België komt met criteria voor tweede tijdritplek Tokio: “Opofferingen geëist”

dinsdag 19 november 2019 om 14:42
België komt met criteria voor tweede tijdritplek Tokio: “Opofferingen geëist”

foto: Cor Vos (archief)

De Belgische bond komt deze week met selectiecriteria naar buiten die moeten bepalen wie als tweede tijdrijder mee gaat naar de Olympische Spelen in Tokio. Wout van Aert laat, als een van de kanshebbers, aan Het Laatste Nieuws weten dat hij mogelijk de Tour de France wil laten schieten. “Als je naar de Spelen wil gaan, is het logisch dat je bepaalde opofferingen doet”, zegt Van Aert.

‘Iedereen start op nul’
Bondscoach Rik Verbrugghe en technisch directeur Frederik Broché weten al dat Remco Evenepoel namens België naar Tokio gaat voor de tijdrit. Hij voldeed met winst op het EK tijdrijden en zilver op het WK tijdrijden aan de criteria. Voor de tweede plaats is nog niemand aangewezen. Eind deze week laat de bond aan de betrokken renners weten wat de criteria zijn.

“Omdat er geen grote kampioenschappen meer zijn vóór de Spelen, kunnen we geen strikte richtlijnen geven. De criteria zullen minder meetbaar zijn dan dit seizoen het geval was. Wat zeker is: wat de voorbije maanden gebeurd is, telt niet meer mee. Iedereen start opnieuw van nul”, zegt Broché tegen HLN. Naast Van Aert worden ook Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Yves Lampaert en Laurens De Plus ingelicht.

Gevoel van Verbrugghe
“Iedereen krijgt gelijke kansen. […] Het aanvoelen van de bondscoach wordt een cruciaal element”, vertelt de technisch directeur van de bond, die ook kijkt naar de bereidwilligheid van de kandidaten. Zo wil Campenaerts alles op alles zetten om naar Tokio te gaan. “Hoe ver zijn ze bereid om te gaan voor hun olympische droom? Hun programma voor 2020 zegt veel over hun intenties.”

Verbrugghe en Broché hakken eind mei of begin juni de knoop door. Dat is een kleine twee maanden voor de Spelen. “We denken dat twee maanden moeten volstaan”, aldus Broché. De timing is belangrijk om de renner in kwestie optimaal te kunnen voorbereiden op de warme omstandigheden in Tokio.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Yeez 19 november 2019 om 14:52

Denk niet dat de ploeg ermee instemt als van aert de tour wilt laten schieten

luckyloek 19 november 2019 om 15:08

Als Wout geen of nauwelijks een veldrit winter heeft is de Giro ook nog niet zo gek. Grote kans dat hij daar Dylan kan gaan helpen. Ook voor Dumoulin/Kruijswijk een sterke knecht die zich goed kan positioneren.

Silent Hill 19 november 2019 om 15:05
Quote:
“OPOFFERINGEN GEËIST”

Ontbreekt er een stuk van het artikel ? Ik vind deze sensationele titel nergens terug in het artikel, of wie wat eist.

Panache 19 november 2019 om 15:16

Van Aert lijkt wederom zeer egoïstisch. Eerst al de situatie dat het startgeld de beslissende factor zou zijn voor het wel of niet starten in een veldrit. Nu het willen opofferen van een Tour in ruil voor een mogelijke deelname aan de Olympische tijdrit. Kan iemand in zijn directe omgeving hem duidelijk maken dat het tekenen van een miljoenencontract bij een ploeg (miljoenen binnen de looptijd) een financiële zekerheid geeft, in ruil voor het opvolgen van alle (normale) zaken die de werkgever van je verlangt. Verlangt de werkgever volledige inzet in de Tour 2020, dan heb je dat te leveren.

bommie 19 november 2019 om 15:30

Wie zegt dat hij dat niet met de ploegleiding heeft overlegd?
Gezien de breedte van de selectie van Jumbo Visma én het ontbreken van een ploegentijdrit in de Tour denk ik niet dat de ploegleiding er een groot probleem mee heeft.

west 19 november 2019 om 15:43

Net als Bardet die niet naar de Tour gaat ivm Tokio? En Fuglsang? En Nibali? En Campenaerts en Dennis die hun eigen ding doen? En MvdP dan? En strakjes Roglic en Dumoulin ook?
Of hebben die allemaal wel nette afspraken gemaakt maar Van Aert overduidelijk niet?

Panache 19 november 2019 om 16:44

Het is een feit dat sommige sporters in overleg met hun ploeg een programma hebben samengesteld waar Tokio in past. Sommigen zullen dat ook in hun contract hebben verwerkt. Ten eerste: bij Van Aert speelt dat niet. Hij was immers geen wereldtopper in het tijdrijden tijdens het opmaken van zijn contract en de wegrace is hij kansloos. Ten tweede: TJV heeft nog niet duidelijk hoe de rolverdeling wordt qua kopmannen in de grote ronden. Dus ook de omkadering is nog onduidelijk. Ten derde: Van Aert is nog niet hersteld en het is onbekend op welk niveau hij terug keert. Wanneer je (naar schatting) minimaal 60.000 per maand verdient, dan zou ik er als werkgever niet blij mee zijn om meerdere malen te lezen dat het eigenbelang vóór het ploegbelang gaat bij een van je werknemers. Dat je zoiets leest terwijl je al 4 maanden geblesseerd bent komt daar nog boven op.

Voorgeborchte 19 november 2019 om 16:47

Ja wie moet de kopmannen nu gaan bijstaan in het hooggebergte?

adelaarvanantwerpen 19 november 2019 om 16:58

Waarom wil jij heel de tijd Van Aert zijn loon er bij pakken. Hij verdient veel minder dan wat hij bij veel andere ploegen kan krijgen en het is toch logisch dat hij voor de OS wilt gaan. Zo’n kans krijg jij niet elk jaar.

Panache 19 november 2019 om 20:01

Dat is dus precies de vraag: hoe logisch is het om je te gedragen als een ZZP’er, terwijl je ook verplichtingen hebt als loonslaaf? Een ober moet, als zijn werkgever dat verlangt, tafel 1 t/m 4 bedienen en niet op eigen houtje tafel 9 bedienen omdat daar een gast zit die goede fooi achterlaat. Nee, ik vind het niet logisch dat renners in dienst van de ploeg allereerst kijken naar startgeld of OS terwijl hun werkgever misschien een totaal andere rol en seizoens planning voor ogen heeft.

Domestique 19 november 2019 om 22:07

Kom nou, van Aert is 1 van de kopmannen bij Jumbo. Als die zegt dat hij liever naar de OS wil dan naar de Tour, zouden ze dat bij de ploeg zo’n probleem vinden?

Het zal sowieso al enorm drummen worden voor een plekje in de Tour-selectie, dat ze toch niet gaan wakker liggen van Wout van Aert? Gewoon een sterke knecht, maar toch niet de absolute spilfiguur in hun team voor de Tour?

Panache 20 november 2019 om 07:44

Merijn Zeeman: ‘Een goeie Wout van Aert is in dienst van Groenewegen of een andere kopman of voor zichzelf een fantastische renner. Ik verwacht hem dus zeker in de Tour.’ Verwijt mij dus niet dat er geen conflicterende belangen spelen, want die zijn er nu al.

Domestique 20 november 2019 om 07:46

Als Dylan al meegaat trouwens… Verwachten ja, maar als Wout nu voor het seizoen aangeeft liever de OS te rijden, waarom zouden ze daar dan een probleem van maken bij de ploeg?

Het is Roglic of Dumoulin niet…

Panache 20 november 2019 om 08:07

Simpel: omdat Tourwinst het grote doel is. Zie Sky/Ineos waar Poels, Kwiatkowski, van Baarle zich opstellen als teamplayers en ze mede daardoor die Tourzeges ook binnen halen.

Domestique 20 november 2019 om 08:29

En dat is niet mogelijk zonder van Aert? Kwiatkowski en Poels zijn wel eventjes wat andere soort renners dan Wout van Aert (meesterknechten in de bergen) en van het type van Baarle hebben ze er nog wel genoeg andere?

Panache 20 november 2019 om 08:58

Wat wil je nu zeggen Domestique? Van Aert is kopman, dan weer knecht. Dan weer makkelijk inwisselbaar, maar wel weer kanshebber in Tokio…? Eigenlijk boeit dat ook allemaal niet. In de kern gaat het om één vraag: is wil van de werkgever leidend, of is de wil van de renner leidend?

$kedel 20 november 2019 om 09:41

De ploeg heeft ook totaal geen belangen op de olympische spelen en imo van Aert zelf ook niet.
Lekker voor de tour of andere belangrijke wedstrijden gaan en die poppenkast laten voor wat het is.

tendam 20 november 2019 om 10:41

@panache
Eerst verzin je zelf een exorbitant hoog salaris voor Van Aert, en vervolgens redeneer je alles terug naar dat hij een egoïstische geldwolf zou zijn… misschien moet je je meer baseren op feiten?

Domestique 20 november 2019 om 10:46

@Panache: om jouw woorden te gebruiken: het is simpel ;-)… Van Aert is 1 van de kopmannen van de ploeg (in het voorjaar, en eventueel nog enkele andere koersen), maar niet in de Tour. Daar is het een aardige knecht voor Groenewegen (als die al meegaat) en om de Tour-kopmannen (Roglic en/of Dumoulin) wat uit de wind te zetten in de vlakke etappes.

Als zo iemand liever de tijdrit rijdt op de OS (met kans op eremetaal mits hersteld van de val), dan laat je hem dat toch gewoon doen? Zeker, het kan een waardevolle pion zijn in de Tour, maar er zijn nog wel andere knechten die deze rol kunnen vervullen. Te meer omdat er geen ploegentijdrit is dit jaar.

De wil van de ploeg is om de Tour te winnen en wat van Aert betreft met hem goede resultaten te boeken. In dit geval kan van Aert dus naar de OS gaan en kunnen ze de Tour gewoon winnen met andere renners. Wout van Aert zijn aanwezigheid is daar zeker niet voor noodzakelijk.

Snap je het nu? :p

Panache 20 november 2019 om 11:15

Duidelijk: wij verschillen van mening over de inzetbaarheid én teambelang, dat kan.

Tendam moet eerst leren begrijpend lezen. Of het salaris van Van Aert nu 500k of 1m per jaar is: dit staat volledig los van de stelling of je als renner in dienst van de ploeg vooral bezig moet zijn met startgelden en eigen doelstellingen buiten het ploegbelang om. Feit is dat Van Aert in dienst in bij TJV, feit is dat TJV de Tour wil winnen, feit is dat Van Aert heeft gezegd dat startgeld zijn programma in het veldrijden bepaalt, feit is dat Van Aert uitspreekt specifiek voor te willen bereiden voor tijdrit Tokio ten koste van de Tour, feit is dat Zeeman een goede Van Aert in de Tourploeg wil opstellen.

west 19 november 2019 om 16:00

Maar uiteindelijk gaan we toch weer stiekumstiekum achterop een bierviltje zitten bepalen wie er mee mag?
De enige transparante en wat mij betreft eerlijke manier is ruim vantevoren, dus Maart/April één selectiemoment aanwijzen en dan op een vergelijkbaar parcours over een vergelijkbare afstand te zien wie er het snelst is.
En dan moeten instemmen met het feit dat de bond mede jouw verdere programma bepaald.

girardengo 19 november 2019 om 16:03

Ja, een selectiewedstrijd is het eerlijkst. Daar had Evenepoel ook bij moeten zijn. Maar goed, dit gaat niet gebeuren.

aardappeljager 19 november 2019 om 16:09

Wel interessant. Prestaties van afgelopen jaar doen er niet toe, maar voor 1 renner toch wel.

Melkzuur 19 november 2019 om 16:30

Logisch toch, aardappelvanger? 1 renner voldeed aan de vereisten in 2019. Al de rest van de Belgen niet. Dus moeten ze nieuwe criteria bepalen, en dan is de vorm in 2020 + de bereidheid om opofferingen te doen niet onlogisch.

josi 19 november 2019 om 16:32

Zonder Evenepoel was er niet eens een tweede tijdritplek geweest om over te discussiëren.

Cyclinglife 19 november 2019 om 16:18

Hoe maak je een afweging tussen 6 weken neurotisch trainen in Namibië met gericht schema en je schema aanpassen volledig gericht op de OS de tour ervoor laten schieten.

koos1 19 november 2019 om 16:45

Grote vraag is en blijft nog altijd. Gaan ze voor een grote kans op een medaille in de tijdrit of gaan ze voor een zo sterk mogelijke wegploeg.
Campenaerts heeft een grote kans op een TT medaille maar is totaal kansloos in de wegrit. Zelfde voor Lampaert, lijkt dat hij maar een heel kleine kans maakt voor de OS. Als ze met de sterks mogelijke wegploeg gaan is het meest logisch dat De Plus de TT met de wegrit combineert. Van Aert is gezien zijn blessure misschien nog wel het grootste vraagteken.

Viktrodriguez 19 november 2019 om 17:24

Ze kunnen in België gewoon beter op die tijdrit richten. Ze hebben nog minder kans op goud in Tokio bij de wegrit dan Greg in Rio had.

Etika 19 november 2019 om 19:00

Remco gewoon voor de dubbel, toch ?

Voorgeborchte 19 november 2019 om 16:51

Ik denk dat Verbrugghe best al eens afwacht of WvA de komende maanden al weer in een wedstrijdtempo geraakt. Zo niet, dan is het eenvoudig en pak je Campenaerts mee.

Campenaerts kan te goed naar zo’n wedstrijd heen werken om hem thuis te laten voor een twijfelachtige Van Aert. En dat zeg ik zelf als grote fan van WvA.

Samlambeej 19 november 2019 om 17:43

Logische manier van werken.

timmetje94 19 november 2019 om 19:16

Waarom krijgt Evenepoel al sowieso een plek? Ik vind hem niet per definitie beter dan van Aert in een tt

Nico Dick 19 november 2019 om 20:38

top 5 op EK of top 8 op WK = plaats gegarandeerd. Was vooraf bepaald (selectiecriteria BOIC). Remco dus al sinds EK zeker van zijn plaats

Mystery Rider 20 november 2019 om 03:43

Wat een belachelijk gedoe van Verbrugghe en de Belgische Wielerbond. Het is niet zo dat we even op 200km van de deur een wedstrijdje gaan rijden, we moeten wel naar de andere kant van de wereld.

Hij zou beter de knoop nu doorhakken zodat de renners weten hoe ze hun seizoen moeten indelen en dit kunnen bespreken met hun eigen team wat volgens mij nog steeds hun broodheren zijn.

Uiteindelijk zou het toch niet zo moeilijk mogen zijn. Remco heeft de selectie criteria behaald en is medaillekandidaat op tijdrit en wegrit. VocSnor heeft voldoende bewezen dat die zich maniakaal kan voorbereiden op een doel en ook deze doelen heel goed weet te behalen (meestal toch).

Met Yves Lampaert als reserve heb je een renner die inzetbaar is in de wegrit.

Beste Rik Verbrugghe, rond je gesprekken af deze week en neem een beslissing, zodat we de komende 8 maanden niet nog meer van deze artikels dienen te lezen die uiteindelijk enkel bladvulling zijn. En zodat renners, teams en begeleiders zich deftig kunnen voorbereiden.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone