De eerste van Marco: “Mooi dat ik dit zo laat in de Tour nog kan”

woensdag 19 juli 2017 om 22:00
De eerste van Marco: “Mooi dat ik dit zo laat in de Tour nog kan”

Minnaard (derde van links) hielp in de slotfase kopman Martin - Foto: Sirotti

Wanty-Groupe Gobert laat zijn eerste deelname aan de Tour allerminst onopgemerkt voorbij gaan. Namens de avontuurlijk ingestelde Belgische formatie maakte debutant Marco Minnaard vandaag in de rit naar Serre Chevalier geruime tijd deel uit van de kopgroep. “Hier hoopte ik op deze week”, vertelt Minnaard vanuit Frankrijk.

Meezitten
“Bij de ploegbespreking is er ’s morgens afgesproken dat wie zich goed voelde, mocht proberen om mee te gaan in de vlucht. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe de benen zijn, maar ik zag dat wel zitten”, vertelt de 28-jarige Zeeuw. Eerder deze Tour gaf ploegleider Hilaire Van der Schueren zijn manschappen nog de opdracht om het in zware etappes rustig aan te doen. “Dat klopt. In de etappe over de Mont du Chat was het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat we mee zouden gaan in de vlucht. Vroeg in de Tour wilde hij ons behoeden voor een terugval en kregen we de boodschap berekenend te rijden. Wij willen met zoveel mogelijk renners Parijs halen. Goed indelen hoort daarbij.”

Vandaag kregen de renners van Wanty-Groupe Gobert een vrije rol. Minnaard maakte daar dankbaar gebruik van. “Ik had al in mijn achterhoofd dat het na 25 kilometer bergop zou gaan. Direct vanaf de eerste kilometer was er een enorme strijd om mee te zitten in de vlucht. Ik zat niet direct mee, maar vlak voor de klim kon ik aansluiten”, kijkt hij terug.

Ondanks zijn moedige poging, zou hij niet tot het einde standhouden. Tijdens de beklimming van de Galibier werd Minnaard met ongeveer 50 kilometer te gaan ingehaald door de groep der favorieten. In het restant van de rit kon hij zijn ploeg nog van dienst zijn. “Op het einde heb ik nog gereden voor onze kopman Guillaume Martin. In de afdaling hebben we met vier zo hard mogelijk gereden om zijn plek bij de beste twintig veilig te stellen”, kijkt Minnaard terug.

Vooraf niet verwacht
De ploeg is in deze missie geslaagd. Met nog vier etappes te rijden, zakte de jonge Fransman twee plaatsen maar behoort hij nog net tot de beste twintig renners. Minnaard zelf is terug te vinden op plaats 41, wat hem na Bauke Mollema de beste Nederlander in de rangschikking maakt. “Zelf ben ik niet echt bezig met het klassement, al ben ik erg blij met de plek waar ik sta. Het is voor mij vooral een bevestiging dat ik goed rijd”, aldus Minnaard. “Tot dusver is de Tour voor mij eigenlijk vrij voorspoedig verlopen. Ik heb niet veel tegenslagen gehad en voel mij nog steeds goed”, stelt hij vast. “Het is mooi dat ik dit zo laat in de Tour nog kan. Dat het zo goed zo gaan, had ik vooraf niet verwacht. Wel op gehoopt natuurlijk. Ik ben een klein beetje verbaasd, maar wel blij met deze bevestiging.”

Het vervolg van de Tour hoopt hij op dezelfde voet verder te kunnen gaan. “Vandaag hakt er natuurlijk behoorlijk in. Ik ben erg vermoeid, maar zal niet de enige zijn. De eerste tot de laatste renner heeft vandaag afgezien. De resterende etappes ga ik proberen om er iedere dag het beste uit te halen. Het is afwachten hoe ik hiervan herstel, maar ik hoop nog een keer in de aanval te kunnen gaan.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

JaBo 19 juli 2017 om 23:06

Knap dat hij dit in de derde week nog kan. Wanty heeft haar Wildcard meer dan waar gemaakt.

0
kelderfan 19 juli 2017 om 23:07

Minnaard is al een tijdje goed bezig en ook in deze TdF. Om dan nog in deze rit je kopman goed naar de finish te brengen is echt goed om te zien.

0
BenderBeach 19 juli 2017 om 23:51

Topprestatie voor een ploeg en renners van dat niveau. Echt meer dan goed zichzelf laten zien en als totale ploeg die wildcard meer dan terecht gemaakt! Goed gedaan Marco.

0
sooike 20 juli 2017 om 00:03

Complimenten voor een ploegleider als Hilaire van der Schueren. Hij weet dat hij een bescheiden ploeg heeft, maar slaagt er in zijn jongens zo te motiveren dat ze gretig zijn en mee vooraan willen zitten. Die gretigheid heb ik bij enkele andere , veel rijkere ploegen, gemist.

0
Mwielerfan 20 juli 2017 om 00:28

Wel een aardige knecht voor lotto j?

0
wielrenner 20 juli 2017 om 06:45

@Mwielerfan,Wél een aardige knecht?

0
Laatste man 20 juli 2017 om 07:52

Mooi jongensboek dit! Gewoon een prima Tour van Marco.

0
Soit 20 juli 2017 om 08:06

Lees nu het boek van Benjo Maso, Nederland heeft de gele trui. In de jaren ’50 wilde de ploegleider ook met zoveel mogelijk manschappen Parijs halen. Dus niet te veel aanvallen…
Ik hoop dat Minnaard dat wel gaat doen, ondanks de ‘ouderwetse’ insteek van Van der Schueren. leuke renner, doet het prima!

0
Jean Dumas 20 juli 2017 om 08:59

Die staat nu gewoon tussen Ulissi en Pantano op een 41ste plaats. Zegt genoeg,

0
FondriestTF3 20 juli 2017 om 09:41

Wildcard waargemaakt?

Ze zitten in kansloze ontsnappingen waar de grote teams geen zin in hebben. In de kansrijke etappes komen ze in enorm hoge mate tekort.

Voor de prijzen doen ze niet mee en daar zou het om moeten gaan. Niet om een ’top 20′ (want na de eerste 12 ben je geen klassementsrenner meer) en al helemaal niet om 18e te worden in een etappe.

Kort en goed; een Roompot (Weening!) zou hier meer kans maken op prijzen. Ze zijn compleet dus kunnen ‘pech’ niet de kans geven. Enige conclusie: ze komen hopeloos tekort op dit niveau.

0
assen 20 juli 2017 om 09:44

Zeker grote complimenten voor deze ploeg! Ze proberen er wat van te maken, en dat waardeer ik enorm. Ze zijn ook al veel in de publiciteit geweest, qua in beeld rijden.

0
Maenhout 20 juli 2017 om 09:49

@FondriestTF3 – 20 juli 2017 om 09:41 Omwille van de kansloze ontsnappingen krijgen dergelijke ploegen een wildcard. Zonder die ploegen zou het peloton de hele wedstrijd gegroepeerd rijden, en de organisatie wil tenminste de schijn van een koers ophouden.

0
ShutUp 20 juli 2017 om 10:11

@FondriestTF3: wat een triestige reactie. Als er geen enkele ploeg meedoet aan de ‘kansloze’ ontsnappingen dan krijg je wel een héééél saaie Tour. Je KAN gewoon niet verwachten van WANTY dat zij ritzeges meenemen en zich in de zware bergritten vooraan laten zien. Er zijn echter teams met een veel hoger budget dier hier veel minder van bakken. En dat jij dan net Roompot vermeldt maakt jouw reactie echt wel lachwekkend.

0
FondriestTF3 20 juli 2017 om 10:35

Hoef je me niet zo aan te vallen. ..

Volgens deze redenatie kun je ook het Metec Continental Team uitnodigen. Iedere kansloze ontsnapping mogen ze mee (want niemand is geinteresseerd). Dat is dan net zo ‘waardevol’ als deze jongens.

Kan toch niet de bedoeling zijn?

Ze komen hopeloos tekort op dit niveau en vervullen een rol die ieder team kan vervullen (vooroprijden als de rest niet geinteresseerd is). Om daar zo lyrisch over te doen… ik begrijp het niet.

0
rennerske 20 juli 2017 om 10:46

@Fondriest
Helemaal eens! Schattig ploegje voor de bühne!

0
ShutUp 20 juli 2017 om 10:48

Tja het is gewoon grappig dat je Wanty niet wil, maar in hun plaats dan … Roompot de Tour zou laten rijden. Stel je voor lol.

0
Prima Facie 20 juli 2017 om 10:55

Minnaard heeft in Zwitserland en Oostenrijk al bewezen dat hij een uitstekende wielrenner is. De Alpen liggen hem kennelijk. Ik denk dat hij de kant van Hoogerland en Westra op kan gaan. Op relatief late leeftijd ontdekken dat je gewoon echt heel goed kan wielrennen en op het hoogste niveau veel indruk maken.

0
kleomantre 20 juli 2017 om 11:11

Wat een hoop gezeik weer. Zo’n ploeg hoef je natuurlijk niet serieus als een kandidaat voor het een of ander te zien, maar om dan de maatstaven van topploegen voor zo’n ploeg te hanteren is onnodig.

Sommigen kunnen zo mooi vanaf de bank commentaar leveren. De toon van zulke reacties is vaak behoorlijk beledigend ten aanzien van zo’n ploeg en hun renners. Op een paar WF’ers na, haalt niemand ooit het niveau van de profs. En in hun dagelijkse werk zullen een hoop nou ook niet bepaald uitblinken. Misschien een idee om die azijnzeikers zelf het eens te laten ervaren, als mensen van een afstand hun werk op dergelijke wijze beoordelen in de openbaarheid.

0
FondriestTF3 20 juli 2017 om 11:32

Ik stel helemaal niet voor om Roompot te sturen. Mijn voorstel zou zijn om teams van beduidend minder niveau in de Tour (het allerhoogste) thuis te laten.

Wanty is hier beeldvulling op het moment dat het er niet om gaat. Zodra het er om gaat, zijn ze weg. Altijd. Dat is misschien sympathiek maar topsport hoeft niet sympathiek te zijn. Er zijn genoeg wedstrijden waar ze wel kunnen starten op hun niveau.

0
Sebas 20 juli 2017 om 12:47

Maar Fondriest… Jij gaat hier nu even bepalen wat een prijs rijden is, maar volgensmij heeft Wanty al een pak prijzen(geld) gepakt. Ik snap je invalshoek: alleen maar ploegen van het hoogste niveau in de grootste wedstrijd ter wereld. Een wielerwedstrijd kent echter meer belangen dan alleen een top 10 plek of een overwinning, ook al ben jij het daar niet mee eens.

0
kleomantre 20 juli 2017 om 13:04

@fondriest: alsof het niveau van een groot deel van het peloton zo hoog is, afgezet tegen de sterksten.

Vreemde reactie over de sympathieke kant van het verhaal. De tendens van steeds meer in labaratoria klaargestoomde atleten kan op den duur sportbreed allemaal 'skybots' opleveren. Mensen die enkel op wattage trappen en een taak uitvoeren en alleen de sterksten overleven. Daar neemt de publieke belangstelling snel van af. Mensen genieten van karakters, met moed lef en durf…ook al is de kans van slagen vaak gering.

0
schipperaar 20 juli 2017 om 13:18

Jongen heeft inhoud, gewoon vaker mee en het wordt nog een topper. Annemiek bewijst als geen ander dat je na je 30e nog beter kan worden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone