Démare wint in Parijs-Nice na millimeterspurt, Teunissen vijfde

Démare wint in Parijs-Nice na millimeterspurt, Teunissen vijfde

foto: A.S.O. / Alex Broadway

zondag 4 maart 2018 om 16:57

Arnaud Démare heeft in Meudon de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman van Groupama-FDJ wist in een lange sprint Gorka Izagirre en Cristophe Laporte met een klein verschil af te houden. Hij is tevens de eerste leider van de Franse rittenkoers.

Vlucht van drie
Zoals verwacht startte het peloton in druilerige condities aan de eerste etappe van de koers naar de zon. Het startschot was direct een sein van vier renners om te vertrekken, al kregen zij niet de gewenste voorsprong. Daarop kozen Jurgen Roelandts, Pierre-Luc Perichon en Pierre Rolland het hazenpad. Zij reden al snel een voorsprong van drie minuten bijeen.

Exit Van Garderen
Het peloton, onder leiding van Quick-Step Floors en Groupama-FDJ, hield de kopgroep binnen schot waardoor ze nooit echt leken te koersen voor de eindzege. Wel mochten de vluchters onderling de strijd om de leiding in het bergklassement uitvechten. Perichon kwam op de eerste twee beklimmingen van de dag als eerste boven en was zo zeker van de eerste bolletjestrui. Ondertussen wist Roelandts beide tussensprints op zijn naam te schrijven. In het peloton waren een aantal renners betrokken bij een valpartij, waaronder Tejay van Garderen. De Amerikaan besloot daarop de koers te verlaten.

Twintig kilometer voor de finish had het peloton de kopgroep al in zicht, maar pas met veertien kilometer te gaan werden de vluchters ingerekend. Dat was ook het moment voor nieuwe ploegen om naar de voorpost van het peloton te trekken. Mitchelton-Scott, Lotto Soudal en Astana gooiden in de buitenwijken van Parijs het tempo de lucht in. Kort voor aanvang van de slotbeklimming werd het peloton nog opgeschrikt door een valpartij van acht renners.

Fotofinish breng uitsluitsel

Aan kop van de wedstrijd begon het peloton onder leiding van Ramon Sinkeldam aan de slotklim. Alexis Vuillermoz was de eerste coureur die een aanval lanceerde en in het pak keken de ploegen van de favorieten naar elkaar. Eén kilometer voor de finish had de Fransman al een voorsprong van ongeveer tien seconden te pakken, maar dat bleek niet genoeg voor de ritzege.

Démare ging als eerste de sprint aan. Wat volgde was een lange spurt waarin hij Izagirre en Laporte nipt voor wist te blijven. Met het blote oog was de winnaar niet aan te wijzen, maar de fotofinish bracht uiteindelijk uitsluitsel. Mike Teunissen was op een vijfde plaats de beste Nederlander.

[pcs-result id=”180675″]

Dit artikel delen:

71 Reacties

klootje kriekeljon 4 maart 2018 om 17:07

Oomen toch last van de knie dan?

De Brigadier 4 maart 2018 om 17:12

Voor enkele kenners speciaal op klasbak De la Cruz gelet, imponerend 45e met reeds een halve minuut aan zijn broek.

Ruben_ 4 maart 2018 om 17:13

Oomen verloor geen tijd door last van de knie, hij verloor tijd omdat hij die val moest ontwijken. Hij glipte er rechts langs maar moest serieus in de remmen en verloor daardoor de aansluiting.

Jacco van Stierop 4 maart 2018 om 17:14

Dat was een lange sprint met op het tandvlees een ultieme jump van Démare. Knappe timing. Zal Sinkeldam goed doen dat zijn werk niet voor niets is geweest. Wellens toch nog dichtbij.
Mooie aankomst zo.

rahimns 4 maart 2018 om 17:14

Eens met Vlek dat het wel heel zonde zou zijn als de 3 km regel hier niet wordt toegepast. Maar het is een gekwalificeerde berg dus het zal inderdaad niet zo zijn. Dan hebben meteen een paar kandidaten een behoorlijk probleem. Fuglsang al op ruim 1,5 minuut. Jammer dit.

Covadonga 4 maart 2018 om 17:15

Het is altijd vervelend als favorieten voor het AK veel tijd verliezen door valpartijen.
Een seconde of 10-20 is nog wel te doen en kan de wedstrijd interessant maken, maar minuten is erg jammer.

vlek 4 maart 2018 om 17:20

Zakarin op vijf en Rui Costa op 17 minuten..

Wheely 4 maart 2018 om 17:21

Gesink, Poels en Mollema bij de pinken in de eerste groep.

xistnc 4 maart 2018 om 17:21

Na het zien van deze foto en deze foto ben ik geneigd om de jury gelijk te geven. Maar toch enigszins verdacht dat de ‘normale’ finishfoto ontbreekt.

klassementsrenner 4 maart 2018 om 17:34

met regeltjes van water pakken ect . Kunnen ze die Fransen voortrekken( kijk naar Bardet tour) Maar bij een fotofinish moeten ze dat denk ik niet proberen als ze ongelijk hebben komen ze daar toch achter(andere landen)

schipperaar 4 maart 2018 om 17:35

Teunissen kopman vanaf nu, kan zo’n tijdrit best aan.

Bikeage 4 maart 2018 om 17:39

Van Garderen niet gefinisht. Lag bij die valpartij neem ik aan? Balen!

vlek 4 maart 2018 om 17:42
Quote:
Teunissen kopman vanaf nu, kan zo’n tijdrit best aan.

Ik zat er al op te wachten. ;)

Ik ben wel bang dat je teleurgesteld gaat zijn. Oomen en Hamilton gaan normaal vele minuten voor hem eindigen in het klassement.

Jan Blokland 4 maart 2018 om 17:49

@Bikeage, Van garderen was al veel eerder in de koers gevallen

schipperaar 4 maart 2018 om 17:53

@vlek
Zou sportief zijn je ongelijk toe te geven zondag al komt dat woord blijkbaar niet voor in je vocabulair, hele fijne avond.

limburgia 4 maart 2018 om 18:01

Door de ASO georganiseerd , Franse renner op de finish foto altijd + 1 cm.

Chasse_patate 4 maart 2018 om 18:02

Costa alleen op 17 min. Lag die bij de val?

vlek 4 maart 2018 om 18:11
Quote:
Zou sportief zijn je ongelijk toe te geven zondag al komt dat woord blijkbaar niet voor in je vocabulair

Met liefde! Beetje vreemd alleen om daar nu alvast op vooruit te lopen…

ChefSpijker 4 maart 2018 om 18:13

Costa was gevallen met Van Garderen. Zal wel flink last gehad hebben als ie pas op 17 minuten binnenkomt. Lagen er nog een paar bij en die zijn wel teruggekeerd.

Jphernam7046 4 maart 2018 om 18:13

Echt zuur voor van Garderen, die heeft altijd tegenslagen als het goed gaat met zn vorm..

Slurpie Blauw 4 maart 2018 om 18:13

@stoempen
Denk eerder Vdp. Zelfs op zijn mountainbike.

wesaghi 4 maart 2018 om 18:20

Zakarin ook op 5 min….

schipperaar 4 maart 2018 om 18:25

@vlek
Teunnissen heeft zowel in sprint als tijdrit flink progressie geboekt en als ze hem de kans geven kan ie dit vnl midden gebergte ook aan, geloven doet presteren.
Bij TLJ kreeg ie de kans niet, hing erbij voor spek en bonen en lijkt veel beter op zijn plek nu. .

horsm 4 maart 2018 om 18:26

Leuk om Teunissen nog eens vermeld te zien. Ik was al bang dat het zo’n verdwenen ex-TLJ talent was geworden als Hofland.

vlek 4 maart 2018 om 18:28

Mocht het ‘mislukken’ dan heeft hij volgens jou dus de kans niet gehad? Ik denk zelf eerder dat het aan zijn klimvermogen gaat liggen; moet ook helemaal niet te mager staan voor het voorjaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair