Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

foto: Sirotti

woensdag 6 juni 2018 om 12:47

Tom Dumoulin zal ook in de Tour de France voor een klassement gaan. Dit laat de Limburger – recent nog tweede in de Giro d’Italia – weten in een persbericht. In hetzelfde perscommuniqué is een longlist opgesteld van twaalf renners die kans maken op een Tour-selectie; hier moeten er nog vier van afvallen.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten.
Speel nu mee

Na afloop van de Hammer Climb Limburg leek Dumoulin weinig zin te hebben in het rijden van een Tour-klassement. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, was zijn toen nog bedrukte reactie.

Enkele dagen later klinkt Dumoulin een stuk strijdvaardiger. “Ik ben enorm trots op wat we hebben bereikt in de Giro, en ik beschouw een resultaat in de Tour echt als een bonus. Na een goede Giro hebben we wel besloten om de Tour in te gaan met klassementsambities, maar zonder een specifiek doel voor ogen te hebben.”

“Het zal een geheel nieuwe ervaring worden voor mij én het team; twee grote rondes op rij strijden voor het klassement. Het zal ons het nodige bijbrengen met het oog op de toekomst”, aldus Dumoulin.

Trainer Dumoulin ziet Tour als leerproces
De trainer van Dumoulin, Adriaan Helmantel, laat weten dat de Vuelta a España ook een optie was. “Maar het rijden van de Vuelta weegt niet op tegen datgene wat we kunnen leren als hij de Tour rijdt. We zullen naar de Tour gaan om te kijken wat er voor nodig is om een klassement te rijden.”

“Zelfs al zou Tom door een moeilijke tweede en derde week gaan, dan nog kunnen we spreken van een geslaagd proces. We zullen nieuwe data en kennis verzamelen, die van pas zullen komen in de toekomst.”

Curvers, Ten Dam en Teunissen op longlist 
Naast Dumoulin – die de training inmiddels weer heeft hervat en volgende week naar La Plagne trekt voor een hoogtestage – zullen normaal gesproken ook Michael Matthews en de van een blessure herstelde Wilco Kelderman van de partij zijn.

De andere renners op de longlist luisteren naar de namen Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Phil Bauhaus, Simon Geschke, Chad Haga, Edward Theuns en landgenoten Roy Curvers, Laurens ten Dam en Mike Teunissen. Voor de definitieve selectie zullen er in totaal nog vier renners moeten afvallen.

Shortlist Sunweb voor flag-fr Tour de France 2018
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-de Nikias Arndt
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-nl Wilco Kelderman
flag-au Michael Matthews
flag-nl Mike Teunissen
flag-be Edward Theuns

Dit artikel delen:

114 Reacties

BarbaStok 6 juni 2018 om 13:43

Ik snap dat je een Tour wilt rijden. Blijft DE belangrijkste ronde. Maar nu is podium niet reëel en een rit zwaar klop krijgen kan je verwachten. Aan een plek als achtste AK zal Tom toch weinig hebben. Maar wellicht dat hij een paar mooie etappes spektakel kan maken, ervaring opdoen en dan is zijn tour ook goed. En de criteriums achteraf zijn er ook nog.

koos1 6 juni 2018 om 13:47

Benieuwd zal ook voor Dumoulin en de ploeg een groot vraagteken worden wat het gaat worden. Hij kan in vorm zeker top5 rijden, maar vrees dat de laatste week er teveel aan zal zijn.

De ploeg voor de Tour zal worden:
Dumoulin, Kelderman, Geschke, Ten Dam (?) voor de bergen
Matthews, Arndt, Kragh Andersen en Theunissen voor de sprints.
evt. dan Curvers (ploegkapitein) of Theuns (sprint)

hartstikkebedankt 6 juni 2018 om 13:48

Dumoulin zal met Froome, Nibali, Jungels, Fuglsang (Porte?) iets moeten bekokstoven om te proberen o.a. Quintana, Landa en A. Yates alvast een minuut of 3 aan de broek te geven op die kasseien.

Malathion 6 juni 2018 om 13:48

Het gaat ook om data verzamelen. Vergis je niet wat voor ervaring en inzicht dat voor de komende jaren geeft.

Daarnaast: die eerste week is crazy. Daar kan van alles gebeuren. Ik moet maar zien hoe Quintana, Porte, Froome over die kasseien rijden en zich staande houden in eventuele waaieretappes. Daarnaast kunnen Movistar en Sky ook niet oneindig veel klimgeiten meenemen gezien de TTT, die Sunweb aardig beheerst. Dit wordt een spectaculaire Tour, waarin veel kan.

Timocycling 6 juni 2018 om 13:48

Iedereen verwacht dat Froome de Tour gaat winnen, maar Dumoulin zou er wel volledig doorheen zakken?

kielabokki 6 juni 2018 om 13:48

Zo in eerste instantie lijkt het me ook niet verstandig. Ook niet evt. klassement proberen en als het niet lukt voor etappes gaan.

Maar ze zullen vast wel weten wat ze doen daar. Kan niet me ook niet voorstellen dat ze het vlaggenschip van de Sunweb-armada op gaan branden.

WernerFranke 6 juni 2018 om 13:49

@kosmonaut
Dan hoeft Froome ook niet in die lijst want die heeft nog nooit de Tour gereden na de Giro.

Jacco van Stierop 6 juni 2018 om 13:51

Heel goed. Dumoulin behoort inmiddels tot de absolute top klassementsrijders van zijn generatie dus is het niet onlogisch dat je deze ambitie hebt. Of het lukt de eindzege te behalen of podium te rijden is een tweede, maar dat geldt ook voor zijn concurrenten.
Kan een mooie strijd worden in juli.

NDI22 6 juni 2018 om 13:52

@Kosmonaut
Niet dat ik er in geloof maar Quintana had vorig jaar al een heel programma gereden voor de Giro. Zowel Froome als Dumoulin hebben dat niet gedaan. En dan is er ook nog eens een week extra. Verwacht ze beiden niet op het podium tegen frisse jongens, maar als het al te doen is, dan is dit denk ik wel de mogelijkheid & manier om het te doen.

Gebomolwijk 6 juni 2018 om 13:52

Davig1976. En dan vergeet je poels (als froome uitvalt), tolhoek, bouman en de boven zich uitstijgende ten dam en clement niet. Nl top 10 kan gewoon…. getvreal. In dit deelnemersveld 1, max 2 nl in top 10

dark-knight 6 juni 2018 om 13:53

Dumoulin
Kelderman
Matthews
Arndt
Haga
Geschke
Andersen
Teunissen

Lijkt me het beste team. Vrees dat Tom te weinig ondersteuning gaat hebben om er écht wat van te maken. Kelderman is ritten beloofd, dus die zal niet zomaar gaan knechten en verder is het toch maar schraal qua klimmers. Desalniettemin, heel benieuwd!

Bettinwel 6 juni 2018 om 13:54

Mooie visie van die Helmantel, hoop dat Dumoulin er stiekem precies hetzelfde over denkt, tijd zat.

Demprino 6 juni 2018 om 14:00

@bertvd nibali dat klopt. Ben ik helemaal met je eens!

peervaneynthoven 6 juni 2018 om 14:07

Waarom valt hier nergens de naam van Steven Kruijswijk ?? Wel prima hoor maar voor mij een “dark horse”.

kielabokki 6 juni 2018 om 14:10

Waarom zou de naam Kruijswijk in dit topic moeten vallen dan?

Col du Bramont 6 juni 2018 om 14:11

Feitelijk geen nieuws, dit was al begin dit jaar het plan. Met de extra week rust en pas na anderhalve week in de Tour zware beklimmingen biedt dit perspectief. De bergetappes en aankomsten bergop liggen TD ook net iets meer dan in de Giro.

Hoe Dumoulin de Giro heeft verteerd zien we in week 2 en 3, zakt ie door het ijs jammer dan, kan die zijn karretje aanhaken, wat ik verwacht dan komt er nog een mooie slottijdrit.

Met nog maar relatief weinig koersdagen, de extra week rust in vergelijking met voorgaande jaren en de echte bergen pas in de tweede week ben ik gematigd positief.
Nu nog maar hopen dat we mbt Froome positief of zo men wil negatief nieuws gaan horen :).

vlek 6 juni 2018 om 14:12

Hoewel waarde gaat die data voor de toekomst hebben, in het geval van er doorheen zakken in de tweede of derde week? Hij gaat de komende jaren gewoon zijn Giro voorbereiding kopiëren richting de Tour.

Alsnog een waardevolle poging zonder enige druk (wel even de media bij de les houden), maar dat het voor de toekomst waardevollere data geeft, dan grote ronde pogingen met wel een honderd procent voorbereiding, lijkt me onzin.

lnnrt 6 juni 2018 om 14:14

Het wordt een mooie, onvoorspelbare, Tour dit jaar, leuk! Zowel bij de klassementsrenners als de sprinters veel favorieten, met evenveel vraagtekens. Heel benieuwd hoe het ervoor staat na de eerste week!

Hup Tom! Hup Bauke! Hup Dylan! Hup Steven!

Phoenix0000 6 juni 2018 om 14:15

Jullie lezen toch ook dat het om een experiment gaat? WAs niet een voorop gezet plan ofzo en wie moet er anders kopmanschap dragen als Kelderman al Vuelta mag doen? Hier spreekt mijns inziens totaal niet de ambitie uit die hier wordt gesuggereerd.

Je hebt “gaan voor het klassement” en ” gaan voor het klassement om te leren voor de toekomst”. De kop is enigszins misleidend.

hartstikkebedankt 6 juni 2018 om 14:18

@Malathion, de klimmers van Sky zijn naast topklimmer ook veelal toptijdrijder: Froome, Thomas, Kwiat, Moscon en ook Poels en Bernal kunnen goed tijdrijden. Als je dat nog aanvult met Van Baarle en bijvoorbeeld Castroviejo dan is het bijna waarschijnlijker dat Sky in de TTT tijd pakt op Sunweb dan andersom. Bij Movistar is het iets lastiger; Amador en Oliveira lijken me essentieel + Bennati of Sutterlin. Ook Valverde en zo bleek dit jaar Soler kunnen aardig tijdrijden maar dat wordt idd de schade beperken.

kielabokki 6 juni 2018 om 14:27

Tis wel de Tour hè. Daar moet je meer dan ok zijn om zelfs alleen maar in een etappe een kans te maken op winst. Tom zou het misschien kunnen, maar ik snap er vooralsnog niet heel veel van. Wat voor een verhaal ze er ook aan vastplakken.

lottojumbofan 6 juni 2018 om 14:28

7 dagen extra rust en een rustige aanloop van de tour, moet helpen om relatief fit te beginnen aan de bergen. Op de mur de Bretagne zal hij wel een half minuutje verliezen, maar dan is er nog geen man overboord.

dikkechaap 6 juni 2018 om 14:31

@vlek
Ik denk ook dat het “data” gedeelte zeer beperkt zal zijn, het zal vooral om de ervaring gaan. De media aandacht etc. in de tour is niet te vergelijken met andere wedstrijden.

Maar het is tweeledig: enerzijds zal het inderdaad een leerzame ervaring zijn, anderzijds is deze benadering ook een manier om de eerste 2 weken zonder de volledige druk toch mee te doen voor een klassement.

NCK17 6 juni 2018 om 14:33

Samen met Nibali iedereen er af knallen op de kasseien, daar kan je minuten pakken op Quintana, Froome en Landa

marehoek 6 juni 2018 om 14:41

Dan zal hij waarschijnlojk niet meedoen
aan de NLD kampioenschappen tijdrijden
en op de weg, want dan zit hij nog op
hoogte stage, waar hij volgende week naar toe gaat.(La Plagne)

Volg hier

Headlines

Materiaalzone