De Gendt: “Schuif me graag als kandidaat naar voren voor olympische tijdrit”

maandag 25 november 2019 om 11:47
De Gendt: “Schuif me graag als kandidaat naar voren voor olympische tijdrit”

foto: Cor Vos

Thomas De Gendt heeft wel oren naar de olympische tijdrit tijdens de Spelen van Tokio. De tweede tijdritplaats van België naast Remco Evenepoel, die al voldeed aan de selectiecriteria, is nog vacant.

Evenepoel voldeed met winst op het EK tijdrijden en zilver op het WK tijdrijden al aan de selectiecriteria. Voor de tweede Belgische plaats is nog niemand aangewezen. Renners die aanspraak maken op die plek zijn Wout van Aert, Victor Campenaerts, Yves Lampaert, Laurens De Plus én Thomas De Gendt. Laatstgenoemde ziet een optreden in de olympische tijdrit wel zitten, vertelde hij aan Sporza. “Ik denk dat Victor en Wout nog een streepje voor hebben,” zei de Lotto Soudal-renner, “maar ik zou me toch graag als kandidaat naar voren schuiven.”

“Ze mogen me vragen om me klaar te houden voor die olympische week. Ik denk dat als je vijf of zes kandidaten hebt, dat iedereen wel scherp zal staan.” Als voorbereiding zou hij dan de Tour de France rijden, die 19 juli eindigt. De olympische tijdritten rond de Fuji International Speedway staan tien dagen later op het programma. “Ik heb heel mijn jaar ingepland om super te zijn in de Tour en de Olympische Spelen vallen een week later. Dat komt ideaal uit, want ik kan die superconditie een week doortrekken.”

Extra stap zetten
De Gendt reed dit jaar al enkele sterke tijdritten en werd derde in tijdritten in de Giro d’Italia (Verona) en de Tour de France (Pau). “Ik heb dit jaar een stap gezet in het tijdrijden en ik ben ook bereid om er nog meer aandacht aan te besteden. Als je twee keer derde wordt in een tijdrit in een grote ronde, dan hoor je bij de betere tijdrijders. Ik ben misschien geen wereldtop, maar op een lastig parcours mag ik zeker top vijf ambiëren. Ik probeer nu een extra stap te zetten en hopelijk komt er dan een zege uit in het tijdrijden.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

hartstikkebedankt 25 november 2019 om 11:55

Vlak hem niet uit, als hij zich ergens op richt dan kan hij gruwelijk hard rijden en op vergelijkbare parcoursen was hij dit jaar al één van de beteren.

Leukefans 25 november 2019 om 12:02

Helemaal mee eens, echt een serieuze kandidaat wat mij betreft. Als hij er zin in heeft doet ‘ie gewoon met de allerbesten mee, daar geloof ik echt in.
Maar wat een ongekende, zelfs haast pijnlijke luxe zeg, ongezien.

Samlambeej 25 november 2019 om 12:18

Een De Gendt in zijn dagje… maar weet hij het zelf wel? Wanneer die zo eentje heeft?

Vinyakke 25 november 2019 om 12:39

Zoals hij het zelf zegt: toch een trapje lager dan campenaerts en van aert voor de TT. Hij heeft dan wel het stapje voor in de wegrit, daar kan hij mits een goede dag echt brokken maken. Al ben ik van mening dat zijn medaillekansen lager zijn dan die van Victor en wout. Ik zou hem dus niet selecteren. Als reserve misschien wel en ik denk dat hij zoiets ook zelf insinueert.

Steven_E 25 november 2019 om 12:52

De Gendt heeft nog nooit brokken gemaakt in een ééndagskoers. Elke keer er hoop gericht was op hem op een kampioenschap in de tijdrit dan wel wegrit, liet hij het stevig afweten. Voor de wegrit zou ik hem wel nog durven selecteren, voor de tijdrit zijn er betere alternatieven.

Vinyakke 25 november 2019 om 13:38

Heeft hij daar zich ooit al op toegelegd? Kan ik mij niet meer herinneren. feit is inderdaad dat zijn beste resultaat in 16 klassiekers een 48e was in de RVV dan nog wel. Daarbij haalde hij 10 keer de finish niet. Maar nogmaals: ik denk dat hij daar nog nooit echt heeft naartoe geleefd en als TDG dat doet, wie weet wat er kan gebeuren….

trickstuff 25 november 2019 om 14:24

Ik meen eens gelezen te hebben dat De Gendt pelotonvrees heeft, aangezien hij altijd achterin zit als hij niet vooruit rijdt heb ik dat voor waar aangenomen.
Met pelotonvrees heeft het vanzelfsprekend geen zin om van eendagswedstrijden je doel te maken.

Romāns Vainšteins 25 november 2019 om 13:55

edit wf: laat onzin achterwege

Kevin Lowagie 25 november 2019 om 15:11

België mag slechts vijf renners selecteren voor de wegrit, met daarin de twee renners die ook de tijdrit rijden. Evenepoel is al zeker van zijn plekje. Daarnaast is het dus ook wel interessant dat je een tijdrijder hebt die ook een beetje kan klimmen. De Gendt past in dat plaatje. Hij kan van ver de koers openbreken en door de kleinere nationale ploegen zal het niet evident zijn om hem terug te pakken. Misschien is het parcours net iets te zwaar, maar dat dacht men bij Van Avermaet ook in Rio.

Samlambeej 25 november 2019 om 15:19

Is er dan een land dat meer renners mag selecteren?

Samlambeej 25 november 2019 om 18:33

“slechts”

Kevin Lowagie 26 november 2019 om 09:34

@Samlambeej Met ‘slechts’ bedoel ik dat het jammer is dat je als land de combinatie moet maken van renners die de tijdrit en de wegrit moeten rijden. Ik had liever gezien dat elk land de sterkste vijf renners kan selecteren voor de wegrit en zijn sterkste twee renners voor de tijdrit. Nu zullen heel wat sterke renners ontgoocheld thuis moeten blijven omwege van deze selectiecriteria. Dat vind ik zonde.

tvm 25 november 2019 om 15:21

@trickstuff,

De Gendt met pelotonvrees, Evenepoel zou naar verluid niet in een peloton kunnen rijden: het legt ze geen windeieren aangezien ze solo wel eens een wedstrijd winnen.

Maar goed, België zal kans maken op een flink aantal top 10 plekken, maar goud gaat er natuurlijk niet in zitten.

Vinyakke 25 november 2019 om 16:27

Dan heb je het over de wegrit of ook de tijdrit? Hoe dan ook: in de tijdrit schat ik de kans op een (gouden) medaille wel heel realistisch. Ik de wegrit eerder niet maar dat dachten we 4 jaar geleden ook dus om dan zo zeker te zijn van je stuk!?

Etika 25 november 2019 om 15:31

Op het heuvelachtige tijdritparcours bij de berg Fuji geef ik TDG de beste kansen t.o.v. de andere Belgische kandidaten. In de voorbije Tour liet hij dit al zien tijdens de lastige tijdrit te Pau. Ik meen me te herinneren dat een super-Van Aert sowieso niet aan de tijd van De Gendt kon tippen.

Vinyakke 25 november 2019 om 16:30

Als ze allemaal top zijn schat ik Evenepoel het hoogste in, dan van aert, campenaerts en daaronder pas de gendt en de plus. Het is niet zo dat ze de mount fuji over moeten hè, campenaerts is heel realistisch in het inschatten van zijn kansen en als hij denkt dat het niet te zwaar is zal dat voor van aert ook niet zo zijn.

kleomantre 26 november 2019 om 08:27

De Gendt kan wel wat betere adelbrieven voorleggen dan Van Aert. Als hij zich er op toelegt met zijn grote motor is hij waarschijnlijk ook wel beter dan Evenepoel. Daar verwacht ik nou dus geen Olympische medaille van. Het WK dit jaar zal wat minder serieus zijn genomen dan de OS volgend jaar.

xistnc 25 november 2019 om 15:49

Is er op de Spelen ook een medaille voor de strijdlust?

west 25 november 2019 om 16:37

Als je als tijdrijder de tour als voorbereiding gaat rijden dan ben je wat mij betreft niet serieus. Al is het alleen maar vanwege het feit dat je in de maand vooraf drie weken lang helemaal niet op de tijdritfiets zit.

Vinyakke 25 november 2019 om 16:43

Net daarom ben ik voorstander van een selectie voor Campenaerts. Niemand die er zo maniakaal mee bezig kan zijn toch?

LB108 25 november 2019 om 22:20

Maar wat ga je met campenaerts in de wegrit doen??

west 26 november 2019 om 08:53

Dat is wat mij betreft de denkfout; Je gaat de grootste kans op een medaille, dwz de beste en best voorbereidde tijdrijder, thuislaten om een ietsje betere knecht mee te nemen in de wegrit waar je sowieso minder kansrijk bent op een medaille…
Zelfde geldt voor Nederland; Baansprint is een supergrote kans op goud en een nagenoeg zekere medaille. Waarom moet je dan nog nadenken en moeilijk doen over de keuze tussen een extra baansprinter en een waterdrager in de wegrit?

Headlines

Materiaalzone

Populair