De beste neoprof van 2020
foto's: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 8 december 2020 om 19:25

De beste neoprof van 2020

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag centraal: de beste neoprof van 2020.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Jonge beroepsrenners hebben een ‘status aparte’ in het wielerpeloton. Tijdens de eerste twee jaren dat je bij een ProTeam en/of WorldTour-team rijdt, ben je namelijk neoprof. Dit geldt overigens tot en met het jaar waarin een renner zijn of haar 25ste verjaardag viert. Op basis van resultaten komen dit jaar vier neoprofs in aanmerking voor deze titel, waarvan er slechts eentje aan zijn eerste jaar bij de beroepsrenners bezig is. Deze renners kwamen overigens ook in aanmerking voor het eindejaarslijstje met beste renners van 2020.


flag-be Remco Evenepoel (20, Deceuninck-Quick-Step)

Evenepoel eert Jakobsen – foto: Cor Vos

We beginnen met een renner uit de stal van Patrick Lefevere. Ondanks dat Remco Evenepoel slechts vier wedstrijden voor Deceuninck-Quick-Step reed dit seizoen, wist de 20-jarige Belg ze wel allemaal te winnen. Een bijzondere statistiek, maar REV is dan ook geen gewone. Het bijzondere is dat Evenepoel zijn zeges ook pakte verspreid over twee periodes. Dat verdeelde hij evenredig: twee voor de coronabreak en twee erna. Het begon allemaal in Argentinië, waar de jonge veelvraat bij aanvang van het seizoen meteen op de afspraak was. Hij liet er meteen zien waarom Evenepoel alles in zich heeft voor een klassementsrenner.

De Belg won in de Vuelta a San Juan namelijk de individuele tijdrit. Hij was er op 15,5 kilometer liefst anderhalve kilometer per uur rapper dan Filippo Ganna, die onlangs wereldkampioen tijdrijden werd. In de bergetappe die volgde moest hij onder meer oudgediende Óscar Sevilla (42) laten gaan, maar won hij wel het eindklassement. In de Volta ao Algarve die daarna kwam, zette Evenepoel juist in de bergrit naar Foià het klassement naar zijn hand. Hij hield daarna stand op Malhão, die andere bekende beklimming in de regio. In de afsluitende tijdrit gaf hij met een nieuwe winst meer cachet aan zijn eindzege.

Na de coronabreak begon Evenepoel meteen weer met winnen. Nu was Picón Blanco in de Vuelta a Burgos aan de beurt. Op Lagunas de Neila bouwde de jongeling zijn voorsprong nog verder uit en zo stak hij ook de Spaanse rittenkoers op zak. Zijn kunststukje moest toen nog komen. Geïnspireerd door de die week verschrikkelijk gevallen Fabio Jakobsen vermorzelde hij alles en iedereen in de zwaarste rit van de Ronde van Polen. Na een lange solo zette hij zijn naaste belager op twee minuten, de voorsprong waarmee hij ook het eindklassement won. Een val in de Ronde van Lombardije beëindigde daarna echter abrupt zijn seizoen.

Beste resultaten
flag-pl Ronde van Polenflag-nr1 Eindklassement + 1 ritzege
flag-es Vuelta a Burgos – flag-nr1 Eindklassement + 1 ritzege
flag-pt Volta ao Algarve – flag-nr1 Eindklassement + 2 ritzeges
flag-ar Vuelta a San Juan – flag-nr1 Eindklassement + 1 ritzege


flag-ch Marc Hirschi (22, Team Sunweb)

Hirschi drukte zijn stempel stevig op 2020 – foto: Cor Vos

Team Sunweb was niet de beste ploeg van 2020. Maar als je van tevoren een ranglijst gemaakt had – zoals in voetbalprogramma’s weleens voorkomt – had de Duitse formatie waarschijnlijk niet meteen in de top-5 gestaan. Dit was echter wel het geval. Een van de renners die daar een behoorlijke vinger voor in de pap had, was de 22-jarige Zwitserse neoprof Marc Hirschi. De jongeling is net als de hierboven genoemde Remco Evenepoel tweedejaars prof, maar dat is aan zijn resultaten niet af te lezen. Waar Hirschi vorig jaar al zijn neus aan het venster stak, sprong hij er nu met twee benen overheen.

Hirschi’s ploeg ging niet op volle oorlogssterkte naar de Tour de France. Maar de jonge Zwitser baarde op de tweede dag meteen opzien door als enige te antwoorden op een versnelling van Julian Alaphilippe. De Fransman bleef hem in de sprint in Nice maar nipt voor. Hirschi was meteen vertrokken, want een week later zat hij weer mee in de goede vlucht. Hij bleef als enige over, maar werd in de slotkilometers gegrepen. In het sprintje met een elitegroepje werd hij nu derde. Driemaal bleek daarna nog maar eens scheepsrecht. In de twaalfde etappe sprong Hirschi weer mee en was hij wel de sterkste.

De Zwitser pakte in zijn eerste grote ronde dus meteen een ritzege en bleek een van de smaakmakers. In Parijs werd hij zelfs uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour. Zijn vorm zette hij daarna door in een serie eendagswedstrijden. Op het WK werd hij meteen derde, een prestatie van formaat. Drie dagen later bleek Hirschi dan de sterkste op de loeisteile Muur van Huy en schreef hij de Waalse Pijl bij op zijn palmares. Daar leek vier dagen later zelfs Luik-Bastenaken-Luik bij te komen, maar door een manoeuvre in de eindsprint van Alaphilippe was Hirschi kansloos voor de zege. Hij werd nog tweede.

Beste resultaten
flag-be Waalse Pijl – flag-nr1
flag-fr Tour de France – 1 ritzege
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – flag-nr2
flag-wc WK op de weg – flag-nr3


flag-si Tadej Pogačar (22, UAE Emirates)

Wie had dat gedacht: Pogacar als winnaar van de Tour de France? – foto: Cor Vos

Het moeilijkste voor jonge renners die van de beloften overkomen met adelbrieven, is om hun belofte in te lossen. Nóg moeilijker is om na een goed seizoen datzelfde niveau te bevestigen. Tadej Pogačar heeft dat tot kunst verheven. De intussen 22-jarige Sloveen van UAE Emirates won na een uitstekend debuutjaar bij de profs in februari meteen zijn eerste wedstrijd als tweedejaars prof. Na de gewonnen Volta a Valenciana trok de jongeling zijn vorm door naar de UAE Tour. Daar won hij de laatste bergetappe naar Jebel Hafeet, waarmee hij als tweede in het eindklassement eindigde van deze WorldTour-koers.

Na de coronabreak hervatte Pogačar met zilver (wegrit) en goud (tijdrit) op de Sloveense kampioenschappen. Daarna volgden een aantal ereplaatsen in Strade Bianche (dertiende), Milaan-San Remo (twaalfde) en het Critérium du Dauphiné (vierde in het eindklassement). Zonder al te veel druk vanuit UAE Emirates trok de jonge klassementsrenner daarna naar de Tour de France. Al snel rukte Pogačar op naar de derde plek in het klassement, tot de inmiddels befaamde waaieretappe naar Lavaur. De jongeling verloor daar door pech bijna anderhalve minuut op leider Primož Roglič. De strijdbijl wilde hij echter allerminst begraven.

Pogačar knabbelde steeds meer van zijn achterstand weg, maar dat leek niet goed genoeg. Uiteindelijk begon hij met een achterstand van 57 seconden aan de tijdrit op de voorlaatste dag. Niemand verwachtte dat hij dat nog ging goedmaken op Roglič. Maar Tamau kwam die dag van een andere planeet en liet alle stervelingen op sukkels lijken. Met overmacht won hij de tijdrit én pakte hij met een kleine minuut voorsprong het geel. Een neoprof die de Tour wint is van héél lang geleden. Naderhand perste hij er, met het laatste beetje energie dat nog in zijn benen zat, een derde plek in het monument Luik-Bastenaken-Luik uit.

Beste resultaten
flag-fr Tour de France – flag-nr1 Eindklassement + 3 ritzeges
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – flag-nr3
flag-fr Critérium du Dauphiné – 4e in het eindklassement
flag-es Volta a Valenciana – flag-nr1 Eindklassement + 2 ritzeges
flag-ae UAE Tour – flag-nr2 Eindklassement + 1 ritzege


flag-nl Mathieu van der Poel (25, Alpecin-Fenix)

De ontlading na winst in Vlaanderen was groot – foto: Cor Vos

Hè?! Mathieu van der Poel in dit lijstje? Hoe kan dat nou? Heel simpel: de ploeg die nu Alpecin-Fenix heet, trad pas vorig jaar toe tot de ProTeams. Daarvoor was het een Continental-team en was de 25-jarige Nederlander binnen de kaders van de UCI op de weg geen prof. Hij was in 2020 dus ‘pas’ toe aan zijn tweede profseizoen, maar dat jaar wilde aanvankelijk niet zo vlotten. In de coronabreak had MVDP naar eigen zeggen namelijk te veel getraind. En overal waar te voorstaat, is niet goed. Het had zijn weerslag op koersen als Strade Bianche en Milaan-San Remo, wedstrijden die hem uitermate goed moeten liggen.

Van der Poel tankte daarna vertrouwen in de Ronde van Lombardije. Hij werd er weliswaar tiende, maar vooral bergop maakte Van der Poel daar een sterke indruk. Op het NK besloot hij zich nog maar eens helemaal te plooien en een waar huzarenstukje op te voeren. Hij pakte met overmacht de Nederlandse titel. Op het EK enkele dagen later had de jongeling de pech dat hij werd ingesloten in de eindsprint, waardoor hij genoegen moest nemen met een vierde plaats. Na een derde plek in de Druivenkoers en een schitterende ritzege in een lastige etappe van Tirreno-Adriatico, leek Van der Poel eindelijk klaar om zijn oude ik te laten zien.

En zo geschiedde. In de slotrit van de BinckBank Tour nam Van der Poel het heft in handen. Eigenhandig dunde hij het peloton uit en liet hij de overige favorieten uit hun kot komen. Ze kwamen in de laatste honderden meters akelig dicht, maar Van der Poel hield genoeg over om te winnen én het eindklassement er en passant ook nog bij te doen. Een dag later – alsof het niets was – werd hij zesde in Luik-Bastenaken-Luik. De absolute kroon op zijn seizoen was uiteraard de zege in de Ronde van Vlaanderen. Iedere wielervolger kreeg waar hij of zij al maanden naar uitkeek: op de weg het duel tussen Wout van Aert en Van der Poel. Die laatste pleitte de koers in zijn voordeel, al was het maar heel, heel nipt.

Beste resultaten
flag-be Ronde van Vlaanderen – flag-nr1
flag-nl Binck Bank Tour – flag-nr1 Eindklassement + 1 ritzege
flag-europe EK op de weg – 4e
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – 6e
flag-be Brabantse Pijl – flag-nr2


Aanvankelijk stond ook João Almeida in deze lijst, maar de Portugees van Deceuninck-Quick-Step reed eerder al twee jaar voor het ProContinentale Hagens Berman Axeon. De revelatie van de voorbije Giro d’Italia is volgens de regels van de UCI dan ook geen neoprof meer. 

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
8 december 2020 08:00
Hoewel het officiële statuut neo-prof voor twee jaar geldt vind ik het voor dit soort verkiezingen helemaal niet relevant om die tweedejaarsprofs erbij te nemen.
8 december 2020 08:22
Eens met Cochise, wmb hoeft Mathieu niet in dit lijstje. Heb overigens op Hirschi gestemd; heb het meest genoten van zijn aanvallende manier van koersen, stalen ballen, en ook de manier waarop hij won.
8 december 2020 08:23
Heb het meest genoten van de exploten van Hirshi.

Hoop van harte dat hij zijn aanvalslust in de komende seizoenen gaat verder zetten!
8 december 2020 08:30
Ik zou de verkiezing veranderen in beste eerstejaarsprof.
8 december 2020 08:42
Eens met Cochise hierboven. Een interessante lijstje is natuurlijk van de debutanten op het hoogste niveau. Aangezien de tweedejaars tegenwoordig de Tour en klassiekers winnen, kan je wel zeggen dat wielrenners rond hun 22e jaar al aardig op hun top kunnen zitten.
8 december 2020 08:44
Het hele idee neoprof is volkomen achterhaald. Selecteer voor zoiets gewoon debutant.

Nu moeten we disproportioneel tegen dezelfde lui aankijken en zeker in koor ‘o wat jong, oe zo goed, die gaat domineren’ gaan roepen.
8 december 2020 08:45
Eens met bovenstaande meningen: neem volgend jaar alleen eerstejaars profs.
8 december 2020 08:51
Eens met de hiervoor gemaakte opmerkingen. Vandaar ook dat ik de verkiezing geinterpreteerd heb als "grootste doorbraak". En dan gaat mijn stem naar Hirschi, met Almeida als mooie tweede.
De anderen hebben ook vorig seizoen al gefietst en geleverd op het hoogste niveau.
8 december 2020 09:12
Ik zou de reglementen van de UCI bij deze verkiezing toch achterwege laten. Van der Poel reed in 2016 al bij de profs.
8 december 2020 09:17
In deze lijst wint Tadej Pogačar met afstand, een neo-prof die de Tour wint, welke voormalige neo-prof kan daar iets tegenover zetten?

Eerstejaars lijkt logischer, maar dat ligt vooral aan de lichting 2de jaars neo-profs.
    8 december 2020 12:04
    Bernal soort van... tweede jaar op WT niveau de tour winnen.
8 december 2020 09:19
Almeida is juist de enige niet neoprof in dit lijstje volgens de UCI regels. Reed al twee jaar voor het ProContinentale Hagens.
8 december 2020 09:42
1. Pogacar
2. Van der Poel
3. Hirschi
4. Almeida
5. Evenepoel

Maar of je VdP een neo-prof kunt noemen... geld eigenlijk voor de rest ook, ik dacht altijd dat een neo-prof gewoon een bijna-prof qua niveau was maar blijkbaar is het dus leeftijdsgebonden.
    8 december 2020 10:07
    Je eerste 2 jaar in de worldtour wordt beschouwd als neoprof.
    8 december 2020 12:10
    Als je van continentaal niveau komt dan. Op pro-continentaal niveau rijden telt ook mee als neo-prof jaar.
    8 december 2020 15:08
    Als slechts je jaren in een WT ploeg tellen, dan mis ik van Aert in dit rijtje. Dat had de reeds compleet idiote onderscheiding nog idioter gemaakt. In dat geval zou Mathieu er nu nog niet in mogen staan, en zou Wielerflits hem misschien op zijn 32ste kunnen opvissen voor deze rubriek.
8 december 2020 10:13
Dit moet Remco zijn. Pas 20 (!) Okay die pogacar is ook goed, maar al 22
    8 december 2020 12:51
    Beiden grote talenten, maar als je de Tour wint gaat dat toch voor de ronde van Polen. Met alle respect voor het talent van Evenepoel.
8 december 2020 10:32
Tja, door de definitie van eerste twee jaar op het hoogste niveau te nemen, krijg je in deze geen spannende verkiezing en vergelijk je te veel appels met peren. Waarom zou je in een eigen wielerflitstopic de definitie van de UCI volgen? Lekker lullen over renners die we 12 maanden geleden nog niet op het hoogste niveau hebben gezien is veel leuker.
8 december 2020 10:56
Remco natuurlijk: als jongste van het lot opeenvolgens San Juan, Algarve, Burgos, Polen, Lombardije en de Giro winnen.
    8 december 2020 11:17
    Won ook alvast de tijdrit in Tokyo.
    8 december 2020 12:07
    @Pizzi
    kan niet, tijdrit werd geannuleerd.
    8 december 2020 12:22
    Lombardije kwam 'ie niet echt binnen he? Om over de Giro maar niet te spreken.
    8 december 2020 12:52
    Ja waar dat op slaat..?
    8 december 2020 13:19
    @Pizzi,

    dat is een detail. Alleen Remco kan koersen winnen zonder te finishen of deel te nemen.
    8 december 2020 13:47
    Remco is een game-changer, op ieder gebied.
8 december 2020 11:17
Beste WT-debutant lijkt mij in normale omstandigheden (lees: niet-MVDP-tijden) het betere criterium. Het komt ook overeen met mijn buikgevoel, dat zegt dat Almeida in dit soort verkiezing de logische winnaar zou moeten zijn dit jaar, wat bij het huidige criterium natuurlijk niet het geval zou zijn geweest.

In 2019 zou de top vijf er dan zo uitgezien hebben:

1. Pogacar
2. Evenepoel
3. Higuita
4. Hirschi
5. Philipsen

Afgelopen seizoen zou de top vijf er dan zo uitgezien kunnen hebben:

1. Almeida
2. Vlasov
3. Bagioli
4. Eekhoff
5. Simmons

Renners zouden zo maar éénmaal kunnen voorkomen in deze poll. Daarnaast wordt het ook leuk om na tien jaar eens terug te kijken op welke toppers er in deze poll al hoog scoorden en welke niet.
    8 december 2020 12:03
    precies mijn gevoel en ook de insteek die mijn voorkeur heeft.
    8 december 2020 20:56
    Almeida heeft natuurlijk een schitterende Giro gereden, maar als je alle prestaties op een rij zet en bekijkt tegen wie ze zijn behaald vind ik het seizoen van Vlasov echt indrukwekkender. Als Almeida dit tegen Roglic, Carapaz en een jongere Nibali had gedaan was ik het waarschijnlijk wel met je eens geweest.
    9 december 2020 02:22
    @CechRepublic: Niet akkoord. Vlasov was misschien net iets beter bezig dan Almeida tot eind september, maar Almeida die een ijzersterke Giro rijdt (met 15 dagen roze trui en een 4de plaats in het klassement), wint voor mij uiteindelijk het pleit tegen Vlasov die een oké Vuelta rijdt (met een 11de plaats in het klassement). Almeida 5 keer top tien in een rittenkoers tegenover 3 keer top 10, 2 eendagszeges en een podiumplaats in een monument voor Vlasov. Vrij opgaand met misschien een klein voordeel voor Vlasov, dus geeft de prestatie in de grote ronde uiteindelijk de doorslag. Vlasov had natuurlijk pech met maagproblemen in de Giro en de voorbereiding van de Vuelta, maar dat telt natuurlijk ook mee.

    Maar hé, je mag best een andere mening hebben.
8 december 2020 12:02
alhoewel vdPoel en pogacar grotere dingen hebben gewonnen, evenpoel meer en Hirschi ook extreem goed was. Heb ik toch gekozen voor de enige eerste jaars. Want in je eerste jaar zo de leiderstrui dragen in een grote ronde en niet instorten is indrukwekkend.
8 december 2020 13:11
Net zoals zovelen ben ik het ermee eens dat dit een peiling tussen eerstejaars profs zou moeten zijn. Al deze mannen behoorden dit jaar bij de absolute wereldtop van het wielrennen. Dit toont wel mooi aan hoe sterk de nieuwe lichting is.
8 december 2020 17:58
Op basis van resultaten uiteraard Pogacar. Wel lollig dat Hirschi 2e staat vanwege de aanvalslust, terwijl Evenepoel even vaak heeft aangevallen met een seizoen dat maar half zo lang was als dat van Hirschi.
    9 december 2020 00:15
    En met meer succes en dominantie.
8 december 2020 20:53
Dus op je 22e de Waalse Pijl met een uitgekleed deelnemersveld winnen is volgens velen hier een beter prestatie dan op je 21e de TdF winnen door in je eentje de beste ploeg te verslaan? Fascinerend.
8 december 2020 23:16
Ik vind een poll voor de beste 30 plusser op t moment spannender.
    8 december 2020 23:26
    Daar zou de Sloveen er nog meer bovenuit steken.

Reacties zijn gesloten.