Drucker klopt Teunissen op de meet in Prudential RideLondon
foto: Sirotti, archief
zondag 2 augustus 2015 om 19:32

Drucker klopt Teunissen op de meet in Prudential RideLondon

Jempy Drucker (BMC) heeft in de Prudential RideLondon & Surrey Classic Mike Teunissen verslagen. De 28-jarige Luxemburger sprintte op The Mall in Londen naar zijn eerste profzege. Teunissen kon niet profiteren van een overtal dat LottoNL-Jumbo had in de finale. Ben Swift werd derde.

Kopgroep van de dag
Een opmerkelijke naam meldde zich in de eerste kopgroep van de dag: Mark Cavendish. De sprinter kreeg onder andere Timo Roosen van LottoNL-Jumbo mee, maar hun poging kreeg geen ruimte. Peter Williams, Erick Rowsell, Sander Helven, Lander Seynaeve en Riccardo Stacchiotti kregen wel de ruimte. De maximale voorsprong bedroeg vijf minuten.

Floris Gerts laat zich zien
Sky en Etixx-Quick-Step hielden het gat daarna op ruim een minuut. Op negentig kilometer koos BMC-stagiair Floris Gerts de aanval in de heuvelzone. Onze landgenoot dichtte het gat van anderhalve minuut in zijn eentje; het peloton reed op twee minuten op dat moment. Een ronde later trok LottoNL-Jumbo het peloton op gang. Sep Vanmarcke en Mike Teunissen lieten zich op kop van het peloton zien.

Nederlanders vallen aan
Niet veel later sprong een Nederlands tweetal weg. Roosen kreeg ditmaal Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton) met zich mee. Zij kregen bijval van Domagalski van Raleigh GAC en sloten aan bij de kopgroep. Het verschil – twintig seconden – was te overzien voor het peloton.

LottoNL-Jumbo met twee in beslissende kopgroep
Op Box Hill, op vijftig kilometer van de meet, ontplofte de koers, de groep die daar wegreed kreeg geen ruimte. De aanval daarop kreeg dat wel. Vanmarcke en Teunissen zaten mee namens de LottoNL-Jumbo-ploeg, evenals Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step), Ben Swift (Sky), Leigh Howard (Orica-GreenEDGE), Jempy Drucker (BMC), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) en Kenneth Van Rooy (Lotto Soudal). De acht werkten goed samen en de achtervolging kwam niet op gang, omdat alle grote ploegen een mannetje mee hadden. Met nog 22 kilometer te gaan hadden ze een minuut voorsprong.

Op twintig kilometer werd de achtervolging opgegeven. Lotto Soudal zette zich op kop en stopte af, waardoor het gat snel twee minuten werd. Op vijftien kilometer was Swift de eerste die aanviel uit de kogroep, maar hij kwam niet weg. Daarna was het Vanmarcke die solo zijn kans waagde. De Belg sloeg direct een gat van zestien tellen. Teunissen controleerde de kopgroep.

Vanmarcke strandt op twee kilometer
Het was nog wel uitkijken voor Vanmarcke toen een motard, die zijn voorsprong door wilde geven, hem bijna van zijn fiets reed. De Belg zag af en voelde de achtervolgers naderen. Drucker probeerde weg te springen, maar Teunissen en Swift zaten direct op zijn wiel. De drie sloten op twee kilometer van de meet aan bij Vanmarcke.

In de slotkilometer kwamen Sbaragli en Howard nog terug. Vanmarcke trok de sprint aan, maar het was Drucker die zijn wiel als eerste over de meet drukte, vlak voor Teunissen. Moreno Hofland won de sprint in het peloton, waarmee hij negende werd.

flag-gb Prudential RideLondon & Surrey Classic 2015 (1.HC)
Uitslag: Londen – Londen (200 km)

1. flag-lu Jempy Drucker (BMC) in 4u47m46s
2. flag-nl Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) z.t.
3. flag-gb Ben Swift (Sky) z.t.
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) z.t.
5. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) z.t.
6. flag-au Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) z.t.
7. flag-be Kenneth Van Rooy (Lotto Soudal, stagiair) op 28s
8. flag-co Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step, stagiair) op 49s
9. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) op 1m00s
10. flag-be Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
Volledige uitslag

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2015 19:34
Het leek erop dat Teunissen nog voor Vanmarcke moest werken toen die teruggepakt werd. Dat kan hem net de zege hebben gekost.
2 augustus 2015 19:35
Tejdu toch wat een klasse van Teunissen de snelste spurt gereden moest iets vroeger aanzetten en hij wint misschien. Maar wel nog een paar jeugdfoutjes gemaakt het pleton is meer dan 2 min achter en hij begint plots op kop te rijden, Waarom? Anders een mooie koers gezien.
2 augustus 2015 19:36
Jammer en balen. Ik had Teunissen dit wel gegund. Nog te jong voor die killersmentaliteit want op kop rijden en een paar keer half demarreren nadat Vanmarcke was gepakt was misschien niet het allerslimste idee.
2 augustus 2015 19:36
Niet slecht van Teunissen om zich zo te laten zien in zo'n wedstrijd in zijn eerste jaar als prof. Het is mooi dat Teunissen redelijk explosief is want in de toekomst kan hij daardoor dit soort wedstrijden gaan winnen.
2 augustus 2015 19:36
4 Vanmarcke
5 Sbaragli
6 Howard
7 Van Rooy
8 Gaviria
9 Hofland
10 Lampaert
2 augustus 2015 19:37
Zonder werk van Teunissen kwamen die 2 achter nog bij.
2 augustus 2015 19:38
Hofland had m.i. toch goede benen. Pfffffff.....
2 augustus 2015 19:40
Ik vond hem wel heel goed afstop werk doen. En hij zat meteen op het wiel toen Drucker aanviel. Sterk gereden van hem.
2 augustus 2015 19:40
Waarschijnlijk had lotto bij een pelotonsprint wel gewonnen met hofland. Maar ik heb wel genoten vandaag. Het was echt koers. Dan kan je winnen, maar ook nipt verliezen. Met de tactiek was niet heel veel mis, behalve misschien in de laatste twee km.
2 augustus 2015 19:40
@grunnfred
Inderdaad, misschien is het onverstandig dat Teunissen in de aanval ging maar het was wel slim dat hij even op kop van het groepje te rijden en zo te zorgen dat de rest niet terug kwam.

Trouwens heeft Lotto-Jumbo als ploeg vandaag erg goed gereden en mogen de ploegleiders best een keer een complimentje krijgen.
2 augustus 2015 19:41
Ze hebben goed gekoerst en de snelste man gesloopt, dat moet wel de reden voor het om-en-om gaan aan het einde toch? Niet per se dom of zo. Of Teunissen superexplosief is weet ik niet maar hij heeft in ieder geval nu al een echte finale gereden tegen grote mannen en dat ging meer dan aardig. Jammer dat Drucker (die uberhaupt al de motor achter vanmarcke terugpakken was) simpelweg sterker bleek te zijn in een machtsprint.
2 augustus 2015 19:44
Ik snap nog steeds niet wat de motor daar precies deed. Hij komt er plots naastrijden en geeft een duw. Was dit om de aandacht te krijgen van Sep om de tijd door te geven dan? Lijkt mij niet logisch om zo plots dicht tussen de camera en de renner te gaan rijden en hem te duwen. Een bordje hebben ze zelfs in de amateurkoersen.
2 augustus 2015 19:44
Laten we maar snel selecties voor wedstrijden verkleinen naar 6 man. Dan krijgen we meer mooiere koersen zoals deze. LottoNL-Jumbo heeft het slim aangepakt, Vanmarcke had het zomaar kunnen halen. Maar meer van deze wedstrijden met kleinere selecties, want dit is weer een bewijs dat het het koersen leuker maakt.
2 augustus 2015 19:45
Ik zie dit liever dan het afwachtende koersen. Als je dan verliest is het jammer, maar je hebt wel de koers gemaakt. En als je vaker zo koerst komt de overwinning vanzelf.

In ieder geval een mooie wedstrijd.
2 augustus 2015 19:45
Net als vorig jaar opnieuw een interessante koers gezien. Ploegen van zes en een lastig middenstuk hier waarschijnlijk het geheime recept. Sterk optreden van Teunissen gezien. Aanvallen vond ik niet heel onverstandig, aangezien Drucker en Swift normaal sneller ingeschat zullen worden. Volgend jaar hopelijk geen tegenslag in het voorjaar, zodat hij zich ook op dat terrein kan gaan tonen.
2 augustus 2015 19:45
Bijzonder jammer voor TLJ. Goed ploegenspel in de kopgroep. Maar waarom gaat Vanmarcke niet later? 14 km is wel een heel eind.
Teunissen weet nu dat hij dit soort koersen kan winnen, maar dan geen halve aanvallen meer plaatsen en ook geen gat van 3 meter in de eindsprint laten vallen, anders had ie zomaar gewonnen.
2 augustus 2015 19:46
'Ik zie dit liever dan het afwachtende koersen. Als je dan verliest is het jammer, maar je hebt wel de koers gemaakt. En als je vaker zo koerst komt de overwinning vanzelf'

Zoals Astana nagenoeg altijd rijdt dus.
2 augustus 2015 19:52
@debarreman
Ik vind proberen aan te vallen niet heel raar met Ben Swift in je kopgroep... dat is gewoon een sprinter. Alleen vandaag had hij blijkbaar de benen niet (meer).
2 augustus 2015 19:54
Jammer, volgende x wint Teunissen wel. talentje hoor.
2 augustus 2015 19:55
@tendam
Ik vond het niet bepaald een overtuigende aanval. M.i. beter om de krachten te sparen of te reageren op een ander en dan er op en er over. Swift had zelf al een paar demarrages geplaatst. Die vertrouwde zijn eigen sprint blijkbaar ook niet helemaal.
2 augustus 2015 19:59
Richard Plugge maakte trouwens zijn debuut als ploegleider hier ;)
2 augustus 2015 20:00
Goede entree van Gaviria gelijk, denk dat ETixx CAvendish met een gerust hard kan laten gaan. Zijn opvolger staat klaar.
2 augustus 2015 20:02
hoe oud is Gaviria?
2 augustus 2015 20:04
20 geloof ik.
2 augustus 2015 20:05
Roosen, Teunissen en Vanmarcke hebben 't heel goed gedaan. Sterk gereden door Vanmarcke en Teunissen. Teunissen is er nog niet helemaal, maar gaat nog 't nodige winnen voor dit team.

Reacties zijn gesloten.