Dylan Groenewegen: “Als ik goed ben, weet ik dat ik een van de snelste ben”

Dylan Groenewegen: “Als ik goed ben, weet ik dat ik een van de snelste ben”

foto: BikeExchange-Jayco

dinsdag 1 februari 2022 om 08:38
Interview

Eind december verraste Dylan Groenewegen (28) de wielerwereld met een tussentijdse overstap. Zijn contract dat nog twee jaar zou duren bij Jumbo-Visma, liet hij in overeenstemming met de ploeg ontbinden om per direct te vertrekken naar BikeExchange-Jayco. Het grote doel dit jaar is opnieuw schitteren in de Tour de France. “Als ik goed ben, weet ik dat ik een van de snelste ben en dat wil ik ook laten zien”, zegt hij in een interview met WielerFlits.

Groenewegen stond halverwege december op het punt om aan het eerste trainingskamp van Jumbo-Visma in Gerona deel te nemen, toen de gesprekken over een tussentijdse overstap naar BikeExchange-Jayco in een stroomversnelling kwamen. “In een week tijd is de deal gesloten. Toen het rond was hebben we het een dag later meteen bekendgemaakt.”

Nieuwe start
Over de reden van zijn vertrek is hij duidelijk. “Ik weet niet of ik bij Jumbo-Visma nog wel de motivatie had om het uiterste van mezelf te geven. Zes jaar lang heb ik met plezier bij de ploeg gereden, maar ik merkte aan mezelf dat ik een nieuwe omgeving nodig had. Ik heb dat aangegeven in een gesprek met Richard Plugge (teammanager, red.) en Merijn Zeeman (sportief directeur, red.). Zij zeiden: ‘Als jij je daar goed bij voelt en je gaat er echt op vooruit, dan moet je dat doen en gaan we je niet tegenhouden.’ Ze hadden ook kunnen zeggen: blijf nog twee jaar en win maar een paar leuke koersen voor ons. Dat hebben ze niet gedaan en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Bij de nieuwe start hoorde niet alleen een nieuwe ploeg, een nieuwe trainer maar ook een ander managementbureau. Hij heeft afscheid genomen van SEG en laat zich vanaf nu vertegenwoordigen door marketing- en managementbureau House of Sport, dat ook de belangen behartigt van schaatser Sven Kramer. En die nieuwe trainer heet Alex, maar zijn achternaam? “Uhhh. Dat weet ik eigenlijk niet haha. Hij staat als ‘Alex Trainer’ in mijn telefoon”, lacht de Amsterdammer.

Wout van Aert
Bij BikeExchange-Jayco heeft Groenewegen min of meer de garantie op deelname aan de Tour de France. De belangrijkste rittenkoers op de wielerkalender was een doorslaggevende reden voor zijn overstap. “Sprinten bij Jumbo-Visma is op dit moment gewoon heel erg lastig. Ze willen per se voor een klassement gaan. Die gele droom najagen doen ze nu twee a drie jaar. Eerst combineerden ze dat nog met een sprinter en nu doen ze dat met Wout van Aert. Dat is een sprinter, tijdrijder en soort van klimmer ineen.”

Groenewegen in het tenue van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

“Hij is zeker niet de reden dat ik ben vertrokken, wel dat de focus op de sprint is verdwenen. Wout gaat daar ook nog tegenaan lopen. Hij wil voor de groene trui gaan, maar ik denk dat het heel lastig wordt binnen een ploeg die voor het klassement gaat.”

Saudi Tour
In de Saudi Tour (UCI 2.1), waar we hem spreken, maakt Groenewegen vandaag zijn debuut voor zijn nieuwe ploeg. In de vijfdaagse rittenkoers zijn een drietal sprintkansen, waardoor een aantal topsprinters naar het Arabische land is afgereisd om het wielerseizoen te beginnen. Naast Groenewegen zijn ook Caleb Ewan (Lotto Soudal), Fernando Gaviria (UAE Emirates), Jakub Marecko (Alpecin-Fenix) en Danny van Poppel en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) afgereisd. “Voor iedereen altijd een spannend moment”, beaamt Groenewegen. “Allemaal hebben we hard getraind en ben je benieuwd waar je staat.”

De Amsterdammer is ervan overtuigd dat hij mentaal en conditioneel verder staat dan vorig jaar mei, toen hij terugkeerde van zijn schorsing voor het veroorzaken van de crash met Fabio Jakobsen. “Toen kozen we uiteindelijk voor de Giro d’Italia om terug te keren. Is dat achteraf slim geweest? Ik weet het niet, maar achteraf is makkelijk praten. In de Giro miste ik het vertrouwen. Ik wist dat ik niet getraind had, zoals ik had moeten trainen. Dat heeft mij heel het seizoen achtervolgd. Toen ik een paar weken na het NK weer een periode goed had getraind, won ik gelijk weer in de Rondes van Wallonië en in Denemarken.”

Sprinttrein
Bij BikeExchange-Jayco zal Groenewegen bijgestaan worden door een sprinttrein. In Luka Mezgec heeft hij een nieuwe lead-outman gevonden. “Hier en daar kan het een keer voorkomen dat ik een koers met iemand anders rijd, maar in 95% van de keren ga ik met hem proberen sprints te winnen. De eerste afspraak op WorldTour-niveau is volgende maand met de UAE Tour.”

Wedstrijdprogramma Dylan GROENEWEGEN

Dit artikel delen:

24 Reacties

C de Vries 1 februari 2022 om 08:58

Gaat gelukkig weer helemaal goed komen met Dylan.

0
Trucdeluxe 1 februari 2022 om 09:20

Zou toch wel mooi zijn om hem weer op zijn oude niveau te zien sprinten

0
Krakowic 1 februari 2022 om 09:22

Hardop gelachen om het stuk over Alex Trainer. Heerlijk als je je sport op zo’n ontspannen manier kunt benaderen en toch op zo’n hoog niveau kunt presteren. Voor het Nederlandse wielrennen sowieso de beste transfer van deze afgelopen periode. Zet ‘m op Dylan!

0
Cochise 1 februari 2022 om 09:26

Ben ik de enige die het straf vindt dat hij niet eens weet hoe z’n trainer heet? Oke, die hoort bij de nieuwe ploeg en elke renner zal bij een van de ploegtrainers worden onderverdeeld, maar wie zo’n belangrijke rol speelt in je leven wil je toch goed kennen?

0
Beer 1 februari 2022 om 09:33

Ach; Alex heeft hem als ‘Dylan sprinter’ in zijn gsm staan ;-)

0
Merlinappa 1 februari 2022 om 09:35

De achternaam van iemand weten is niet hetzelfde als hem goed kennen, en het omgekeerde daarvan is ook waar. Neem het maar aan van iemand die belabberd is met namen onthouden ;)

0
Jos Jalapenos 1 februari 2022 om 09:44

Daar krijgt hij geen straf voor. Als hij meteen drie ritjes pakt wordt het een gimmick. Los daarvan is Dylan intrinsiek de beste en hij is in Oostralië veel beter af dan bij een Italiaanse, Spaanse, Russische of belgiese ploeg. Om nog maar te zwijgen over die koopploegen uit het Midden-Oosten.

0
Wheely 1 februari 2022 om 10:15

Ik heb eigenlijk ook veel namen zo in m’n telefoon staan. Froukje Receptie, Harry Patatboer en John Geluid om er een paar te noemen.

0
Barry Batsbak 1 februari 2022 om 10:25

Je weet van Zanger Rinus en Rapper Sjors toch ook hun achternaam niet.

0
Koers 1 februari 2022 om 10:33

Zo heb ik Doutzen Sidechick en Puck Donderdagmiddag op mijn mobiel staan.

0
Wheely 1 februari 2022 om 12:35

Ah die laatste heb ik dan weer als Moanen Donderdagochtend.

0
BrackenRidgeCycling 1 februari 2022 om 09:51

Good to have you on the team Dylan.
Winnen in de tour, daar gaan we voor

0
Pizzi 1 februari 2022 om 10:00

Alex Camier heet ‘ie, Dylan, maar Alex Trainer klinkt eigenlijk niet verkeerd :)

0
Romāns Vainšteins 1 februari 2022 om 10:10

De oprijzende vraag is wat voor vaardigheden alle andere Alexi op zijn telefoon hebben.

0
sooike 1 februari 2022 om 10:29

Ik denk dat JV helemaal niet rouwig is om zijn vertrek. Los van “het ongeluk”, dat altijd aan hem zal blijven kleven, werd hij er de laatste maanden van het vorige seizoen toch regelmatig afgereden in de eindsprint. Ik vraag me af of hij nog toch opzienbarende overwinningen komt de komende tijd, maar ik laat me graag verrassen.

0
Michelangelo 1 februari 2022 om 10:54

Wat mij betreft een teken van respect hoe Groenewegen en TJV uit elkaar zijn gegaan. Vergelijk dat met het vertrek van Bennett bij Patje, dan zie je ook hoe het niet hoort.

Ik denk dat Groenewegen inderdaad 1 van de allersnelsten is. Natuurlijk zal Polen altijd aan hem blijven kleven, maar hij heeft zich in de nasleep wat mij betreft altijd “keurig” opgesteld. En ook zelf intussen zijn issues gehad die hem als mens een stuk verder brengen.

Ik hoop dat hij komend jaar vaak met zijn handjes omhoog over de finish komt. Want bij TJV zat hij gewoon duidelijk op een dood spoor, zeker als sprinten in de TdF alles voor je betekent.

0
Marik 1 februari 2022 om 11:06

Dylan hoort intrinsiek bij de top 3 sprinters van de wereld. De vraag van komend seizoen is vooral hoe “vrij” hij zich in zijn hoofd voelt om zich er weer voor de volle 100% tussen te smijten.

0
sooike 1 februari 2022 om 12:43

@Michelangelo

“keurig opgesteld”? Daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld !

0
Michelangelo 1 februari 2022 om 12:51

Klopt sooike. Maar daar zit met name de rechtzaak voor iets tussen lijkt me. Die maakt dat je niet de dingen kunt doen of zeggen die je misschien wel zou willen, vanwege de consequenties die dit heeft.

Maar hij heeft zich wat mij betreft niet op een vervelende manier geuit in de pers hierover, geen olie op het vuur gegooid, etc. Of zie jij dat anders? Want dan ben ik benieuwd waarom…

0
rovi 1 februari 2022 om 13:09

Vraag me vooral af waarom hij weg is bij SEG? Heeft dat iets met Polen te maken en het feit dat SEG ook de belangen van Jakobsen behartigt?

0
Murcia 1 februari 2022 om 13:26

Zou best kunnen, al kan het ook zijn dat Patrick Wouters hem een beter plaatje voor zijn toekomst heeft geschetst. Die heeft via het schaatsen al een behoorlijke positie opgebouwd in het management voor sporters maar bij mijn weten nog niet veel wielrenners in zijn stal en dus meer aandacht voor Groenewegen.

0
Lendilonus 1 februari 2022 om 14:13

Het kan ook zijn dat Groenewegen zich vanwege de zaak tussen De Vrij en SEG het niet prettig vindt om door SEG vertegenwoordigd te worden maar zolang Groenewegen zelf niets zegt blijft het natuurlijk allemaal speculeren.

0
Pedalo 1 februari 2022 om 14:00

Inderdaad het beste voor beide partijen. Verstandig om alles op Wout te zetten in de Tour voor etappes. Denk het niet. Wel het beste idee om Wout een goed gevoel te geven binnen de ploeg. Hij zal echt nog wel een aantal sprints en mss wel klassiekers winnen maar geen monument of AGR. Dus botsende belangen. Goede oplossing!

0
notriple 2 februari 2022 om 09:35

Ben best wel fan van Groenenwegen, maar ik ben er steeds minder van overtuigd dat hij tot een van de snelste sprinters van de wereld behoort.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone