‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’
maandag 9 maart 2015 om 09:03

‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’

De dopingcultuur in de wielersport is nog niet verdwenen. Dat is één van de conclusies van de onafhankelijke commissie CIRC. In opdracht van de mondiale wielerunie UCI hebben zij onderzoek gedaan naar de dopingproblematiek van de laatste decennia. De UCI heeft het rapport vandaag geopenbaard.

De bevindingen van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) staan genoteerd in een 227 pagina’s tellende rapport. De commissie sprak de afgelopen maanden met 174 experts over de dopingproblematiek in het mondiale wielrennen. Onder andere Lance Armstrong en Michael Boogerd hebben meegewerkt aan het rapport. Hun individuele verklaringen zijn niet openbaar gemaakt.

Volgens geïnterviewden is er nog altijd sprake van dopinggebruik in het peloton. Sinds de onthullingen van 2013 zou de situatie zijn verbeterd, maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen, maar wordt dat nu op andere manieren toegediend. “De grootste zorg tegenwoordig is dat, na de invoering van het biologisch paspoort, men overgegaan is tot kleinere hoeveelheden. Het wordt gecontroleerd toegepast zodat het niet zichtbaar is bij een bloedcontrole”, concludeert het rapport.

CIRC
Het dopingrapport is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Brian Cookson, die tijdens het WK van 2013 in Florence werd verkozen tot voorzitter van de UCI. CIRC, dat sinds begin 2014 aan het onderzoek werkt, is een driekoppige commissie bestaande uit de leider Dick Marty, een Zwitserse politicus, zijn landgenoot Ulrich Haas, je jarenlang werkte bij het internationaal sporttribunaal CAS, en Peter Nicholson, een oud-militair uit Australië. Het onderzoek is volledig gefinancierd door de UCI en kostte drie miljoen euro.

Lees hieronder het volledige rapport

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
9 maart 2015 09:05
Zo, das lekker wakker worden! Dit verbaasd toch niemand mag ik hopen, want zoals der Jan altijd al zei: "ohne geht's nicht"...
9 maart 2015 09:08
Ik vind 20 tot 90 wel een beetje een ruime marge.
9 maart 2015 09:10
"20 tot 90 procent gebruikt nog steeds"..Dat zijn nog eens percentages waaruit je conclusies kunt trekken! Een op de vijf renners gebruikt nog of één op de tien renners gebruikt niet! Conclusie: de commissie heeft geen flauw benul wat er zich in en rond het peloton afspeelt. Aan U de keuze hoe je deze percentages moet uitleggen ! Nog altijd geen enkele duidelijkheid en dus modderen we met zijn allen gewoon verder. Kosten van het onderzoek?
9 maart 2015 09:10
Tsja, wat valt er te zeggen. Bevestigd wat iedereen eigenlijk wel weet, maar niet heel concreet te bewijzen is. Wel goed dat de UCI zelfkritisch in tegenstelling tot bijvoorbeeld de FIFA. De vraag is wat gaat de UCI met deze informatie doen.
9 maart 2015 09:11
"maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen"
En dan zeker nog +/- 10% procent... m.a.w. het kan iedereen zijn of ook niemand. Er zijn mensen die voor minder vaagheden zijn ontslagen.

p.s. ik geloof zeker niet in 0%
9 maart 2015 09:11
Genoemde (oud) renners:
Lance Armstrong, Carlos Barredo, Michael Boogerd, Nicole Cooke, Chris Froome, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Scott Mercier, Joe Papp, Leonardo Piepoli, Michael Rasmussen, Riccardo Riccò, Dan Stevens, Andrei Tchmil, Tammy Thomas, Dietrich Thurau
Ben benieuwd naar de 39 namen die niet bekend gemaakt zijn in het rapport.
Want als ik de namen zie van de wel genoemde renners dan vind ik dit toch een opmerkelijk rijtje.
Froome heeft blijkbaar geen probleem met openbaar maken van zijn naam.
Verder (zo ongeveer) allemaal bekende/notoire gebruikers; nauwelijks een representatief deel van het huidige peloton te noemen.
9 maart 2015 09:13
Quote:
20% tot 90%

Toch jammer van die flink gedramatiseerde en ook flauwe schatting. Optisch blijft die 90% bij de lezer natuurlijk hangen En met 20% kan je er ook moeilijk naast zitten. Topsport dopingvrij maken is niet in één decennia te realiseren. Zeker niet wanneer het al tientallen jaren heeft geheerst
9 maart 2015 09:17
Het is voor de commissie ook bijna niet te doen om dit in te schatten.
Puur op basis van interviews en waar ze wel mogen binnen kijken en waar niet.
Dit is hun conclusie en dit is wat ze kunnen onderbouwen. Als de getallen te ruim zijn, kunnen hun ook weinig aan doen. Als ze precies het aantal wisten, dan waren de renners ook veel vaker gepakt.

Conclusies of resultaten geven niet altijd het gewenste resultaat, maar dit zijn nu eenmaal de resultaten

Ik vind het fincanciele stuk veel intressanter en ik hoop dat de UCI daar iets mee gaat doen.
9 maart 2015 09:18
Goh.... Verrassend :)

Het is wachten op de eerste renner die daadwerkelijk op gaat stijgen tijdens het versnellen op een klim.
9 maart 2015 09:18
Ik vermoed dat de conclusies van het rapport voor 20 tot 90 procent juist zullen zijn.
9 maart 2015 09:19
Dus ergens tussen geen verandering met jaren 90 en een flinke verbetering.
9 maart 2015 09:24
Dat betekent toch gewoon dat iig 90% nog lichte dopingvergrijpen doet? 20% waarschijnlijk nog zwaar aan de dope. Zo interpreteer ik het althans.
9 maart 2015 09:27
Ach wat een onzin die percentages, zo te zien gebaseerd op vermoedens van oud renners. Ze doen vermoeden dat het niet meer is dan een wilde gok.
Verder gaat het om de periode 1998-2013 dus het is weer heel kort door de bocht te zeggen dat het in 2015 nog hetzelfde is. Laat zien hoe graag de onderzoekers in de media willen komen.
9 maart 2015 09:27
Niks nieuws onder de zon, alsof de wielercultuur in een paar jaar die omslag zou maken naar een schone sport?

Men is slimmer geworden en de doseringen veel kleiner, dat las je toch ook al in het boek van Hamilton.

Ik vindt het naïef om zo te redeneren zoals de uci doet, het pleit wel voor ze dat ze het proberen in kaart te krijgen!

En is de wielersport zoveel slechter bijvoorbeeld dan atletiek en biathlon, doping is een problematiek van topsport in het algemeen.
9 maart 2015 09:30
De Omerta gaat voort. Middelen en methodieken veranderen, de ethiek niet.
9 maart 2015 09:35
@wulu: mee eens, topsport en doping blijven altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Problematiek, tja, vooral de buitenwereld vind het een probleem, voor de meeste mannen zelf is het "business as usual". Gewoon een boterhammetje pindakaas, maar dan anders. Zij zien het zelf niet als een probleem, dus dan wordt het een lastig verhaal...
9 maart 2015 09:40
Aanbevelingen CIRC: Mooi overzicht van de nos.
9 maart 2015 09:41
@ redactie:
een beetje een mager stukje over een rapport van 227 bladzijden. ik ga het rapport dan ook maar eens zelf lezen.
9 maart 2015 09:44
@ Amigo:
dank voor de link. die aanbevelingen lijken me alvast een goede opzet.
9 maart 2015 09:46
Doping in de sport zal je altijd blijven houden, er is altijd wel iets nieuws waar nog niet op wordt getest en genoeg renners die daar voor open staan. Over de percentages valt denk ik niet veel nuttigs te zeggen, die 90% lijkt me uit de periode hamilton en zo te komen, blijkbaar zijn er maar weinig nog actieve renners die een boekje hebben open gedaan. Die 20% is misschien een schatting op basis van de actieve renners de dit wel deden, dat zullen er wel te weinig zijn geweest om die 20% als betrouwbaar te beschouwen.
9 maart 2015 09:47
Doping is vele malen marginaler geworden sinds men in de bochten bergop de remmen in moest of men 3 x per nacht wakker gemaakt moest worden om met je veel te dikke bloed geen hartaanval te krijgen. Idioten van het type > Spuit andermans bloed in / Legt zak in koelkast / heeft 62+ / rijdt op de grote plaat Angliru op etc etc etc worden er nu al zo uitgepikt en het paspoort onwikkelt zich door naar een aardige maatstaf. Tijd dus om van die artikelen met quasi bezord/verbaasde kop van Koekieson + opmerking dat dope in de wielrennerij nog steeds plaatsvindt af te komen, het tot een gedoogbeleid om te kneden waar het paspoort en testenpalet beetje bij beetje van wegknabbelt en de open deur naar het verleden voorgoed dicht te trappen en er 'open omerta' op te graveren.
9 maart 2015 09:48
Net even ander artikel gelezen (want nog geen tijd om het rapport zelf te lezen), daarin staat dat de renners moesten aangeven hoeveel procent van het peloton nog gebruikt volgens hun. Het minste dat werd aangegeven was 20% en het meeste 90%, de schatting komt dus vanuit de renners zelf.
9 maart 2015 09:49
De inschatting van het voordeel van doping is 10/15% in de EPO-jaren naar 3 a 5 procent nu.

Vind ik eigenlijk nog best veel...
9 maart 2015 09:49
Op zich vind ik de bevinding dat doping nu in kleinere hoeveelheden gebruikt wordt geen probleem, maar een stap in de goede richting. Blijkbaar is het gebruik daarmee eerder begrensd en zijn de verschillen tussen renners minder afhankelijk van dopinggebruik
9 maart 2015 09:50
En dit onderzoek, dat schijnbaar 3 miljoen heeft gekost en zo'n beetje alle mogelijke opties die er maar zijn open houdt, vind ik dicht tegen 'farce' aanschurken.

Reacties zijn gesloten.