‘De wielerwereld verliest met Tom Dumoulin een kleurrijk figuur’

vrijdag 10 juni 2022 om 06:00
‘De wielerwereld verliest met Tom Dumoulin een kleurrijk figuur’

foto: Cor Vos

Podcast

In de nieuwe aflevering van de WielerFlits Podcast wordt uiteraard veel aandacht besteed aan het stoppen van Tom Dumoulin. Youri, Nico en Raymond doen een poging om erachter te komen wat er speelt in het hoofd van ‘de Vlinder van Maastricht’.

Toch gaat het niet alleen over het besluit van de 31-jarige Limburger om de fiets aan de haak te hangen. Nico heeft namelijk nieuws over Arnaud De Lie en de promotie- en degradatiepuntentelling, terwijl Raymond laat zijn licht schijnen op de wondere wereld van gravelkoersen. En zag Youri daar een schim van de oude Chris Froome op een Franse berg rijden?

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Dit artikel delen:

33 Reacties

Romāns Vainšteins 6 juni 2022 om 07:45

Deze ‘Doei-Dumoulin’ zal ongetwijfeld nog wel even voortgaan ja.
Je vraagt je af wanneer het punt komt dat iedereen er alles al over gezegd heeft.

Erik de Vlaming 6 juni 2022 om 09:58

Inderdaad iedereen is er maar druk mee en heeft zijn eigen mening/verhaal!

Hij was vooral kleurrijk toen hij iedereen nog niet de hoge verwachtingen had en kon doen wat hij zelf wilde. Beetje soort van Erik Breukink ook na een goede start de verwachtingen niet meer waar kunnen maken alleen is Erik langer doorgegaan.

Panache 6 juni 2022 om 10:08

De optelsom van alle verwachtingen binnen het peloton is een veelvoud van het aantal te winnen prijzen.

Turtlehead 6 juni 2022 om 10:21

Kleurrijk? Dat dus vooral niet. Maar ieder zijn mening.

Panache 6 juni 2022 om 10:42

Logische opmerking voor iemand die vooral in zwartwit denkt.

Mystery Rider 6 juni 2022 om 11:06

Ik vind hem ook helemaal kleurloos, als ronderenner is het natuurlijk niet makkelijk om kleurrijk te zijn vind ik persoonlijk! Maar Froompie en Wiggins waren toch veel kleurrijker. Niemand kan tippen aan Sagan natuurlijk :) Alhoewel Matje er ook wel wat van kan!

Murcia 6 juni 2022 om 11:16

Ik zou Froome en ook Wiggins als renner niet kleurrijk durven te noemen. Buiten de fiets was de laatste dat wel door zijn voorliefde voor drank en vrouwen maar Froome is gewoon dodelijk saai in alle aspecten. De echtgenotes van beide zijn/waren dat wel trouwens, met name de eega van Froome heeft haar op de tanden.

Koers 6 juni 2022 om 11:24

Froome kleurrijk? Een machinist in de Skytrain, meer was het niet. Reed een grote ronde en een eventuele voorbereidingskoers, maar een uitstapje naar wat anders kon er niet vanaf. Ook niet iemand van de aansprekende uitspraken. Alleen ‘hey Froomey’ schiet mij te binnen, en die is dan nog van Sagan. Steengoede renner, maar nul uitstraling, mijn inziens.

Alfons Haavers 6 juni 2022 om 11:31

Hangt er vanaf wat je ‘kleurrijk’ noemt. Ik denk bij dat woord meteen aan types als Sagan en Alaphilippe. Renners die zowel op als naast de fiets voor spektakel zorgen.

VdP is een enorm spectaculaire renner, maar als persoonlijkheid lijkt het mij vooral een vrij rustige kerel die naar de buitenwereld sympathiek overkomt maar weinig ‘kleurrijk’ is. Zie bv. ook een Contador en ik denk dat Pidcock er ook zo eentje wordt.

Wiggins vond ik als renner dan weer voornamelijk een saaie suiveur (wel een beest van een tijdrijder uiteraard) maar eentje die naast de fiets wel opviel. Een kleurrijke persoonlijkheid.

Froome zou je als renner dan nog een stuk kleurrijker kunnen noemen dan Wiggo, want die ging wel vaker in de aanval (zelfs bergaf, in de waaier met Sagan of zijn monsteraanval in de Giro) maar naast de fiets compleet een houten klaas.

Dumoulin was misschien niet de meest spectaculaire renner maar wel een prachtige, rijzige atleet die ook in interviews verder kwam dan de typische clichés en in die zin wel opviel. De laatste jaren werd het allemaal nogal negatief soms, maar ik vond het toch wel een renner met veel eigenheid.

Echt ‘kleurrijk’ als in de flashy vedette of de man die steevast spektakel bracht in de koers, dat niet. Voor de Nederlandse wielerliefhebbers gaf hij zeker wel kleur aan de sport, al was het alleen maar al vanwege zijn fysieke talent en intelligentie.

Wheely 6 juni 2022 om 12:27

Kleurrijk is sowieso een term die maar moeilijk op moderne renners van toepassing is, Sagan was het inderdaad in zijn hoogtijdagen maar voor de echte kleurrijke figuren moeten we eigenlijk kijken naar kerels als Cippollini, Pantani en jawel Ricardo Rico. Denk niet dat Tom helemaal past in dat rijtje.

de nieuweMerckx 6 juni 2022 om 12:59

Mee eens, wat hij vooral niét was, was kleurrijk. Al had ik vaak wel de indruk dat er in hem een kernpsychopaat alla Sven Kramer schuil gaat. Maar kleurrijk vind ik dergelijke types niet.

zacht 6 juni 2022 om 13:36

Fantastische renner, maar vrij kleurloos.
Buiten het tijdrijden staat me alleen nog de kleuren bruin en roze bij. En de 9e etappe in de Vuelta van 2015.

jan jansen 6 juni 2022 om 10:22

Is Dumoulin overleden?

Krist The Vanma 6 juni 2022 om 11:01

Vroeger grote fan. Laatste jaren vond ik hem vooral ‘zeuren’. Hij zat overduidelijk niet goed in zijn vel, goed dat hij nu definitief de beslissing nam. Moet ook niet leuk voor zijn ploegmaats geweest zijn.

Barry Batsbak 6 juni 2022 om 12:30

Een zeurrijk figuur dan.

Silent Hill 6 juni 2022 om 11:07

Wetende dat dit alles nog eens zal passeren na zijn effectief laatste wedstrijd …

Ik ben het nu al even moe als Dumoulin zelf.

Koers 6 juni 2022 om 11:27

Owee als Tom nu nog van zijn beslissing afstapt!

Klein Verzet 6 juni 2022 om 12:58

Er zou iemand heel diepgravend met Dumoulin moeten gaan praten. Hij lijkt zelf goed te begrijpen waar het aan schort; het herstel na opvolgende belastingen breekt hem op. Dit zou nog altijd de nasleep van overtraining kunnen zijn. Om dit mankement te repareren is veel tijd nodig. In hoeverre ziet en ervaart Dumoulin zelf dit langdurige proces als een last voor anderen; sponsor, begeleiding, teamgenoten, etc ? Is het deze vermeende last die hij niet wenst te torsen en is dat de reden waarom hij kiest voor de "makkelijkste weg," exit?

Anton van Valouwe 6 juni 2022 om 13:05

Vergeet niet dat Dumoulin’s vrouw weinig tot niets met wielrennen heeft en als psycholoog heel wat herstelwerkzaamheden heeft moeten verrichten.

Oblomov 6 juni 2022 om 13:54

Dumoulin had nooit moeten proberen om toch weer een klassement te rijden.

Vos heeft na haar overtrainingsepisode de bakens fundamenteel verzet, door het rijden voor klassementen te laten voor wat het is en zich terug te trekken op haar voornaamste specialisme, de sprint bergop.

Dumoulin had na zijn comeback alleen maar voor ritten en tijdrijden moeten gaan. Zeker nadat in Tokio duidelijk was geworden dat daar echt nog wel wat te halen viel.

de adelaar van de adsteeg 6 juni 2022 om 13:41

Stoppen was de enige optie als je zoveel denkt als u ij

ti-raleigh 6 juni 2022 om 14:16

Morgen hier te lezen: ‘Nederlandse ex-profwielrenners betreuren stoppen van Dumoulin’.
Woensdag hier te lezen: ‘ Kabinet in gesprek met Dumoulin om hem op andere gedachten te brengen
Donderdag hier te lezen……….

Anton van Valouwe 6 juni 2022 om 14:33

Donderdag: Traksel: "Dumoulin kiert nog een houdje open…"

Ward 7 juni 2022 om 07:43

Lol @ Anton

skylimit 6 juni 2022 om 20:13

Titel slaat nergens op. Dumoulin is 1. niet kleurlijk en 2. hij is niet verloren.
Op basis van zijn laatste 3 jaren “verliest” de wielersport niets aan het stoppen van Dumoulin. Weinig positiviteit, veel te weinig koerskilometers en nauwelijks iets gepresteerd naar hetgeen verwacht mocht worden.
Toch blijft nu met het aangekondigde afscheid knagen dat hij met een andere mentaliteit en ook een andere begleiding / andere ploeg wel weer tot mooie prestaties in staat zou zijn geweest.

Joop Zoetemelk 6 juni 2022 om 20:20

Verliest is wel een heel zwaar woord.
Een kleurrijk figuur qua prestaties de laatste jaren niet meer, hij vertelde wel eens wat zinnigs.
Voor de rest vindt ik het een verwend ventje.

Al dat gedoe om hem heen creëert hij zelf, je had beter kunnen zeggen dan de oude Tom een andere was als de nieuwe Tom.
De nieuwe Tom doet maar wat en probeert goesting te vinden.
Het begint steeds meer op GTST te lijken.

tramontana 7 juni 2022 om 06:31

De geest was al wat langer uit de fles, komt daarbij dat het nieuwe geweld (Pog, Wva, MvdP, REVket,…) de boel aan flarden rijden waardoor een top 5 in bv. een tijdrit er niet meer inzit. Wellicht verstandige keuze.

sooike 7 juni 2022 om 09:14

Misschien moeten de makers nog eens de betekenis van het woord kleurrijk opzoeken in een woordenboek. Want “kleurrijk” was Dumoulin allerminst. Eerder het tegendeel !

Marik 7 juni 2022 om 09:23

Jij vindt Dumoulin saai en onbeduidend?

Romāns Vainšteins 7 juni 2022 om 09:58

Of beter: wie is wel kleurrijk?

Nogal een verschil of je dan de coureur of persoon centraal stelt: persoonlijk vind ik Dumoulin op beide vlakken een eyecatcher, zowel in zijn betere als slechtere dagen. Je kan er moeilijk omheen. Wel kleurrijk dus.

I Langof 7 juni 2022 om 10:52

Tom Dumoulin was een uitstekende renner tussen 2015 en 2018. Vandaag is hij niet meer een van de “young and wild” en hij is ook niet Valverde, die heeft nog wat overwinningen dit jaar. Een beetje verloren zoals Chris Froome, maar Froomy doet knechtenwerk en rijdt 70 koersdagen, wat Tom duidelijk niet wilde.

Ik heb genoten van zijn tijdrit strijden vroeger met Primoz en nu ook met Pogacar en hij is steeds een van de top 10 tijdritspecialisten , maar wielrennen is een ploegsport – er moet wat meer! Er is geen plek voor een “Einzelgänger”-

Zoals Wout zei:  Tom in de klassiekers niet zo dikwijls bovenuit stak en  hij  vond geen andere rol in de ploeg, hij zei altijd dat hij voor de klassement wilde rijden. Hellas deed hij met klassements ambities te lange. 

Wat van  Dumoulin in onze herinneringen van 2022 blijft is niet prettig: televisiebeelden van afzakken bij de eerste beklimming van de dag:Jebel Jais, Jebel Hafeet tijdens VAE, Mont Luis in Catalonië; Etna, Blockhaus in Italië.   

Hij had  veel pech in 2021 maar ook heel veel geluk. 3 secondes tussen zilver en plek 5 tijdens OS. Hij had zijn geluk moeten erkennen en na OS stoppen.

Gangmaker 10 juni 2022 om 10:34

Smaken verschillen gelukkig, maar ik vond er maar heel weinig kleur aan.

PIETJE BEL 10 juni 2022 om 11:11

Heb veel genoten van Tom maar het profwielrennen is een keiharde sport voor elk menselijk lichaam, het is een sport dat niemand spaart en op elk ogenblik genadeloos kan toeslaan. Bedankt Tom wat je hebt laten zijn tijdens je gloriejaren en we hadden je graag nog een paar jaartjes meer op de fiets zien zitten.

Headlines

Populair

Materiaalzone