Dubbelslag Julian Alaphilippe op Gibraltar Road

Dubbelslag Julian Alaphilippe op Gibraltar Road

foto: © Tim De Waele

woensdag 18 mei 2016 om 00:55

Julian Alaphilippe heeft de eerste echte bergetappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Fransman van Etixx-Quick-Step toonde zich de sterkste op Gibraltar Road. Peter Stetina werd in de slotkilometer overvleugeld. George Bennett van LottoNL-Jumbo werd derde. Beste Nederlander was Laurens ten Dam op plek zes.

Valpartij leidt finale in
Een kopgroep van zeven man reed de hele dag vooruit. Julian Arredondo (Trek-Segafredo) en bergtruidrager Evan Huffman, tweede in het klassement, waren de grootste namen vooraan. Vlak voor de voet van de klim kwamen Peter Kennaugh (Sky) en Bryan Coquard (Direct Energie) zwaar ten val. Brits kampioen Kennaugh moest afstappen en werd afgevoerd naar het ziekenhuis met hoogstwaarschijnlijk een gebroken sleutelbeen.

Laatste vluchter ingerekend, King doet afstand van de troon
Gibraltar Road was een twaalf kilometer lange klim met een stijging van gemiddeld 8%, met maxima tot 14%. Tien kilometer voor de meet werd de laatste dappere vluchter, Greg Daniel van Axeon Hagens Berman, ingerekend. In het peloton was ondertussen leider Ben King gelost, waardoor het zeker was dat er een nieuwe klassementsaanvoerder zou komen.

Amerikaans talent toont zich
BMC nam het peloton op sleeptouw, wat resulteerde in een aanval van Danilo Wyss. De pas 19-jarige (!) Neilson Powless van Axeon Hagens Berman sprong mee en ging solo verder. Cannondale onderhield het tempo bij de favorieten en liet het gat met Powless oplopen tot een halve minuut. Lachlan Morton en Peter Stetina openden het bal in de groep der favorieten (Samuel Sanchez, Rohan Dennis, Brent Bookwalter, Lawson Craddock, Julian Alaphilippe, George Bennett en Laurens ten Dam) en sloten aan bij Powless.

Alweer Alaphilippe
Op twee kilometer verhoogde Stetina het tempo en koos hij voor de solo. In de achtergrond toonde Alaphilippe zich de sterkste met een ferme demarrage. De Fransman sprong op en over de Amerikaanse klimmer van Trek-Segafredo op tweehonderd meter van de eindstreep. Net als vorig jaar wist de Etixx-Quick-Step-coureur een bergrit in Californië te winnen.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Rik1994 18 mei 2016 om 09:40

Knap van Bennet, goede aankopen van TLJ zeg dit jaar

0
Bram93 18 mei 2016 om 09:45

@Rik1994 Bennet is geen aankoop van dit jaar.

0
Natrix maura 18 mei 2016 om 09:47

LTD luitenant voor Barguil straks? #hetprocesbijgiant

0
ddb 18 mei 2016 om 09:47

@ cyclisme

Tekst lezen, Arrendondo reed hele dag in de aanval.

0
KeesD 18 mei 2016 om 09:50

Had die Lachlan Morton het ook wel gegund in het snoepjesshirt.
Wat een magnifiek tenue heeft die ploeg. :-)
Ten Dam ook best netjes hoor, met de besten mee.
Alaphilippe is alles behalve een pannekoek, die kan echt wel wat, dus zeer netjes als je zolang aan kan klampen.

0
Brummel 18 mei 2016 om 09:56

Het valt me toch heel erg mee van Ten Dam. Hij heeft de unieke eigenschap dat hij het altijd doet schijnen alsof hij op vakantie is. Blijkbaar heeft hij toch slim getraind en kan hij nu goed mee. Hopelijk groeit zijn vorm nog een beetje naar de Tour en zien we hem daar ook goed werk leveren.

0
Bertvd 18 mei 2016 om 10:19

Duidelijk wat die Alaphilippe wil: het GC. Zou hij dat in andere rondes ook kunnen. Of wordt het toch meer een type Costa?

Camera werk weer prima daar in CA. Alleen die meelopers… ik dacht dat het in Europa erg was…

0
Sebas 18 mei 2016 om 11:41

Lijkt mij geen onaardige vergelijking, die met Costa.

0
Purito 18 mei 2016 om 12:19

Ik krijg altijd de kriebels van die Alaphilippe. Het is niet een favoriet van me, laat ik het zo zeggen.

Voor de rest viel de slotklim wat tegen. Het ontplofte redelijk laat. Ik had het Stetina zo gegund na al die pech: wat reed die jongen een knappe beklimming. En wat een talent is Powless toch ook! Die had hier podium kunnen rijden als hij niet had aangevallen. Maar het is alleen maar goed dat hij zijn grenzen aftast.

Jaramillo valt ronduit tegen. Alweer. Dan mis je toch een Acevedo in deze wedstrijd om de koers volledig te laten ontploffen.

0
Wheely 18 mei 2016 om 12:19

Mooi resultaat van Bennett. Ten Dam had moeten anticiperen net als Stetina, je weet dat Alaphilipe poef gaat doen in de laatste km.

0
WillieCentoUno 18 mei 2016 om 12:31

Die meelopers waren idd verschrikkelijk….kunnen we nog wat van leren :p

0
Lalsacien 18 mei 2016 om 18:38

Hoe is het met Coquard?
Edit, ik zie in ieder geval dat hij de finish heeft gehaald.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone