Dopingzondaars in professioneel wielrennen laagst sinds Festina-affaire

Dopingzondaars in professioneel wielrennen laagst sinds Festina-affaire

foto: Cor Vos

donderdag 16 februari 2023 om 14:10

Het wielrennen staat qua dopingzondaars op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie in 2019. In 2022 waren er 29 gevallen van vermeend dopinggebruik. Dat zijn er tien meer dan in 2021, zo geeft de MPCC – de vereniging voor een geloofwaardig wielrennen – aan. In het professionele wielrennen in WorldTour-teams en ProTeams waren er echter slechts twee positieve testen.

Sinds vele jaren is atletiek de sport die de meeste dopinggevallen kent, wordt uit het MPCC document duidelijk. Door zijn vele disciplines is atletiek de moeder aller sporten van de Olympische Spelen, maar ook de sport die het meest in de gaten wordt gehouden. Het aantal gevallen dat in 2022 in de atletiek aan het licht kwam, is het hoogste in de acht jaar dat de MPCC deze cijfers bijhoudt.

Deze cijfers houden overigens alleen rekening met gevallen die door federaties, anti-dopingagentschappen, rechtbanken of de pers aan het licht zijn gebracht. We houden alleen rekening met procedures die betrekking hebben op topsporters of beroepssporters.

De MPCC onderscheidt ook de heranalyses van de oudere stalen van de gebruikelijke controles. Deze zijn de afgelopen jaren verveelvoudigd. Zo is de wettelijke termijn voor het hertesten van monsters die tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 zijn genomen het voorbije jaar afgelopen. In de termijn van tien jaar werden op basis van nieuwe controle methodes liefst 73 nieuwe dopinggevallen ontdekt. Zo moesten 31 olympische medailles worden ingeleverd. Liefst zeven van de acht door Rusland gewonnen atletiektitels werden in beslag genomen.

Bron: MPCC

Eind 2022 staat Rusland opnieuw op de hoogste trede van het podium met de meeste dopingovertredingen. Een podium dat identiek is aan dat van 2021. Toch kan er geconcludeerd worden dat Rusland, de Verenigde Staten en Italië veel actiever zijn in de strijd tegen dopinggebruik dan in het verleden.

Hetzelfde geldt voor Kenia, waarvan de autoriteiten onlangs weigerden om het land te schorsen voor grote internationale evenementen. Een bijzonderheid in de dopingcijfers van Kenia – dat vierde op de ranglijst staat – is dat 100% van de 29 gevallen die in 2022 aan het licht kwamen, afkomstig waren uit de atletiek. Voornamelijk de specialisten in de marathon en de halve marathon, de meest lucratieve onderdelen in de atletiek, liepen tegen de lamp.

Lees ook:
Tramadol, het middel waarop Quintana positief testte, komt in 2024 op dopinglijst

Het wielrennen telde in 2022 ook 29 gevallen. Hier waren wielrenners uit 15 verschillende landen voor verantwoordelijk. Voor beide geslachten en disciplines is dit de op één na slechtste score in acht jaar (na 2019). Bij een nadere analyse van de MPCC gegevens blijkt echter dat bij de professionele wielrenners (WorldTour-ploegen en ProTeams) dit eigenlijk het laagste aantal (twee gevallen) is dat ooit is geregistreerd sinds de Festina-affaire in de ‘Tour du Dopage’ in 1998.

De zaak-Quintana
De MPCC merkt op dat één van de twee gevallen gaat om Nairo Quintana. De Colombiaan testte positief op het gebruik van Tramadol, een stof die leidde tot zijn diskwalificatie voor de Tour de France door de UCI, maar niet tot een schorsing. Zijn ploeg Arkéa-Samsic heeft in overeenstemming met de regels van de MPCC Quintana onmiddellijk een wedstrijdverbod opgelegd. De Franse ploeg nam aan het eind van het seizoen ook afscheid van de Colombiaan.

Lees ook:
Ploegloze Quintana vliegt naar Europa voor gesprekken met UCI en MPCC

In 2022 had de overgrote meerderheid van de positieve dopingzaken (12 gevallen) in het topwielrennen betrekking op semiprofessionele mannelijke wielrenners van continentale wegploegen. De Portugese ploeg W52-FC Porto werd zelfs ontbonden nadat de politie mogelijke georganiseerde doping aan het licht had gebracht.

Geen van de gevallen die bij de continentale ploegen aan het licht kwamen, betrof een bij de MPCC aangesloten ploeg. Begin 2023 telt de MPCC 30 profploegen (mannen en vrouwen) en 21 continentale ploegen.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Killco 16 februari 2023 om 15:40

Doping is de beste.
Hup doping

3
Lars Maden 16 februari 2023 om 14:22

Renners van nu mogen blij zijn dat ze nu prof zijn. De mens is niet veranderd, het wielrennen wel.

2
Het Vleesmonster Van De Visafslag 16 februari 2023 om 15:22

Geweldig nieuws, ketonen voor iedereen om het te vieren!;)

2
zacht 16 februari 2023 om 15:37

*gepakte dopingzondaars

1
Fast Freddy 16 februari 2023 om 18:27

Wezenlijke toevoeging. Er komt een moment waarop we op deze periode terugkijken en hele andere conclusies trekken.

-1
RefleX 17 februari 2023 om 03:43

Dat betwijfel ik om eerlijk te zijn. Ja uiteraard is er voor iedere positief geval een veelvoud aan onbetrapte renners. Maar dat is altijd al geweest. Daarnaast gaat niet enkel het aantal positieve gevallen omlaag ook de hoedanigheid is een stuk minder. In het huidige wielrennen praten we meer over micro dosis dan over het grootschalige gebruik van vroeger. Nee er zal altijd iets nieuws worden gevonden om een voordeel te halen maar ik geloof niet dat er nu nog zoveel kan.

0
Jose Maria 16 februari 2023 om 15:37

Ik vind dit soort lijstjes nogal weinigzeggend. Worden alle sporters per discipline evenredig vaak gecontroleerd, worden ze even streng gecontroleerd, hoe breed is het deelnemersveld? Et cetera. Doping controles in voetbal zijn een wassen neus, daarvoor zijn de belangen veel te groot, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de NBA of NFL, daar gaan ze je echt niet schorsen voor een picogrammetje Letrozole.

1
Dikke Vrouw 16 februari 2023 om 15:21

Nog lager dan in de festina tijd , das wel heel laag ..

0
re-cycle 16 februari 2023 om 21:58

En dan hebben we of hadden we mechanische doping? De techniek evolueert namelijk ook.

0
Lars Maden 16 februari 2023 om 23:44

Ik word dagelijks voorbij gereden door die e-bikes. Oneerlijke concurrentie.

0
Burn 17 februari 2023 om 00:18

Er is altijd doping geweest in topsport, maar nu niet of nauwelijks meer in het wielrennen. Renners zijn tegenwoordig veel eerlijker en er zijn geen doktoren/ begeleiders meer die weten hoe ze de testen kunnen omzeilen.

0
kleomantre 17 februari 2023 om 08:41

Wat mij betreft is het ook helemaal niet uitgebannen. Neem de fratsen mee van Sky paar jaar geleden, denk aan Astana met turbo oudjes en recenter Bahrein die plots deel 2 van seizoen na invallen politie wat minder van voren koersten. Ondertussen gaat ook Movistar weer goed nadat die begin vorig seizoen de, zullen we gerust maar zeggen twijfelachtige, dokter van QS overnam.

Heeft die een half a driekwart seizoen nodig gehad om bv bloedbeeld per renner inzichtelijk te krijgen met de op de renner toegeruste medicatie? Of was het er gewoon een zooitje en is dat langzaam verbeterd? Vermeldenswaardig is dat het bij QS de eerste maanden na de switch ook niet liep op Jakobsen en een uitschieter van REV na.

-1
Federico Bahamontes 16 februari 2023 om 14:42

*Officieel betrapte dopingzonderaars in professioneel wielrennen laagst sinds Festina-affaire.

Zo klopt hij beter. En zelfs dat is totaal nikszeggend vanwege de totale incompetentie(en een vleugje corruptie) bij de UCI en antidopinginstanties.

Vrij lachwekkend en naief om te denken dat er minder doping wordt gebruikt tegenwoordig. Er wordt hooguit op een hele andere manier gebruikt, maar natuurlijk niet minder. Ik blijf er bij dat het volstrekt onmogelijk is de absolute top van welke sport dan ook te halen zonder doping.

-4
thorsen 16 februari 2023 om 14:51

Ik vind het dan ook weer lachwekkend en naief om zulke harde uitspraken te doen terwijl het volstrekt onmogelijk is dat jij dit kunt weten.

7
Klootje Kriekeljon 16 februari 2023 om 17:31

Toch is Federico zijn kop wel juist en die van WF niet.

0
Gebruikersnaam 16 februari 2023 om 19:07

Elke nieuwe generatie gaat harder dan de vorige en elke keer zou dat door beter materiaal, professionelere begeleiding en dergelijke meer komen. Tot we ontdekten dat het door iets anders kwam.

Maar dan komt er een nieuwe generatie en gebeurt het dan echt wel clean. Tot we ontdekten dat het door iets anders kwam. Maar dan kwam er eentje waar het echt, echt wel zeker clean was. Tot we ontdekten dat het door iets anders kwam. Maar dan kwam er eentje waar het echt, echt, echt wel zeker clean was. Tot we ontdekten dat het door iets anders kwam. Denk dat we ondertussen aan generatie “echt, echt, echt, echt, echt, echt, echt, echt, echt, echt wel clean” zitten. Met als nuance dat vorige generaties voor specialiseren/pieken moesten gaan om nog mee te kunnen en deze generatie alles kan van februari tot oktober.

Alles kan en je kan de twijfelaars de stempel van “cynisme” geven, maar denk dat de stempel “naïviteit” voor de voordeel-van-de-twijfelaars toch accurater is.

0
RefleX 17 februari 2023 om 03:48

Vrij straffe uitspraak inderdaad. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er minder dopinggebruik is als vroeger. Misschien niet in absolute aantal gebruikers maar zeker wel in de hoeveelheid die gebruikt wordt. Tegenwoordig is het gebruik van verboden substanties met name in micro dosis en zeker niet meer zo grootschalig als vroeger.

Ook zo makkelijk om te roepen dat ze nu aan stofje X zitten wat nog niet traceerbaar is. Dat roepen sommige ook al jaren maar nog steeds is er niks uit gekomen.

0
Romāns Vainšteins 16 februari 2023 om 14:20

Het is maar net wat je als doping kwalificeert natuurlijk. EPO is simpelweg uitgesloten maar met bergtopzitten, uithongeren en nepsuikers vreten kom je ook een flink eind. Zonder dat in ieder geval niet ver genoeg meer.

Attesten zullen ook nog welig rondzwerven hier en daar.

-8
thorsen 16 februari 2023 om 14:25

Doping is wat op de dopinglijst staat. Dat is opzich gelukkig een duidelijke en sluitende definitie.

De titel van het artikel is echter niet helemaal correct:
"Dopinggebruik in professioneel wielrennen laagst sinds Festina-affaire"

Het gaat uiteraard niet om dopinggebruik, maar om het aantal gepakte dopinggebruikers. Daar zit natuurlijk een verschil in. Eind jaren 90 en begin jaren 2000 weten we dat dit verschil vrij groot was. Hoe dit er nu voor staat kunnen we alleen maar gissen, maar ik heb alle hoop dat dit gat verkleind is over de jaren.

4
Romāns Vainšteins 16 februari 2023 om 15:16

Ik vind dat ‘wat er op de lijst staat’ nogal kort door de bocht.

Dat hoogzitten is erop gericht om epoloos tot een eporesultaat te komen, die nepsuikers verzorgen artificiele energievoorziening. Het nog maar net gebande Tramadol laat je over de pijngrens heentrappen. Attesten zoals ‘zonder moet ie ineens heel hard hijgen’ en operaties met als enig doel harder kunnen fietsen mogen ook onder de loep wat mij betreft.

-3
thorsen 16 februari 2023 om 15:25

Ik snap wat je bedoelt. En toch mag je alles wat niet op de lijst staat gewoon nemen/doen.

Bovendien zit er nog wel een verschil in. Doping is ‘gratis’ harder gaan rijden, terwijl je voor ‘bergtopzitten’ toch echt wat moet opofferen. Zware trainingsarbeid, lang weg van huis, etc.

1
Limal 16 februari 2023 om 15:58

Of de hotelrekening aan Kolobnev betalen, dat zal ook wel een aardig eurocentje kosten ;-)

Persoonlijk zie ik het huidige wielrennen ook best positief tegemoet wat betreft doping. Heel naïef wellicht… Was de grootste vrees enkele jaren geleden niet steeds nieuwe ‘designer doping’ die amper nog op te sporen zou zijn? Het bloedpaspoort zal de grootste misbruiken er hopelijk uithalen, maar ik steek toch voor niemand mijn hand in het vuur. Ondertussen probeer ik wel gewoon te genieten van de hedendaagse generatie superwielrenners en zie ik ketonen maar als een nieuwe vorm van druivensuiker.

Waar ik wel altijd wat onwennig van wordt is dat zovele renners/ploegen op slechts enkele bestemmingen samentroepen voor hun trainingskampen. Dat gevoel vloeit nog voort uit de tijd van Livigno rond de eeuwwisseling…

1
Maillot à Pois 16 februari 2023 om 20:21

Tramadol mag niet meer, en dan nog omwille van veiligheidsredenen, niet omdat het als doping beschouwd wordt. Andere pijnstillers die hetzelfde effect hebben worden nog steeds veelvuldig en vrolijk geslikt, daar heeft Cian Uijtdebroeks onlangs nog over getuigd.
Wat betreft de zuiverheid van het wielrennen blijf ik toch sceptisch. Ik vermoed dat de grens nog steeds opgezocht en overschreden wordt. Ik denk wel dat we in een periode zitten waar er aantal legale middelen zijn die dermate goed werken dat illegale middelen niet méér opleveren. En daarnaast wellicht ook zaken die (nog) niet opgespoord kunnen worden.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone