Doek valt voor Alecto, VolkerWessels-Merckx slaat grote slag
Daan van Sintmaartensdijk - foto: Topcompetitie/Léon van Bon
vrijdag 6 september 2019 om 09:30

Doek valt voor Alecto, VolkerWessels-Merckx slaat grote slag

Nationaal In de rubriek WielerFlits Nationaal brengen wij het laatste nieuws uit het Nederlandse continentale wielrennen. Van de meest recente uitslagen tot het belangrijkste nieuws van de renners in het land. Vandaag onder meer over Alecto, enkele transfernieuwtjes en een aantal vooruitblikken op de wedstrijden van het komend weekend.

VolkerWessels-Merckx slaat slag op de transfermarkt

Coen Vermeltfoort – foto: Cor Vos

VolkerWessels-Merckx, dat voor 2020 een continentale wielerlicentie heeft aangevraagd,  begint steeds meer vorm te krijgen. Deze week presenteerde het team van ploegleider Allard Engels drie nieuwe namen voor 2020: Coen Vermeltfoort, Abe Celi en Daan van Sintmaartensdijk. Alle drie de coureurs komen over van Alecto, dat na dit seizoen ophoudt met bestaan.

Coen Vermeltfoort is een van de meest winnende coureurs in Nederland. Dit jaar sloeg de spurter toe in de Slag om Norg, de Craft Ster van Zwolle en in de Profronde van Noord-Holland. Daarnaast draagt de Nederlander WorldTour-ervaring met zich mee. Bij VolkerWessels-Merckx zal Vermeltfoort een van de speerpunten zijn.

De 21-jarige Van Sintmaartensdijk is de Nederlands kampioen bij de junioren uit 2016. De Zuidlander beschikt over een sterk eindschot na een zware wedstrijd, hetgeen hij in de SIMAC Omloop der Kempen in 2018 liet zien, waar hij de overwinning spurtte. Dit jaar werd Van Sintmaartensdijk twintigste in de Kattekoers en negentiende in de Slag om Norg.

Abe Celi brengt ervaring met zich mee. De bijna 23-jarige coureur begint bij VolkerWessels-Merckx aan zijn vierde seizoen als continental-renner. Vorig jaar eindigde Celi als tweede in de Omloop van de Houtse Linies, terwijl hij dit jaar in Nispen een criterium op zijn naam schreef.

Eerder maakte ploegleider Engels aan WielerFlits de eerste tien namen voor het continentale VolkerWessels-Merckx bekend. De komende weken zullen de overige drie namen gepresenteerd worden.


BEAT wil op herhaling in Antwerp Port Epic

Voor BEAT Cycling Club staat zondag een wedstrijd op het programma waarin de ploeg een verleden heeft. Vorig seizoen stond de ploeg namelijk op het podium in de Antwerp Port Epic. Aksel Nõmmela (nu Wallonie-Bruxelles) werd er tweede en Piotr Havik zevende. Dat was in het eerste ‘echte’ seizoen van BEAT een flinke uitschieter.

Dit seizoen trekt de formatie met een ander verwachtingspatroon naar Antwerpen, na onder meer de zege in de GP Stad Zottegem van Havik en zijn tweede plek in Halle Ingooigem. Piotr Havik noemde de wedstrijd in Zottegem die hij won zelfs een soort opwarmer richting de wedstrijd over onverharde stroken. “Ik vind het een heel mooie koers die mij goed ligt. Vorig jaar reed ik al een goede wedstrijd, ik ga er dus alles voor doen om zondag nog meer te kunnen knallen”, zegt Havik.

BEAT heeft met Yves Coolen, Daan Hoeyberghs en Guillaume Seye drie thuisrijders in de gelederen.

Selectie BEAT Cycling Club voor de Antwerp Port Epic (8 september)
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-be Yves Coolen
flag-nl Piotr Havik
flag-be Daan Hoeyberghs
flag-nl Alex Mengoulas
flag-be Guillaume Seye


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Stef Krul maakt kilometers voor Jumbo-Visma in Deutschland Tour

Stef Krul in de Deutschland Tour – foto: Cor Vos

Stef Krul heeft zijn eerste kilometers in het tenue van Jumbo-Visma gereden. In de Deutschland Tour reed de 24-jarige Krul vier dagen zij aan zij met de WorldTour-renners. “Het was een mooie ervaring”, vertelt de Nederlander over zijn wedstrijd. “Het ging ook wel prima, maar vooral in de finales ging het een stuk harder dan ik gewend ben.”

Krul moest bij Jumbo-Visma vooral kopman Jonas Vingegaard bijstaan, die op een negende plaats in het eindklassement eindigde. Zelf is coureur van Metec-TKH terug te vinden op de 43ste plaats, als vierde Jumbo-Visma-coureur.

Wat de komende wedstrijd van Krul voor het Nederlandse WorldTour-team gaat zijn, weet hij nog niet. Wel staat de renner uit Tjalleberg zondag met Metec-TKH aan de start in de Eurode Omloop, de laatste wedstrijd in de Nederlandse Loterij Topcompetitie.


Dylan Bouwmans hoopt op uitputtingsslag in Eurode Omloop

Dylan Bouwmans is zondag de grootste uitdager van Bas van der Kooij in de strijd om de eindzege in de Nederlandse Loterij Topcompetitie en dus ook het stagecontract bij Katusha-Alpecin. De coureur van Metec-TKH staat momenteel in het klassement 37 punten achter de coureur van Monkey Town-a Bloc, maar Bouwmans heeft het voordeel beter te kunnen klimmen dan Van der Kooij.

“Ik voel me goed en ik ben er klaar voor”, klinkt Bouwmans gemotiveerd. “Jullie kunnen van Metec-TKH een aanvallende koers verwachten. We hopen namelijk op een uitputtingsslag. Hopelijk kan ik dan met een groepje wegrijden en veel punten pakken.”

Als dit scenario zich voordoet, dan moet Bouwmans hopen dat Van der Kooij niet veel punten pakt. “Hij zal de beste tien klimmers waarschijnlijk niet kunnen volgen, maar ik verwacht wel dat hij bij de eerste grote groep gaat zitten en daar ook de sprint gaat winnen”, concludeert hij. “Ik moet er dus gewoon voor zorgen dat ik met een groepje ervoor zit.”


Sponsors verlengen bij Vlasman CT

Goed nieuws voor het Vlasman CT. Twee sponsorsen blijven de ploeg langer trouw. De gele slopersploeg zal daardoor ook de komende twee jaar op de Giant-fietsen (afgemonteerd met Ultegra DI 2) van materiaalsponsor Gek van Fietsen blijven rijden.

Ook de firma Saes, onder andere leverancier van sloopproducten, zet de sponsoring in 2020 door. Het bedrijf uit Weet verhoogt het sponsorbudget en zal in 2020 ook te zien op de kleding van het Vlasman CT.


Alecto CT stopt definitief

Doek valt voor Alecto Cycling Team: nieuwe sponsor niet gevonden


Jordi Meeus ziet eindzege in U23 Road Series door de vingers glippen

foto: © Petros Gkotsis Photography

Klassementsleider Jordi Meeus baalt als een stekker na zijn vierde plek in de GP Albert Fautville-Baulet. Niet juist vanwege die plek, maar vooral omdat hij in deze slotmanche van de eerste U23 Road Series zijn leidende positie met drie puntjes verloor aan Florian Vermeersch van Lotto Soudal U23. Die laatste wipte dankzij zijn zege in de Belgische eendagskoers zo in extremis nog over zijn landgenoot heen: 135 punten voor Vermeersch, terwijl Meeus het met 132 moest doen. Een tweede plek was voldoende geweest.

“Op dit moment kijk ik een beetje teleurgesteld terug, omdat ik de leiderstrui op het allerlaatste moment nog kwijtspeel”, vertelt de renner van SEG Racing Academy op de website van zijn ploeg. “En dat kwam niet omdat ik niet sterk genoeg was, maar omdat ik een fout maakte in de finale. Desondanks ben ik toch wel tevreden met die tweede plek in het klassement van de U23 Road Series. Het laat zien dat mijn niveau al het gehele jaar hoog was.” In april won Meeus de GP Tombroek, gevolgd door een aantal korte ereplaatsen.

Ook buiten de U23 Road Series vergaat het de 21-jarige Belg redelijk goed. “Ik kan niet klagen over mijn seizoen tot nu toe. Ik begon erg goed, maar helaas had ik was pech in wedstrijden waar ik goed wilde zijn. Dat hoort erbij. Ik had wel graag meer gewonnen, maar dat komt niet op bestelling. Er komen nu een paar mooie 1.1-wedstrijden aan waar ik mezelf wil tonen en wil zien waartoe ik in staat ben. Ik ga op zoek naar een aantal topresultaten en ik heb er vertrouwen in dat me dat lukt. Ik kijk er dan dus ook zeer naar uit.”

Uno-X Weekend en Arensman
Komend weekend is SEG Racing Academy actief in drie eendagskoers in Noorwegen, georganiseerd door de Noorse opleidingsploeg Uno-X. Aan de drie wedstrijden doen verschillende opleidingsploeg vanuit heel de wereld mee. Dat doet de ploeg zonder Thymen Arensman. De 19-jarige aanwinst van Team Sunweb viel met een gekneusde schouder uit in de Tour de l’Avenir en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Hij richt zich de komende maanden op zijn studie.

flag-nl SEG Racing Academy voor flag-no Uno-X Weekend
flag-nl Sven Burger
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Marten Kooistra
flag-nl Wessel Krul
flag-be Jordi Meeus
flag-nl Ide Schelling


Rick Pluimers beloont goed debuutjaar met winst in jongerenklassement U23 Road Series

Rick Pluimers – foto: Cor Vos

Rick Pluimers werd afgelopen zondag achtste in de GP Albert Fautville-Baulet, de slotmanche in de U23 Road Series. De 18-jarige renner uit het Overijsselse Enter verzekerde zich na een aantal knappe ereplaatsen van het jongerenklassement. Een mooie bekroning voor de coureur van Monkey Town-à Bloc, die dit seizoen zijn eerste jaar bij de beloften afwerkt. “Het is inderdaad een mooie prestatie”, laat hij aan WielerFlits weten. De jongeling werd dit jaar onder meer veertiende in de Arjaan de Schipper Trofee en zesde in de GP Color Code.

“Het jongerenklassement was geen doel op zich bij het begin van het seizoen”, vertelt hij op de site van de KNWU. “Maar toen ik met een aantal wedstrijden te gaan aan de leiding stond, werd dat het wel. Het is mooi dat er zo’n reeks is voor de beloften. In wedstrijden als die van de Topcompetitie neem je het op tegen de oudere toppers, hier ga je de strijd aan met leeftijdsgenoten. Ik vond de parcoursen afwisselend. Er waren vlakke wedstrijden, maar ook koersen die meer bedoeld waren voor de klimmers. Daarom ben ik blij met deze trui.”

Pluimers komt dit weekend in actie tijdens de Eurode Omloop, de slotmanche van de Topcompetitie. Daarna rijdt hij nog de Kustpijl, een Belgische 1.2-koers. Zijn programma voor daarna moet hij nog met de ploegleiding bespreken. Eerder werd al bekend dat Pluimers komend jaar de overstap maakt naar de Jumbo-Visma Academy. Daar is hij met de mountainbikende tweeling Mick en Tim van Dijke en de één jaar oudere Gijs Leemreize volgend jaar de enige renners die dit jaar ook belofte was. De rest is nu nog junior.


Teammanager Paul Tabak: “Binnenkort meer nieuws over invulling Monkey Town-à Bloc”

foto: Monkey Town-à Bloc

Monkey Town-à Bloc zien we ook volgend jaar terug op Continental-niveau. Teammanager Paul Tabak vertelt aan WielerFlits dat hij – net als dit jaar – met zestien renners wil werken. “We willen opnieuw op alle vlakken meedoen, in het binnen- en buitenland”, is-ie ambitieus. Dit jaar werden er vier UCI-zeges geboekt, won Rick Pluimers het jongerenklassement in de U23 Road Series en verdedigt Bas van der Kooij komend weekend zijn leiderstrui in de slotwedstrijd van de Topcompetitie. Cijfers waar de teammanager tevreden mee kan zijn.

Tabak is op dit moment op vakantie, maar laat desgevraagd enthousiast weten dat zijn ploeg ook komend jaar weer van de partij is. “Wanneer ik terugkom in Nederland, gaan we naar buiten brengen welke renners er blijven en welke nieuwe jongens erbij komen. Er zijn een aantal jongens van de huidige ploeg die een stapje hogerop kunnen maken; voor twee of drie zijn er nog een aantal opties, maar het is nog te pril om daar iets over te zeggen. Voordat er handtekeningen op papier staan, ga ik nog niets naar buiten brengen.”

Er hangt in ieder geval een verrassende transfer bij Monkey Town-à Bloc in de lucht, maar daarover wil Tabak al lachend ook nog niet uitweiden. “Wel heb ik aanmeldingen genoeg gehad van renners die bij ons willen rijden, zowel uit binnen- als buitenland”, gaat de Noord-Hollander verder. “De aantallen zijn echt niet normaal. Maar de kern zal vooral blijven bestaan uit Nederlanders, met daarbij een aantal – waar wij van denken – talenten die nog niet zijn opgevallen bij de opleidingsploegen van Jumbo-Visma of Team Sunweb.”

Mooi en lang programma voor de boeg
De blauw-zwarte troepen van Tabak kunnen zich in ieder geval opmaken voor een mooi programma. “We hebben het nog behoorlijk druk!”, lacht hij. “Dit weekend gaan we met een sterke ploeg de leidende positie van Van der Kooij verdedigen in de Eurode Omloop. Ook rijden we de Antwerp Port Epic (1.1) en dinsdag vertrekt een deel naar de Ronde van Roemenië. Volgende week zaterdag trekt dan weer een deel van het team naar de Tour of Poyang Lake in China.” Vorig jaar schreef Maarten de Jonge die elfdaagse op zijn naam.

Daarnaast werkt de ploeg nog het resterende Nederlandse programma af en rijdt ze een aantal kermiskoersen in België. “Daarnaast hebben we de mogelijkheid om de Ronde van Kroatië (UCI 2.1) te rijden”, gaat Tabak verder. Die etappekoers was voorzien in april, maar is verhuisd naar begin oktober. “Dat moeten we nog bekijken, maar we kunnen daar meedoen als we dat willen. Het hangt ervan af welke wedstrijden we nog in Azië gaan rijden. Laat ik het zo zeggen: net als vorig jaar zullen we wel tot half november wedstrijden rijden.”


Bas van der Kooij: “Er hebben zich nog geen profploegen gemeld”

Van der Kooij gaat voor stagecontract bij Katusha-Alpecin – foto: Cor Vos

Wie de uitslagen van Bas van der Kooij er dit jaar bijpakt, ziet heel veel top 10-noteringen. Voor iemand die profambities koester, uiteraard een fijne vaststelling. Komend weekend verdedigt hij in de slotmanche van de Topcompetitie zijn oranje leiderstrui. Heeft hij dat kleinood na de Eurode Omloop nog steeds, dan mag Van der Kooij zich opmaken voor een stage bij de Zwitsers WorldTour-formatie Katusha-Alpecin. “Ik heb specifiek getraind met het oog op de Eurode Omloop en dus zal mijn vorm ook goed moeten zijn aankomende zondag. Maar uiteindelijk moet ik het dan nog wel waarmaken samen met mijn ploeg!”

Het zou een mooie opsteker voor de snelle Zuid-Hollander zijn. Na zijn ritzege in de Tour of Antalya (2.2) aan het begin van het seizoen, blijft hij een tweede zegeruiker najagen. “Vandaar dat de Antwerpse Havenpijl halverwege augustus toch wel een teleurstelling was”, biecht hij op aan WielerFlits. “De volgende overwinning blijft nog steeds uit. Voor volgend jaar heeft er nog geen ploeg bij mij aangeklopt. Hier en daar heb ik uit eigen initiatief wat contact, maar er is nog geen profploeg die mij graag wil hebben. Dus uiteindelijk zou het stagecontract toch wel mooi zijn om mij in ieder geval dit jaar nog eens te tonen bij de grote mannen met hoop op een contract!”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
6 september 2019 08:56
Van der Kooij, Havik en Krul gaan het slachtoffer worden van het verdwijnen van Roompot.
6 september 2019 10:26
Kennelijk wordt er nog niet actief geploegwatched bij VolkerWessels. Dit oer-Hollandse fusieconcern slaat haar vleugels meer en meer internationaal uit, vaak in de vorm van samenwerkingsverbanden met buitenlandse partijen. Op termijn zou deze ploeg best kunnen doorgroeien naar de tweede Nederlandse profploeg.
    6 september 2019 11:06
    Dat klopt. Op dit moment is die ploeg nog geen Continental-team. Volgend jaar komt-ie er uiteraard bij.
6 september 2019 20:11
@redactie "De blauw-zwarte troepen van Tabak"
Monkey Town heeft begin dit jaar het blauw ingeruild voor fluo groen

Reacties zijn gesloten.