Devolder heeft dubbel Vlaanderens Mooiste binnen

zondag 5 april 2009 om 16:18
Devolder heeft dubbel Vlaanderens Mooiste binnen

foto: Cor Vos

Het is Stijn Devolder gelukt: voor de tweede keer op rij wint hij de Ronde van Vlaanderen. Ditmaal niet in de Belgische kampioenstrui, maar de overmacht was er niet minder om. Op de Muur van Geraardsbergen schudde hij Manuel Quinziato als laatste van zich af en daarna werd hij door de achtervolgers niet meer gezien, tot aan de streep in Meerbeke.

Snelle start
De koers was geen moment saai. Vanaf de officieuze start sprongen diverse groepjes weg. Na 2,5 uur koers konden zes ontsnappingsspogingen worden genoteerd, maar telkens reageerde het peloton alert en werd de aanval snel afgeweerd. Het tempo lag in het begin van de wedstrijd ontzettend hoog met snelheden boven de 50 km/u, maar later liep dit enigzins terug.

Serieuze kopgroep
Na een tijdje ontstond een groep die het wat langer vol hield: Aleksandr Kuschynski (Liquigas), Filip Meirhaeghe (Landbouwkrediet – Colnago), Sébastien Turgot (BBox Bouygues Télécom) en Wim De Vocht (Vacansoleil). Nadat met 75 km te gaan de Paterberg beklommen wordt, rijden een zestal renners weg die later de overgebleven koplopers, De Vocht en Kuschynski, bijhalen. Dit zijn: Daniel Lloyd (Cervelo Test Team), Sylvain Chavanel (Quick Step), Leif Hoste (Silence – Lotto), Marco Bandiera (Lampre – N.G.C.), Frédéric Guesdon (Française des Jeux) en Manuel Quinziato (Liquigas).

Devolder trekt door
Met nog 38 km te gaan werd deze groep bijgehaald door een achtervolgende groep met daarin Manuel Quinziato (Liquigas), Tom Boonen (Quick Step), Filippo Pozzato (Team Katusha) en Stijn Devolder (Quick Step). Chavanel trekt dan door en krijgt alleen Quinziato mee. Op de Eikenmolen rijdt Devolder er echter indrukwekkend naar toe. Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen) sluit even later aan. Een groepje met Johnny Hoogerland (Vacansoleil) achtervolgt nog even maar moet kapituleren.

De Muur als scherprechter
Dan zijn er nog 15 kilometers te gaan als oermens Stijn Devolder zijn kuiten laat spreken en de Muur van Geraardsbergen op kletst. In het lastige laatste stuk breekt de dappere Quinziato, nadat Chavanel en Van Hecke al eerder moesten laten gaan. Devolder heeft dan tien seconden en staat die nooit meer af. De winnaar van vorig jaar zet de tijdrit-stand aan en laat de discussierende Quinziato, vermoeide Van Hecke en nietsdoende Chavanel ver achter zich.

De zegetocht
De laatste dikke tien kilometers zijn een zegetocht voor Devolder, die het niet meer zo spannend laat worden als vorig jaar. De drie achtervolgers worden zelfs nog bijgehaald door het samengevallen peloton, waaruit Heinrich Haussler wegspringt en de tweede plaats pakt. In de sprint om het brons knalt Gregory Rast (Astana) nog tegen een hek en hier vallen enkele anderen overheen. De sprint wordt gewonnen door Phillipe Gilbert.

Uitslag
1. Stijn Devolder (Quick Step) 6’01’08”
2. Heinrich Haussler (Cervelo Test Team) 0’58
3. Philippe Gilbert (Silence – Lotto) z.t.
4. Filippo Pozzato (Team Katusha) z.t.
5. Martijn Maaskant (Garmin – Slipstream) z.t.
6. Matti Breschel (Team Saxo Bank) z.t.
7. Marcus Burghardt (Team Columbia – High Road) z.t.
8. Björn Leukemans (Vacansoleil Pro Cycling Team) z.t.
9. Martin Elmiger (Ag2r – La Mondiale) z.t.
10. Bert De Waele (Landbouwkrediet – Colnago) z.t.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll