Dumoulin: “Had geen zin dat blessure het nieuws ging beheersen”

maandag 28 december 2020 om 19:20
Dumoulin: “Had geen zin dat blessure het nieuws ging beheersen”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin had afgelopen Tour de France last van een zitvlakblessure, dat werd bekend in de documentaire ‘Code Geel’ over de Tour van Jumbo-Visma. De Limburgse kopman hield met zijn ploeg die blessure stil. “Ik had er geen zin in dat dat weer het nieuws ging beheersen”, vertelt hij tegen de NOS.

Al vanaf de Dauphiné had Dumoulin last van de zogenoemde derde bal. Het zorgde indirect ook voor zadelproblemen. “Ik was heel erg zoekende en in die twijfel nam ik de ploeg mee. Dat is twee keer prima, maar als ik voor de tiende keer naar de auto kom voor een aanpassing… Dan zou ik als ploegleider ook gek worden, dus dat snap ik wel”, lacht hij.

“Vorig jaar beheerste ik al de kranten en de media met blessureverhalen. Altijd als ik interviews gaf, ging het over mijn knieblessure en maar heel weinig over andere dingen. Daar werd ik doodmoe van. En we waren als ploeg ook met heel andere dingen bezig, we waren bezig met het winnen van de Tour en niet met mijn zitvlakblessure”, aldus Dumoulin. “Ik had geen zin om elke dag vragen over de ontsteking te beantwoorden. Dat leidt alleen maar af.”

Oplossing
In gesprek met WielerFlits laat sportief directeur Merijn Zeeman weten dat de zoektocht naar de goede zitpositie voor Dumoulin nog altijd bezig is. “Eigenlijk is dat probleem al begin 2019 ontstaan. Mathieu Heijboer heeft de Baskische specialist Jon Iriberri ingeschakeld en samen zijn ze laatste weken druk met Tom bezig om hem perfect op de fiets te zetten zodat hij zelf het optimale gevoel op de fiets terugvindt. We komen steeds dichter bij de oplossing”, zegt Zeeman.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Murcia 28 december 2020 om 19:33

Han Kock: Tom, Tom!, Tom!!, vertel eens hoe zit het met je derde bal? Beter dan gisteren? Kun je je werk wel doen? Al aan afstappen gedacht?
Ik kan mij de beslissing om er niets over te zeggen wel voorstellen. Al gaat vanaf nu elk interview beginnen met de vraag of hij zijn ideale zadel al heeft en hij wat dat betreft van de regen in de drup kan raken.

vanSpringel 28 december 2020 om 19:41

“het optimale gevoel terugvinden”.
Dat wordt dan starten met de zitpositie waarbij er geen problemen waren.

Wheely 28 december 2020 om 20:21

Ik vond hem er fysiek overigens prima uitzien, beter dan de meeste uitgemergelde ventjes. Het zegt uiteraard weinig over je capaciteit om een grote ronde te kunnen winnen maar het geeft me toch vertrouwen in onze Tom.

Groetjesaandevoetjes 29 december 2020 om 13:38

Hij gaf zelf ook aan dat hij in topvorm was, maar dat zijn zitvlak ervoor zorgde dat hij zijn niveau niet kon behalen.

Ik denk ook dat Tom meer een team mens is dan wat iedereen denkt. Als er voor hem gewerkt wordt wil hij graag wat terug doen. De ploegleiding zou hem wellicht moeten laten inzien dat hij de beste is en dat het oke is dat die anderen voor hem werken (aangezien Tom ook een hoger loon krijgt dan de rest).

rvb 28 december 2020 om 20:27

Weken druk bezig?? Ik begin mij af te vragen of er niet meer aan de hand is.

Wim Kruithof 29 december 2020 om 03:38

volgens mij ‘begint’ u zich dit niet af te vragen, maar heb ik deze twijfel al in legio vormen teruggelezen…

Panache 28 december 2020 om 20:42

Komt wel goed met Tom.

“Ik ben supergoed, moet lossen zonder te ademen” vrij vertaald uit de documentaire Code Geel. En bevestigd in de tijdrit.

Een Dumoulin topfit aan de start en vrij van blessures zal daarom nog steeds een van de 3-4 beste AK-mannen zijn daar ben ik van overtuigd.

-Stijn- 28 december 2020 om 20:56

Top 6 maar top 3-4 heb ik andere namen in mijn hoofd

Derierre de la course 28 december 2020 om 21:28

Viel me ook op. Hij kon eigenlijk 2 weken niet normaal op de fiets zitten maar wordt 2e in de slottijdrit en 7e in het AK. Dan ben je gewoon podiumkandidaat.

Het is soms een zeurpiet maar wel kritisch op zichzelf. Lijkt me fijner samenwerken en communiceren dan een Roglic die weinig los laat. Al heb ik wel het idee dat die laatste het wel snapt.

Super tof dat beide heren na de verloren tijdrit gelijk in verbetermodus zaten en in ieder geval wilden weten hoeveel procent ze dan nog moesten verbeteren.

Michelangelo 28 december 2020 om 21:46

Dat Roglic weinig loslaat is volgens mij het beeld wat de buitenwereld ervan heeft. Ik vond hem juist richting zijn ploegmaats wel heel alert en attent, ook al spreekt ie van dat Slovenische boerenkolenengels.

Roglic is naar buiten toe veel vlakker, terwijl je ook als willekeurige journalist bij Dumoulin meteen weet hoe hij in zijn vel zit. Goed, slecht, zelfzeker of vol twijfel; eigenlijk des te knapper dat zijn derde bal er nu pas uit komt.

VerstandOpNul 28 december 2020 om 21:26

In 2016 stapte hij nog af in de Giro met hetzelfde euvel, om het jaar erop te winnen.. Dus wie weet in 2021 in de Tour..

Wim Kruithof 29 december 2020 om 03:42

Dumoulin is niet een renner die van nature mijn sympathie opwekt, hij is scherp van oordeel en snel negatief. Dat zijn geen karakters naar mijn gading, maar ik heb toch een groots respect voor de wijze waarop hij – ten goede of ten kwade – van waarde probeert te zijn…

tetedelacourse 29 december 2020 om 10:40

Zonder er een oordelende discussie over te willen starten: ik heb dus het tegenovergestelde. Wat bij jou binnenkomt als “scherp van oordeel”, zie ik als open en uitgesproken zonder blabla. “Snel negatief” komt bij mij eerder over als kritisch en met durf om over zichzelf/anderen te twijfelen.

fijne respectvolle post overigens.

Groetjesaandevoetjes 29 december 2020 om 13:42

Inderdaad. Het blijkt wel dat er een grote groep mensen geniet van het relativeren en kritische denken van Tom (waaronder ik), terwijl een andere groep zich er aan stoort en daarbinnen heb je een groepje dat zich daar heel negatief over uitlaat. Prima als je je ergert en stoort aan Tom en dit is ook een respectvolle manier om dat te uiten ipv het geroep van enkele forumleden dat Tom mentaal zwak is en een aansteller.

Blackcanyon 29 december 2020 om 08:20

Was beter geweest om er niets over te zeggen, want zoals je ziet zijn er toch weer mensen die de vinger op de zere plek willen leggen … of vinden dat hij meer zijn ballen had moeten tonen. Aan hen: ga toch fietsen! Gelukkig is t nu vooral oud zeer. Laatste verfijningen met op de fiets zetten, Tour winnen, OS winnen en en dan heeft niemand t er meer over.

Groetjesaandevoetjes 29 december 2020 om 13:42

Zijn ballen of zijn 3e bal?

winningmood 29 december 2020 om 09:11

Wat vonden jullie van de documentaire Code Geel?

Leuk zo’n inkijkje maar het ging meer het ging vooral over de reet en complexiteit van Tom Dumoulin.

Joaquim Agostinho 29 december 2020 om 11:58

De uitlatingen van ploegleiders leken mij duidelijk.

Jean Dumas 29 december 2020 om 11:21

Misschien dat een langer frame Tom kan helpen. Hij zegt zelf ook dat hij wat te compact zit.

roeleur 29 december 2020 om 13:03

Merckx zat sinds een zware val in ’69 jarenlang zelf met een sleuteltje tijdens de koers zijn zadelhoogte bij te stellen vanwege pijn die ontstond door een scheef bekken. Won ondanks dat toch nog veel in al die jaren daarna.

Jean Dumas 29 december 2020 om 14:09

Niemand is met Merckx te vergelijken, zelfs Hinault niet.

VespavanBern 29 december 2020 om 15:11

Dat was dan ook een compleet andere tijd, toen was wielrennen nog veel meer te vergelijken met ultra-duur sport zoals 100 mile run, je deed het met je hoofd. Het is natuurlijk nog steeds een duursport maar je doet het nu veel meer met je fysieke kunnen dan met je hoofd.

Lalsacien 29 december 2020 om 16:32

@VespavanBern dat ben ik niet met je eens. Het juiste moment vinden om weg te rijden uit een groep is best tactisch. Een tijdrit doe je met je benen.

VespavanBern 30 december 2020 om 09:19

Op zo’n fiets inderdaad, maar ik bedoel het meer met het hoofd wat betreft hardheid (lichte gekte).

Glorious 29 december 2020 om 15:11

Het blijft niet normaal hoe snel Pogacar ging in de tour…..Meest vreemde in 2020..

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair