Rosa soleert naar ritzege, Kelderman verliest geel aan Henao

vrijdag 8 april 2016 om 17:16
Rosa soleert naar ritzege, Kelderman verliest geel aan Henao

foto: © 2016 Zikliamatore

Diego Rosa heeft in de Ronde van het Baskenland de koninginnenrit naar Arrate gewonnen. De Italiaan van Astana wist een lange solo van 125 kilometer succesvol af te ronden. Sergio Henao eindigde enkele minuten later als tweede en neemt de leiderstrui over van Wilco Kelderman.

Vroege vlucht
Het peloton kreeg een dag voor het einde maar liefst acht beklimmingen voorgeschoteld. Na 33 kilometer reden vijftien renners weg uit het peloton. Tijdens de tweede beklimming van de dag ging Rosa alleen op avontuur. Hij slaagde erin om enkele minuten voorsprong te veroveren.

Op de steile zesde beklimming van de dag moest Gesink vanwege de kou het groepje met zijn kopman Kelderman laten gaan, waardoor de klassementsleider zonder ploeggenoten kwam te zitten. Kelderman kwam vervolgens in de problemen, maar wist op eigen tempo terug te komen in de groep der favorieten.

Rosa houdt stand
Rosa reed ondertussen nog steeds vooraan. Sander Armée en Maxime Monfort reden op enkele minuten achterstand in de achtervolging. Mikel Landa ging op jacht naar de leiderstrui en koos samen met landgenoot David Lopez voor de aanval. De twee wisten aansluiting te vinden bij enkele renners uit de vroege vlucht.

Kelderman verliest leiderstrui
Op de 5,4 kilometer lange slotklim naar Arrate plaatste Alberto Contador met nog vier kilometer te gaan een versnelling. Hij kreeg Sergio Henao met zich mee. De twee reden al snel Landa voorbij. Rosa was echter al te ver weg en werd niet meer bijgehaald. De Italiaan kon als eerste de streep passeren. Drie minuten later volgden Henao en Contador. Kelderman volgde op nog een minuut extra en moet na één dag zijn leiderstrui alweer inleveren.

Contador en Henao staan op pole position voor eindwinst - foto: © 2016 Zikliamatore

Contador en Henao staan op pole position voor eindwinst – foto: © 2016 Zikliamatore

Heano start weer als leider in de afsluitende tijdrit - foto: © 2016 Zikliamatore

Heano start weer als leider in de afsluitende tijdrit – foto: © 2016 Zikliamatore

Dit artikel delen:

119 Reacties

Rondo 8 april 2016 om 17:52

Prima gereden van Kelderman, ook Gesink prima gereden, met de kwaliteiten die hij heeft. Snap niet hoe ze die man ooit nog kopman kunnen noemen. Stelt niet alleen het publiek, en zijn werkgever teleur, maar waarschijnlijk ook zich zelf nog. Tip voor Robert, volgend winter gewoon weer op de Needse berg oefenen. Mollema wel weer gestegen, prima.

grootverzet 8 april 2016 om 17:53

Toch wel een beetje Triest dat Gesink juist nu weer iets tegenkomt. Het tlj is geen wereld ploeg maar waar kelderman juist nu Gesink en bennet nodig had zijn het juist die twee die hij niet had om te helpen. Gebeurd dat vooral bij tlj. Ja eigenlijk wel. Dat geeft een minimale kans dat er ooit een keer wel podium wordt gereden en dat is doodzonde. Gisteren zei kelderman nog blij te zijn met de ervaring van Gesink. Juist die ervaring heeft hem in de steek gelaten vandaag.

dikkechaap 8 april 2016 om 17:57

Het amateurisme in het wielrennen blijft stuitend. Last hebben van de kou op de fiets, in 2016. Ongelooflijk.
Als men over een tijdje heeft uitgevonden dat je gewoon geschikte kleding kunt vinden voor alle weersomstandigheden, wordt er hoofdschuddend terug gekeken op deze tijd.

nasibal 8 april 2016 om 17:57

Die Gesink… Zal vandaag compleet tot achter zn hurken vertieft over de streep zijn gekomen. Hoop niet dat hij vanavond in het hotel Wielerflits nog even aanslingert…

pirazzi 8 april 2016 om 18:05

Als Rosa een schaatser was geweest …

ChefSpijker 8 april 2016 om 18:06
Quote:
LyndaLid – 8 april 2016 om 17:22

Henao is gewoon een van de beste klimmers ter wereld dit jaar, dat laat ie vandaag voor de zoveelste keer zien. In een grote ronde moet ie het nog eens écht laten zien, maar met de stap die hij gezet lijkt te hebben wordt dat met Landa een werelds duo.

Er is nog wel een verschil tussen klimmen tot een meter of 1500 in rondjes van 1 week en presteren in het echte hooggebergte in een grote ronde. Een Spilak is daar ook een mooi voorbeeld van, strijd om eindzeges in rondjes van een week maar is nooit in buurt top 5 AK grote ronde gekomen. Op dat vlak heeft ook Henao nog alles te bewijzen.

vlek 8 april 2016 om 18:08

Henao was bij zijn debuut in de Giro vijfde volgens mij. Het zou er dus in moeten zitten.

Tinkerbell 8 april 2016 om 18:09

@grootverzet
Want als mens heb je natuurlijk volledig onder controle wanneer je een virusje oploopt zoals in het geval van Bennett, Sky werd aan het begin van dit seizoen ook geteisterd door ziekte maar daar merk je dat nou eenmaal minder snel omdat daar knechten rondrijden die bij elke andere ploeg als kopman zouden kunnen fungeren.. niet iedereen heeft die luxe.

Matisz 8 april 2016 om 18:09

@Purito
Onze vriend is terug! Ik hoop oprecht dat hij goed mag zijn in de Waalse Pijl en LbL.

Overigens schrijf Rosa maar op voor heuvelkassiekers.
En nog iets schrijf Dan Martin ook maar op want ik lees hier al een hele week gezever dat hij niet goed zou zijn. Hij heeft gezegd deze koers enkel als voorbereiding (lees: rustig aan) te rijden.

nasibal 8 april 2016 om 18:10

@pirazzi

Dan had hij vandaag niet gewonnen ;)

ChefSpijker 8 april 2016 om 18:11

Beste prestatie Henao is 9e in Giro. 14e in Vuelta. Maar goed, heeft ook vaak in dienst van gereden. Maar zou me niet verbazen als ie dat komende Giro ook moet doen. In de Königrol zeg maar en Landa in de Porterol.

bovengroninger 8 april 2016 om 18:12

Kelderman heeft vandaag gewoon zijn normale niveau gehaald.
Hij kan gewoon niet met de besten mee en wat hij vorig jaar en dit seizoen tot nu toe heeft laten zien kun je ook niet meer van hem verwachten.

illu 8 april 2016 om 18:12

Vandaag voor het eerst is naar eurosport gekeken om is te controleren of al dat gezaag op mevrouw been hier ook maar enigzins terecht is…

en absoluut, niet om aan te horen, onkundig en veel te veel gefocused op haar persoonlijke favoriete renners die er eigenlijk helemaal niet toe doen… Boogerd probeert de koers nog te beschrijven maar mevrouw Been tettert er dwars doorheen hoe geweldig vervaeke wel niet is terwijl je hem gelost ziet worden… Beschamend niveau van een commentator helaas :/

Verder mooie koers!

grootverzet 8 april 2016 om 18:17

@ tinkerbell, valt een contador vaak uit met maagpijn of Froome of meer van die mannen. Is het de eerste keer dat bennet uitvalt, neen. Het is dus een renner van mindere kwaliteit. Of niet goed geprepareerd. De basis van sportprestaties is dat je op het juiste moment er bent. Dat is allemaal het geval bij heel veel ploegen maar zelden zo bij tlj. Het is de pech van een mindere ploeg met mindere renners. Je hebt geen alternatieven meer.

jerteg 8 april 2016 om 18:17

Vervaeke <3

On: Gesink gaat morgen iedereen wegblazen in de tijdrit en dan is het weer allemaal fantastisch ;) (ja vandaag reed hij niet heel goed)

vlek 8 april 2016 om 18:18

Negende, ik zie het. Uran stond toen tijdens de Stelvio rit vijfde en werd op sleeptouw genomen door Henao. Dacht dat het andersom was.

Fanny 8 april 2016 om 18:18

Mooi finale met alle kopmannen.
Alle credits voor Rosa om 125km alleen te rijden en dan ook nog winnen.
Kelderman gevallen, maar toch nog heel goed allleen als TLJ renner gefinisht.
Morgen moet hij proberen de tijdrit te winnen, dan is deze week geslaagd voor hem.
Jammer dat Gesink hem niet kon ondersteunen want hij had het zwaar met de elementen.
Ontzettend knap gedaan van de jonge knecht Bouwman die de eerste dik 100km op kop van het peloton heeft gereden en daarna Gesink (60e) op sleeptouw heeft genomen naar de finish en als 61e nog is binnengekomen en 69e in AK staat.
Ook heel goed gereden door het NL jonge toptalent Oomen die niet hoeft te knechten en als 44e is geëindigd en 34e in AK.

Lombarda 8 april 2016 om 18:20

Ik ben supporter van de verkeerde ploeg. Poe, wat een teleurstelling. Helemaal na die prestaties van gisteren en eerder deze week. Zondag zal Vanmarcke wel op een cruciaal moment lek rijden…

LutsenkoFan 8 april 2016 om 18:27

Henao voert eigenlijk ook geen reet uit he.. Of hij valt aan in de laatste meters of hij volgt iemand anders, zoals vandaag Contador. Gisteren ook trouwens.

Robs234 8 april 2016 om 18:28

@illu
Het is echt storend, ja. Ik ben me er echt aan gaan ergeren, terwijl ik haar – voor ze commentator werd – wel goed vond. En laat op z’n minst Boogerd uitpraten, als ie wat zegt.

Brummel 8 april 2016 om 18:28

Niveau van sommige reacties op mevr Been zijn beneden alle peil. Dat je het commentaar niks vind betekend niet dat je meteen alle beschaving moet laten varen. Ik hoop dat de redactie hier alert op is.

robotour 8 april 2016 om 18:31

Het weer heeft wel flink invloed gehad op deze dag. Prachtige zege van Rosa. Aru na val uit voorzorg met het oog op de giro eruit gestapt. Quintana heeft ook nog wel wat huiswerk te doen. Contador en Henao de sterkste. Kelderman op karakter, maar komt toch net tekort.
En voor Gesink, die moet toch maar eens achter zijn oren gaan krabben wat hij nu eigenlijk wil, geen excuses meer. Mollema lijkt er weer aan tekomen, goed aangeklampt.

Boum05 8 april 2016 om 18:36

Zijn me een paar dingen opgevallen vandaag;
1 De prestatie van Rosa, ongelooflijk ?
2 Voor wie reed Brambilla als een idioot op kop ?
3 Kouklop van Gesink, is toch niet zijn eerste wedstrijd in de regen.
4 De terrein kennis van Jose Been.
Ze is dit jaar op vakantie geweest in de plaats waar vandaag de Finisch op
de berg was.
Ze vertelde tegen Boogerd , ik citeer; Ik heb deze berg niet kunnen vinden,
het zal wel een heel kleine weg zijn.
Op de tv was het bijna een autobaan zo breed was die weg.
En naar zo’ n persoon moeten we luisteren.
5. Volgens Been zat Vandebroeck bij de eersten op de laatste beklimming
Dus ook mis die kwam op meer dan 15 minuten binnen.
Als je het niet zeker weet , zeg dan niets.
6. Heeft ze verkering met Vervaeke of is het familie , daar weet ze alles van
en ze ziet hem ook altijd .Waar maak ik dat nog mee !
7. Boogerd wist wel dat Geesink een kouklop had, dat had hij van Zeeman
gehoord.
Echter van de valpartij had hij niets gehoord, want die was voordat Geesink
die klop kreeg.
8. Barquil , waar is deze gebleven.
9. De vele uitvallers, volgens Boogerd hebben die toch genoeg conditie om
de komende klassiekers te rijden.
Mooi voor een organisatie , dat er zoveel uitvallers zijn met naam.
Ik zal nu wel weer aangevallen worden door altijd dezelfde personen, maar ik
moet het kwijt.

Tinkerbell 8 april 2016 om 18:37

@grootverzet
Oh ja laten we Bennett met Contador en Froome gaan vergelijken, die zijn echt volledig vergelijkbaar natuurlijk. Het budget van TLJ is daarnaast ook wel een stukje minder waardoor renners optimaal monitoren ook wat lastiger wordt, ik vind ze dit seizoen meer dan redelijk presteren. Daarnaast was vandaag ook gewoon een extreme etappe, dat is ook wel te zien aan het aantal uitvallers waaronder mannen als Barguil.

achtpuntzes 8 april 2016 om 18:39

@ Boum05:
nou, je beste bijdrage tot nu toe lijkt me. inhoudelijk en geen onzin. nu nog een keer de volle breedte van het reactievenster benutten en niet elke keer halfweg de zin op enter drukken. :p

Headlines

Materiaalzone

Populair