsport player als hun beste investering ooit zien.

0
ivo001 23 juli 2021 om 20:37

Ik heb het via GCN kunnen kijken

0
WoutMathieu 23 juli 2021 om 18:18

Hij zat bij de NK ook lang in de kopgroep, korte klimmetjes komt ie best aardig op. Mooi resultaat voor Dylan!

0
CrazyVonkyStyl3 23 juli 2021 om 18:35

De notoire brokkenpiloten van Uno-X. Het mag een wonder heten dat iedereen overeind bleef.

0
Franco Ballerini 23 juli 2021 om 18:40

Sterk, zeker gezien zijn inspanningen onderweg om een gat naar de vluchters dicht te rijden. Zo gretig heb ik hem niet vaak gezien. Hij lijkt sterker dan ooit.

0
Murcia 23 juli 2021 om 18:52

Dylan heeft wat meer inhoud gekregen lijkt het wel en daardoor in deze heuvelachtige etappe meer over bij de sprint. Klasse werk ook van de ploeg die hem perfect heeft afgezet.

0
xistnc 23 juli 2021 om 19:10

Als verbindingswoordjes als ‘maar’ op zulke vreemde plekken in artikelen opduiken, dan vrees ik dat kelderfan toegetreden is tot de redactie.

0
aardappeljager 23 juli 2021 om 21:28

Is het toeval dat Dylan en Fabio de sprints winnen (3×) en dat de ander dan steeds niet in de top 20 staat. Hebben ze dat verdeeld om niet tegen elkaar te sprinten?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone