De Zubeldia-Award 2019

vrijdag 13 december 2019 om 19:00
De Zubeldia-Award 2019

foto: Cor Vos

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de Zubeldia-Award 2019.

In 2017 sloot Haimar Zubeldia een loopbaan van bijna twintig jaar af. De Bask reed in totaal 27 grote rondes en eindigde zes keer in de top-10 van het algemeen klassement. Vijf keer deed Zubeldia dat in de Tour de France en een keer in de Vuelta a España. Niet heel opvallend voor een sterke klimmer, maar de manier waarop was juist onopvallend.

foto: Cor Vos

Na drie weken koers was er vaak een ‘Hè, Zubeldia?’-momentje. Op sluwe wijze en zonder veelvuldig in beeld te rijden, wist hij zich in de top van het klassement te nestelen. Jaarlijks treden renners in zijn voetsporen, door haast onopgemerkt in de top-10 van een grote ronde te eindigen. Welke renners maken dit jaar kans op de Zubeldia-Award?

Eerdere winnaars Zubeldia-Award
2018: flag-es Pello Bilbao
2017: flag-za Louis Meintjes
2016: flag-by Kanstantin Siutsou


flag-ru Ilnur Zakarin – Tiende in de Giro

foto: LaPresse

Ondanks een ritzege staat Ilnur Zakarin in deze lijst voor zijn tiende plek in de Giro d’Italia. De Rus begon teleurstellend aan de ronde met een 53ste plaats in de klimproloog. Pas in de tweede week werkte hij zich op in het klassement, onder meer door een dertiende plek in de klimtijdrit naar San Marino.

In de dertiende etappe sloeg Zakarin toe in de bergetappe naar Ceresole Reale. Hij won de rit en klom naar de derde plek in de rangschikking. Kon hij dan toch meedoen om het eindpodium? Nee, want een dag later verloor hij in de bergrit naar Courmayeur zeven minuten. Tot de voorlaatste dag stond hij buiten de top-10: tijdverlies van Formolo en Polanc brachten Zakarin naar de tiende plaats.

Uiteindelijk gaf hij na 21 koersdagen ruim twaalf minuten toe op winnaar Richard Carapaz. Een top-10-klassering met slechts een daguitslag in de top-10, dan heb je een nominatie voor de Zubeldia Award verdiend.


flag-ru Pavel Sivakov – Negende in de Giro

foto: Cor Vos

De nummer negen in de Giro d’Italia mag ook genoemd worden in deze lijst: Pavel Sivakov. De Rus debuteerde op 21-jarige leeftijd in de Italiaanse ronde en deelde het kopmanschap daar met Tao Geoghegan Hart, na het uitvallen van Egan Bernal op het laatste moment. Hart gaf tijdens de Giro snel op, waardoor de druk op de schouders van Sivakov kwam te liggen.

Pas diep in de tweede week werkte hij zich de top-10 van het klassement in, na een negende en een zevende plek in respectievelijk Ceresole Reale en Courmayeur. Dat bleken ook zijn enige top-10-klasseringen in een daguitslag deze Giro. Sivakov behield de negende plek, maar was nog tot op de slotdag (enigszins verrassend) verwikkeld in een tweestrijd met Miguel Ángel López om de jongerentrui. Sivakov werd uiteindelijk tweede in dat klassement, nadat hij de trui nog wel drie dagen had gedragen.


flag-fr Warren Barguil – Tiende in de Tour

foto: Cor Vos

Warren Barguil wist zich met aanvalslust in de top-10 van de Tour de France te rijden, naar de tiende plaats om precies te zijn. Lang zag het er niet naar uit dat de Franse kampioen dat had kunnen bewerkstelligen, want ondanks alle goede bedoelingen schommelde hij in de tweede week nog tussen de zestiende en 22ste plaats.

Slechts twee keer wist hij zich in de top-10 van een daguitslag te rijden, in de sprintetappe (!) naar Toulouse werd hij tiende en in de bergrit naar de Tourmalet eindigde hij als negende. Dat laatste resultaat was wel een aanzet tot een slotoffensief dat hem uiteindelijk naar de tiende plek in het klassement bracht. Een elfde plaats op Val Thorens gaf het laatste zetje.


flag-co Rigoberto Urán – Zevende in de Tour

foto: Cor Vos

Na zijn tweede plek in 2017 waren de verwachtingen bij Rigoberto Urán zelf hooggespannen. Hij mikte zelfs op mogelijke eindwinst in de Tour. Mede door een goede ploegentijdrit met EF Education First werkte hij zich al vroeg omhoog in het klassement, na La Planche des Belles Filles op de zesde dag was hij al tiende.

Urán zat niet stil in het klassement, want hij verloor om de zoveel dagen zijn top-10-plaats. Wel heroverde hij die steeds weer. In de tijdrit naar Pau werd de Colombiaan knap vierde en ook op de Tourmalet en Val Thorens eindigde hij goed van voren. Maar meedoen om de top-5 lukte niet. Uiteindelijk werd hij enigszins onopvallend zevende, op ruim vijf minuten van zijn landgenoot Egan Bernal.


flag-es Mikel Landa – Zesde in de Tour

foto: Cor Vos

Ook als nummer zes van de Tour de France maak je kans op de Zubeldia-Award, dat heeft Mikel Landa bewezen. Als een van de drie kopmannen bij Movistar kwam hij, na heel veel gesteggel en naar elkaar wijzen, bovendrijven als beste van de drie. Daar zag het lang niet naar uit, want én Nairo Quintana én Alejandro Valverde hebben lange tijd boven hem gestaan in het klassement.

Een uitstekend weekend op de Tourmalet (zesde) en op weg naar Foix (derde) brachten Landa naar de toen zevende plek in het klassement. In de slotweek hield hij die positie vast, mede door een ijzersterke derde plaats op Val Thorens in de laatste bergrit. Toch bleef ook Landa ver verwijderd van de strijd om de podiumplaatsen in de Tour.


flag-es Mikel Nieve – Tiende in de Vuelta

foto: Cor Vos

De start van Nieve in de de Vuelta was furieus: met een zesde plek in de tweede etappe naar Calpe was hij al snel vierde in het klassement. In de bergrit op de vijfde dag was het over met de pret en zakte de ervaren Spanjaard uit de top-10. Tot aan de voorlaatste dag waren zijn plekken in het algemeen klassement: 14-13-12-15-11-12-12-12-12-12-12-17-12-11-11.

Een knappe negende plaats in de voorlaatste etappe naar Plataforma de Gredos, die gewonnen werd door Tadej Pogačar, leverde Nieve uiteindelijk nog een tiende plaats op. Ten koste van James Knox. De achterstand van Nieve na 21 dagen koers op eindwinnaar Primož Roglič? 22 minuten en 34 seconden. Een eervolle nominatie in de strijd om de Zubeldia-Award heeft de klimmer van Mitchelton-Scott daarmee zeker verdiend.


flag-es Marc Soler – Negende in de Vuelta

foto: Cor Vos

Slechts zeven seconden voor Mikel Nieve eindigde Marc Soler in de Vuelta. Hij werd negende op 22 minuten en 27 seconden. Wekenlang moest Soler zich inzetten voor én Alejandro Valverde én Nairo Quintana. Zelf had Soler ook nog de illusie dat hij voor het kopmanschap mocht gaan, maar al op de tweede dag verloor hij tien minuten.

Soler werd daardoor vaak een vooruitgeschoven pion voor Movistar, waarmee hij enkele mooie ereplaatsen bij elkaar fietste. Beetje bij beetje werkte hij zich ook op in het klassement, tot hij in het slotweekend de negende plaats veroverde. Waar we de Vuelta van Soler vooral van zullen herinneren? Zijn misbaar nadat hij opgedragen kreeg om te wachten op Nairo Quintana in de rit naar Andorra.


flag-nl Wilco Kelderman – Zevende in de Vuelta

Wilco Kelderman

foto: Cor Vos

Voor Wilco Kelderman lag er druk op zijn schouders om het seizoen van Team Sunweb te redden als het ging om het rijden van een klassement. Na een sleutelbeen- en wervelbreuk in het voorjaar hoopte hij in goede vorm te verschijnen in de Vuelta. Dat lukte naar behoren. Een achtste plek op Cortals d’Encamp en een vijfde plaats in Guadalajara waren uitschieters in daguitslagen.

Slechts drie dagen stond Kelderman niet in de top-10 van het algemeen klassement. Het tekent zijn regelmaat in de Spaanse ronde, maar nooit kon hij écht meedoen om de knikkers. Als de favorieten bergop aanvielen, reed hij bijna altijd in de tweede of de derde groep met achtervolgers. Het was goed voor een zevende plek in een soort niemandsland: 2,5 minuut voor de nummer acht en 2,5 minuut achter de nummer zes.


Dit artikel delen:

54 Reacties

Vinyakke 13 december 2019 om 07:09

Nieve veruit! Ik had hem in mijn vuelta-Poultje en die man is echt nooit in beeld geweest. Behalve dan die eerste moeilijke rit maar daarna 2,5 weken aanhaken en lossen als 15e laatste man.

0
Groningen 13 december 2019 om 07:09

Uit dit lijstje op Nieve gestemd. Mollema in de Giro had misschien ook wel een vermelding verdient. Hij zat dan wel een paar keer in een ontsnapping maar deed nooit mee voor de etappezege en streed eigenlijk ook nooit mee tussen de favorieten, maar staat op het einde wel mooi in de top 5. Als het geen Nederlander was geweest zou hij me amper zijn opgevallen.

0
LaurentJalabert 13 december 2019 om 08:55

Behalve dan dat hij een paar keer in de ontsnapping zat en top 5 gereden heeft….. Uhm oke.

Volgens mij projecteer nu juist je eigen teleurstelling dat hij het niet beter gedaan heeft op hem omdat hij een Nederlander is.

Al die anderen die vermeld worden zijn natuurlijk vele malen relevanter.

0
Groningen 13 december 2019 om 09:07

Hij reed wel mee in die ontsnappingen, maar deed tegen het einde van de rit nooit mee voor de etappezege, verliest in de rit die Zakarin won bijvoorbeeld anderhalve minuut op de ritwinnaar. Dan vind ik het enigszins verrassend dat hij op het einde alsnog een top 5 in het eindklassement haalt. Tijdens de hele Giro heb ik zelden het gevoel gehad dat hij mee streed in de top van het klassement, toch staat hij daar op het eind tussen. Superknap gereden dus, maar voor mij wel een nominatie voor de Zubeldia award waard.

0
mackie 13 december 2019 om 07:32

Hoe kan iemand in de Zubeldia lijst staan als de 1e woorden van de omschrijving letterlijk ” Warren Barguil wist zich met aanvalslust in de top-10 van de Tour de France te rijden” zijn. Dat is toch juist totaal niet de gedachte achter de Zubeldia award.

Stem gaat naar Nieve, rede zoals al genoemd door eerdere reacties hier boven

0
Covadonga 13 december 2019 om 19:51

Helemaal mee eens. Ik mis de antwoorden “geen van genoemden” en “een ander, namelijk …”.

0
Mathieu Moller 13 december 2019 om 08:10

Het ligt ook wel aan je voorkeur: Zakarin vind ik een leuke renner, dus die houd ik beter in de gaten dan bijvoorbeeld Uran. Ik kan me van Uran in de Tour eigenlijk alleen herinneren dat ik hem een paar keer heb zien lossen uit een groepje van pakweg 10 favorieten. Ik kan me geen moment herinneren dat hij bij de eerste vijf fietste. Daarom op hem gestemd.

0
Panache 13 december 2019 om 09:25

Dat Zakarin in deze lijst staat, na echt een fantastische zege op Lago Serrù, is ronduit belachelijk. Idem voor Landa in de Tour.
De Zubeldia award staat voor zo onzichtbaar mogelijk – zo hoog mogelijk – in het klassement eindigen. En dan geen krappe top-10, maar richting plek 5-6 zelfs.
De enige die dan in aanmerking komt is Uran (Tour) . Maar dan heb je geen poll. Dus verzinnen we er gewoon een paar renners bij :-)

0
lander luypaert 13 december 2019 om 08:12

Buchmann in de Tour vond ik ook echt wel rijden zonder op te vallen je vergat hem dikwijls dat hij erbij zat. Mijn stem is voor de oude rak Nieve!

0
Romāns Vainšteins 13 december 2019 om 08:18

Buchmann, der Schattenmann natuurlijk.

0
kampie 13 december 2019 om 19:28

Ja Buchmann had ik anders ook gestemd

0
Cyclinglife 13 december 2019 om 08:32

Ik mis hier, of iemand anders,
Had graag mollema willen stemmen. Vondt hem onopvallender dan bv een barguil of soler. En mollema zijn notering in klassement was hoger dus knapper om zo “onopvallend” te halen.

0
kleomantre 13 december 2019 om 22:21

De giro niet gevolgd denk ik dan. Stond er gelijk met een puike tijdrit bij, viel aan en was na die etappe een echte outsider voor gc. Viel daarna even wat weg maar was aan het eind weer gewoon no 5, reed zichtbaar in beeld mee bovendien.

0
Wheely 13 december 2019 om 08:57

De winnaar van deze lijst kan nooit de winnaar van de poll zijn snap je. Daar zit een mooie tegenstrijdigheid in.

De Zubeldia award gaat naar Pavel Sivakov.

0
Imbatido 13 december 2019 om 09:08

Nieve reed ook alleen top 10 omdat James Knox de laatste bergrit meer dan 10 minuten verloor op de groep waar hij thuishoorde door een blessure.

0
mackie 13 december 2019 om 14:09

Dus nog meer rede om voor de zubeldia award in aanmerking te komen. top 10 rijden omdat betere renners om e.o.a. rede wegvallen

0
Baukema Tomoulin 13 december 2019 om 09:26

Barguil gestemd omdat ik totaal vergeten was dat hij überhaupt de tour heeft gereden. Maar Carl Frederik Hagen verdiend hem ook. Al was die iets vaker benoemd door het Belgische commentaar bij de Vuelta. Kijk je de Vuelta niet op de Belg of in Noorwegen dan wint Hagen deze Award.

0
Scott Sunderland 13 december 2019 om 10:12

Ik ga voor Rigoberto Uran ! Ik dacht dat hij behalve uit de Vuelta ook uit de Tour was gecrasht. Maar hij werd dus zevende in de Tour. Ik moest het opzoeken om het te geloven. Niemand kan zo onopvallend en anoniem de top tien halen als Uran. Hoewel hij ook vaak eruit knalt via het asfalt.

0
Japsie 13 december 2019 om 10:18

Volledig eens met mackie en panache.

0
Ricardo Otxoa 13 december 2019 om 11:37

Jammer, ik had graag Steven Kruijswijk gestemd in de Tour.

Het is dat het hier een Nederlandse site is en Steven daarom de aandacht verdient. Echter had je deze poll in pakweg Duitsland, Spanje of zelfs wielerminnend Colombia gehouden, denk ik dat hij een goede kans had gemaakt.

0
Massimo Bataille 13 december 2019 om 11:44

Wat zit je in hemelsnaam te zeggen?
Hij rijdt podium in de tour en komt elke dag in beeld bij de top van de klassementsmannen. Jumbo heeft paar keer iedereen versmacht ( en gelost ) in dienst van Kruijswijk.
Enige dat je kan zeggen is dat hij niet veel heeft aangevallen, maar dat hij onzichtbaar was…

0
Scott Sunderland 13 december 2019 om 11:52

Onzin reactie. Kruijswijk heeft gestreden voor het podium en die gehaald. Een Zubeldia award onwaardig.

0
Ricardo Otxoa 13 december 2019 om 11:55

Wat ik zeg: zet deze poll eens uit in een van bovengenoemde landen, mét Steven erbij. Dan haalt hij wederom gegarandeerd het podium.

0
Groningen 13 december 2019 om 11:58

Ik kijk vanuit Duitsland, ook daar is het beulswerk van Jumbo, in het bijzonder De Plus, in dienst van Kruijswijk ook echt wel opgevallen.

0
Groningen 13 december 2019 om 12:00

Dan was Thomas een stuk onopvallender, in de schaduw van Bernal

0
tendam 13 december 2019 om 12:00

@ricardo
In Duitsland hebben ze hun eigen Zubeldia, namelijk Buchmann. Maar je hebt gelijk, sommigen op deze site en elders denken nu zelfs dat Kruijswijk een saaie volger is, terwijl hij van nature juist zo ongeveer om de dag in de aanval gaat. Helaas loont het ‘saaie’ wielrennen wel, want je komt ermee op het podium.

0
Wheely 13 december 2019 om 14:30

Bernal verdient hem, zeer onopvallend de Tour gewonnen!

0
thijssss 13 december 2019 om 13:47

Voor Nieve gegaan, dat was de enige waarbij ik echt dacht: zat die in de top 10? De andere genomineerden hebben voor mijn gevoel toch allemaal wel minstens één keer iets opvallends gedaan ergens in de ronde.

0
04398 13 december 2019 om 14:04

Staan toch rare namen tussen. Het is toch juist de bedoeling dat je zonder ook maar 1 seconde echt in beeld te zijn geweest een top 10 plek afdwingt. Dan is Zakarin die een etape won, Barguil die juist aanviel nu niet echt logische namen, Landa die 4de en 6de in het AK van de Giro en de Tour is ook zeker niet slecht.
Mijn stem gaat naar Nieve puur om het feit dat hij meestal altijd als knecht of aanvaller van start gaat en dan toch altijd wel in of in buurt van top 10 eindigd

0
Jonasty 13 december 2019 om 15:10

Ik ga voor Majka.
Die rijdt gewoon 2 keer onopvallend top 6 in een grote ronde dit jaar. Dat is een dubbele Zubeldia-award!

0
kleomantre 13 december 2019 om 22:27

Die wil zijn carriere afsluiten zoals mollema m begon, kijken of mollema kan eindigen met majkas start.

0
Jean Dumas 13 december 2019 om 15:21

Nieve heeft geknecht, dat telt niet mee. De ware Zubeldia is een onzichtbare kopman, en dat is Urán.

0
xistnc 13 december 2019 om 15:32
Quote:
een ritzege
Quote:
de trui drie dagen gedragen
Quote:
met aanvalslust
Quote:
Tourmalet (zesde) / Foix (derde) / derde plaats op Val Thorens
Quote:
vaak een vooruitgeschoven pion / enkele mooie ereplaatsen

Dan vallen er al vijf af en blijven Uran, Nieve en Kelderman over. Ik zeg Kelderman.

0
Rawolf 13 december 2019 om 15:56

Kelderman ligt in Nederland onder een vergrootglas, die kan op een Nederlandse site eigenlijk nooit winnen :p.

Uran werd vooraf nog veel van verwacht en vaak genoemd/in beeld genomen.

Nieve stond in de schaduw van alles en iedereen en heeft zelf nooit top 10 gereden in een etappe. Zou de terechte winnaar zijn imo

0
Henkie284 13 december 2019 om 15:45

Majka, Buchmann en Kelderman

0
Rawolf 13 december 2019 om 15:54

Nieve kan elk jaar wel genomineerd worden. Van mij mag hij dit jaar winnen!

Vooral ook doordat hij nieteens klassementsman was, dat was Chavez. Heeft voor zijn doen ook heel weinig vroege vluchten gepakt, misschien eentje?

0
Pizzi 13 december 2019 om 16:02

Chaves won de 19e etappe van de Giro, dus die doet hier niet voor mee.

0
Wielervolger 13 december 2019 om 16:00

Zakarin was zowat de meest aanvallende renner tijdens de Giro. Belachelijk dat hij hier bijstaat.

0
thorsen 13 december 2019 om 17:00

Kreeg toch een beetje de indruk dat de schrijver van het artikel de definitie van de Zubeldia award niet helemaal snapt…

0
tak 26 december 2019 om 09:55

Precies mijn gedachte. Beetje een onzin artikel op deze manier

0
klaasd 13 december 2019 om 17:10

Sivakov is 21 en wordt 9e… leeftijd is ook een criterium toch? als hij 25 is en op dezelfde manier rijdt komt ie zeker in aanmerking.. nu is het toch een knappe prestatie!

0
Franco Bitossi 13 december 2019 om 17:30

Deed Wilco mee?

0
Kosmonaut 13 december 2019 om 17:50

Kelderman, die leek echt niet te bestaan in de Vuelta.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone