Rosa soleert naar ritzege, Kelderman verliest geel aan Henao

vrijdag 8 april 2016 om 17:16
Rosa soleert naar ritzege, Kelderman verliest geel aan Henao

foto: © 2016 Zikliamatore

Diego Rosa heeft in de Ronde van het Baskenland de koninginnenrit naar Arrate gewonnen. De Italiaan van Astana wist een lange solo van 125 kilometer succesvol af te ronden. Sergio Henao eindigde enkele minuten later als tweede en neemt de leiderstrui over van Wilco Kelderman.

Vroege vlucht
Het peloton kreeg een dag voor het einde maar liefst acht beklimmingen voorgeschoteld. Na 33 kilometer reden vijftien renners weg uit het peloton. Tijdens de tweede beklimming van de dag ging Rosa alleen op avontuur. Hij slaagde erin om enkele minuten voorsprong te veroveren.

Op de steile zesde beklimming van de dag moest Gesink vanwege de kou het groepje met zijn kopman Kelderman laten gaan, waardoor de klassementsleider zonder ploeggenoten kwam te zitten. Kelderman kwam vervolgens in de problemen, maar wist op eigen tempo terug te komen in de groep der favorieten.

Rosa houdt stand
Rosa reed ondertussen nog steeds vooraan. Sander Armée en Maxime Monfort reden op enkele minuten achterstand in de achtervolging. Mikel Landa ging op jacht naar de leiderstrui en koos samen met landgenoot David Lopez voor de aanval. De twee wisten aansluiting te vinden bij enkele renners uit de vroege vlucht.

Kelderman verliest leiderstrui
Op de 5,4 kilometer lange slotklim naar Arrate plaatste Alberto Contador met nog vier kilometer te gaan een versnelling. Hij kreeg Sergio Henao met zich mee. De twee reden al snel Landa voorbij. Rosa was echter al te ver weg en werd niet meer bijgehaald. De Italiaan kon als eerste de streep passeren. Drie minuten later volgden Henao en Contador. Kelderman volgde op nog een minuut extra en moet na één dag zijn leiderstrui alweer inleveren.

Contador en Henao staan op pole position voor eindwinst - foto: © 2016 Zikliamatore

Contador en Henao staan op pole position voor eindwinst – foto: © 2016 Zikliamatore

Heano start weer als leider in de afsluitende tijdrit - foto: © 2016 Zikliamatore

Heano start weer als leider in de afsluitende tijdrit – foto: © 2016 Zikliamatore

Dit artikel delen:

119 Reacties

grootverzet 8 april 2016 om 17:28

Jammer wilco, maar je kan trotst zijn op je prestatie. Hij is vakkundig gefileerd door grote ploegen en mannen die wel vaker met dat bijltje hebben gehakt. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat die wakker hebben gelegen van de 1e plaats van wilco. Nog een jaartje bij marginaal tlj rijden en dan naar een grote ploeg gaan om nog een stap te maken. Het talent is er, maar dat is niet genoeg om podium te rijden en volgens mij zit dat er wel degelijk in.

123poetertjes 8 april 2016 om 17:29

Kelderman kan nog zevende worden, alsnog knap natuurlijk maar wel een fikse jammer. En AAAAAAAAAAAAAAH Vervaeke AAAAAAAAAAAAAAAAAH ook mooi op plek veertien.

En Henao is al tot tweemaal toe uit de leiderstrui gereden in de slottijdrit, verwacht morgen eigenlijk niet anders.

Romāns Vainšteins 8 april 2016 om 17:29

@Gesink4President > Idd ! Dat gzweik op hem is buiten alle proporties, ikzelf ben ervan overtuigd dat het een heerschap is dat zelfs de meest verantwoordelijke functie mogelijk binnen een republiek kan vervullen, het respect is af en toe ver te zoeken ja.

vlek 8 april 2016 om 17:29

Hele mooie overwinning! Halve peloton stapt af en Rosa wint in een solo waar hij halverwege de rit aan begon. Quintana van de sterke mannen van gisteren de verrassende afwezige. Kelderman betaalt de tol van de week, met vandaag als zwaarste dag, na een moeizame aanloop. Alsnog een goede rit gereden wat mij betreft; toptien in deze koers.

Quote:
Jammer dat hij verder geen steun had van Gesink.

Enigszins, maar je kunt je afvragen of Gesink niet eerder al met de knecht van Contador had moeten achtervolgen op Landa. Wanneer ze hem achter de hand hadden gehouden daar, dan had hij vervolgens op de klim ook zijn eigen tempo moeten zoeken.

Timocycling 8 april 2016 om 17:30

Gesink weer niet op de afspraak als het een beetje regent, in tegenstelling tot alle andere klassementsmannen.

Kelderman gevallen dus voordeel van de twijfel, maar wel weer teleurstellend.

Knappe solo van Diego Rosa. Zeer indrukwekkend. Pauwels en Craddock vind ik ook verrassend sterk.

Scotty 8 april 2016 om 17:30

“En wat te denken van Vervaeke!! 14de!! Ik zit verdorie te soppen op mn commentaarkrukje!”

Goed, Kelderman haalt vandaag weer zn normale niveau. Gesink had het te koud, maar enige vorm van nalatigheid mogen we hier niet in zoeken. T was gewoon heuuul koud en nat. Een extra laagje helpt dan niet, want er waren veel meer renners die afstapten. Behalve top 20-renners dan natuurlijk.

Romāns Vainšteins 8 april 2016 om 17:33

Als ik me niet vergis zit Rosa in de Aru/Tiralongo equipe he, die schrijf ik dan eigenlijk al stiekem op voor een tourrit dit jaar, kijken of zoiets uitkomt.

Gesink wordt eigenlijk standaard weggeblazen als het de hele dag vies doorregenen is, dat is anders dan in NL maar ik ken het wel vanuit de hoge Venen en Ardennen, brrrrr, die moet eens lekker weer de vuelta aanstippen als seizoenshoofddoel met leuke dingen als California erbij.

achterhoeker 8 april 2016 om 17:33

Respect voor kelderman….toch nog 7de AK
Hadden de meeste azijnzeikers niet van tevoren op geteld…
Wel pech voor wilco met die valpartij maar toch Super trots op deze kanjer…ontzettend van genoten…en Robert gesink is ook gewoon een klasbak…
Wees trots en blij dat we 2 van die toppers hebben ik heb de hele week van ze genoten en steun ze ook als ze eens niet vooraan meekunnen…

vlek 8 april 2016 om 17:33
Quote:
Een extra laagje helpt dan niet

Hoeveel laagjes droeg Gesink? Blijkbaar ben je er erg mee bezig geweest..

Quote:
Behalve top 20-renners dan natuurlijk.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat het toevallig is dat de drie renners uit de top twintig die vandaag wegvallen (Gesink, Barguil en Jeanesson) tevens zo'n beetje de langste drie van die renners zijn.

xistnc 8 april 2016 om 17:34
Quote:
Timocycling – 8 april 2016 om 17:30
… als het een beetje regent

Heb je ooit met zulk weer gefietst? En dan gaat niet eens zo zeer om de regen, maar vooral om de kou en de combi kou/regen. Wacht maar op de verhalen vanuit het peloton achteraf, die zullen heftig zijn. Bovendien is het een optelsom van vergelijkbare dagen deze week.

kruissema 8 april 2016 om 17:35

De reacties op Gesink zijn totaal onterecht hij piekt toch pas in de giro…
De reacties op been daarintegen zijn altijd terecht, snap niet dat ze haar nog niet naar buiten hebben gebonjourd bij eurosport, niet om aan te horen.

Mooie etappe gezien alweer, wat is contador toch geweldig voor het wielrennen hij zal gemist worden, en henao is echt geweldig dit jaar.

xistnc 8 april 2016 om 17:39

Gesink als 60e binnen op 15:31 in een groepje met Jurgen Van den Broeck en Koen Bouwman. Mollema 18e iets achter Kelderman, Oomen acceptabel op 10 minuten van Rosa als 44e.

Timocycling 8 april 2016 om 17:39

@Xistnc: Ik ga niet fietsen als het regent, valt mij alleen op dat Gesink altijd de eerste is die breekt met zo’n weer. Pismennekes als Quintana en Purito rijden toch ook gewoon door? Maar goed, kan gebeuren zullen we maar zeggen. Hij had toch geen top 10 gereden denk ik.

Scotty 8 april 2016 om 17:40
Quote:
Hoeveel laagjes droeg Gesink? Blijkbaar ben je er erg mee bezig geweest..

Waarschijnlijk 1 te weinig. Maar hij heeft het al eerder meegemaakt, dus hij zal wel weten hoe er mee om te gaan.

@xistnc, ja ik wel. Tis inderdaad geen pretje, maar echt niet onoverkomelijk.

Manuel Beltran 8 april 2016 om 17:40

@redactie
Kunnen jullie voor commentaar op het commentaar niet eenzelfde soort policy in het leven roepen als bij doping gerelateerde reacties? Het begint namelijk nogal vermoeiend te worden en bevuilt naar mijn idee de comment sectie nogal. Wat mij betreft ook graag een “Boonen is wel / niet over the Hill” en een “Gesink is een topper / loser” policy en de site gaat er tien punten op vooruit :)

Reynaerde 8 april 2016 om 17:41

Hopen op een mooie tijdrit van Kelderman morgen, top 10 is gewoon een prima prestatie. Helaas zat er niet meer in. Jammer dat Gesink vandaag afhaakte, ben benieuwd wat het verhaal daarachter is. Net als de valpartij van Kelderman overigens.

vlek 8 april 2016 om 17:41
Quote:
Pismennekes als Quintana en Purito rijden toch ook gewoon door?

Hesjedal, Gesink en vandaag Barguil en Jeanesson. Het zijn meeste juist de langere gasten die op dit soort dagen minder presteren.

hugenholz 8 april 2016 om 17:43

Heeft Jose Vervaeke vroeger als adoptiekind gehad of zo? Het wordt gewoon genant

Samamba 8 april 2016 om 17:46

Ik heb het wel voor Vervaeke, maar hoe Beentje daar op geilt… 14e is mooi, maar bijvoorbeeld Craddock is maar een jaartje ouder en staat gewoon 7e. Dat is klasse!

Samamba 8 april 2016 om 17:47

@Hugenholz: ik begrijp het ook niet. Het valt op dat ze dat niet alleen bij Vervaeke doet, maar ook bij bijvoorbeeld De Bie of Stuyven. Ik denk dat ze een beetje verliefd is op de ‘jonge benen’.

Janjanssen98765 8 april 2016 om 17:48

@vlek

En ook niet zo gek dat het de langere gasten zijn want die hebben veel meer oppervlakte om warm te moeten houden.

Jammer dat Kelderman zijn leiderstrui kwijt is maar hij doet het veel beter dan vooraf werd verwacht.

Het is te hopen dat Boogerd morgen een paar oude koerskousen meeneemt want wat vergalt die kip de wedstrijd met haar constante gekakel.

Owh en Sooike in 3,2,1…

vlek 8 april 2016 om 17:50

Ja, wel lullig voor sooike dat zijn vakantie in Frankrijk toch weer vroegtijdig afgebroken moet worden.

nasibal 8 april 2016 om 17:51

@Scotty

Dat commentaarkrukje glijdt zo naar binnen.

aardappeljager 8 april 2016 om 17:52

Jammer dat er geen foto is van Rosa die over de streep komt vandaag. Of is dat te snel?

Heerlijk gekoerst van deze man en ik kijk ook erg uit naar de waalse koersen met Henao Purito en Valverde. Ben benieuwd

Janjanssen98765 8 april 2016 om 17:52

@nasibal

Dat houdt geen ass-saver tegen.

Headlines

Materiaalzone

Populair