Tramadol, het middel waarop Quintana positief testte, komt in 2024 op dopinglijst

vrijdag 23 september 2022 om 15:13
Tramadol, het middel waarop Quintana positief testte, komt in 2024 op dopinglijst

Quintana werd geschrapt in de uitslag van de Tour - foto: Cor Vos

WADA heeft naar buiten gebracht dat Tramadol vanaf 2024 op de lijst met de verboden producten zal staan. De UCI had het pijnstillend middel enkele jaren geleden al verboden. Nairo Quintana werd enkele weken geleden betrapt op sporen van Tramadol, waarna hij uit de uitslag van de Tour de Franse werd geschrapt.

Tramadol werd vanaf 2019 al verboden door de UCI. Het wereldantidopingagentschap zal het middel ook bekijken als een verboden product vanaf 2024, dat werd bekendgemaakt na een samenkomst van het uitvoerend comité. WADA laat in een persbericht weten dat onderzoeken hebben aangetoond dat de pijnstillers prestatiebevorderend zijn.

WADA voegt daar aan toe dat Tramadol een verslavend effect hebben. Daarnaast kan het middel ook zorgen voor misselijkheid en een draaierig gevoel, waardoor valpartijen kunnen ontstaan. “Het WADA-monitoringsprogramma wijst uit dat tramadol aanzienlijk veel gebruikt wordt in de sport”, valt in het persbericht te lezen.

Niet in 2023, maar in 2024
Het wereldantidopingagentschap geeft ook aan waarom Tramadol pas in 2024 op de lijst met verboden middelen zal komen te staan. “De vertraging van de invoering moet zorgen voor een extra jaar voor brede communicatie en voorlichting. Op die manier kan er beter begrepen worden waarom het gebruik van tramadol in competitie wordt verboden.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Gebruikersnaam 23 september 2022 om 15:22

De reden waarom een product verboden is, dat krijg je niet uitgelegd op 3 maanden, daar heb je 15 maanden voor nodig.

1
Cornelius 23 september 2022 om 16:17

Wanneer het WADA een product toevoegt aan de WADA-dopinglijst, die geldt voor alle (inter)nationale sportbonden die de Code erkennen, komen er veel meer organisaties aan te pas (in Nederland bv. loopt dat via de Dopingautoriteit, die o.a. het Nationaal Dopingreglement moet aanpassen), dan wanneer de UCI het gebruik van een bepaald product tijdens wedstrijden verbiedt. Dus ik begrijp wel dat het WADA drie maanden te kort dag vindt. Vermoedelijk wil men ook voorkomen dat het TAS overspoeld wordt met beroepszaken.

0
Wheely 23 september 2022 om 17:27

Kunnen ze nog afkicken of iets vervangends zoeken. ;-)

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 23 september 2022 om 21:37

Ze zullen ook toetsingsmiddelen en protocollen moeten opstellen ed. Klinkt wat aanstellerig maar zo werkt het wel. Dit soort dingen kost tijd.

0
Al Phila 23 september 2022 om 17:19

Ik neem sinds kort ook Tramadol (vanwege ernstige rugpijn), ik fiets geen wedstrijden maar ga ook niet de weg op (is voor de verzekering zelfs verboden …….)

0
Marcus Aurelius 23 september 2022 om 19:28

Grappig dat sommigen zich afvragen waarom het per se verboden moet worden. Met een ‘verschot’ in je nek of je onderrug over de grond kruipen van de pijn. Veertig druppeltjes later lijkt er niets maar aan de hand. Je bent wel helemaal ‘choco’, raar in je hoofd, traag … Heel veel merkproducten op de markt van het product Tramadol trouwens. In Europa gebruikte merknamen zijn Adolonta, Anodol, Boldol, Contramal, Crispin, Dolol, Dolpar, Dolzam, Dromadol, Ixprim, Lumidol, Mandolgin, Nobligan, Siverol, Tiparol, Topalgic, Tradolan, Tradonal, Tradnol, Tradolie, Tralgit, Tramacet, Tramadin, Tramake, Tramagetic, Tramal, Tramalgic, Tramundal, Trodon, Ultracet, Ultram, Zaldiar, Zamadol, Zydol, Zytram en Zytrim. In andere werelddelen worden vaak weer andere namen gebruikt. Bron: wikipedia Zeer verslavend bovendien. Toen na een week het flesje leeg was, nog minstens drie keer gaan kijken in de dagen erna of het wel echt leeg was. Dit terwijl de pijn al dagen weg was … M.a.w. echt iets voor noodgevallen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone