Dupont juicht bovenop de Nokereberg, Groenewegen derde
foto: Sirotti
woensdag 16 maart 2016 om 16:56

Dupont juicht bovenop de Nokereberg, Groenewegen derde

Timothy Dupont heeft Nokere Koerse-Danilith Classic 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 28-jarige Belg van Verandas Willems was op de kasseien van de Nokereberg in de sprint sneller dan 19-jarige Kristoffer Halvorsen en Dylan Groenewegen.

Sneltreinvaart
De renners hadden er duidelijk zin in vandaag op de weg van Deinze naar Nokere. In het eerste wedstrijduur legde het peloton namelijk 48 kilometer af. De mannen die het in hun hoofd haalden om een ticket voor de vroege vlucht te boeken, hadden het nakijken. Pas na de beklimming van de eerste keer Nokereberg (na 52,5 kilometer) wisten zeven renners zich af te scheiden. Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Florian Sénéchal (Cofidis), David Boucher (Crelan-Vastgoedservice), Kevyn Ista (Wallonie-Bruxelles), Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton), Kenny De Ketele (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Peter Williams (ONE) muisden er van tussen.

LottoNL-Jumbo draagt de koers
Veel speelruimte kregen de zeven echter niet. Hun voorsprong zou nooit meer dan drie minuten bedragen. LottoNL-Jumbo had met kopman Groenewegen een van de topfavorieten in huis en nam het heft in handen. De Nederlandse WorldTour-formatie mende de meute en haalde de kopgroep op zo’n veertig kilometer voor het einde al terug. Het tempo werd opnieuw opgeschroefd, maar in de laatste plaatselijke ronde probeerden een aantal kleine groepjes een massasprint te voorkomen.

Groenewegen opnieuw zonder ploegmaten
Daarbij maakten vooral Sean De Bie en Łukasz Wiśniowski indruk, maar dat mocht niet baten. Een aantal kleinere ploegen deden in de finale het vuile werk, waardoor alle aanvalspogingen teniet werden gedaan. Op de Nokereberg was het slotakkoord uiteindelijk voor Dupont. Groenewegen moest van te ver komen, omdat hij net als in de Ronde van Drenthe in de laatste kilometers steun van ploeggenoten tekortkwam. Hij moest zo zelf in de slotkilometer nog oprukken van om en nabij plek veertig, naar de voorwacht van het peloton. De 19-jarige Halvorsen verraste bijna nog vriend en vijand, in een sprint waar de grotere ploegen te kort schoten.

flag-be Nokere Koerse-Danilith Classic 2016 (1.HC)
Deinze – Nokere (199,5km)
1. flag-be Timothy Dupont (Verandas Willems) in 3u28m36s
2. flag-no Kristoffer Halvorsen (Joker) allen z.t.
3. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
4. flag-be Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles)
5. flag-by Yauheni Hutarovich (Fortuneo-Vital Concept)
6. flag-nl Michel Kreder (Roompot-Oranje Peloton)
7. flag-be Gerry Druyts (Crelan-Vastgoedservice)
8. flag-it Gianni Moscon (Sky)
9. flag-ro Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini)
10. flag-be Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2016 23:35
Eens met explorer. Het beste nog geef je Groenewegen in kansrijke koersen Leezer mee in de rol die Paolini altijd voor Kristoff vervulde, scheelt je een hoop geemmmer met een sprinttrein.
16 maart 2016 23:37
Volgens mij wedden ze steeds op een sprinter in de koersen die Wynants tot nu toe heeft gereden. Dat ze kwalitatief niet de beste renners hebben, mag duidelijk zijn. Ze maken echter nu eens wel een duidelijke keuze; mannen als Teunissen, Leezer, Van Asbroeck, Wagner, Wynants, Roosen en Van Winden worden ingezet voor de 'sprinttrein'. Ze hebben allemaal ofwel voor Hofland, ofwel voor Groenewegen, ofwel voor beide (in het geval van Wynants en Leezer) de voorbereiding moeten verzorgen. Dat ze ook in dienst van Vanmarcke kunnen rijden veranderd weinig aan de insteek waarmee ze momenteel koersen.
16 maart 2016 23:40
Tuurlijk. Zo waren ze vorig jaar waren nog zo tuk op een volledig Nederlands sprekende ploeg te hebben en hielden we nog discussies over of dat nou wel zo slim is om je qua aanbieding renners te beperken. Het jaar er na stappen ze net zo makkelijk over op buitenlandse renners. Dat is reageren, dat is geen beleid.

@Kader, ik heb idd. harde bewoordingen. Al heb ik die nieuwelingen juist complimenten gegeven. Als je hier alle reacties gelezen had, had je ook gezien wat ik van Groenewegen denk. Voor de duidelijkheid: positief. Maar het ligt zoals door anderen gezegd helemaal niet aan de renners. Helaas.
16 maart 2016 23:51
@explorer o.a., Wat een onzin komt hier weer voorbij zeg, alsof wynants niet in de sprintvoorbereiding kan omdat er een tiental kasseienkoersen zijn, waarvan er daar ook enkele in een sprint eindigen. Hij kan daarnaast prima vanmarcke ondersteunen in rvv, p-r, etc. Dat ze zich in een enkele wedstrijd niet vol op de sprint en het klassement kunnen richten is begrijpelijk. Maar een kasseiengroep kan er echt prima naast wat mij betreft.
On topic: Goede sprint van Groenewegen! Helaas van te ver maar dat geeft hij zelf al aan in het wedstrijdverslag op de teamsite.
16 maart 2016 23:52
Vorig jaar trokken ze toch ook gewoon Bennett aan, omdat er daar geen Nederlands sprekende alternatieven waren? Maar Roglic en Battaglin gooien het hele beleid op hun kop?
17 maart 2016 00:15
Halvorsen tweede? Wat een prestatie voor die jongen, de afgelopen jaren heeft die amper een wedstrijd kunnen rijden omdat die ziek was als ik me niet vergis, en dan zo binnenkomen op dit niveau. Hou die maar in de gaten.
17 maart 2016 07:54
Roglic was een buitenkansje, Battaglin op verzoek van Bianchi en Vermeulen op verzoek van BrandLoyalty.
17 maart 2016 08:31
Nokere Koerse is een leuke wedstrijd op je palmares maar laten we de impact van deze koers niet overdrijven. En wat TLJ betreft: Tom Leezer is de enige in de ploeg die weet hoe je een lead-out moet leiden. In dit soort koersen moet hij er dus bij zijn, omdat Nokere Koerse acht van de tien keer in een massasprint eindigt. Wederom dus geen beste beurt van de ploegleiding en dat is zo vroeg in het seizoen niet de eerste slechte ploegleidersprestatie !
17 maart 2016 09:29
@sooike Dennis van Winden kan dit ook heel goed, en hij zou in de koersen van deze week de 8e man zijn geweest als hij helaas niet geblesseerd was geraakt. Tom Leezer had al zijn programma dus die ga je daar dan niet opeens uithalen. Dus je kan in dit geval de ploegleiding niets verwijten, dit was gewoon overmacht.
17 maart 2016 10:45
Ik denk dat het uitbreiden van takenpaketten binnen de equipe wel degelijk een dik nadeel is. Wynants is qua inhoud en in principe de laatste man die Vanmarcke over moet hebben in zijn belangrijke koersen, laat hem dat primair doen en zijn programma erop toespitsen ipv in dat domme treintje mee te buffelen. En Leezer moet gewoon standaard met de beste sprinter van het moment in het wiel, of dat nou periodiek Groenewegen of Hofland is, in kansrijke koersen rijden met eventueel van Winden erbij idd, dus gewoon programma omgooien wanneer dat uitkomt.

Reacties zijn gesloten.