‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’
maandag 9 maart 2015 om 09:03

‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’

De dopingcultuur in de wielersport is nog niet verdwenen. Dat is één van de conclusies van de onafhankelijke commissie CIRC. In opdracht van de mondiale wielerunie UCI hebben zij onderzoek gedaan naar de dopingproblematiek van de laatste decennia. De UCI heeft het rapport vandaag geopenbaard.

De bevindingen van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) staan genoteerd in een 227 pagina’s tellende rapport. De commissie sprak de afgelopen maanden met 174 experts over de dopingproblematiek in het mondiale wielrennen. Onder andere Lance Armstrong en Michael Boogerd hebben meegewerkt aan het rapport. Hun individuele verklaringen zijn niet openbaar gemaakt.

Volgens geïnterviewden is er nog altijd sprake van dopinggebruik in het peloton. Sinds de onthullingen van 2013 zou de situatie zijn verbeterd, maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen, maar wordt dat nu op andere manieren toegediend. “De grootste zorg tegenwoordig is dat, na de invoering van het biologisch paspoort, men overgegaan is tot kleinere hoeveelheden. Het wordt gecontroleerd toegepast zodat het niet zichtbaar is bij een bloedcontrole”, concludeert het rapport.

CIRC
Het dopingrapport is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Brian Cookson, die tijdens het WK van 2013 in Florence werd verkozen tot voorzitter van de UCI. CIRC, dat sinds begin 2014 aan het onderzoek werkt, is een driekoppige commissie bestaande uit de leider Dick Marty, een Zwitserse politicus, zijn landgenoot Ulrich Haas, je jarenlang werkte bij het internationaal sporttribunaal CAS, en Peter Nicholson, een oud-militair uit Australië. Het onderzoek is volledig gefinancierd door de UCI en kostte drie miljoen euro.

Lees hieronder het volledige rapport

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
9 maart 2015 14:13
Het zou misschien handig zijn dat iedereen eerst het rapport leest voordat hier opmerkingen worden geplaatst die kant noch wal slaan. Het rapport concludeert niet dat 20% tot 90% nog aan de dope is. Dit hebben betrokken partijen gezegd tegen de commissie.

En daarnaast is het rapport zeer lezenswaardig. Het is absoluut geen farce of een schijn document. Sommige zaken zijn al bekend, maar er staan ook nieuwe voorbeelden in van het misgedrag van renners en officials. Een voorbeeld is dat Verbruggen aan Armstrong vraagt om bij Nike bepaalde horloges op te vragen die bestemd zijn voor zijn familie.
9 maart 2015 14:30
Ik heb ook nog wel een aanbeveling.
Ploegleiders en (oud) renners die zijn gepakt of hebben toegegeven in het verleden te hebben gebruikt dan wel te hebben geholpen worden geschorst. Pas als ze alle namen hebben opgelepeld van mensen die er ook van wisten mogen ze weer gaan rijden.
Dus Boogerd, Riis, Vino, Levevre, Saiz etc mogen pas door als ploegleider als ze volledig open zijn over het verleden en met wie ze hebben samengewerkt. Een van de weinige manieren om de omerta te breken.
9 maart 2015 14:34
@SteVwonder
Leuk idee, maar het werkt willekeur in de hand. Je kunt niet controleren of ze namen verzwijgen.
9 maart 2015 14:44
@ klootje +1
beste reactie tot dus ver in dit topic. :)
@ John Bidon:
niet iedereen neemt de tijd om het rapport te lezen, en dat merk je aan dit topic. er staan inderdaad flink wat opmerkelijke feitjes in, die een korte samenvatting nooit zullen halen.
9 maart 2015 14:48
De aanbeveling om te gaan testen om twee uur s'nachts. Dat is toch met heel wat flessen wijn opgeschreven, mag ik hopen?
9 maart 2015 14:52
@Purito
Zolang ze er geen gewoonte van maken vind ik dat helemaal geen slecht idee. Nu weten renners dat ze 100% safe zijn tussen 23:00 en 6:00.
9 maart 2015 14:55
@dikkechaap
Dat is gewoon een inbreuk op je privacy. Doping bestrijden prima, maar het moet geen politiestaat worden.
9 maart 2015 15:00
@Purito
Het is sowieso een inbreuk op je privacy, of het nou om 22:00 of om 24:00 gebeurt.
9 maart 2015 15:04
@dikkechaap
Ik heb het over midden in de nacht. Twee uur s'nachts bijvoorbeeld. Heb je dat wel gelezen?
9 maart 2015 15:11
@Purito
Ja dat heb ik gelezen, het gaat om het gat tussen 23:00 en 6:00. Natuurlijk is dat vervelender dan als ze overdag komen, en het is ook niet zonder reden dat het nu niet gebeurt. Maar het lijkt me voor een schone sport een goede zaak als er geen "window" is waarin je je als renner 100% veilig kunt voelen om te gebruiken.
Ik stel me zo voor dat je dergelijke controles af en toe kunt doen, zeg 1-2 keer per jaar (natuurlijk geen vast aantal, dan weet je daarna dat je safe zit).

-edit
Eisinga (directeur van de belangenvereniging voor profploegen AIGCP) is dezelfde mening toegedaan lees ik net.
9 maart 2015 16:10
Vluchtig het één en ander gelezen. Zo vol zat dat blik met wormen van Cookson niet..

Het opvallendste wat ik las is dat Fuentes nog steeds bezig zou zijn in Z-Amerika. Dat zou de opkomst van die Zuid-Amerikanen in de wielersport verklaren..;)
En dat er in Italië toch ook nog wat gerotzooid wordt met apotheken en middelen.

In een interview zei Boogerd ooit dat renners in het peloton precies merkten wie er snoepte uit de pot. Uitzonderlijke prestaties van bepaalde renners..
9 maart 2015 17:28
Wel goed te begrijpen waarom wij Nederlanders nooit een grote ronde winnen de laatste jaren.. Hier kan er toch een stuk minder gerotzooid worden dan in veel omringende landen..
9 maart 2015 17:37
Dit slaat toch nergens op: 'maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen'.

20 tot 90 procent, laat me niet lachen.. Als ze zeker waren hadden ze niet 20 tot 90 procent gezegd want daar zit toch een heel verschil in....
9 maart 2015 18:07
Voor de aanstelling van Cookson was het 1 grote bende bij de UCI.
Nu Cookson er zit is er meer anti-dopingbeleid en het bloedpaspoort is een goede zaak.
Die kleine hoeveelheden zul je nooit echt op kunnen sporen maar het is al teruggedrongen.
Gewoon erg streng blijven voor dopinggebruikers en er alles aan doen om het blijvend terug te dringen.
9 maart 2015 19:52
Komt hier ook een Nederlandse versie of samenvatting?
9 maart 2015 20:26
Huh, hoe kan dat nou?? Armstrong is toch verbannen en daarmee de doping .......
9 maart 2015 21:59
20-90 procent, jaja. Dan heb je al snel gelijk
9 maart 2015 22:38
@fietskoen1
Onder Cookson rijden Froome/Contador/Nibali e.a. even hard of harder dan ooit, dus of het beter gaat weet ik niet. Dit rapport zegt ook iets over de huidige situatie, de middelen die worden gebruikt en de gangbare methoden om door de mazen van het net te kruipen. Maar het komt Cookson goed uit dat het zijn voorgangers in een nog kwader daglicht zet dan al het geval was. De UCI zal vast ook een goede reden hebben gehad dat ze het rapport heeft kunnen ingezien vóór het werd gepubliceerd. Er is waarschijnlijk het nodige aangepast aan dit onafhankelijke onderzoek.

Reacties zijn gesloten.