Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

foto: Sirotti

woensdag 6 juni 2018 om 12:47

Tom Dumoulin zal ook in de Tour de France voor een klassement gaan. Dit laat de Limburger – recent nog tweede in de Giro d’Italia – weten in een persbericht. In hetzelfde perscommuniqué is een longlist opgesteld van twaalf renners die kans maken op een Tour-selectie; hier moeten er nog vier van afvallen.

Na afloop van de Hammer Climb Limburg leek Dumoulin weinig zin te hebben in het rijden van een Tour-klassement. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, was zijn toen nog bedrukte reactie.

Enkele dagen later klinkt Dumoulin een stuk strijdvaardiger. “Ik ben enorm trots op wat we hebben bereikt in de Giro, en ik beschouw een resultaat in de Tour echt als een bonus. Na een goede Giro hebben we wel besloten om de Tour in te gaan met klassementsambities, maar zonder een specifiek doel voor ogen te hebben.”

“Het zal een geheel nieuwe ervaring worden voor mij én het team; twee grote rondes op rij strijden voor het klassement. Het zal ons het nodige bijbrengen met het oog op de toekomst”, aldus Dumoulin.

Trainer Dumoulin ziet Tour als leerproces
De trainer van Dumoulin, Adriaan Helmantel, laat weten dat de Vuelta a España ook een optie was. “Maar het rijden van de Vuelta weegt niet op tegen datgene wat we kunnen leren als hij de Tour rijdt. We zullen naar de Tour gaan om te kijken wat er voor nodig is om een klassement te rijden.”

“Zelfs al zou Tom door een moeilijke tweede en derde week gaan, dan nog kunnen we spreken van een geslaagd proces. We zullen nieuwe data en kennis verzamelen, die van pas zullen komen in de toekomst.”

Curvers, Ten Dam en Teunissen op longlist 
Naast Dumoulin – die de training inmiddels weer heeft hervat en volgende week naar La Plagne trekt voor een hoogtestage – zullen normaal gesproken ook Michael Matthews en de van een blessure herstelde Wilco Kelderman van de partij zijn.

De andere renners op de longlist luisteren naar de namen Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Phil Bauhaus, Simon Geschke, Chad Haga, Edward Theuns en landgenoten Roy Curvers, Laurens ten Dam en Mike Teunissen. Voor de definitieve selectie zullen er in totaal nog vier renners moeten afvallen.

Shortlist Sunweb voor flag-fr Tour de France 2018
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-de Nikias Arndt
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-nl Wilco Kelderman
flag-au Michael Matthews
flag-nl Mike Teunissen
flag-be Edward Theuns

Dit artikel delen:

114 Reacties

Scibby 6 juni 2018 om 13:11

Kelderman die zal vast wel een beetje balen dat hij dus niet meer kopman is of misschien delen ze het kopmanschap?

Bobby Solo 6 juni 2018 om 13:12

“Leerproces, waardevolle data” pff wat een gezwets. Conclusie zal straks zijn dat de combi te zwaar is. Dit jaar zou een uitgelezen kans zijn om de Vuelta te winnen. Komende jaren zal Tom waarschijnlijk toch alles op de Tour zetten, zonde dit.

jessevdalen 6 juni 2018 om 13:13

Als dumoulin podium rijdt is het knap dadelijk, als froome het doet verdacht… leve NL

josemanuelfuente 6 juni 2018 om 13:14

Vind het prima, maakt de Tour extra spannend.

123poetertjes 6 juni 2018 om 13:14

Mooi dat ie het aandurft maar na zo'n slopende Giro denk ik er het Bertvdse van. Zijn seizoen zal na de Tour vermoedelijk ook wel klaar zijn, toedels WK.

Voordeel is wel dat op deze manier Kelderman een beetje in de luwte kan worden gehouden.

horsm 6 juni 2018 om 13:15

Dat zegt hij natuurlijk alleen om Thijs Zonneveld te trollen.

Adrianus 6 juni 2018 om 13:15

Dat had hij vorig jaar al moeten doen, was toen al een gemiste kans om ooit een keer de tour te kunnen winnen.

BoomHoogerland 6 juni 2018 om 13:16

@jesse
Calimero, de wederopstanding van Froome in de giro is gewoon verdacht. Daar worden ook buiten Nederland (ook in Groot Brittannië zelf) veel vragen bij gesteld.

GROCERY 6 juni 2018 om 13:19

Hij gaat op hoogtestage in La Plagne

WernerFranke 6 juni 2018 om 13:21

@kosmonaut
Quintana won twee jaar geleden nog de Vuelta na een podiumplaats in de Tour. Het jaar ervoor werd hij 2e in de Tour en 4e in de Vuelta. Vorig jaar liep het inderdaad mis, maar Quintana heeft wel al bewezen 2 grote rondes na elkaar te kunnen presteren. (om nog maar te zwijgen van bv Valverde of Rodriguez)

ah-ja 6 juni 2018 om 13:22

Jahaha!

david1976 6 juni 2018 om 13:23

Leuke tour zo met Tom, bauke, Wilco en Stefan. 3 Nederlanders in top 10

Leidsejonguhhh 6 juni 2018 om 13:25

Hij kan als klassementsman van start gaan in de Tour en wellicht de Gele trui pakken voor een paar dagen. Indien het klassement niet lukt kan hij altijd nog als rittenkaper rondrijden net als De Gendt en een Gesink.

Dumoulinke 6 juni 2018 om 13:25

Sorry, maar ik kan mij niet in dit besluit van Tom vinden.
Movistar gaat iedereen op en hoopje rijden. Met Quintana, Landa, Valverde, Soler, Amador, etc. kunnen ze elke mogelijke tactiek toepassen. En dan is er nog Sky met Froome (van wie ik durf te wedden dat hij niet op zijn max heeft gereden in de Giro) die zich gesteund ziet door Bernal (de beste klimmer ooit), Kwiatkowski, Thomas, Moscon, Poels, etc. Alleen al deze twee teams zullen elke andere renner met klassementsambities naar de vernieling rijden. En dan heb ik nog niet eens de namen laten vallen van de fitte (lees: geen Giro gereden hebbende) Porte, Uran, Nibali, Adam Yates, Bardet, Zakarin en Majka.

De kans dat alle genoemde namen niet boven de Giro in de benen hebbende Dumoulin zullen eindigen is minder dan vijf procent.

horsm 6 juni 2018 om 13:26

Dat wordt dus wekenlang lossen, terugkomen, lossen, terugkomen, etc. … om dan in de laatste tijdrit Bardet van het podium af te kegelen.

Het blijft leuk dat Dumoulin nergens omheen draait. De meeste andere renners willen hun kaarten verborgen houden en geven alleen persconferenties waarin ze zeggen dat ze wel zullen zien, en dat het van het koersverloop afhangt etc.

Zjoske 6 juni 2018 om 13:27

Stefan Kruiswijk, wie kent hem niet?

jooprioolpijp 6 juni 2018 om 13:28

@Scibby Kelderman heeft aangegeven voor etappes te gaan in de TdF – had ik eerder ook gemist – en voor klassement in Vuelta. Kan nu dus mooi in de luwte blijven.
Top 3 voor TD zou me hogelijk verbazen, en als ik de Sunwebsite lees gaan ze daar ook niet van uit.

UrbanSteel 6 juni 2018 om 13:29

Mooi nieuws , gaat een mooie en spannende maand juli worden.

david1976 6 juni 2018 om 13:31

Bauke, Stefan, wilco en Tom voor klassement. De Belgen zullen jaloers zijn

Veloburto 6 juni 2018 om 13:32

Kan Dumo eigenlijk een beetje uit de voeten op de Noord-Franse kasseien?

Kosmonaut 6 juni 2018 om 13:34

@WernerFranke,

Ik had het over de combinatie Giro-Tour en niet Tour-Vuelta. In mijn ogen zijn deze combi’s ook niet te vergelijken.
Verder heeft Rodriguez de Giro-Tour combi feitelijk nooit gedaan, daar hij toen uitviel in Giro. En Valverde kwam ook niet verder dan 6e plaats in de Tour na een 3e plek in Giro….

josi 6 juni 2018 om 13:34

Wel verrassend, had gedacht dat hij voor ritten zou gaan. Uiteindelijk kan het daar natuurlijk ook wel op uitdraaien. Aan de andere kant misschien best wel slim om de Tour een keer voor het AK te rijden zonder dat de verwachtingen (overdreven) hoog gespannen zijn.

Natrix maura 6 juni 2018 om 13:37

@david76 wie is Stefan? (en Wilco geen AK hier, maar in Vuelta)

Bertvd 6 juni 2018 om 13:40

Haha. Iedereen heeft het over Froome en Quintana en Landa.

Let maar op Nibali.

Wielrennertje 6 juni 2018 om 13:40

Kansloze missie..

Headlines

Materiaalzone

Populair