Droom Bas Tietema komt uit met deelname aan Parijs-Roubaix: “Ik leef voor die koers”

vrijdag 15 april 2022 om 12:01
Droom Bas Tietema komt uit met deelname aan Parijs-Roubaix: “Ik leef voor die koers”

foto: Cor Vos

Bas Tietema maakt op zondag 17 april 2022 zijn debuut in Parijs-Roubaix. Acht jaar geleden wist hij in de beloftenversie van Roubaix knap derde te worden. Nog voor die prestatie in de zomer van 2014 spraken wij uitgebreid met Tietema over zijn liefde voor kasseien en Parijs-Roubaix.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Hieronder lees je een passage uit een Weekendinterview van WielerFlits uit mei 2014, toen Bas Tietema op 19-jarige leeftijd koerste voor de BMC Development-ploeg en toewerkte naar Parijs-Roubaix U23.


Als men de uitslagen van Tietema erop naslaat, doet hij het vooral in tijdritten naar behoren. “Het tijdrijden is wel iets dat me ligt”, geeft hij toe. “Ik kan ook wel redelijk sprinten, maar moet nog een beetje ontdekken wat mijn kwaliteiten precies zijn. Maar zodra het zwaar wordt, zoals in het klassieke werk, kom ik boven drijven. Je kunt me misschien het beste met Taylor Phinney vergelijken. Die kan het klassieke werk ook goed aan, heeft een sterke tijdrit en is daarnaast ook best wel rap.”

“Maar dat is bij de profs niet voldoende. Daar moet je net iets beter dan de rest zijn op sommige gebieden. Bij de beloften en junioren gaat het er meer om dat je een grote motor hebt. Je moet in alles sterk zijn en vervolgens ga je je specialiseren in iets wat je goed ligt.”

Maar over die specialisatie bestaat bij Tietema geen enkele twijfel. “Dat is simpel: ik wil een renner worden voor de voorjaarsklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat zijn de koersen waar ik op den duur hoop mee te kunnen doen voor de overwinning. Daarnaast passen de wedstrijden met kasseien ook het beste bij mijn kwaliteiten.”

“Ik heb een grote motor, kan goed tijdrijden en ben aan de meet best rap. Verder denk ik dat ik tactisch wel redelijk goed ben, want wielrennen is niet alleen maar hard fietsen. Dat kunnen er heel veel. Maar vooral op de goede punten in een wedstrijd op de goede plaats zitten, kan ik aardig. Als je zelf sterk genoeg bent, kom je er in dat soort wedstrijden vanzelf.”

Bas Tietema in 2014 namens het opleidingsteam van BMC – foto: Cor Vos

Liefde voor de Hel
Tietema vertrekt volgende maand, op 1 juni 2014, als een van de favorieten voor Parijs-Roubaix onder 23. Voor hem is dat dé koers van het jaar. “Het is mijn favoriete wedstrijd. De uitslag in Roubaix was vorig jaar (22ste, red.) minder goed dan hoe het eigenlijk ging. Zo wel in het eerste (36ste, red.) als in het tweede jaar reed ik in de finale lek. Maar het ging wél goed.”

“Ik vind het supermooi om te zien hoe die wedstrijd gaat. Het is niet zo geregisseerd, de sterkste wint namelijk altijd. Maar ook de beleving eromheen is, samen met die in Vlaanderen, de grootste die er is. Daarom wil ik in Roubaix ook zo graag zo goed rijden. Ik leef voor die koers.”

Op de vraag welke wedstrijd er na zijn mogelijke carrière absoluut niet mag ontbreken, is het antwoord dan ook wel duidelijk. Toch kruipt de Zwollenaar dan een beetje uit zijn schulp: “Mag ik er ook drie noemen? En niet ontbreken betekent dus dat je ze wint?”, lacht hij. “Dan zijn dat Parijs-Roubaix, het wereldkampioenschap en olympisch kampioen worden. Als de Ronde van Vlaanderen er ook nog bij mag, dan ben ik meer dan tevreden.”


Lees ook:

Dit artikel delen:

15 Reacties

Dikke Vrouw 15 april 2022 om 12:18

Zet m op bas. Uitrijden zelfs buiten de tijd moet het doel zijn

0
SeanvdP 15 april 2022 om 12:18

Zeer benieuwd hoe hij het ervanaf gaat brengen! Uiteraard heeft het wat weg van een marketing hype., maar gezien zijn potentie zou het me niks verbazen als hij volgend seizoen echt wel wat resultaten bijeen gaat rijden!

0
Renaissance 15 april 2022 om 17:00

Eens, in die serie lijkt hij toch zeker progressie te maken. Daarbij is het qua marketing perfect, de meeste liefhebbers kennen hem en in verslagen wordt hij genoemd

0
Koers 15 april 2022 om 12:45

Benieuwd hoe Bas in de ploeg ligt. Er zullen toch wel een aantal renners zijn die hoopten op dat plekje, maar die dat plekje nu zien ingepikt worden door een youtuber. Een rationeel persoon kan inzien dat je een fietsend reclamebord bent en het draait om de publiciteit, en dat om die reden Bas júíst mee moet rijden. Maar dat zal niet voor iedereen even gemakkelijk zijn. Ik voorzie een stuk of 3-4 (voorbereiding) PR afleveringen met in totaal weer zeker een half miljoen weergaven.

0
Maenhout 15 april 2022 om 13:05

Bas mag heel blij zijn met die derde plaats bij de Beloften ooit: dat zal mede bepaald hebben dat hij zondag mag starten. De sponsoren zullen heel wat extra aandacht krijgen, dus de andere renners moeten niet klagen. Wat goed is voor de sponsor, is goed voor de renners.

0
Koers 15 april 2022 om 13:24

Als renner heb je daar toch weinig aan? Ik denk dat de renners liever zichzelf laten zien, dan wel gewoon de koersen rijden. Als eventuele 7e man bij een protourploeg is het alles behalve zeker dat je die koersen gaat rijden en ik vermoed dat je deze toch wel even wilt afstrepen.
Vraag me wel af of Bas ook nog voor extra wildcards zorgt.

0
reusjen 15 april 2022 om 13:26

Je hebt natuurlijk gelijk dat het deels om de aandacht gaat, maar toch vond ik Bas verrassend goed en snel verbeteren qua wat je ziet in zijn Youtube serie. Hij was daar niet de slechtste van de ploeg en dat na zo kort serieus trainen vind ik toch wel bemoedigend. Ik heb niet de illusie dat hij P-R (ooit) gaat winnen, maar ik zie hem wel als een renner die het gaat redden op kwaliteit ipv alleen zijn marketingwaarde.

0
thorsen 15 april 2022 om 13:36

Aan de andere kant had ik echt helemaal niks met deze ploeg, of met de renners die daar rijden. Door de youtube afleveringen van Bas ga je die jongens toch ook iets meer volgen omdat je ze toch een beetje leert kennen. Kan voor hun ook weer voordelen hebben.

Zijn basis is misschien nog niet voldoende maar uit alle tests bleek toch wel dat hij over het algemeen niet onder doet voor de gemiddelde renner uit die ploeg. Het is dus echt niet zo dat hij alleen is gehaald als reclamebord. Als die basis verbetert kan worden (ik had meer rittenkoersen verwacht?) kan hij gewoon een degelijke prof worden.

0
Lionel Gesink 15 april 2022 om 13:49

@Koers

Bas ligt gewoon goed in de groep en de reden dat hij start is geen publiciteitsstunt. In potentie is Bas gemaakt voor dit soort vlakke kassei-ritten en met het oog op de stappen die hij nog kan maken is het juist heel goed dat hij dit jaar al ervaring kan op doen. Vergeleken met de eerste DNF’s is zijn basis inmiddels al veel beter en GP-Denain was gewoon een goede koers met een slechte klassering door pech.

0
ml92 15 april 2022 om 17:00

@koers

Dit is zo'n stom gelul. In Vlaanderen hebben drie renners van de ploeg de koers uitgereden, in Dwars door Vlaanderen twee en in de Brabantse Pijl ook maar twee. Gun het die jongen nu dat hij zijn droomkoers rijdt. En ga er maar vanuit dat hij er hard genoeg voor werkt.

0
HSV 15 april 2022 om 16:13

Leuke jongen, maar ik verwacht een DNF.

0
Dikke Vrouw 15 april 2022 om 16:39

Ik een otl

0
Japiejo 15 april 2022 om 21:46

Hij hoopt op den duur De Ronde of Roubaix te kunnen winnen…. Pff aan ambitie geen gebrek in ieder geval. Maar ik zie hem echter niet tot het niveau VDP of Van Aert groeien eerlijk gezegd. Zou die dat zelf wel echt geloven?

0
betonmolen 16 april 2022 om 06:03

Japiejo, goed lezen. Dit is een uitspraak jaren geleden toen hij nog 19 was. En dan is die ambitie niet zo verkeerd

0
Japiejo 16 april 2022 om 17:07

Verhip, je hebt helemaal gelijk. Kon het me al niet voorstellen

0

Headlines

Populair

Materiaalzone