Dumoulin: “Nibali ging op het verkeerde moment”

Dumoulin: “Nibali ging op het verkeerde moment”

foto: ANSA

donderdag 12 mei 2016 om 17:58

Tom Dumoulin hanteerde vandaag de tactiek ‘aanvallen is de beste verdediging’. En dat deed hij met verve. Hij verloor weliswaar drie tellen op Jakub Fuglsang en Ilnur Zakarin, maar boekte kostbare tijdwinst op zijn overige concurrenten. “Dat had ik niet verwacht”, beaamt hij in het flash interview.

Aantal dagen extra in het roze
Dumoulin roept nochtans overal dat hij zich voornamelijk focust op de tijdritten en niet met het klassement bezig is. “Ik had deze vorm eerlijk gezegd ook niet verwacht, ook al was het vandaag nog niet het absolute hooggebergte. Toch was het een deftige klim. Ik zag een mogelijkheid toen Vincenzo Nibali, naar mijn mening, op het verkeerde moment een aanval plaatste. Dat kostte hem uiteindelijk ook de kop. Nu kan ik misschien mijn mooie voorsprong uitbouwen in de tijdrit, al is de rit van zaterdag wel erg verraderlijk. Maar normaal gesproken rij ik nog een aantal dagen meer in het roze”, stelt hij tevreden vast.

Dit artikel delen:

34 Reacties

ezelhaar 12 mei 2016 om 18:00

Thnx, fixed – YIJ

Noud89 12 mei 2016 om 18:00

Hier heeft hij helemaal gelijk in. Echt heel erg slecht gekozen van Nibali het moment. Al zal hij wellicht gedacht hebben heel snel het gat naar Fuglsang te kunnen overbruggen en zo op het vlakke stuk meer steun te hebben.

Niet teveel conclusies aan verbinden nog, maar Tom lijkt erg sterk!

nasibal 12 mei 2016 om 18:00

Mag ik nu, mag ik nu?? Ja? Komtie:

Dom van Nibali!

-edit: zou Tom het hem stiekem ingefluisterd hebben?-

Gebruikersnaam 12 mei 2016 om 18:03

Dat is het verschil tussen Nibali en Contador. Contador lijkt altijd op vreemde of onverwachte plekken aan te vallen, maar het is toch meestal wel doordacht. Bij Nibali heb ik het idee dat die echt maar wat willekeurig improviseert.

koos1 12 mei 2016 om 18:04

In deze vorm zie ik Dumoulin nog zeker 1,5week in het Rose rijden en wie weet wat voor moois hij dan nog kan laten zien in de echt zware bergeteppes. Na de tijdrit kan hij zomaar 1-2minuten voorstaan op de andere klassementsrenners.
Een geluk voor Dumoulin kon nog weleens zijn dat er weinig heel zware en lange bergop aankomsten zijn.

pirazzi 12 mei 2016 om 18:21

Met verve is enthousiast, maar je zou ook kunnen zeggen dat Dumoulin ferme taal bezigt.

vevie 12 mei 2016 om 18:23

Het geluk kan zijn dat hij al 47 sec op Nibali heeft en 1.06 op Landa. Als hij dan in de tijdrit een minuut pakt op Nibali en 2 minuten op Landa, dan heb je iig op die mannen een mooie buffer. Op een Chaves zal hij zeker ook een 2 minuten pakken, denk ik. Dan kan je op dat soort mannen 2 minuten hebben (en op sommige 3) als je de bergen ingaat. Is een mooi vooruitzicht voor een mooie klassering.

josi 12 mei 2016 om 18:27

Inderdaad een vrij onbegrijpelijke move van Nibali, maar ik denk inderdaad dat hij erop hoopte snel bij Fuglsang te kunnen aansluiten. Daarvoor was hij echter gewoon niet sterk genoeg.

pirazzi 12 mei 2016 om 18:35

Het plan van Astana was goed, maar de uitvoering liet te wensen over.

kampie 12 mei 2016 om 18:47

De timing was misschien ietsje te vroeg, te ver van De Haai, maar heeft hij wellicht ook zijn eigen benen overschat. Met een mannetje vooruit was het niet zo gek om dit te proberen lijkt me. Chavez zat er lekker bij vandaag, net als Zakarin. Valverde is slim. En van Majka verwacht is nog wel wat, die gaat in het echte hooggebergte normaal gesproken van Tom wegrijden.

schipperaar 12 mei 2016 om 18:47

De druk van Astana werkte uitstekend, een turbo kan nu eenmaal niet zonder.
Vandaag op 1600 m, met nog een paar keukentrapjes van Romans zitten we zo aan de 2000. Klom ie vorig jaar ook niet soepel op de Beddenrag naar bei na 3000m? Zijn hoogtestage begint volgende week pas, alles op ze tijd zou Johan zeggen.

vanSpringel 12 mei 2016 om 18:54

Astana gaat op de slotklim namelijk een poging doen om onze landgenoot uit de roze trui de rijden. “Vandaag zullen we Dumoulin zeker al tijdsverlies proberen aan te smeren. We moeten hem overboord gooien op de slotklim”, vertelt Astana-ploegleider Guiseppe Martinelli aan Sporza.

He toch !

Velominatus 12 mei 2016 om 19:09

Hij pakt de Giro tnt exact zo aan als de Vuelta van vorig jaar. In de minder zware bergetappes tijd winnen, in de tijdritten verder uitbouwen, en dan hopen dat de voorsprong in de echt zware bergetappes groot genoeg is. Ondertussen iedere dag roepen dat het AK geen doel is. En dat hij zichzelf verbaast.
Wel leuk dat hij Nibali even op zijn nummer zet….

Koel 12 mei 2016 om 19:23

Astana had verwacht dat Tom zou happen op Fugelsang’s aanval, daarna zou Nibali hem “schijt” rijden.
Volgens mij heeft Nibali Tom niet eens voorbij zien komen….

Adelaar 12 mei 2016 om 19:23

Wat was er precies zo slecht aan de aanval van Nibali?

(Behalve dat hij niet de benen bleek te hebben om winst te pakken en de pech had dat Sky hem ging terug halen?)

vevie 12 mei 2016 om 19:32

Ik vraag me toch wel af hoe renners als gesink, mollema en kelderman zich voelen als ze dumoulin zo bezig zien in Vuelta en nu Giro. Worden nu als ‘klassementsmannen’ toch wel voorbijgestreefd. Wat niet erg is, natuurlijk. Er kan altijd een groter talent opstaan, maar met name kelderman zou het toch gaan doen en komt er (vooralsnog) niet uit.

Koel 12 mei 2016 om 19:33

Adelaar – 12 mei 2016 om 19:23
Dat hij zijn aanval plaatste op een relatief vlak stuk i.p.v. op het steilste gedeelte….

grootverzet 12 mei 2016 om 19:46

Vevie. De mannen die je noemt hebben niet de luxe na een proloog al in een de leiderstrui te staan en vandaar uit te vechten voor die trui. Zij moeten het hebben van zwaar en lang. Dumoulin precies het tegenovergestelde gestelde van dat. Zij zouden hun vingers aflikken bij die derde zware week waar zij proberen te handhaven waar anderen dan wegvallen. We zitten in de eerste week nog maar….. Het is de giro en niet de tdf waar Gesink en mollema hun sporen verdiend hebben en waar de allerbesten samen komen om te strijden en de druk hoger is dan in de Giro. Het is zo onzinnig om Gesink en de rest er bij te halen.

sk32 12 mei 2016 om 19:58

Eerste 2 weken Dumoulin in de roze trui en de derde week neem Kruijswijk de roze trui over hoop ik.

Kruijswijk is op hoogtestage geweest en verwacht pas in de derde week top te zijn. Staat nu al 5de in het a.k.

Dumoulin is niet op hoogtestage geweest dus is het denk ik moeilijk om de derde week de roze trui te behouden.

vlek 12 mei 2016 om 20:23

Dat was Lampre, die zich vervolgens vrij snel en makkelijk terug lieten fluiten.

Pauls30303 12 mei 2016 om 20:41

+1 groot verzet

noordhollander 12 mei 2016 om 22:02

laten we wel zijn ,het is wel een baas zo en zou wel eens ver kunnen komen,denk dat we met kruiswijk ook wel rekening kunnen houden,zijn tijdrit is zeker niet verkeerd n.l,en zal in de hoog gebergte zijn mannetje ook wel staan

Rhohan 12 mei 2016 om 22:18

Valverde trapt er inmiddels ook niet meer in:
Dumoulin saying he wasn’t coming for the GC? We all knew those quotes were only a means to distract the enemy. We’re all sufficiently professional and we know how he’s doing and what he’s worth . He’s doing great and he remains a rival to take pretty much into account.”

ah-ja 12 mei 2016 om 22:50

Dumoulin pakt op die 40k TT 2′ op Nibali

TeamNL 12 mei 2016 om 22:53

Eigenlijk toch fantastisch dat topfavorieten Tom echt als een gevaar zien voor het klassement. Zelfs toen Bauke en Laurens hoog stonden in de Tour werd er niet over gesproken door de concurrenten.

Dat Tom vandaag wegreed komt waarschijnlijk omdat hij reed met zijn hart. Niet te bang zijn om te falen. Deze jongen is zichzelf nog steeds aan het ontdekken.

Hetzelfde geldt voor Kruijswijk. Enorm goed dat hij er niet voor kiest om bij Nibali te blijven hangen. Gewoon rijden en tijd proberen te pakken. De komende dagen is het weer een beetje rusten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair