Drucker klopt Teunissen op de meet in Prudential RideLondon

Drucker klopt Teunissen op de meet in Prudential RideLondon

foto: Sirotti, archief

zondag 2 augustus 2015 om 19:32

Jempy Drucker (BMC) heeft in de Prudential RideLondon & Surrey Classic Mike Teunissen verslagen. De 28-jarige Luxemburger sprintte op The Mall in Londen naar zijn eerste profzege. Teunissen kon niet profiteren van een overtal dat LottoNL-Jumbo had in de finale. Ben Swift werd derde.

Kopgroep van de dag
Een opmerkelijke naam meldde zich in de eerste kopgroep van de dag: Mark Cavendish. De sprinter kreeg onder andere Timo Roosen van LottoNL-Jumbo mee, maar hun poging kreeg geen ruimte. Peter Williams, Erick Rowsell, Sander Helven, Lander Seynaeve en Riccardo Stacchiotti kregen wel de ruimte. De maximale voorsprong bedroeg vijf minuten.

Floris Gerts laat zich zien
Sky en Etixx-Quick-Step hielden het gat daarna op ruim een minuut. Op negentig kilometer koos BMC-stagiair Floris Gerts de aanval in de heuvelzone. Onze landgenoot dichtte het gat van anderhalve minuut in zijn eentje; het peloton reed op twee minuten op dat moment. Een ronde later trok LottoNL-Jumbo het peloton op gang. Sep Vanmarcke en Mike Teunissen lieten zich op kop van het peloton zien.

Nederlanders vallen aan
Niet veel later sprong een Nederlands tweetal weg. Roosen kreeg ditmaal Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton) met zich mee. Zij kregen bijval van Domagalski van Raleigh GAC en sloten aan bij de kopgroep. Het verschil – twintig seconden – was te overzien voor het peloton.

LottoNL-Jumbo met twee in beslissende kopgroep
Op Box Hill, op vijftig kilometer van de meet, ontplofte de koers, de groep die daar wegreed kreeg geen ruimte. De aanval daarop kreeg dat wel. Vanmarcke en Teunissen zaten mee namens de LottoNL-Jumbo-ploeg, evenals Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step), Ben Swift (Sky), Leigh Howard (Orica-GreenEDGE), Jempy Drucker (BMC), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) en Kenneth Van Rooy (Lotto Soudal). De acht werkten goed samen en de achtervolging kwam niet op gang, omdat alle grote ploegen een mannetje mee hadden. Met nog 22 kilometer te gaan hadden ze een minuut voorsprong.

Op twintig kilometer werd de achtervolging opgegeven. Lotto Soudal zette zich op kop en stopte af, waardoor het gat snel twee minuten werd. Op vijftien kilometer was Swift de eerste die aanviel uit de kogroep, maar hij kwam niet weg. Daarna was het Vanmarcke die solo zijn kans waagde. De Belg sloeg direct een gat van zestien tellen. Teunissen controleerde de kopgroep.

Vanmarcke strandt op twee kilometer
Het was nog wel uitkijken voor Vanmarcke toen een motard, die zijn voorsprong door wilde geven, hem bijna van zijn fiets reed. De Belg zag af en voelde de achtervolgers naderen. Drucker probeerde weg te springen, maar Teunissen en Swift zaten direct op zijn wiel. De drie sloten op twee kilometer van de meet aan bij Vanmarcke.

In de slotkilometer kwamen Sbaragli en Howard nog terug. Vanmarcke trok de sprint aan, maar het was Drucker die zijn wiel als eerste over de meet drukte, vlak voor Teunissen. Moreno Hofland won de sprint in het peloton, waarmee hij negende werd.

flag-gb Prudential RideLondon & Surrey Classic 2015 (1.HC)
Uitslag: Londen – Londen (200 km)

1. flag-lu Jempy Drucker (BMC) in 4u47m46s
2. flag-nl Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) z.t.
3. flag-gb Ben Swift (Sky) z.t.
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) z.t.
5. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) z.t.
6. flag-au Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) z.t.
7. flag-be Kenneth Van Rooy (Lotto Soudal, stagiair) op 28s
8. flag-co Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step, stagiair) op 49s
9. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) op 1m00s
10. flag-be Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

66 Reacties

albertooo 2 augustus 2015 om 21:35

Goede koers van Eddie Dunbar. Pas achttien jaar en mooi in de groep op een minuut van de winnaar.

Wheely 2 augustus 2015 om 21:48

Wat een bizar moment met die motor en Vanmarcke!

(Vanmarcke had kunnen winnen en Teunissen had tweede kunnen worden ;) )

Mooie koers en TLJ leuk gereden, evenals BMC met Gerts!

DeGroteMolen 2 augustus 2015 om 21:49

Het is bij onze vrind Sep wel heel vaak ‘ net niet’ ; jammer maar wel een feitelijke constatering.

Smuckinho 2 augustus 2015 om 21:51

Was het niet verstandiger geweest om Sep meteen mee te laten draaien en Mike in het wiel te zetten? Ik vond dit nogal onlogisch.. Sep was kapot en zou geen kans meer maken om te winnen.

RefleX 2 augustus 2015 om 21:57

Totdat Sep terug werd gepakt ging het perfect. Teunissen volgde netjes en zorgde voor onrust. Toen Sep terug werd genomen had Teunissen gelijk moeten gaan of hij had moeten blijven zitten als hij op de sprint gokte. Door later op het verkeerde moment een halve aanval te doen en ook nogop kop mee te draaien verliest hij de wedstrijd. Overigens had Sep hierin de leiding moeten nemen. Ff roepen, "het is voor jou" was genoeg geweest. En daarna jezelf op kop zetten.

debarreman 2 augustus 2015 om 22:18

@rahimns
Toch niet, want rijders van WT-teams kunnen geen punten verdienen voor de continentale rankings. PCS vermeldt het niet juist. Vandaag hebben Vanmarcke en Theunissen geen punten verdiend voor de European Tour. De eerste renner die wel punten voor de European Tour heeft verdiend vandaag is Sbaragli.

Thoin 2 augustus 2015 om 22:41

Knap ook van Kenneth van Rooy 7de, hij is al een heel jaar constant zonder grote overwinning, de belofte bij Lotto Be die het dichtst bij een profcontract staat!

Nick Doup 2 augustus 2015 om 22:43

Overigens hebben Vanmarcke en Plugge gereageerd op het motor-verhaal:

Plugge: Motorbike told timegap, came too close, hit with mirror and then made his excuse to @sepvanmarcke with his hand on his back.

Vanmarcke: Om ’t verhaaltje over de toerist meteen de wereld uit te schoppen: de man op de moto kwam zeggen hoeveel voorsprong ik had. Dus geen toerist

Wheely 2 augustus 2015 om 22:50

@Nick
Interessant, thanks! Tijdens de koers leek Sep er nou niet echt blij mee.

Poeksel 2 augustus 2015 om 22:52

Beelden van het incident: https://www.youtube.com/watch?v=3SYYU629l6w

roelieman2 2 augustus 2015 om 23:18

Vanmarcke had naar mijn mening gewoon hard de sprint moeten aantrekken met teunissen in het wiel want die had duidelijk de sterkste sprint. Wel een tactisch foutje dat teunissen niet meteen ging toen vanmarcke werd teruggepakt. Wel valt er dus te zien dat de lotto mannen niet als een team rijden en de één zich niet voor de ander opoffert waardoor er dus geen resultaat word behaald. Wel prachtige wedstrijd gezien en mooi de koers gemaakt dus lotto nl

Wim Kruithof 2 augustus 2015 om 23:41

roelieman, onzin dat de Lotto-mannen niet voor elkaar reden, Teunissen heeft voortdurend die groep verstoord terwijl Vanmarcke op kop reed. Teunissen plaatste een halve aanval waar de sleet al op zat, toen was er even verwarring.

Lekker koe in de kont kijken met zijn allen dat Vanmarcke zich had moeten opofferen voor de sprint van Teunissen. Iedereen lijkt vergeten dat indien hij met Swift naar de streep rijdt, Teunissen 99 van de 100 keer erop gelegd wordt. Dat ‘ie nog zo’n punch in de benen had, was moeilijk vooraf in te schatten.

MDKIDW 3 augustus 2015 om 01:09

Ik ben blij dat teunissen voor de weg geeft gekozen ipv het veld. Jammer dat hij hier niet wint maar doet het niet slecht voor een neo

AndriesW 3 augustus 2015 om 01:13

Ik vond het een mooie wedstrijd om naar te kijken, niet in de laatste plaats door het goede rijden van TLJ.

De reden voor het wat stilvallen van Vanmarcke zou deels met tegenwind te maken hebben. Teunissen geeft aan dat hij op het laatst Swift en Drucker onder druk wilde zetten en achteraf wel baalt dat hij niet ‘gewoon’ alles op zijn sprint heeft gezet.

AndriesW 3 augustus 2015 om 01:22

Over het incident met de motorrijder: zoals ik het kan zien gebruikt deze zijn arm juist om op dat moment een hardere aanrijding te voorkomen. Hij leek verrast door het iets naar rechts sturen van Vanmarcke. De fout van de motorrijder is om de renner vanachter zo dicht te benaderen. Hij had moeten zorgen met ruim voldoende marge langszij te komen om dan pas binnen spreekafstand te geraken.

dumoman 3 augustus 2015 om 10:07

TLJ moet een rechtzaak beginnen tegen de organisatie, als die motorrijder niet had geduwd had hij heel duidelijk gewonnen :)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair