Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2018

Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2018
vrijdag 21 december 2018 om 19:00

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De Zubeldia-award van 2018.

Vorig jaar ging Haimar Zubeldia na een profcarrière van twintig jaar met wielerpensioen. De Bask verwierf in zijn wielerjaren faam als notoire top-10-renner in een grote ronde: vijf keer reed hij top-10 in de Tour de France, één keer in de Vuelta a España. Dat deed hij op een opmerkelijke manier. Of moeten we juist zeggen: niet opmerkelijk? Zelden tot nooit liet Zubeldia zich zien aan het front. Het terugzien van de Bask in de top-10 van het klassement na 21 etappes was dan ook steeds weer een verrassing. Elk jaar zijn er weer coureurs die zichzelf op deze manier naar een top-10-klassering helpen. De Zubeldia-award is voor de coureur die dat het onopvallendst deed. Welke renners maken er dit jaar kans op deze prestigieuze award?

flag-es Pello Bilbao –  Zesde in de Giro d’Italia

Pello Bilbao – foto: Sirotti

Pello Bilbao is één van de coureurs die kans maakt op de Zubeldia-award. Dat is opvallend, gezien zijn zesde plaats in de jongste Giro d’Italia. Als meesterknecht van kopman Miguel Ángel López viel de Spanjaard van Astana nauwelijks op. Dat kwam niet alleen door het feit dat López zich prima redde in de Giro, maar ook door het geweld van Mitchelton-Scott en Sky in de drieweekse ronde. Bilbao was daardoor vaak op de tweede rij te vinden in het groepje der favorieten.

Bilbao’s uitslagen bevestigen dat. Een zesde plaats in de openingstijdrit in Jeruzalem was zijn grootste wapenfeit. Weinig aandacht was er in Nederland voor deze uitslag; Tom Dumoulin won de tijdrit namelijk en deelde daarmee een gevoelige tik uit aan zijn concurrenten. In de etappes die resteerden presteerde Bilbao het nog viermaal om in de top-10 van de dag te eindigen. Geheel des Zubeldia’s was dat op de plekken 9, 9, 10 en 10. Bilbao heeft zijn nominatie daarom dubbel en dwars verdiend.


flag-at Patrick Konrad – Zevende in de Giro d’Italia

Patrick Konrad – foto: Sirotti

BORA-hansgrohe heeft met Felix Großschartner, Lukas Pöstlberger, Gregor Mühlberger en Patrick Konrad een aantal uitmuntende Oostenrijkers in de selectie. Van deze Oostenrijkers zette Patrick Konrad dit jaar misschien wel de beste prestatie van allemaal neer door op een zevende plaats te eindigen in het eindklassement van de Giro d’Italia. Veel in beeld was de Oostenrijker echter niet. Vaak finishte Konrad alleen of in een groepje net achter de favorieten.

De kopman van BORA-hansgrohe eindigde in de Giro d’Italia slechts driemaal in de top-10. In Osimo was de Oostenrijker van dichtbij getuige van het duel tussen Simon Yates en Dumoulin; hij eindigde daar op een zesde plaats. Verder waren een achtste plaats op de Montevergine di Mercogliano en een negende plaats in Bardonecchia zijn grootste wapenfeiten. Op de Monte Zoncolan eindigde Konrad net niet in de top-10. Zijn eenzame weg naar de top van de mythische berg op bijna twee minuten van winnaar Chris Froome illustreert Konrads weg naar de zevende plek; anoniem en met veel pijn.


flag-it Davide Formolo – Tiende in de Giro d’Italia

Davide Formolo – foto: Sirotti

Reed Davide Formolo top-10 in een grote ronde dit jaar? Ja, dat deed hij. BORA-hansgrohe had op de tiende plaats met Formolo een tweede coureur die in de top-10 eindigde van de Giro d’Italia. De manier waarop de Italiaan dat deed is opvallend: na dertien etappes stond Formolo namelijk nog 21ste in het klassement. Mede dankzij een sterke slotweek – op de tweede lijn – eindigde Formolo toch nog in de top-10.

In de legendarische door Chris Froome gewonnen rit naar Bardonecchia wist Formolo zichzelf in extremis de top-10 in te duwen. Met een zevende plaats in de daguitslag wist hij concurrenten Wout Poels en Alexandre Geniez op minuten te rijden. De oplettende kijker moet Formolo echter hebben opgemerkt deze Giro: hij reed zeven keer top-10. Een tweede plaats op de Montevergine di Mercogliano was zijn beste etappenotering.


flag-ru Ilnur Zakarin – Negende in de Tour de France

Ilnur Zakarin – foto: Sirotti

Ilnur Zakarin was niet goed in de Tour de France. De Rus, die in 2017 nog Wilco Kelderman van het podium stootte in de Vuelta a España, zakte er dag na dag doorheen. Al in de eerste bergetappe moest de renner van Katusha-Alpecin meer dan een minuut prijsgeven op veertien andere klassementsrenners. Zakarin bleef echter volharden en eindigde zo uiteindelijk toch nog in de top-10. Meer dan een negende plaats op 12 minuten en 37 seconden van winnaar Geraint Thomas zat er niet in voor de Tataar.

Pas in de laatste vijf etappes liet Zakarin weer iets van zijn oude vorm zien. Een tiende plaats plaats in de ultrakorte etappe naar Saint-Lary-Soulan toonde herstel bij de Rus aan. Zakarin’s herstel was echter al op twee minuten van het Sky- en Dumoulin-geweld, waardoor weinigen hem opgemerkt zullen hebben. Dankzij uitstekende prestaties in de bergrit naar Laruns (tiende) en in de tijdrit naar Espelette (zevende) wist Zakarin zich op slinkse wijze toch nog bij de beste tien renners in de Tour te scharen.


flag-es Ion Izagirre – Negende in de Vuelta a España

Ion Izagirre – foto: Sirotti

Ion Izagirre werd eind 2016 met veel bombarie binnengehaald bij Bahrain Merida, om samen met zijn broer Gorka Izagirre kopman te zijn in een aantal grote rondes.  Twee jaar later en slechts één top-10-klassering voor broer Ion in de jongste Vuelta a España verlaten de Baskische gebroeders de Bahreinse ploeg voor Astana. Alhoewel Izagirre deze Vuelta niet schroomde zijn aanvalsdrift te tonen, moest hij telkens de favorieten laten gaan als het tempo werd opgeschroefd. Zijn broer, Franco Pellizotti en Vincenzo Nibali loodsten de klassementsman uiteindelijk naar een negende plaats in de Spaanse ronde.

De Spaanse regie bracht het sterrenensemble dat om Izagirre heenreed veelvuldig in beeld. Echter, dat doet niks af aan de manier waarop de Bask naar de negende plaats in de Vuelta reed: des Zubeldia’s. Met zes redelijk anonieme top-10-finishes en zeven nog anoniemere top-20-plaatsen in de Vuelta kan Zubeldia opgelucht ademhalen: hij heeft een Baskische opvolger gevonden.


Outsiders

Een Nederlander die dit jaar anoniem naar de top-10 van een grote ronde fietste, is Wilco Kelderman. Alhoewel, anoniem? Dagen was de coureur van Sunweb voorpaginanieuws. Dan weer met pech, dan weer met zijn goede vorm. Dit was echter alleen in de eerste week, waarna de Barnevelder diep wegzakte in het klassement. Dankzij een sterk slotweekend wist de Nederlander alsnog op te klimmen naar een plek in de top-10. In de tussenliggende etappes reed Kelderman anoniem rond, net als Zubeldia.


Dit artikel delen:

23 Reacties

vluggejapie 21 december 2018 om 09:07

Het aantal renners in de top 10 in het ak van een grote ronde dat binnen 10 minuten staat, is nu een stuk groter dan in de tijd van Zubeldia’s noteringen. Dat maakt het doen van een ‘Zubeldia’ nu een stuk moeilijker.

Brabander 21 december 2018 om 09:21

Bilbao deed het wel echt op zijn ‘Zubeldia’s’ in de Giro. Die mag winnen wat mij betreft.
Formolo vind ik overall gewoon ‘een Zubeldia’. Dat zou zijn troonopvolger kunnen worden

Mathieu Moller 21 december 2018 om 09:27

Of Meintjes natuurlijk. Dat is ook een echte Zubeldia.

vluggejapie 21 december 2018 om 12:25

Formolo deed in de Giro zeker drie keer in de voorste groep mee voor etappewinst. Dat is heel on-zubeldia.

En Meintjes reed dit jaar geen top tien. Dusss.

Veloburto 21 december 2018 om 09:46

Ik ga voor dumoulin. 2x top3 zonder aan te vallen

Verweggistan 21 december 2018 om 10:15

Bilbao is normaal gesproken een totaal ander type dan Zubeldia. Bilbao heeft ook wedstrijden gewonnen dit seizoen, heeft een aardige punch en het was eigenlijk een verrassing dat hij blijkbaar zo bezig was die top10 te halen, want dat heeft hij op zich niet nodig.

Konrad heeft daarentegen dit seizoen ook geen wedstrijd gewonnen, is van het type aanklamper, heeft niet echt die punch bergop om te winnen en wordt niet spectaculair beter of slechter tijdens een ronde. Een echte Zubeldia. En ook de rest van het seizoen heeft hij in etappekoersen Zubeldia-achtige resultaten: 11e in Algarve, 7e in Parijs-Nice, 10e in Baskenland,

heuvelcolombia 21 december 2018 om 14:40

@west ik vind Zakarin duidelijk geen kleurloze renner. Een renner die in potentie meer dan top 10 kan rijden en die zijn aanvallen nog wel eens ver voor de top wilt plaatsen.

@Verweggistan
Ik begrijp je reactie. Bilbao vind ik ook een ander type. Hij was in het verleden vaak goed op kortere en steilere beklimmingen. Hij is mij ook juist erg opgevallen die GIro maar dat kwam vooral omdat ik het volgde op een Baskische livestream.

Konrad heeft echter wel een punch. Hij wordt vaker uitgespeeld in sprintjes in uitgedunde groepjes.

Verweggistan 21 december 2018 om 22:26

Klopt, Konrad kan zich zeker goed plaatsen na een zware wedstrijd, net zoals bijv. Mollema dat kan (Mollema won zo ooit het puntenklassement in de Vuelta). Maar bergop heeft hij niet zo’n laatste kilometer zoals Froome en Dumoulin dat wel kunnen (en Bilbao normaal gesproken), net als dat bijv. Mollema dat niet heeft.

mackie 21 december 2018 om 11:28

Sam Oomen.

kwam de rit naar Bardonecchia ook op eens de top 10 binnen.

Romāns Vainšteins 21 december 2018 om 11:44

De Zubeldia award is voor onzichtbare kopmannen, niet voor in de slipstream finishende knechten.

mackie 21 december 2018 om 16:19

“De Zubeldia award is voor onzichtbare kopmannen, niet voor in de slipstream finishende knechten.”

waar zie je die regel ergens staan?

volgens mij was Zubeldia bij uitstek niet een uitgesproken kopman maar altijd de nummer 2/3 van de ploeg.

kielabokki 21 december 2018 om 12:48

Toch wel een belediging voor Zubeldia. Bij Euskaltel gewoon een een hele goede renner. Andere fase van de carrière, andere rol binnen de ploeg.

Zijn ook heel wat voorbeelden van, mannen van tegen de 40 die wegkapitein zijn oid. Al jaren ken je ze zo, maar ooit was het wel degelijk (sub)top.

thijssss 21 december 2018 om 12:55

Toch wel echt Konrad voor mij. Bilbao zie je nog best wel eens in beeld over het algemeen. Konrad is sowieso een renner die je alleen in uitslagen terugziet!

Baukema Tomoulin 21 december 2018 om 13:06

George Bennett in de giro. Het was top 10, maar meer kan ik er ook niet van herinneren

west 21 december 2018 om 14:13

Zakarin toch gewoon? Die rijdt nu al een paar jaar kleurloos top 10 en gaat dat nog wel een decennia doen.

hartstikkebedankt 21 december 2018 om 15:40

Die twee rondes in 2017 van Zakarin waren toch verre van Zubeldia. In de Giro 3x 2e in een etappe en 5e in het eindklassement; in de Vuelta 6 keer een etappe top-5 en op het podium geëindigd.

Brabander 21 december 2018 om 15:59

Zakarin valt me juist altijd erg op. Met die houterige manier van fietsen.

Titaantje 21 december 2018 om 17:02

Dit jaar Zakarin voor mij. Was me er niet eens van bewust dat hij uiteindelijk nog 10e is geworden in de Tour, gezien hoe anoniem hij steeds rondreed.

Covadonga 21 december 2018 om 17:56

Bilbao reed zich in de eerste etappe direct in de kijker door een top 10 notering in de tijdrit. Daarna is hij nooit meer uit beeld geweest qua notering. Die gast hoort niet eens in het rijtje thuis, dus laat staan dat ik er op stem …

Veloburto 21 december 2018 om 21:39

Pozzovivo

fringale 21 december 2018 om 22:47

Foei om Bilbao hier te vermelden of ik moet het concept Zubeldia-award niet goed begrepen hebben…

Mwielerfan 22 december 2018 om 09:11

Inderdaad Bilbao viel als knecht die ruim top 10 haalt sowieso erg op. Konrad ook doordat het z’n eerste top 10 is. Formolo lijkt me meer een terechte. Je weet dat ie top 10 kan en het werd duidelijk niet meer qua klassement

Deel Koeper 22 december 2018 om 14:11

Bilbao is doorgaans ook een attractief renner. Beetje jammer om die meteen zo’n negatieve award te geven omdat hij zich voor een keertje wat inhoudt om te zien hoe ver hij raakt in een klassement.

Gewoon Formolo, die rijdt er al jaren in zowat alle koersen wat tussen door zonder dat hij veel bijdraagt.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone