Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

foto: Sirotti

woensdag 6 juni 2018 om 12:47

Tom Dumoulin zal ook in de Tour de France voor een klassement gaan. Dit laat de Limburger – recent nog tweede in de Giro d’Italia – weten in een persbericht. In hetzelfde perscommuniqué is een longlist opgesteld van twaalf renners die kans maken op een Tour-selectie; hier moeten er nog vier van afvallen.

Na afloop van de Hammer Climb Limburg leek Dumoulin weinig zin te hebben in het rijden van een Tour-klassement. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, was zijn toen nog bedrukte reactie.

Enkele dagen later klinkt Dumoulin een stuk strijdvaardiger. “Ik ben enorm trots op wat we hebben bereikt in de Giro, en ik beschouw een resultaat in de Tour echt als een bonus. Na een goede Giro hebben we wel besloten om de Tour in te gaan met klassementsambities, maar zonder een specifiek doel voor ogen te hebben.”

“Het zal een geheel nieuwe ervaring worden voor mij én het team; twee grote rondes op rij strijden voor het klassement. Het zal ons het nodige bijbrengen met het oog op de toekomst”, aldus Dumoulin.

Trainer Dumoulin ziet Tour als leerproces
De trainer van Dumoulin, Adriaan Helmantel, laat weten dat de Vuelta a España ook een optie was. “Maar het rijden van de Vuelta weegt niet op tegen datgene wat we kunnen leren als hij de Tour rijdt. We zullen naar de Tour gaan om te kijken wat er voor nodig is om een klassement te rijden.”

“Zelfs al zou Tom door een moeilijke tweede en derde week gaan, dan nog kunnen we spreken van een geslaagd proces. We zullen nieuwe data en kennis verzamelen, die van pas zullen komen in de toekomst.”

Curvers, Ten Dam en Teunissen op longlist 
Naast Dumoulin – die de training inmiddels weer heeft hervat en volgende week naar La Plagne trekt voor een hoogtestage – zullen normaal gesproken ook Michael Matthews en de van een blessure herstelde Wilco Kelderman van de partij zijn.

De andere renners op de longlist luisteren naar de namen Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Phil Bauhaus, Simon Geschke, Chad Haga, Edward Theuns en landgenoten Roy Curvers, Laurens ten Dam en Mike Teunissen. Voor de definitieve selectie zullen er in totaal nog vier renners moeten afvallen.

Shortlist Sunweb voor flag-fr Tour de France 2018
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-de Nikias Arndt
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-nl Wilco Kelderman
flag-au Michael Matthews
flag-nl Mike Teunissen
flag-be Edward Theuns

Dit artikel delen:

114 Reacties

fringale 6 juni 2018 om 14:43

Ik schat de Giro dit jaar zwaarder in dan de Tour, al moet ik hier wel de kernachtige woorden van Jurgen VDB citeren "den tour is den tour", waarmee hij wou zeggen "met niks te vergelijken qua beproeving"…maar dan hoop ik vooral dat hij toen ook mede de "druk" bedoelde op je schouders . Die druk mag Tom, zijn entourage en zijn supporters hem niet opleggen, en wie weet waar hij dan uitkomt. Top 10 zou mooi zijn, top 5 geweldig, maar belangrijkste wordt de "beproeving" als klassementsrenner, ervaren. En waarom zou je daar nog een jaar mee wachten ? De Vuelta pakt ie wel in zijn nadagen, op z'n Horners.

Henki 6 juni 2018 om 14:46

Leuke poging, en handige ervaring. Hij rijd ook in Zwitserland toch? Dat vind ik dan wel weer te veel met dit programma. Is niet trainen handiger, en vervolgens via de NKs naar de tour? Beter iets frisser in Frankrijk verschijnen lijkt mij

LaurentJalabert 6 juni 2018 om 14:58

Zou toch alleen al super nice zijn als hij de gele trui weet te pakken in de eerste anderhalve week. Dan heeft hij in alle grote rondes de leiderstrui aan gehad. Welke Nederlands renner kan dat nou zeggen!

pirazzi 6 juni 2018 om 15:08

In het artikel wordt gesproken van longlist maar boven de rij namen staat shortlist …
Top 10 voor Tom Dumoulin lijkt me wel mogelijk.

Natrix maura 6 juni 2018 om 15:18

@LJ het doel is de Tour winnen… wij vinden het leuk om TD een paar dagen in zo’n geel tricot te zien, immers het is al weer een paar decennia geleden, maar voor het Grote Project is het natuurlijk op geen enkele wijze een doel.

ikbenprocycling 6 juni 2018 om 15:25

Gaaf dat Tom vol de Tour ingaat. Uitstekend herstelvermogen, goed opbouwen daar. Kan sowieso een goede Tour worden, top 5 zal doel zijn, stiekem altijd podium natuurlijk. Adequate Ploegondersteuning wordt helaas problematisch.

MichielH 6 juni 2018 om 15:32

@kosmonaut: "De enigen die afgelopen 10 jaar een goed klassement reden in twee opeenvolgende rondes waren Contador en Froome. "

Valverde reed in 2016 zelfs alle drie de rondes (#3, #6 en #12).
Valverde in 2014 Tour en Vuelta (#4, #3)
Valverde in 2015 Tour en Vuelta (#3, #7)
Rodriquez 2013 Tour en Vuelta (#3, #4)
Quintana 2015 Tour en Vuelta (#2, #4)
Quintana 2016 Tour en Vuelta (#3, #1)

theking 6 juni 2018 om 15:41

Gewoon proberen. Misschien heeft hij iedereen zand in de ogen gestrooid. Wat ik wel opvallend vind is dat hij voor de Giro bijzonder weinig koersdagan op de teller had staan. Ik denk dat er gewoon rekenjng mee gehouden is. Maar in mijn ogen kan hij frank en vrij rijden. Kijk naar Landa vorig jaar dan wel geen klassement maar in de giro vorig jaar na zware val bijna elke bergrit in de aanval.

Kosmonaut 6 juni 2018 om 15:51

@ WernerFranke,

Correct. Geen idee hoe ik daar bij kwam….

dikkechaap 6 juni 2018 om 15:56

@theking
Blijkbaar hadden sommigen het inderdaad niet door, maar voor de goede verstaander was al in januari duidelijk dat hij zowel giro als tour voor het klassement ging rijden (mits er niks geks gebeurde in de giro).

Yskoud 6 juni 2018 om 16:06

Ik zie dit wel zitten, Tom gaf aan nu een korte vakantie te hebben en daarna nog op hoogtestage. Hetzelfde programma dus als Froome deze maand.

Bovendien is de situatie echt totaal anders dan vorig jaar. Nu is er een week extra, zijn de berg nog later in de Tour dan normaal en heeft hij geen verplichtingen vanwege de Giro-wint.Ik heb er wel vertrouwen in. Vergeet niet dat Tom bij elk seizoensdoel wat hij stelt ook bijna het maximale resultaat behaalt. Hij stelt nooit teleur. Dus als hij zegt dat hij voor GC kan gaan, dan lukt dat ook.

Winnen is een ander verhaal, maar podium is haalbaar met dit parcours.

kielabokki 6 juni 2018 om 16:10

https://www.nu.nl/wielrennen/5300891/dumoulin-frisser-giro-ditalia-gekomen-dan-vorig-jaar.html

hierboven te lezen:

Quote:
Na afloop van de Hammer Climb Limburg leek Dumoulin weinig zin te hebben in het rijden van een Tour-klassement. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, was zijn toen nog bedrukte reactie.
LB117 6 juni 2018 om 16:13

@ Michiel H ik zie in het rijtje niet 1x Giro en Tour staan daarom lijkt het me ook een drog vergelijking.

MichielH 6 juni 2018 om 16:18

Valverde reed ze alle drie, daar zit dan ook de Giro en Tour bij. Daarnaast was de gegeven stelling niet Giro en Tour, maar grote rondes in het algemeen.
En dan wil ik nog wel toevoegen:
Menchov 2008, Giro (#5) en Tour (#3).

deux-vitesse 6 juni 2018 om 16:19

Tom toont ambitie. Dit jaar top5, volgend jaar podium/winst. Nu gaat iedereen weer komen met ellenlange lijsten met toppers waarvan de meesten nog fris zijn. Maar de helft vd toppers valt toch altijd uit/tegen. Dus als je daar niet bij zit (wat juist de uitdaging is na een giro) dan is hij met zijn talent al zo goed als 5e.

tendam 6 juni 2018 om 16:32

Ik vond het persoonlijk vreemd dat hij dit jaar weer voor de Giro ging, de Tour is toch een stap hoger en ik had wel verwacht dat hij die zou willen nemen. Nu komt de Tour toch ’n beetje als een ‘afterthought’ en ik denk niet dat hij in de 3e week kan wedijveren met de Landa’s, Quintana’s, Bardetten, Kruijswijks en anderen die zich specifiek op de Tour hebben gefocust. Froome is een ander verhaal, maar dat is een uitzonderlijk talent (even los van de astmapuffer).

kampie 6 juni 2018 om 16:37

Hij gaat naar de tour om data te verzamelen , dat moet lukken

maurits1972 6 juni 2018 om 17:09

Gewoon een goede keuze om het zo te doen. Voor etappes gaan is ook wat te laag voor Dumoulin. Kijkt toch iedereen naar hem. Maar gewoon proberen wat het wordt, en ervan leren. En dat met het oog op de toekomst. En of dat nu podium wordt, top 5, top 10 of er helemaal doorheen zakken. Dat zien we dan wel weer. Gewoon de grenzen van je mogelijkheden verkennen. En volgend jaar alles op de tour

Jan Blokland 6 juni 2018 om 17:17

Voor velen een verrassing lees ik hier. Voor mij niet zo. Er zit een week meer tussen de Giro en de Tour. Daar komt nog bij dat de eerste 9 ritten vlak zijn + een rustdag. Natuurlijk zal dat ook niet gemakkelijk zijn, maar dat geldt ook voor Froome, Bardet, Quintana, Landa. Vooral dat viertal zal blij zijn als Roubaix achter de rug is. Dan begint pas de Tour, dus ook voor Dumoulin. Dat is dan 5,5 week. Lijkt me genoeg om weer goed te zijn. Nibali is voor mij de te kloppen man in de Tour.
Combinatie Tour/Vuelta is dit jaar veel lastiger.

jp.vanoosterhout 6 juni 2018 om 17:26

wat hoor ik hier een hoop betweters ! zou dumoulin en de ploegleiding niet beter weten wat ze wel of niet moeten rijden !

Koel 6 juni 2018 om 17:50

In maart werd Tom al gesignaleerd op de kasseien….
http://www.wielerflits.nl/nieuws/336131/dumoulin-doet-tour-huiswerk-en-verkent-kasseienrit.html

Tour 6 juni 2018 om 18:36

Mooi.
En ook voor het klassement, zoals gehoopt.
Wat het wordt zie je vanzelf. Als je de grens maar opzoekt.

achterhoeker 6 juni 2018 om 18:37

1. Roglic 2. Landa 3. Du Moulin 4. Quintana 5. Kruiswijk
Froome wordt gearresteerd door de franse politie nadat een berg hypermoderne doping wordt gevonden in zijn hotelkamer

Pédaleur de charme 6 juni 2018 om 18:44

@JanBlokland
Die week extra tussen Giro en Tour is inderdaad mooi meegenomen. Maar dat de eerste week tot anderhalve week van de Tour nogal vlak is, is toch niet uitzonderlijk?

Covadonga 6 juni 2018 om 20:07

Leuk. Ik ben benieuwd.

Headlines

Populair

Materiaalzone