Démare wint in Parijs-Nice na millimeterspurt, Teunissen vijfde

Démare wint in Parijs-Nice na millimeterspurt, Teunissen vijfde

foto: A.S.O. / Alex Broadway

zondag 4 maart 2018 om 16:57

Arnaud Démare heeft in Meudon de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman van Groupama-FDJ wist in een lange sprint Gorka Izagirre en Cristophe Laporte met een klein verschil af te houden. Hij is tevens de eerste leider van de Franse rittenkoers.

Vlucht van drie
Zoals verwacht startte het peloton in druilerige condities aan de eerste etappe van de koers naar de zon. Het startschot was direct een sein van vier renners om te vertrekken, al kregen zij niet de gewenste voorsprong. Daarop kozen Jurgen Roelandts, Pierre-Luc Perichon en Pierre Rolland het hazenpad. Zij reden al snel een voorsprong van drie minuten bijeen.

Exit Van Garderen
Het peloton, onder leiding van Quick-Step Floors en Groupama-FDJ, hield de kopgroep binnen schot waardoor ze nooit echt leken te koersen voor de eindzege. Wel mochten de vluchters onderling de strijd om de leiding in het bergklassement uitvechten. Perichon kwam op de eerste twee beklimmingen van de dag als eerste boven en was zo zeker van de eerste bolletjestrui. Ondertussen wist Roelandts beide tussensprints op zijn naam te schrijven. In het peloton waren een aantal renners betrokken bij een valpartij, waaronder Tejay van Garderen. De Amerikaan besloot daarop de koers te verlaten.

Twintig kilometer voor de finish had het peloton de kopgroep al in zicht, maar pas met veertien kilometer te gaan werden de vluchters ingerekend. Dat was ook het moment voor nieuwe ploegen om naar de voorpost van het peloton te trekken. Mitchelton-Scott, Lotto Soudal en Astana gooiden in de buitenwijken van Parijs het tempo de lucht in. Kort voor aanvang van de slotbeklimming werd het peloton nog opgeschrikt door een valpartij van acht renners.

Fotofinish breng uitsluitsel

Aan kop van de wedstrijd begon het peloton onder leiding van Ramon Sinkeldam aan de slotklim. Alexis Vuillermoz was de eerste coureur die een aanval lanceerde en in het pak keken de ploegen van de favorieten naar elkaar. Eén kilometer voor de finish had de Fransman al een voorsprong van ongeveer tien seconden te pakken, maar dat bleek niet genoeg voor de ritzege.

Démare ging als eerste de sprint aan. Wat volgde was een lange spurt waarin hij Izagirre en Laporte nipt voor wist te blijven. Met het blote oog was de winnaar niet aan te wijzen, maar de fotofinish bracht uiteindelijk uitsluitsel. Mike Teunissen was op een vijfde plaats de beste Nederlander.

[pcs-result id=”180675″]

Dit artikel delen:

71 Reacties

DMenchov 4 maart 2018 om 18:40

Ik vraag me af of buiten Frankrijk Demare ook gewonnen zou hebben met deze finishfoto…

schipperaar 4 maart 2018 om 18:44

@vlek
De vraag is of ze hem de kans geven maar kan heerlijk als bliksem afleider dienen en drie in de top tien werkt natuurlijk beter dan wedden op één paard.
Zoals ie op wk tekeer ging in de TTT, heerlijk. Mager is geen enkel probleem liet Wild wel zien, recupereerde het best van allemaal vanmiddag na 6 kilo te hebben kwijtgespeeld.

vlek 4 maart 2018 om 18:46

Daar was hij niet bij..

Col du Bramont 4 maart 2018 om 18:47

Zelfs als ik de foto waar de finishlijn op te zien valt extreem uitvergroot heb ik nog steeds twijfel, ik zie eerder Izigarri nipt voor maar nipt is eerde profiel dikte dan banddikte.
Oomen viel weinig te verwijten dat ie voor de val moest uitwijken, had ie meer van voren gezeten was daar de val geweest, hij zat niet achteraan te bungelen.

Correctie: als je de foto met de virtuele finishlijn uitvergroot heeft de Fransman wel gewonnen met amper 1 cm.

Bergje over 4 maart 2018 om 18:51

Super finale ja, het valt eigenlijk niet te zien wie er gewonnen heeft, ze moeten toch maar iemand aanwijzen dan?
Demare gaf nog wel een halve kopstoot op de finishlijn :)

xistnc 4 maart 2018 om 19:04
Quote van schipperaar:
Zoals ie op wk tekeer ging in de TTT, heerlijk.

Tuurlijk. :|

BramDeTank 4 maart 2018 om 19:45

Wat kreeg Tim Wellens nog een snelheid te pakken zeg.. Jezus die ging hard als die 10 meter eerder was aangegaan had die ze er makkelijk opgelegd.

t731 4 maart 2018 om 19:48

Het vreemde is dat demares jump blijkbaar veel groter is want zelfs op die officiele foto zit zijn lichaam ver achter dat van Izagirre. Maar als je naar hun samenkom-moment kijkt vlak na de finish zie je duidelijk dat het stuur van Demare vlak achter het stuur van Izagirre klemt.

Ik geloof er niks van. Dit was gewoon Izagirre en met een paar centimeter ook nog.

Davide_Formolo 4 maart 2018 om 20:21

@Schipperaar Schattig dat je zoveel vertrouwen hebt in Teunissen, maar als straks de bergen komen en de favorieten aanzetten dan moet hij gewoon passen. Ik heb verder nog een tip voor je: controleer even de onzin die je post voordat je op 'reactie plaatsen' klikt. Op het WK TTT reden de heren: Dumoulin, Matthews, Kelderman, Oomen, Kämna en Kragh Andersen naar de wereldtitel. Jouw protegé heb ik daar dus zeker niet zien afzien zoals jij kennelijk wel gezien hebt.

tetedelacourse 4 maart 2018 om 20:33

Als Teunissen voor Schip wk ttt is ga ik er ook in geloven!

Alaphilippe zit er al goed bij. Ik voorspel dat als die hier P-N wint je 'm het hele seizoen in alle pronostieken kan opnemen. Niet zo'n straffe uitspraak als Teunissen uitspelen. Maar tis toch vaak alles of helemaal niks met Julian.

Lalsacien 4 maart 2018 om 20:36

For the record, Calmejane had volgens Strava de snelste tijd op het segment van de klim, maar ja die was gehinderd door de valpartij…..

Romāns Vainšteins 4 maart 2018 om 20:47

‘Jouw protegé heb ik daar dus zeker niet zien afzien’

Zijn annabolen voor de hond zullen wel ‘ik bedoelde Oomen’ zijn.

Romāns Vainšteins 4 maart 2018 om 20:47

En Demare, die gast wint alleen maar spectaculaire sprints nooit normale, I like.

TomVD 4 maart 2018 om 20:53

Op de beelden zie ik ook nog steeds izagirre eerst over de streep komen.

Die finishfoto lijkt ook wel gemanipuleerd…
https://mobile.twitter.com/ParisNice/status/970327286619746305/photo/1

Het wiel van Démare steekt idd een paar milimeter voor dat van izagirre, maar dan moet je eens kijken naar de achterkant van het voorwiel. Dat van Izagirre steekt mss wel 2cm uit voor dat van Démare. Voor mij zijn er dan 2 opties… ofwel rijdt Izagirre hier met veel kleinere wielen rond dan Démare, ofwel is de foto onder een kleine hoek getrokken en niet recht op recht… dan kan je laten winnen wie je wil afhankelijk van onder welke hoek je trekt.

Op basis van wat ik allemaal zie denk ik nog steeds dat Izagirre hier wint. Maar goed, de uitslag is wat hij is.

Romāns Vainšteins 4 maart 2018 om 20:54

Peter R de Vries maar bellen lijkt me.

klootje kriekeljon 4 maart 2018 om 21:03

Hogere velgen.

assen 4 maart 2018 om 21:59

Ik vertrouw het ook niet voor de volle 100% hoor. Die foto kan op verschillende punten zijn stilgezet, of zelfs gemanipuleerd.

Manipulatie komt voor in de sport, ook door de jury. Een beroemd voorbeeld vind ik die 100m vlinder die Phelps op de OS duidelijk verloor van die gast uit Servie-Montenegro, maar toch lieten ze Phelps winnen. Heel de VS blij, maar velen spraken er schande van.

LutsenkoFan 4 maart 2018 om 22:06

@TomVD.

Lol andere wielgroottes vind je niet in het prof peloton.
Wel kan het frame kleiner zijn en de afstand tot stuur en dergelijke. Aangezien Demare een stukje groter is dan Gorka Izaguirre kun je er wel vanuit gaan dat de afstand van Demare tot aan het stuur groter is dan dat bij Gorka is.

Olly 4 maart 2018 om 22:28

het achterwiel van izagguirre steekt ook 2 cm voor die van demare uit. de achterkant van het voorwiel ook, tevens het grote blad en einde van de stuurnok. Het enige dat voor izaguirre uitsteekt is de voorband. Ik weet ook niet hoe dat mogelijk is. Maar op de foto is dat wat je ziet. En dat is wat als winnaar gerekend wordt.
Het kan mij in feite niet eens zoveel schelen wie er wint. Het was geweldig om te zien tijdens en ook na de sprint. Wat zaten die kapot zeg! spectaculair eindprintje.
Wellens begint in mijn ogen 5 meter te laat, anders legt hij iedereen er op idd. Sterk staaltje!!

Steven_E 4 maart 2018 om 23:10

Mannekes, een finishfoto is geen foto he, das eerder een soort time-lapse loodrecht op de eindmeet. Wie meer snelheid maakt is dus korter op de finish”foto”. (bewijs hiervan zijn de gebogen spaken) Enige dat telt is dus het eerste punt van het voorwiel.

Col du Bramont 4 maart 2018 om 23:58

Beeld komt gewoon van een extreem snelle CCD camera met ruim voldoende frames/s.
Enige punt van discussie kan zijn of de finish lijn in het beeld goed geprojecteerd is, maar zelfs met die kleine fout kun je door een raster over de foto aan te leggen zien dat de Fransman met niet meer dan 1 cm verschil heeft gewonnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair