Dumoulin over WK tijdrijden: “Op een goede dag kan ik meedoen voor het podium”

Dumoulin over WK tijdrijden: “Op een goede dag kan ik meedoen voor het podium”

foto: Cor Vos

Na vandaag weten we wie zich een jaar lang wereldkampioen tijdrijden mag noemen. Tom Dumoulin is op voorhand een van de favorieten en de Limburger heeft zin in het WK. “Ik sta hier met een grote lach”, zo vertelt Dumoulin voor de camera van de NOS.

Gisteren keek Dumoulin op een persconferentie al vooruit naar de wereldkampioenschappen in Imola, maar de renner van Jumbo-Visma blikte ook met de NOS vooruit naar het WK tijdrijden. De wereldkampioen van Bergen (2017) heeft het vlakke parcours in Imola inmiddels al uitvoerig verkend. “Het is een mooi parcours”, is zijn conclusie.

“Het is niet superlastig en heel snel met veel wind tegen op de heenweg en volle bak wind mee op de terugweg. Ik weet dat het parcours niet helemaal op mijn lijf geschreven is, maar op een goede dag moet ik zeker mee kunnen doen voor het podium. Is het een mindere dag, dan doe ik niet mee om het podium”, aldus Dumoulin.

Goede ervaring voor volgend jaar
“Maar is het wel een goede ervaring voor volgend jaar.” De oud-wereldkampioen wil volgend jaar namelijk een gooi doen naar de Olympische titel in het tijdrijden. “Ik heb natuurlijk niet zoveel tijdritten gereden de laatste anderhalf jaar, dat was zeker een argument om sowieso mee te doen. Zelfs met iets mindere Tourbenen.”

Dumoulin hoopt dus mee te doen voor de wereldtitel, maar zal moeten opboksen tegen stevige concurrentie. Denk aan onder meer titelverdediger Rohan Dennis, thuisfavoriet Filippo Ganna en de Belgen Victor Campenaerts en Wout van Aert. “Ik schrok wel even van de tijd van Ganna in de tijdrit van Tirreno-Adriatico.”

Over tijdrit in de Tour: “Op het vlakke ging het als een trein”
“Die komt puur voor deze tijdrit naar het WK. Maar je weet het nooit, na een grote ronde kan het alle kanten opvallen. Ik hoop dat het mijn kant opvalt. Het ging in de Tourtijdrit beter dan ik had gedacht, daar was ik wel heel blij mee. Bergop viel het me niet helemaal mee, maar op het vlakke ging het als een trein. Dat is voor hier perfect.”


Lees ook:
WK 2020: Voorbeschouwing tijdrit mannen
Starttijden tijdrit mannen

Dit artikel delen:

10 Reacties

ThorHushovd 25 september 2020 om 10:37

Allez Tommeke, zet 'm op! Ik denk dat je de snelste van TJV zult zijn vandaag, dus daarmee dicht ik je ook podiumkansen toe… sterker nog je doet mee met de strijd om het tricot! Daar waar ik veelal de naam Ganna hoor als grootste uitdager, zie ik daar toch eerder Rohan Dennis in > omwille van het parcours en de afstand.

Veloburto 25 september 2020 om 10:39

Op een hele goede dag kan hij winnen, op een goede dag rijdt hij podium, op een slechte dag rijdt hij top10 en op een hele slechte dag eindigt hij in de middenmoot

Jean Dumas 25 september 2020 om 10:57

Op de foto zie je een totaal ontspannen Tom en een gefocuste Wout. Ik denk dat ze aan elkaar gewaagd zijn vanmiddag, met een licht voordeel voor Van Aert.

horsm 25 september 2020 om 11:34

Ja, ik zet, denk ik, ook mijn geld op Van Aert hier. D.w.z. als het om de onderlinge Jumbo strijd gaat. Qua overwinning denk ik toch eerder aan Dennis of Ganna.

Natte spons 25 september 2020 om 12:17

Ik ben voor vandaag wel heel benieuwd, er zijn toch wel wat onzekerheden.
Hoe doe Ganna het op een 3x zo lang parcours als in de Tireno, hij zou inmiddels toch al flink meer inhoud gekregen moeten hebben de afgelopen jaren?
Hoe verhouden de renner uit de Tour zich met de renners uit de Tireno?
Welke renners uit de Tour hebben nog "jus" in de benen.

josi 25 september 2020 om 11:15

In tegenstelling tot sommige eerdere WK’s heeft Dumoulin eigenlijk weinig te verliezen vandaag. Benieuwd hoe hij het doet zonder overdreven druk of specifieke voorbereiding.

SnellePelle 25 september 2020 om 12:02

Je bedoelt: er is voor hem niks te winnen.

madeinstars 25 september 2020 om 12:09

Nee, Snelle, in normale omstandigheden is voor Dumoulin op een wk tijdrijden alles behalve goud een teleurstelling. Vandaag is elke medaille al een geweldige opsteker en als hij 5e wordt, maar met een lekker gevoel heeft gereden, is er voor hem ook weinig aan de hand.

Dr op en dr over 25 september 2020 om 12:49

@ Maidenstars …> Alles behalve goud een teleurstelling dat was het misschien in 2017 nog. Maar sindsdien heeft Tom meer geïnvesteerd in het klimwerk en is z’n tijdrit toch een heel klein ietsiepietsie minder geworden. Rohan Dennis is op een parkoers als dit altijd meer favoriet als Tom in mijn ogen.

Kijk mocht er het nodige heuvelwerk inzitten of een stevige klim van enkele kilometers, dan zou Tom wel meer in het voordeel zijn als Dennis. Maar op een bijna vlak parkoers is de Dumoulin van 2018 en later echt geen favoriet nummer één.

De aankomende jaren zal daar ook een Evenepoel bij komen, die eigenlijk alle tijdritten zo’n beetje wint waaraan hij deelneemt. En ook ben ik reuze benieuwd wat voor gevolg Pogacar in de toekomst zal geven aan de tijdrit die hij de afgelopen Tour reed. Was dat een uitschieter, of heeft hij daar echt talent voor en gaat hij er nog talloze op z’n naam schrijven ? (Jammer dat Pogi het WK ITT niet doet overigens.)

Dr op en dr over 25 september 2020 om 12:42

Realistische reactie van Dumoulin. Gezien van waar hij komt gun ik hem echt een medaille, maar het zal zeker niet simpel worden.

Ik heb geen Jumbo’s in mijn top vijf iig. Maar gun het ze wel van harte.

Nog ff’kes geduld en dan mogen ze. :)

Headlines

Materiaalzone

Populair