Dubbelslag Meersman in Tour de Wallonie
woensdag 30 juli 2014 om 16:24

Dubbelslag Meersman in Tour de Wallonie

Gianni Meersman heeft de vijfde en laatste etappe in de Tour de Wallonie op zijn geschreven. Na eerder viermaal tweede geworden te zijn, was de Belg vandaag de snelste in sprint. De OPQS-renner wint bovendien het eindklassement.

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van zeven man. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement), Julien Fouchard (Cofidis), Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Maxime Anciaux (Wallonie-Bruxelles) en Antoine Duchesne (Europcar) reden lange tijd vooruit. Op 35 kilometer van de meet werd het zevental gegrepen.

Aanval Wellens
Met nog 25 kilometer te gaan plaatsten Tim Wellens (Lotto – Belisol), Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick-Step) en Silvan Dillier (BMC Racing Team) een aanval. Daarachter explodeerde het peloton, waarna een aantal renners bij het trio kwam aansluiten. Vervolgens ging Tim Wellens na de La Roche aux Faucons – bekend van Luik-Bastenaken-Luik – er in zijn eentje vandoor. De Belg kreeg een voorsprong van ongeveer een halve minuut.

In het peloton zorgde Omega Pharma-Quick-Step voor het achtervolgingswerk voor leider Gianni Meersman. Op de Saint-Nicolas, met nog tien kilometer tot de meet, ging Andrey Amador (Movistar) in de aanval. Ook Jonathan Hivert (Belkin) probeerde de sprong naar Wellens te maken, maar de achtervolgers werden snel teruggegrepen. Wellens had op zes kilometer voor het einde nog een voorsprong van bijna twintig seconden.

OPQS controleert
Eén ruime kilometer later werd de Belg van Lotto-Belisol gegrepen door het aanstormende peloton. Vervolgens plaatste Silvan Dillier, de nummer drie in het klassement, een aanval. De BMC-renner kreeg echter geen ruimte. Daarna probeerde Jelle Vanendert het, maar ook hij raakte niet weg. Alle aanvalspogingen werden teniet gedaan door Omega Pharma-Quick-Step. Hierdoor stevende een uitgedunde groep af op een massasprint.

Hierin was Gianni Meersman de snelste. De Belg werd perfect gebracht door zijn ploegmaat Zdenek Stybar. Hij versloeg zijn landgenoten Yves Lampaert en Jasper Stuyven. Meersman greep bovendien de eindzege.

flag-be Tour de Wallonie 2014 (2.HC)
Uitslag etappe 5: Malmedy – Ans (180,6 km)

1. flag-be Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick-Step) in 4u33m00s
2. flag-be Yves Lampaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) allen in z.t.
3. flag-be Jasper Stuyven (Trek Factory Racing)
4. flag-fr Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale)
5. flag-fr Christophe Laporte (Cofidis)
6. flag-ch Silvian Dillier (BMC Racing Team)
7. flag-fr Anthony Roux (FDJ.fr)
8. flag-es Pablo Lastras (Movistar)
9. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha)
10. flag-cz Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick-Step)
Volledige daguitslag

Eindklassement
1. flag-be Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick-Step) in 22u17m11s
2. flag-es Juan Jose Lobato (Movistar) op 30s
3. flag-ch Silvan Dillier (BMC Racing Team) op 33s
4. flag-be Tom Van Asbroek (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 33s
5. flag-be Zico Waeytens (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 34s
6. flag-dk Christopher Juul-Jensen (Tinkoff-Saxo) op 38s
7. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha) op 40s
8. flag-fr Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) op 41s
9. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Belisol) in z.t.
10. flag-ru Pavel Kochetkov (Team Katusha) op 42s
Volledig eindklassement

RIDE Magazine