Dylan Groenewegen had wekenlang politiebewaking voor zijn huis

Dylan Groenewegen had wekenlang politiebewaking voor zijn huis
dinsdag 26 januari 2021 om 06:33

Dylan Groenewegen ontving na de valpartij in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen levensgevaarlijk gewond raakte, ernstige bedreigingen. Zo werd er naar zijn huis een strop gestuurd. De bedreigingen waren zo serieus dat de politie wekenlang zijn huis in de gaten heeft gehouden.

Dit vertelt Groenewegen in een exclusief interview met WielerFlits-verslaggever Raymond Kerckhoffs voor Helden Magazine die vanaf vandaag in de winkels ligt. De sprinter van Jumbo-Visma spreekt voor het eerst over de periode na het verschrikkelijke ongeluk.

“Er waren zo’n concrete en ernstige bedreigingen dat we een paar dagen na de valpartij de politie hebben ingeschakeld”, vertelt Groenewegen. “De daaropvolgende dagen en weken heeft de politie voor onze deur gesurveilleerd. We konden niet meer spontaan de deur uit. Als ik even naar buiten wilde, stond er een agent aan mijn zijde zodat er niks kon gebeuren.”

Foto: Cor Vos

Hoe bereikten die bedreigingen je?
“We kregen handgeschreven brieven met de post, waarin zelfs een strop was toegevoegd waar we ons klein kind later aan konden ophangen. Als je die boodschap leest en dat stuk touw ziet, schrik je enorm. Dat gaf bij mij de doorslag dat het zo niet verder kon.”

“Ik ben naar de politie gegaan en heb aangifte gedaan. De politie schoot na het zien van die brieven onmiddellijk in actie. Dat geeft de ernst van die bedreigingen wel weer. Natuurlijk raakt dat je. Wat is hier gebeurd? Hoe kan dit? In welke zieke wereld leven we? De meest gekke dingen spoken door je hoofd. ’s Ochtends uit bed komen was in die periode een hele opgave.”

Hoe groot was de angst?
“In heb begin zit je echt wel met de schrik in je lijf. We hebben een alarm op ons huis en precies in die periode viel dat uit. Dan ga je de gekste dingen in je hoofd halen. Zo hebben we ook een paar keer een vals alarm gehad, dan schrik je je rot. Terwijl ik gewoon was vergeten om het alarm ’s ochtends uit te zetten.”

“Ik herinner me ook dat we een avond bij mijn ouders gingen eten. Onderweg reed er een wagen achter ons. Die begon te seinen en schuin achter ons te rijden. Uiteindelijk haalde hij ons in op een weg waar dat eigenlijk niet kon. De paniek slaat dan toe. Even later slaat hij gewoon rechts af en is er niks aan de hand. Je begint dingen in te beelden die er helemaal niet zijn.”

Dit artikel delen:

119 Reacties

Gitan 26 januari 2021 om 11:19

Beer heeft wel een punt vind ik. Sommigen hier vinden het wel gepast om Patje en REV uit te maken voor het vuil van de straat, maar vinden het nu wel erg zielig allemaal voor Groenewegen.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden lijkt me? Er kan net zo goed iemand al die bagger over een Evenepoel lezen op Wielerflits en dan maar besluiten om hem online te beginnen bestoken met haatberichten, of erger…

Zijn die hatende Wielerflitsers dan verantwoordelijk? Of geldt het enkel voor bekende mensen dat de woorden flink moeten gewikt en gewogen worden? Of gaat het zoals zo vaak toch vooral om de eigen troetelrenners en -ploegen die op de juiste manier moeten bejegend worden?

Beer 26 januari 2021 om 11:23

Ja Marik, dat is inderdaad mijn boodschap. Ik vind het schandalig hoe er hier over PL & RE gesproken wordt, hoe zij geviseerd worden en hoe zij beschuldigd worden. Ja, zij hebben vanuit hun begrijpbare emoties te fel gereageerd; daar ben ik het mee eens. Maar zij hebben niemand opgeroepen om Groenewegen iets aan te doen. Die acties zijn volledig voor rekening van die personen die dergelijke acties doen. Maar ondertussen wordt dit wel aangrepen door sommigen om het vuur weer vol te openen op PL & RE. Groenewegen, die Jakobsen volledig in de prak rijdt, ja, die is vergeven. Maar PL & RE die hierop verbolgen en woest reageerden, die blijven we aanpakken, die moeten keer op keer afgemaakt worden. Echt waar, hou toch op.

En Snelle, waar lees je de opruiing in mijn woorden? Misschien je bril even proper maken.

Marik 26 januari 2021 om 11:28

@beer, ik ben het wel eens met je boodschap. Waar ik echter keer op keer tegenaan loop in jouw reactie is de totale eenzijdigheid. Ik heb je wel vaker aangegeven dat het je geloofwaardigheid wat aantast als je telkens vanuit de zelfde subjectieve bril reageert. Je mist hierdoor gewoon het totale plaatje. Nergens op dit forum kan ik een reactie van jou ontdekken waarin je echt kritisch bent op één van je helden. Dat betekent dat veel van de vaste forumleden je wat minder serieus nemen.
En als tegenreactie aangeven dat er anderen zijn die ook heel subjectief zijn (maar dan de andere kant op) voegt wat mij betreft weinig waarde toe en is een zwaktebod.

Beer 26 januari 2021 om 11:41

@Marik, dit toont alleen maar aan dat je enkel leest wat je wil lezen. Of heb je deze gemist: "Ja, zij hebben vanuit hun begrijpbare emoties te fel gereageerd; daar ben ik het mee eens."?

En los daarvan; dit heeft totaal niets met eenzijdigheid of subjectiviteit te maken. En ik kan perfect kritisch zijn voor een Evenepoel en dat hier op dit forum voor mezelf houden. Kritiek op bepaalde figuren is er genoeg, daar hoef ik geen schepje bovenop te doen. Dan is wat tegengewicht beter op zijn plaats.

Fijn dat je het eens bent met mijn eigenlijke boodschap. Maar ik heb het je al vaker gezegd; hou je wat meer bij het onderwerp en wat minder bij besprekingen van andere posters.

Marik 26 januari 2021 om 11:48

edit wf: niet op de man svp

Lendilonus 26 januari 2021 om 11:55

Aangezien ik mij hier deels aangesproken door voel zal ik toch ff reageren. Mijn reactie hierboven was duidelijk als grapje bedoelt maar natuurlijk wel eentje met een snedige ondertoon. Uiteraard heeft Lefevere niet opgeroepen tot deze bedreigingen maar hij en Evenepoel hebben door hun te felle reacties wel meer dan bijgedragen aan het klimaat en de stemming tegen Groenewegen waardoor mensen deze serieuze bedreigingen hebben geuit. Daarnaast stoor ik mij(en met mij denk ik velen op dit forum) enorm aan het enorme hypocriete gedrag van Lefevere. Aan de ene kant verdedigt hij Bennett die 5 kopstoten uitdeelt, Cavendish die carrières heeft beëindigd van collega’s en jarenlang de gevaarlijkste man was van het peloton(en op de baan overigens ook) en wordt hij boos op journalisten als die zeggen dat Alaphilippe in de Tour toch ook wel een beetje hulp kreeg van de motards. Maar aan de andere kant noemt hij Groenewegen een moordenaar en elke keer dat er ook maar een motard binnen 50 meter van een concurrent rijdt, loopt hij(en dan overigens ook terecht) te zeuren dat die motards verdomme meer afstand moeten houden. Waarom mensen Groenewegen vergeven voor dit incident is omdat hij zo duidelijk spijt heeft van wat hij heeft gedaan en dat hij als hij die sprint over mocht rijden dit nooit weer had gedaan, daar schiet Jakobsen natuurlijk niets mee op en dat praat het incident ook niet goed maar daar wordt hij dan ook terecht voor gestraft. Daarentegen zie je Lefevere nooit berouw tonen of uitspraken terug nemen, waardoor mensen over hem blijven doorzeuren(en terecht).

jooprioolpijp 26 januari 2021 om 11:56

@beer, Trump heeft ook niet letterlijk gezegd dat zijn fans de deuren van het congres moesten openbreken…
Maar ik begrijp je punt, PL en RE hebben zeker dit soort wappiegedrag niet gewild. Hun uitlatingen hebben er, volgens velen hier (incl. ikzelf), echter wel toe bijgedragen dat een klimaat ontstaat waarin dit gebeurt. Van RE kun je zeggen dat hij nog wat moet leren over het effect van woorden, van PL mag je verwachten dat hij dat weet. Voor hun rol in dit geheel mag je dus best een beetje neutelig op ze zijn, zonder ze meteen voor rotte vis uit te maken. En dat staat helemaal los van het al dan niet vergeven van Groenewegen, maar dat weet je ook wel.

klootje kriekeljon 26 januari 2021 om 12:02

Er is echt niemand die deze non-discussie voor de zoveelste keer wil lezen jongens.
Komt er nou niet een punt dat je bij jezelf denkt: geen zin meer in?

Beer 26 januari 2021 om 12:04

On topic Marik. Het gaat hier over wielrennen & wielerfiguren. Hoe jij over mij denkt, in brede uiteenzettingen, interesseert werkelijk niemand. Stuur ze me voortaan anders persoonlijk dan hoef je het forum er hier niet meer mee te bevuilen.

Lendilonus, bedankt voor je verduidelijking. Ik begrijp je en geef je ook grotendeels gelijk, met die aanvulling dat Groenewegen ook een recidivist is.

Jacob Lohof 26 januari 2021 om 12:04

Kunnen we als mensen niet meer normaal doen. We zijn net beesten!!!
Ik was ook erg kritisch op hem, maar dat betekent toch niet dat je iemand moet bedreigen of erger.
Maar kijk maar in deze wereld. We moeten boosheid ergens op afreageren
Pfffff

Marik 26 januari 2021 om 12:07

@beer, en opnieuw trek je iets uit de context om voor de eigen agenda te gebruiken. Klootje heeft gelijk, we vallen te veel in herhaling. Mijn eigen domme fout dat ik het idee heb dat ik jou iets kan teruggeven en dat jij dat dan accepteert.
Iets met willen en kunnen.

Jan Blokland 26 januari 2021 om 12:12

t Ja, in wat voor wereld leven we. Ben bang dat dit de toekomst wordt van onze maatschappij. Staat het je niet aan, gaan we gewoon keet schoppen en fysiek geweld plegen.

Los van het wielrennen.
Eerlijk gezegd zoals nu met dat covid-19, is de politiek daar ook schuldig aan. Niet zozeer de maatregelen hoor. Niemand vind bijvoorbeeld een avondklok leuk, maar het is wel nodig vinden 17 miljoen burgers. Op een paar duizend dwazen na.
Als je ziet wat men bij de oppositie eerst in Den Haag zegt, dat we dit met elkaar op een vreedzame en diplomatieke manier moeten proberen op te lossen, en dan vervolgens in de tweede kamer te keer gaat zoals PVV, FvD, SP, Groenlinks, P.v.d.A., dan begrijp ik er niets meer van. Politici die het voorbeeld moeten geven staan ruzie te maken in het parlement. Ongelooflijk.
Dat gedrag wordt door de jongeren overgenomen en mond uit op wat er nu speelt.
Ook zo'n Peter R. de Vries die dan roept gisteravond bij Jinek dat hij wel begrip heeft voor de jongeren. Sorry hoor, begrip is oké, maar niet op de manier zoals plundering etc…, etc…..
Dat soort uitspraken moet je vooral doen. Ik noem dat olie op het vuur gooien.

Sorry wielervrienden dat ik dit zo schrijf, maar het is wel de realiteit van dit moment.

Lendilonus 26 januari 2021 om 12:59

Ik vind dat je de realiteit niet helemaal recht aan doet. Naar mijn mening zijn de PvdA en GroenLinks(net zoals ondanks dat ik niets met die partij heb de SGP) oppositiepartijen die in principe constructief zijn maar zich op dit moment gewoon niet in het kabinetsbeleid(en de rol van Rutte de afgelopen jaar) kunnen vinden. De SP zijn natuurlijk echte dossiervreters maar ook zo principieel dat samenwerken nooit mogelijk is. De mannen van het FvD moeten eerst aanwezig zijn in de Kamer voordat ze hun coronawappie onzin kunnen uitdragen, maar zij zijn naar mijn mening wel samen met de PVV hoofdschuldige aan het huidige klimaat. Door de media, de politiek en de overheid als vijanden van burgers te framen(wat deze partijen doen) en allemaal vage (en vaak ook racistische) complottheorieën en ideeën de wereld in te slingeren en te doen alsof dit normaal is. Je kan dit natuurlijk niet los zien van Trump en het klimaat dat hij in de VS heeft geschapen, waar we ons hier helaas aan spiegelen. Het laatste deel dat we dit criminele gedrag van de afgelopen dagen niet moeten normaliseren sluit ik me uiteraard bij aan, maar de conclusie dat alleen de oppositie hier schuldig aan is is voor mij iets te kort door de bocht. Het kabinet dat het werk van kritische maar oprechte parlementariërs(denk aan hoe moeilijk het Leijten en Omtzigt is gemaakt rond die toeslagen-affaire) zo moeilijk mogelijk probeert te maken en ook de journalistiek het werk onmogelijk maakt door elk WOB-verzoek totaal wit of zwart te maken is hier minstens zo schuldig aan.

KnightBiker 26 januari 2021 om 14:12

+1 lendilonus
oppositie voeren hoort erbij en is de grondslag van democratie, meningsverschillen diene geuit te worden, binnen die spelregels doen de serieuze oppositie partijen veel constructief werk, het minderheids kabinet van Rutte is ook mogelijk gemaakt doordat oppositie partijen zich constructief hebben opgesteld.
(Is oppositie leider Asscher niet zelf opgestapt, hij trekt zijn eigen conclusies en stelt daarbij een voorbeeld, een voorbeeld dat Rutte vooralsnog niet volgt, want blijft verkiesbaar)

Het zijn vooral FVD & PFF die vaak op de man spelen, op de stoel van rechter willen zitten, en zelden een serieuze discussie aangaan of empathie tonen. De doelstellingen van PVDA, SP, Groenlinks etc gaan om Empathie en meelevendheid, niet bepaalt het grond beginsel van de VVD.
(Ik vind Rutte verder een prima kerel hoor, charisma heeft hij wel en in het geheel genomen denk ik dat zijn hart op de goede plek zit, maar als je kijkt naar het aantal schandalen in zijn partij moet je je ook vragen stellen bij institutioneel corruptie/vriendjes politiek aldaar)

Joaquim Agostinho 26 januari 2021 om 14:51

Je vermoed dat die hersenloze relschoppers de politiek op TV volgen?
Veelal voetbal hooligans die hun frustratie en agressie niet op een andere manier kwijt kunnen en de Corona maatregelen als excuus gebruiken en ondertussen winkels leeg jatten!

KnightBiker 26 januari 2021 om 15:04

+1 Joachim augustino
dit lijkt in eerste aanleg weinig van doen te hebben met een politiek statement.
(en toch zijn partijen als virus-waanzin (en bijgevolg FVD) niet vrij van schuld in deze, want ze laten zien dat ongefundeerd beschuldigen/veroordelen kennelijk acceptabel moet zijn alsof je eigen normen en waarden / gevoel belangrijker zijn dan die van een ander)

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 12:24

Die Marik is me een potje arrogant.

Marik 26 januari 2021 om 12:28

Waarvoor dank Michiel

Murcia 26 januari 2021 om 13:22

Wat voor een zieke geest ben je als je een strop voor een kind naar iemand stuurt?
Dit soort bedreigingen worden te vaak weggezet als daden van anonieme figuren die je niet te serieus moet nemen, maar dat slaat nergens op. Walgelijke types die op deze manier proberen een man te breken.

Voor wat betreft Lefevere kan ik kort zijn, een reactie uit emotie kan ik begrijpen maar hij bleef de term moordenaar/moordaanslag nog ongeveer een week gebruiken. Dan lijkt het meer strategie dan emotie. De eerder genoemde bedreigers gebruiken dan zijn uitspraken om hun gedrag te rechtvaardigen. Zoals Gilbert al zei is het verstandig voor hem om zijn twittergedrag eens onder de loep te nemen. Jouw woorden hebben wel degelijk impact en daarom is het wegen ervan ook zo belangrijk.

KnightBiker 26 januari 2021 om 14:25

Eens, maar hij was wel betrokken partij. In deze heeft hij niet echt aangezet tot dit soort zaken (maar heeft zeker niet bijgedragen tot een evenwichtige discussie) en dus wil ik hier wel coulant zijn.

in de bredere context ben ik het wel eens dat Lefevre zijn media gedrag vaak erg inconsistent is en alleen door de bril van zijn eigen team kijkt. Bennet die in de Vuelta soortgelijke capriolen uithaalt als Groenewegen maar er geen zwaar ongeluk mee veroorzaakt laat zien dat de mening van Lefevre wellicht heel anders was geweest ls Groenewegen bij zijn team had gereden.
TJV heeft dan ook de enige juiste reactie gehad: niemand heeft dit gewild, en hoe nu verder in de toekomst? Dat is constructief en dat is wat ik deels denk dat TJV heden zo goed maakt: er zitten daar mensen met empathie.

Romāns Vainšteins 26 januari 2021 om 18:42

Ik ken een meneer Stephen K. die een heel scala aan dergelijke types heeft weten te verzinnen waarbij de stropstuurder waar het hier om gaat tot een mietje bij verbleekt.

Michelangelo 26 januari 2021 om 13:24

Lendilonus slaat de spijker op zijn kop als je het mij vraagt. Zowel als het gaat om de felle reacties richting Lefevere en Evenepoel, alsook om de bereidheid om Groenewegen te vergeven.
De spijt die ik bij Groenewegen heb gezien, heb ik niet gezien bij Lefevere. En ook Evenepoel (die van mij iets meer begrip krijgt vanwege zijn leeftijd) lijkt nog niet echt te leren wat tweets kunnen doen als je massa’s fanatieke volgers hebt.

Beer praat over recidive bij Groenewegen. Maar bij mijn weten heeft hij nog nooit iemand met zijn hoofd tegen een finishpaal aan gereden tot aan het ongeval met Jakobsen. Hij heeft wel eerder de deur dicht gedaan. En hij is ook zelf al een keer de hekken ingereden. Maar bij ieder interview zie je dat Groenewegen schuldbewust is en de tijd terug kon draaien als dat kon. En dan niet primair voor zichzelf, maar voor zijn collega.

@Beer, ook al verwoordt Marik het misschien niet heel netjes, ik begrijp wel zijn punt. Want ik bespeur ook jouw neigingen om herhaaldelijkheel fel te reageren op ieder woord wat gaat richting Lefevere of 1 van je andere favorieten. En dat doe je dan ook vaak door te poneren dat het gaat om “haat” of “opruiing” van de betreffende poster richting Lefevere. Daarmee geef je zelf lading aan de post die er vaak niet is, maar nodigt wel uit om fel te reageren op de lading die je eraan geeft.

Dat straalt af op jou (en dat niet iedereen fan is van je bijdragen) maar uiteindelijk heeft het op mij ook het effect dat ik steeds minder sympathie heb voor bepaalde ploegen en renners vanwege de fans die eromheen hangen.

Davide Lappartiente 26 januari 2021 om 14:13

Eddy Merckx kreeg in zijn tijd al doodsbedreigingen. Virologen krijgen er nu ook mee te maken. Het is eerder bizar dat Groenewegen hier zoveel sympathie krijgt voor wat hij heeft aangericht (gelukkig met een goede afloop).

KnightBiker 26 januari 2021 om 14:57

niemand praat goed wat Groenewegen heeft gedaan. Feit is simpelweg dat hij dit zelf ook niet gewild heeft en in een spilt second een verkeerde beslissing heeft gemaakt. In het verkeer gebeurt dit talloze malen per dag.
Groenewegen is in die zin gewoon slachtoffer van zijn eigen onbezonnen actie maar zeker niet vergelijkbaar met een automobilist die een een gezin van de weg maait, of dronken achter het stuur kruipt. In die zin zorgt de media hier voor een overtrokken reactie: er zijn zoveel acties die vele malen erger zijn en publieke verontwaardiging verdienen, maar het publiek blijft daar stil. (Niet dat wat Jacobsen overkwam niet erg is, maar de intentie was er niet, of althans niet in zeker niet in de mate dat je kan spreken over een doelbewust risico door te joyriden of dronken achter het stuur te zitten)

Marik 26 januari 2021 om 14:57

@ Davide die laatste zin……die is echt bizar. Kijk er nog eens goed naar en beslis dan of je die echt wil laten staan zou mijn advies zijn.

Davide Lappartiente 26 januari 2021 om 15:14

Wat heeft hij niet gewild? Het feit dat Jakobsen het niet zou overleven? Ik mag het hopen. Ik maak ook geen vergelijking met het verkeer. Groenewegen wijkt 2x van zijn lijn af en steekt zijn elleboog uit, waarbij het al dan niet bewust contact maakt. Als je tegen zo'n hoge snelheid gaat spurten en dan levensgevaarlijk gedrag vertoont, dan ben je onverschillig over de mogelijkheid dat er achter jou zwaar gevallen kan worden.

xistnc 26 januari 2021 om 15:36

Het is typerend dat iemand in de context van een bericht als dit durft te verwijzen naar vermeende sympathie voor Groenewegen.

Wees geen Davide.

Chris Van Uden 26 januari 2021 om 15:45

Gaan we die hele fucking discussie die we al vijf maanden voeren hier nu weer houden David? Hier is alles al 100x over gezegd.

Davide Lappartiente 26 januari 2021 om 16:04

Als Bouhanni de dader was in plaats van Groenewegen zouden de reacties wel minder sympathiek geweest zijn. Maar Groenewegen is vooral slachtoffer en geen dader, dat moet dit artikel ons duidelijk maken. Aangezien de grote meerderheid hier ook zo over denkt, sluit ik mij hierbij aan.

KnightBiker 26 januari 2021 om 16:14

@davide – ik begin mijn reactie niet voor niets met dat niemand hetgeen wat Groenewegen deed goed praat, maar juist jou instelling getuigt van NUL empathie: het moment is niet meer terug te halen en hij heeft echt geen doodsbedreigingen nodig om in te zien dat wat er gebeurde niet kan. maar binnen die context kan ik best meeleven met Groenewegen. Ik sta ook op de banken als Jacobsen weer op zijn fiets zit.

Daarbij moet je het juist wel hebben over wat er eventueel op de openbare weg gebeurt, simpelweg omdat een race niet op de openbare weg plaatsvind is risico inherent aan de situatie en op de openbare weg niet. In die zin, zijn dergelijke situaties op de openbare weg veel verwerpelijker, en het gebeurd vaak genoeg dat automobilisten op de openbare weg eigen rechter spelen.

Hij is geschorst en wordt wellicht strafrechtelijk vervolgt, daar is door het publiek verder NIETS nuttigs aan toe te voegen.

Michelangelo 26 januari 2021 om 16:19

Davide,
EDIT (ZELFCENSUUR). Van alle reacties onder dit bericht is die van jou by far de meest tenenkrommende.

Afschuw en plaatsvervangende schaamte zijn de twee termen die in mij opkomen bij jouw post…. maar dat gevoel heb ik helaas wel vaker bij jouw bijdragen.

En de rest is hierboven al gezegd!
Fijne dag!

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 17:16

Nou Michelangelo. De jouwe komt net binnen met stip op nummer 1 als meest *****"

Edit Opgelost

Michelangelo 26 januari 2021 om 17:55

Michiel, je hebt ergens gelijk. Heb wat zelfcensuur toegepast ;-)

S. Morgenstern 26 januari 2021 om 18:01

Niet nodig toch? Je oren laten hangen naar de deugpolitie?!

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 18:08

Cool Michelangelo. Dat siert je kerel. In emoties roepen we allemaal wel eens wat teveel. :)

Michelangelo 26 januari 2021 om 18:31

@Michiel, hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen. En btw ik ben niet gevoelig voor de deugpolitie maar wel voor goede feedback;-)

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 18:38

Prima toch Michelangelo. En die deugpolitie opmerking was een sneer poging van Morgenstern naar mij.

S. Morgenstern 26 januari 2021 om 18:43

Beetje verwaand! Ik vond niets mis met de opmerkingen van Michelangelo en de 'zelfcensuur' totaal overbodig; wat er stond was interessanter, dan wat er nu van is overgebleven.

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 18:46

Ok.

Michelangelo 26 januari 2021 om 19:15

@S. Morgenstern,
Soms is wat prikkelen goed. Maar achteraf vond ik mijn “touwtjes-opmerking” toch net wat te ver gaan. Ook al heb ik geen goed woord over voor de post van Davide L.

Daarbij heb ik achteraf ook niet de illusie dat het bijdraagt aan een stukje extra zelfreflectie bij onze nieuwe Hollow Knight. Want nagenoeg alle bijdragen van DL passen perfect in deze lijn, en het heeft hem nog nooit tegengehouden.

En dus leek het me gewoon beter om de feedback van “agent” Michiel deze ene keer ter harte te nemen ;-)

Michiel De Rooij 26 januari 2021 om 19:29

En even voor de goede orde. Je kan veel over me zeggen, maar ik deug niet.

rahimns 26 januari 2021 om 19:38

@knightbiker even een kleine correctie … er komt geen strafrechtelijke zaak voor Dylan wel wellicht een prive rechtszaak aangespannen door Jakobsen maar dat gaat dan vooral over een schadevergoeding.

Davide Lappartiente 26 januari 2021 om 20:18

@Michelangelo
Mijn reacties moeten manueel goedgekeurd worden, hetgeen soms lang kan duren en de discussies niet vergemakkelijkt.
Wanneer ga je stoppen met mij van allerlei zaken te betichten? Het feit dat Nederlanders een grote mond hebben en soms arrogant overkomen, is geen probleem en ze mogen dat voor mij hier ook zijn. Maar dan mag een Belg of iemand anders ook op die manier reageren. Jouw reacties werden al een handvol keer geëdit, waarna je niet verbannen wordt, i.t.t. sommige andere (Belgische) gebruikers. Ik reageer vaak kritisch, soms met een vleugje humor, maar ik mag ook een mening hebben. Er zijn op dit forum reacties te lezen die meer tenenkrommend en minder kwaliteitsvol zijn bv. over José Been of Letitzia Paternoster.

KnightBiker 26 januari 2021 om 23:22

@rahimns – thnx, klopt!

Beer 27 januari 2021 om 10:16

+1 Davide

Bazzz 26 januari 2021 om 17:42

Die lui die op deze manier hun gram halen zijn hoogstwaarschijnlijk lvb'ers.

Toch heeft Dylan weing empathie getoond, keek weinig naar eigen aandeel (met zijn ellebogen werken) en gaat intussen zelf trouwen.
Dat laatste is echt zo slecht getimed en geeft mensen de indruk dat hij er weinig mee zit en xelf lekker doorgaat. Getuigd in mijn optiek ook van weinig respect

Lance4eva 26 januari 2021 om 18:06

edit wf: gedraag je

Bazzz 26 januari 2021 om 18:46

Dat zal niet meehelpen

Marik 26 januari 2021 om 19:37

Wat een kolder dit. Groenewegen heeft bijzonder veel empathie getoond. Als iemand er huilend bij zit en aangeeft hoe erg hij het vindt, dat is voor jou niet genoeg?
En wat heeft zijn trouwerij ermee te maken? Smakeloze reactie.

Bazzz 26 januari 2021 om 21:21

Je kan ook huilen omdat je het heel erg vind voor eigen consequenties.
Nu heb ik ook niet het idee dat het krokodillentranen waren, maar tuurlijk huil je op dat moment, Jakobsen heeft geluk gehad dat hij nog leeft.

Het gaat ook om wat je vervolgens laat zien

KennyKlimmen 26 januari 2021 om 19:11

Gaat het weer een beetje jongens? Wat een apocalyptische hyperbolen allemaal. Erg vervelend voor Dylan en familie, maar geen armageddon en het einde van beschaving o.i.d…..

Frank V 26 januari 2021 om 23:39

Wanneer je iemand niet in 1 keer maar in 3 keer (afwijken + verder uitwijken + elleboog) bewust ijzeren roosters in dwingt, dan breng je hem in groot gevaar. Hierover valt niet te discussiëren.

Iemand beschuldigen van poging tot doodslag staat niet gelijk aan het oproepen tot 'geweld' of 'het recht in eigen handen nemen'. Maar ik lees anders hier.

Mensen hebben het over het niet willen opjagen van de gemoederen maar schelden tegelijkertijd Patrick Lefevere en Remco Evenepoel uit. Dat is natuurlijk jezelf volkomen tegenspreken en volstrekt belachelijk.

Het recht in eigen handen nemen is tegen de wet. Doodsbedreigingen mogen niet en zouden hier van om het eender welke ontoerekeningsvatbare zot kunnen komen. Van dichtbij de familie/ploeg of niet.

Het is vaak moeilijk voor de politie om in te schatten hoe serieus zo'n bedreiging is omdat ze eigenlijk zonder enige moeite in wansmakelijke vormen te sturen is en zonder werkelijk daden te stellen. Ik lees nergens dat Groenewegen zijn ramen ingegooid zijn of dat zijn auto beschadigd is. Ik vind het wel goed dat de politie hem tijdelijk beschermd heeft. Niemand wist in die eerste dagen hoe en of Fabio Jakobsen hier uit zou komen.

Murcia 26 januari 2021 om 23:52

Patrick vond het nodig om over moordaanslag, poging tot doodslag en het gooien van Dylan in de gevangenis te beginnen en daarmee door te gaan. Daarmee ging hij ver zijn boekje te buiten en dit heeft wel degelijk een impact op vele simpelen van geest die deze uitspraken als rechtvaardiging zien voor de bedreigingen aan het adres van Dylan, de ploegleiding, Nine en zijn (ongeboren) kind. Die moet je wel degelijk serieus nemen zoals de tragische gebeurtenissen rond Theo van Gogh en Els Borst als publieke figuren hebben aangetoond. Terecht dat de ook bedreigde Plugge hier Lefevere op heeft aangesproken. Te vaak worden dreigementen gebagatelliseerd en denken mensen onvoldoende na over de gevolgen van hun acties op social media.

Verder heeft de steun voor Dylan hier ook veel te maken met het gevoel dat Barbertje moest hangen. Bijna in elke koers zie je de meest belachelijke acties van renners en parcoursen die slecht zijn beveiligd en sensatie boven veiligheid stellen. In de meeste gevallen wordt dan niet of nauwelijks gestraft en vooral Patrick is een kampioen in het niet willen veroordelen van ontoelaatbare maneuvres van zijn eigen renners. Dylan krijgt terecht een forse straf, maar dit heeft alleen zin als het gevolgd wordt door consequente bestraffing van anderen die over de schreef gaan en als parcoursen zoals die in Polen er uit worden gegooid.

Frank V 27 januari 2021 om 00:41

@Murcia
Patrick Lefevere kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van "simpelen van geest" als die hun daden mogelijks aanleiding zouden genomen hebben uit de tweets zoals ze geschreven zijn door Patrick Lefevere.

Daar kan jij een mening over hebben maar dit is gewoon de wet.

En gelukkig maar… of er kon al helemaal niks meer gezegd worden.

Marik 27 januari 2021 om 06:21

+1 Murcia.
Richard Plugge heeft iets soortgelijks gezegd en heeft Lefevre daar ook over gebeld. Het gaat om het gewicht van woorden van invloedrijke personen. Die moeten hun woorden meer op een goudschaaltje leggen dan anderen.

Michelangelo 27 januari 2021 om 09:07

Er zijn veel mensen die de woorden van Lefevere horen en serieus nemen. Net zoals Evenepoel. Of andere bekende personen. En dat betekent dat je iets zorgvuldiger moet zijn met wat je zegt of tweet.

Gelukkig ben jij een "nobody", Frank V. Dat betekent dat jij niet al te veel mensen jouw onzin lezen, laat staan serieus nemen. En dat maakt dat je hier lekker kunt blijven orakelen.
Geniet daar lekker van…

Lalsacien 27 januari 2021 om 09:44

Laat ik eens chargeren maar het blijft maar één mening. De omerta is krachtiger in Vlaanderen dan in Nederland.
Het valt mij op dat een aantal "nieuwe oude" "Vlaamse" forumleden regelmatig kritiekloos op Belgische nieuws items reageren en fel op Nederlandse.
Hun motto is daarbij dat je niet bijt in de hand die je voedt ook al is die hand soms fout.
Als tegenreactie wordt volgens mij Groenewegen feller verdedigd door een aantal Nederlandse forumleden dan zijn actie eigenlijk verdiend.

Marik 27 januari 2021 om 09:54

Denk dat je op het goede spoor zit Lalsacien.

Gitan 27 januari 2021 om 09:59

Was dat NL-BE-gezeik hier altijd al zo erg, of is het versterkt met de opkomst van MvdP en WvA? I.p.v. een site voor wielerliefhebbers die houden van de sport is Wielerflits stilaan verworden tot een site waar er voortdurend petty fights worden uitgevochten tussen de 2 "kampen".

Elk topic over een Nederlandse of Belgische renner van iets of wat van niveau eindigt altijd weer in hetzelfde gevit, dat gewoon terug te leiden is tot: Nederlanders zijn coulanter voor fouten van Nederlandse renners/ploegen en blazen mooie prestaties van Nederlandse renners/ploegen iets meer op, terwijl Belgen hetzelfde doen bij Belgische renners/ploegen.

Kunnen we dat gewoon aanvaarden en weer over wielrennen discussiëren i.p.v. diezelfde eindeloze kleinzielige discussies keer op keer?

Michelangelo 27 januari 2021 om 10:13

Gitan,
Als je de onderwerpen en reacties wat verder analyseert, dan zie je dat er heel veel inhoudelijke discussies zijn die niet gaan over land, nationaliteit of favoriete renner.

Maar de laatste tijd worden veel van dit soort onderwerpen vervuild door reacties zoals jij beschrijft. Vaak door dezelfde "usual suspects". Veelgebruikte vorm is het poneren van een beladen stelling, overgoten met verdraaide woorden van een andere gebruiker, voorzien van een nationalistisch sausje en een sneer naar een andere ploeg of renner.

Dit is een garantie op reacties (maak me er zelf ook schuldig aan moet ik bekennen), maar het komt het niveau niet ten goede. Het is overigens niet nieuw. Afgelopen zomer was dit net zo, maar toen is er een opschoonactie geweest waarbij nicknames als Hollow Knight, Lightning en Burdinnogwat zijn opgeruimd. Daarna ging het even wat beter, maar inmiddels heb ik het idee dat dezelfde personen onder andere namen (Beer, Davide Lappartient, SvenNysN1Fan) weer vrolijk verder gaan.

Hopelijk volgt er binnenkort een nieuwe opschoonactie. Want levendige inhoudelijke discussies zijn leuk en ik gun iedereen een mening en een plekje hier op WF. Maar het constante (vaak inhoudsloze) gejen van dit soort figuren hangt ook mij de keel uit.

Romāns Vainšteins 27 januari 2021 om 10:17

‘of is het versterkt met de opkomst van MvdP en WvA?’

Tuurlijk is dat de reden, zeker ook met de overgrense tinten die ze allebei bezitten doet het de achterlijke patriot zijn radarwerk spontaan op hol slaan.

ddjong67 27 januari 2021 om 07:55

@knightbiker: “Dit was een moordaanslag van Groenewegen. Ik sleur hem voor de rechtbank”, zei een ziedende Lefevere woensdag tegen De Telegraaf na de heftige valpartij, die werd veroorzaakt door Groenewegen.

Lefevere vraagt niet om groenewegen te vermoorden maar evenzeer zegt hij wel dingen in het publiek die stemming maken, en ook niet juist zijn. Hij gaat niet geheel vrijuit. Moord is nog steeds wat anders dan doodslag.

Ik begrijp emoties, maar juist dan moet je even een dag je tong afbijten om te voorkomen dat je iets zegt waar je mogelijk spijt van krijgt…

FDJ 27 januari 2021 om 09:05

Waar blijft het artikel op WF waarin Plugge terecht Lefevre even aanpakt?

Marik 27 januari 2021 om 09:14

Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar.
Zelfs Sporza heeft er een artikel over staan.

Headlines

Materiaalzone

Populair