Dimension Data oppermachtig in Yorkshire; Fraile gunt Pauwels rit- en eindzege

Dimension Data oppermachtig in Yorkshire; Fraile gunt Pauwels rit- en eindzege

foto: Sirotti (archief)

zondag 30 april 2017 om 18:40

Serge Pauwels heeft de slotrit van de Tour de Yorkshire gewonnen. De Belg van Dimension Data ontsnapte in de slotfase van de etappe uit een uitgedund peloton en kreeg in de slotkilometer bijval van zijn sterke ploegmaat Omar Fraile. De Spanjaard gunde vervolgens de zege aan Pauwels, voor wie het zijn eerste officiële zege in zijn carrière is. Hij pakt ook meteen de eindzege.

Lammertink en Weening in de kopgroep
Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo) en Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) wisten een plek te bemachtigen in de kopgroep van de dag. Zij zaten daar samen met Mathew Hayman, Gatis Smukulis, Jonathan McEvoy, Peter Williams en Dexter Gardias. Het zevental kreeg ruim vier minuten voorsprong.

De van een blessure teruggekeerde Weening pakte op de eerste vier bergjes zoveel punten, dat hij ploegmaat Etienne van Empel uit de roze bergtrui reed. Overigens reed Van Empel de etappe niet uit, hij had last van buikkramp. Achter de kopgroep leidden Direct Energie, Dimension Data en Sky het peloton. Op 25 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een lelijke crash van Nacer Bouhanni. De Fransman bleef op de grond liggen na zijn val.

Pauwels ontsnapt
Op twintig kilometer van het einde was de vlucht van de dag klaar. Een sterk uitgedund peloton rekende de koplopers in. Het resulteerde in een ware slijtageslag door de snelle opeenvolging van de Britse heuveltjes. Dimension Data probeerde in de persoon van Jacques Janse van Rensburg weg te springen, maar Aqua Blue Sport reed het gat dicht. Serge Pauwels was de volgende die het probeerde. De Belg kreeg op 11 kilometer van de meet ruimte. BMC en Aqua Blue achtervolgden, maar kwamen niet dichterbij Pauwels, die op de muurtjes zijn voorsprong zelfs vergrootte.

Met een voorgift van dertig seconden ging Pauwels de laatste zeven kilometer in. Een achttal – met daarbij Maurits Lammertink en Lennard Hofstede – probeerde de oversteek te maken. Om de dominantie van Dimension Data te onderstrepen, was het Omar Fraile die onder de boog de aansluiting vond met zijn ploegmaat. In de laatste meters liet Fraile zijn ploegmaat voor het eerst in zijn loopbaan winnen.

Twee Nederlanders in top tien
Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin) was op de zesde plaats de beste Nederlander, Lennard Hofstede (Sunweb) eindigde als negende. Pieter Weening had ook wat te vieren. De ervaren renner van Roompot-Nederlandse Loterij won het bergklassement.

https://twitter.com/TeamDiData/status/858723478983331840

Dit artikel delen:

34 Reacties

Noud89 30 april 2017 om 18:46

Heerlijke koers gereden door Dimension Data hoor, veruit het sterkste blok in koers. Fraile pareerde echt alles dat de anderen deden. Pauwels was ook heel erg sterk, al kwamen ze in de slotkilometers nog dichtbij. En ook Van Rensburg was erg goed.

Prachtig parcours ook, en het enthousiasme van het publiek daar in Yorkshire is heerlijk. Deze koers verdient het om in ieder geval een .HC koers te worden.

Dario 30 april 2017 om 18:47

Nou, gunt hem de zege, Pauwels heeft er wel voor gereden natuurlijk ;) Die Fraile oogde wel bijzonder goed, die mag straks gaan knallen in de Giro.

berlusconi 30 april 2017 om 18:47
Quote:
De Spanjaard gunde vervolgens de zege aan Pauwels, voor wie het zijn eerste officiële zege in zijn carrière is.

Volgens mij won Pauwels in 2009 een rit in de Giro.

pirazzi 30 april 2017 om 18:48

Nu weten we dat Fraile goed gaat zijn in de Giro, van Kruijswijk weten we dat nog niet. :)

josi 30 april 2017 om 18:48

Dimension Data dominant, hoewel de actie van Fraile ook zomaar verkeerd had kunnen uitpakken. Knap van Hofstede dat hij bij de betere wist te blijven.

Dario 30 april 2017 om 18:50

@Berlusconi; Pauwels won inderdaad een rit, maar pas na DQ van Bertagnolli(?). Dus vandaag is zijn eerste échte zege. ;)

Chaba 30 april 2017 om 18:54

Eindelijk die lang verwacht en terechte overwinning voor Pauwels. Zo vaak in de aanval en zo vaak net niet.
Overigens heeft zoals in het in de kop van dit bericht aangeeft, Fraile zijn teamgenoot laten winnen? Want dan is dat ook wel een top ploeggenoot die begrijpt hoe belangrijk dit is voor Pauwels.

berlusconi 30 april 2017 om 18:54

@Dario; klopt inderdaad! Maar maakt dat het een onofficiële zege?

tdv21 30 april 2017 om 18:56

Eindelijk raak voor Serge. Al jaren België meest onderschatte klimmer. Nu hopen dat het in de Tour ook lukt.

Dario 30 april 2017 om 19:01

@Berlusconi; tja, in sommige lijstjes niet, in andere wel. Ik denk dat ie vandaag toch een pak blijer is dan toen in de Giro.

horsm 30 april 2017 om 19:06

Leuk om Hofstede eens een uitslag te zien rijden.

bilthoven 30 april 2017 om 19:07

Leuke opsteker voor Dimension Data, nu de kans groot lijkt dat zowel Cavendish als Cummings de Tour niet gaan halen. Cummings wordt overmorgen opnieuw aan zijn schouder geopereerd, nadat hij tijdens zijn revalidatie thuis na zijn zware val in de Ronde van Baskenland opnieuw gevallen is. Over pech gesproken……..

Kelder is de Man 30 april 2017 om 19:08

Hij was het toen toch die zich van Van Poppel terug moest laten zakken voor zijn kopman in de Vuelta (?)?

schipperaar 30 april 2017 om 19:17

Ook Lennard lijkt zich herpakt te hebben, ruim 50 plaatsen gestegen, Giant goed bezig.

HoofdIsVrij 30 april 2017 om 19:19

@Kelder is de man
Ik dacht in de Giro bij Cervelo voor Sastre.

chiller87 30 april 2017 om 19:23

Die rit in de Giro had hij toen nooit mogen verliezen. Moest zich laten uitzakken voor sastre, nadien mocht hij dan toch rijden en werd uiteindelijk tweede in de rit. Is nooit meer zo goed geweest als toen..

Kelder is de Man 30 april 2017 om 19:34

Idd.. de Giro. Dank

TykkeThor 30 april 2017 om 19:41

Pauwels verdiende ook wel een mooie overwinning na al die jaren van aanvallen zonder beloning, met als hoogte/dieptepunt dat legendarische debacle in de Giro. Prachtig gebaar ook van Fraile. Hofstede en Lammertink ook uitstekend.

Tuubke 30 april 2017 om 20:05

Wat een prachtig landschap voor een wielerkoers. En met zo’n enthousiast en gedisciplineerd publiek is het helemaal een genot om naar te kijken.

Wheely 30 april 2017 om 20:15

Mooi van Weening dat hij in de eerste koers na zijn blessure de bergtrui pakt, normaal gesproken had hij in vorm hier voor het klassement kunnen rijden maar hij is nu niet te beroerd om andere doelen te stellen. Een mooi voorbeeld voor zijn jongere ploegmakkers bij Roompot.

Lalsacien 30 april 2017 om 20:17

Bouhanni is na zijn val afgevoerd naar het ziekenhuis. Afwachten wat de diagnose is.

Romāns Vainšteins 30 april 2017 om 20:27

Het is allemaal schitterend dat Yorkshire maar ik zou hen zijnde toch eens na gaan denken over een tweeluik neo-klassiekers (1 voor de rouleurs/sprinters resp. 1 voor de puncheurs/klimmers) ipv van zo’n 3-daags klassement van je sprint-sprint-poef.

JDclimber 30 april 2017 om 20:48

Ik vind de Tour de Yorkshire een aanwinst voor de kalender. Sowieso stukken beter dan de zandbakkoersen waar al genoeg over gezegd is overigens. Of het idee van Romans net zo een aanwinst is weet ik niet. Je kunt je afvragen wat de groei nog kan zijn . Als het worldtour wordt, wordt het dan niet te druk in deze periode met TdR, Asturias etc? Time will tell wat de ASO met deze mooie nieuwe koers wil…

jascan 30 april 2017 om 21:48

Jammer dat het geen World tour koers is, want ze kunnen WT punten goed gebruiken. Staan denk ik bij de laatste.

Gelei 30 april 2017 om 22:21

Meer koersen in de UK aub.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair