Denise Betsema test positief op anabolen: “Ik ben absoluut onschuldig”

vrijdag 5 april 2019 om 18:12
Denise Betsema test positief op anabolen: “Ik ben absoluut onschuldig”

foto: Cor Vos

Update

Denise Betsema is eind januari na de Wereldbeker-veldrit in Hoogerheide positief getest op anabole steroïden. Dat meldt de UCI. De veldrijdster van Texel is voorlopig geschorst. Ze was afgelopen seizoen de revelatie met een indrukwekkende reeks aan zeges.

Het gaat om een Adverse Analytical Finding, ook wel een analyse waaruit de aanwezigheid van verboden stoffen of middelen blijkt. Het aangetroffen middel komt van buiten het lichaam, meldt de UCI. De positieve test is afgenomen op 27 januari tijdens de Wereldbeker in Hoogerheide. Betsema, rijdend voor Marlux-Bingoal, eindigde die dag als zevende.

Onafhankelijk dopingorgaan CADF voerde de controle uit. Daar zijn dus verdachte sporen in aangetroffen. Betsema mag de B-staal aanvragen. Ze is tot nader order wel geschorst door de wielerunie.

Update 18.00 uur – “Ik ben absoluut onschuldig”

In een eerste reactie aan de NOS laat Betsema weten onschuldig te zijn. “Ik ben ontgoocheld, want ik ben absoluut onschuldig”, zegt ze. “Ik ga dit aanvechten en zal een contra-expertise aanvragen.”

Update 18.12 uur – Marlux-Bingoal plaatst Betsema op non-actief

Betsema’s werkgever Marlux-Bingoal reageerde al op de positieve dopingtest. De ploeg werd vandaag op de hoogte gesteld door de UCI. “Bij contacten tussen management en renster ontkende Denise Betsema intussen de feiten volledig. In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure besliste het management om Betsema op non-actief te plaatsen”, meldde de ploeg in een perscommuniqué.

Dit artikel delen:

75 Reacties

skylimit 5 april 2019 om 19:37

Hoe groot is de kans dat er een fout is gemaakt en dat ze inderdaad onschuldig is?
Vind dat de UCI toch eerst de contraexpertise zou moeten afwachten voordat dit soort berichten openbaar worden gemaakt. Mensen worden zo onnodig aan de schandpaal genageld en die schade is niet meer te herstellen, mocht de definitieve uitslag negatief zijn. Zij is alleen getest in Hoogerheide EN in andere koersen niet ?
Ik wil best in haar onschuld geloven, maar er zal dan wel een zeer goede verklaring voor moeten komen. Als ze schuldig wordt bevonden, kan je je ook afvragen hoe schoon de sport daadwerkelijk is. De conclusie die je daaraan kan verbinden is dat vermoedelijk iedereen het randje van het toegestane opzoekt en in die hoedanigheid dus “schoon” is.

0
dikkechaap 5 april 2019 om 21:10

Doping gebruiken is kansberekening. Met goede begeleiding kun je de kans om gepakt te worden nihil maken. Dopingbestrijders zorgen ervoor dat de lijntjes waarbinnen je moet kleuren zo smal mogelijk zijn, en dat het effect van doping klein blijft (als je niet gepakt wilt worden).

0
TomDJ 5 april 2019 om 19:55

Sjonge, Bartje moet hangen.
Laten we even afwachten.

0
mark vv 5 april 2019 om 20:03

Komt niet zomaar in je bloed he. Of zou het er per ongeluk in gewaaid zijn tijdens de koers? Gewoon ontzettend dom van haar.

0
Maarten Vos 6 april 2019 om 01:43

Bartje? Haha… nee, die bad niet voor brune bon’n.
https://onzetaal.nl/taaladvies/barbertje-moet-hangen/

0
Spinergy 5 april 2019 om 20:00

Haar vriend is zo’n sportschool binky…. wel dom op zich, anabolen ‍♂️

0
ikbenprocycling 5 april 2019 om 20:21

oja, ik had me niet verdiept in haar love life, wist alleen dat ze mama, mogelijk zelfs luizenmoeder, is.
dit sportschool binky detail maakt het een stuk plausibeler, maar we horen het wel

0
kielabokki 6 april 2019 om 11:18

Kep die gast 1x op een foto gezien -wellicht is ie inmiddels opgezwollen- maar het is geen overdreven gespierde gast toch? Dan doet hij iets fout als ie met kuurtje zo iel blijft.
Met andere woorden, niet een beetje ver gezocht allemaal?

0
jooprioolpijp 5 april 2019 om 20:50

Dit is een AAF, en zolang de UCI niet meer details bekend maakt kan dat nog van alles betekenen, o.a. (te)veel anabolen(afbraakproduct) in een enkele plas, of onverwachte schommelingen in de concentratie over meerdere tests. Bron: Google ‘adverse analytical finding steroid’, b.v. https://www.wada-ama.org/en/questions-answers/ado-testing-statistics. Een TUE voor anabolen lijkt me niet waarschijnlijk.

0
Djoop 5 april 2019 om 22:34

Onzin. Een AAF kan niet ‘van alles betekenen’. Dat is bijzonder beperkt in wat het kan betekenen… en als de UCI bekend maakt wat deze AAF betekend, namelijk dat een renster positief getest heeft op anabole steroïden, dan hoeven we echt niet op meer informatie te wachten om berichten te kunnen plaatsen in de trant van “Betsema test positief op anabolen” zonder het risico te lopen om voor smaad of laster vervolgd te worden.

0
dikkechaap 6 april 2019 om 01:18

Djoop heeft gelijk. De UCI geeft aan dat het “administered exogenously” is. Dat wijst op een synthetische variant, en niet op natuurlijke schommelingen oid.

0
wielrenner 5 april 2019 om 21:02

Tsja in afwachting van de B-staal? Die wijkt qua uitslag bijna nooit af van de A-staal.

0
xistnc 5 april 2019 om 21:13

Qua samenstelling wijkt deze niet af van de A-staal. Maar omdat de B-staal afzonderlijk geanalyseerd wordt, wordt uitgesloten dat de voor de A-staal gehanteerde procedure en methode heeft bijgedragen aan de uitslag.

0
west 5 april 2019 om 21:17

Heel schattig natuurlijk dat ze van "ons" Texel komt en dat ze tot voor kort alles zelf deed en in de fietsenwinkel bijklusde. Maar het is natuurlijk een feit dat het voornamelijk einzelgangers en apartelingen zijn die met achterhaalde doping zitten te prutsen.
Ze past precies in het profiel; self-made, een "eigen" (sport)wereldje en eigen kring van ingezetenen om zich heen, extreme progressie en een hoge aaibaarheidsfactor waardoor ook Mettepenningen z'n klauwen eraan gebrand heeft.

0
Maarten Vos 5 april 2019 om 22:10

Het volksgericht heeft z’n werk reeds gedaan. Bravo jongens.

0
HSV 5 april 2019 om 23:46

+1

0
Tour 6 april 2019 om 00:55

Een vervuilt voedingssupplement ?

0
Ivanoviclover 6 april 2019 om 01:30

Eerder een vervuild voedingssupplement.

0
toke 6 april 2019 om 02:48

Het zat misschien wel in een van die overboord geslagen containers, En is nu heel Texel incl schapen positief.

0
Opdepodium 6 april 2019 om 05:32

Besmet schapen vlees gehad.
Zero,zero,zero.

0
Lalsacien 6 april 2019 om 07:50

Laten we niet te vroeg haar veroordelen.

0
Wheely 6 april 2019 om 08:18

Net uit nieuwsgierigheid even haar Instagram acount gecheckt (en van haar vriend) Dat verandert ook meteen je beeldvorming. Wat leven we toch in een rare tijd…

0
Phoenix0000 6 april 2019 om 09:04

In Before…… spullen waren van mijn vriend en iemand (kind) heeft ze verwisseld met mijn vitaminepillen.
Ik wist van niks.

0
Jan Blokland 6 april 2019 om 11:06

Ik ga ook wel eens uiteten, maar heb nog nooit iets in mijn eten gevonden dat er niet thuis hoorde, maar bij topsporters lijkt het haast de normaalste zaak van de wereld, net zoals het verhaal met onze top schaatsers, waar de NOS de hele winter lang aandacht aan besteed, allemaal een chronische ziekte hebben waar ze allemaal toevallig een medicijn moeten gebruiken waar ze beter van kunnen schaatsen, zo toevallig allemaal maar dan wel verbijsterd zijn als het wereldkundig word gemaakt.
Dit schreef @04398 als reactie vanmorgen op Betsema.

Maar ja, @04398. Jij wordt niet gecontroleerd, mag ik aannemen.
Ik geloof nog steeds dat er topsporters zijn die in restaurants, etc.. voedsel naar binnen krijgen waar iets in kan zitten maar geen weet van hebben. Zo vreemd is dat niet lijkt me.

Natuurlijk heeft Betsema een probleem en toch geloof ik op de één of de andere manier in haar onschuld.

0
Emergo 6 april 2019 om 11:37

Misschien toch maar eens het vervolg van dit verhaal afwachten en iets minder rechtertje proberen te spelen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone