Davide Ballerini sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Davide Ballerini sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

zaterdag 27 februari 2021 om 16:02

Davide Ballerini won zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad. De renner van Deceuninck-Quick-Step bleef in een sprint met een omvangrijke groep Jake Stewart en Sep Vanmarcke voor.

Het seizoen is begonnen. Om 11.05 uur klonk het startschot voor de 76e Omloop Het Nieuwsblad in Gent.

Vroege vlucht met De Backer en De Ketele
Een vroege vlucht liet niet lang op zich wachten. Al na enkele kilometers reden Kenny De Ketele, Bert De Backer, Yevgeniy Fedorov, Matis Louvel en Ryan Gibbons weg uit het peloton. In de uren die volgden kregen zij met een voorsprong van acht minuten volop de ruimte.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step en Movistar jagen op vroege vlucht
Met nog 140 kilometer te gaan begonnen Movistar en Deceuninck-Quick-Step zich om de voorsprong van het vijftal vooraan te bekommeren. Met twee renners op kop haalden zij steeds weer kleine hapjes uit hun achterstand.

Ondertussen doemden met de Leberg, Den Ast, Kattenberg en Holleweg de eerste hellingen op. Na elke helling nam de nervositeit in het peloton een beetje toe. We zagen het terug in het aantal valpartijen: Mark Padun, Paul Martens, Sonny Colbrelli, Sep Vanmarcke en Otto Vergaerde gingen allemaal naar de grond nog voor de finale goed en wel was begonnen.

De valpartij met Vanmarcke – foto: Cor Vos

Toen Kasper Asgreen op zeventig kilometer van de meet met een flinke kopbeurt nog maar eens een hap uit de voorsprong (2 minuten en 30 seconden) van de vroege vlucht haalde, werd duidelijk dat de eerste aanvallen niet lang meer op zich lieten wachten. Victor Campenaerts en Julius van den Berg probeerden het, maar werden even snel weer geneutraliseerd.

Rutsch, Kooij en Jacobs proberen het
Jonas Rutsch kon daarna rekenen op meer succes. Op 68 kilometer van de finish ging de Duitser er vandoor. De 23-jarige renner kreeg de kopgroep in het vizier, maar werd op 52 kilometer van de meet weer tot de orde geroepen na de Wolvenberg.

De finale leek daarna definitief begonnen. Op weg naar de Molenberg maakten Olav Kooij en Johan Jacobs zich los van het peloton. Zij haalden als eerste de vroege vlucht bij. Bij de favorieten bleef de actie van de twee talenten van Movistar en Jumbo-Visma niet onopgemerkt.

Molenberg maakt brokken
Een tiental coureurs, waaronder Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tom Pidcock en Davide Ballerini, maakten de oversteek op de Molenberg en gingen met een halve minuut voorsprong naar de tweede passage van de Leberg en de Berendries.

Alaphilippe solo na aanval op Berendries
Op de Berendries ontbond Alaphilippe zijn duivels. De wereldkampioen gaf er een snok op en reed Van Avermaet, Vanmarcke en Pidcock uit de wielen. Met nog dertig kilometer te gaan stevende Alaphilippe alleen af op de finish.

Alaphilippe in de aanval – foto: Cor Vos

Muur van Geraardsbergen en Bosberg maken geen verschillen
De renner van Deceuninck-Quick-Step had al snel een voorsprong van dertig seconden te pakken, maar vlak voor de Muur van Geraardsbergen smolten alle groepen in de wedstrijd weer samen. Een groep van veertig renners reed vervolgens tezamen omhoog.

Gianni Moscon probeerde het na de Kapelmuur. De Italiaan zag zijn poging enkele kilometers later op de Bosberg stranden. Op deze laatste beklimming zagen we nog een aanval van een renner van Qhubeka ASSOS, maar ook hij kon het peloton niet uit elkaar scheuren.

Massasprint in de maak
Een massasprint was vervolgens in de maak. Met Bryan Coquard, Christophe Laporte en Alexander Kristoff waren er nog enkele rappe mannen vooraan aanwezig. Deceuninck-Quick-Step controleerde dan weer het peloton voor Ballerini.

Ballerini wint Omloop Het Nieuwsblad – foto: Cor Vos

Ballerini wint
Een mechanisch probleem in de slotkilometer zorgde ervoor dat er een streep kon door de naam van Kristoff, maar vermoedelijk kon de Noor ook niks meer uitrichten tegen de dominantie van Deceuninck-Quick-Step. De Belgische WorldTour-ploeg piloteerde Ballerini in de laatste meters tamelijk eenvoudig naar de zege. Tweede werd Stewart, derde Vanmarcke.

Dit artikel delen:

95 Reacties

Beer 27 februari 2021 om 16:37

Het is Patje gegund! Top-teamprestatie opnieuw.

0
Dikke Vrouw 27 februari 2021 om 16:46

Schitterend gereden van Quickstep! Meesterlijk de koers gedragen, uitgecontroleerd en gewonnen !

0
LSEQS 27 februari 2021 om 16:50

Trek viel mij toch wel tegen. Stuyven op meer dan drie minuten en Pedersen op meer dan vier minuten binnengekomen.

0
S. Morgenstern 27 februari 2021 om 16:56

Trek viel heel erg tegen inderdaad. Hetzelfde geldt in mindere mate voor ploegen als EF en DSM die in de breedte veel sterkere werden ingeschat dan ze vandaag lieten zien.

0
ProfrondeZevenbergen 27 februari 2021 om 16:57

Voor velen het begin van het wielerjaar. Wat een deceptie moet dat zijn geweest.

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:59

Je zit er echt mee lijkt het bijna wel.

0
ProfrondeZevenbergen 27 februari 2021 om 17:48

Het is behoorlijk storend ja. Een nieuwsite als deze zou wat mij betreft wat objectiever mogen zijn (tenzij het een opiniestuk is).

0
Frank V 27 februari 2021 om 19:09

Tip: ga zelf een stukje fietsen. Lucht op.

0
ProfrondeZevenbergen 27 februari 2021 om 22:39

Bedankt voor de tip. Ik vind helaas het koersverloop van de Omloop nog steeds waardeloos.

0
BjornB 27 februari 2021 om 17:06

Trek met 5 voorop voor de Molenberg, daarna niet meer gezien. Iets met koersdagen?

0
Gelei 27 februari 2021 om 17:07

Ijsje wezen eten.

0
Gitan 27 februari 2021 om 17:11

I.p.v. op trainingskamp op Chirokamp geweest en dat laat zich toch gevoelen in de diepe finale.

0
Peter Lippens 27 februari 2021 om 17:12

Best een onderhoudende koers gezien met Flupke die duidelijk de sterkste was maar te vroeg aan ging al had ik het nog wel willen zien als Stybar recht had gebleven. Knap toch dat hij na die solo en als WK nog veel werk verzette in de laatste 10 km en Ballerini rond mooi af. En de winnaar dus in de ploeg die het verdiende. Weliswaar brute pech voor Kristoff maar hou niet zoveel van zijn rijstijl.

0
Berggeit1988 27 februari 2021 om 17:27

Hey jongens (en vooral Duh), die jongens van http://www.voorjaarsklassiekers.be hadden met Haussler toch niet zo’n gekke dark horse he! Wordt hier gewoon vierde!

Ik had het ook nog maar moeten zien in een rechtstreeks duel tussen Kristoff en Ballerini, maar deze Italiaan maakt het mooi af! En in mijn ogen DE favoriet voor San Remo!

0
Limal 27 februari 2021 om 17:36

In San Remo doen er ook nog twee anderen mee ;-)

0
Davide Lappartiente 27 februari 2021 om 17:47

Zo’n grote groep nog samen, iedereen is aan elkaar gewaagd. Achter De Grote Drie wordt het enorm spannend. Wat een overmacht van DQS en dan zijn Stybar en Lampaert nog gevallen. Geen tegenstand voor Ballerini in de sprint, als het al van Vanmarcke en Gilbert moet komen… Jammer dat Hayter en Kristoff niet mee konden doen. Mooi van Kooij en zeer oké van Tom P. Dat op de stoep rijden en afsnijden op de Muur zag er wat belachelijk uit. Het is uitkijken naar volgende week waar het seizoen ‘echt’ begint met de Strade Bianche.

0
Ardoisier 27 februari 2021 om 17:55

Wat een teleurstelling vandaag. Geen koers gezien, geen renner die wilde winnen. Alleen ALAPHILIPPE liet wat zien, de rest had een baaldag. Onbegrijpelijk hoe ze zo kunnen rijden. Waarom stap je eigenlijk op als je toch niets wilt tonen. Zo makkelijk heeft de blauwe brigade het nog nooit gehad.

Had me erg verheugd op vandaag, ben nu alleen maar zwaar teleurgesteld. Hopelijk kan morgen daar nog iets aan veranderen, met renners die wel koers willen maken.

0
Quintenri 27 februari 2021 om 18:32

De koers is geen computerspel he. Demarreren is meer dan op een knopje drukken en aanvallen. Dit zijn profrenners, en die zaten ook redelijk tegen de limiet lijkt me.

0
Ardoisier 27 februari 2021 om 21:41

Gelukkig is het inderdaad geen computerspel (alhoewel Marc MADIOT daar laatst wel voor waarschuwde….).

Als ik GILBERT en VAN AVERMAET hoor na afloop, dan hebben ze het over een eenvoudige uitgave van de Omloop. Het was continu hard rijden, en dat kunnen velen. Het wordt pas zwaarder als het telkens hard/zacht is. Een soort van interval-wedstrijd, zoiets. En dat werd het niet, omdat de sterke blokken geen zin hadden om koers te maken. En dat is wat me zo tegenviel. Dan maakt je het voor die wolven wel erg eenvoudig. Natuurlijk, ze hebben sterk gereden. Maar het was vooral inzet dat ze toonden (en die werd beloond), terwijl velen dat achterwege lieten.

0
Quintenri 27 februari 2021 om 22:58

Ik begrijp wat je bedoelt! Ik zou ook soms graag wat meer gretigheid zien bij de renners en alles of niets pogingen. Er wordt vaak wat afwachtend gereden… Hopelijk komt dat nog in de komende wedstrijden!

0
Murcia 27 februari 2021 om 18:01

Demonstratie van overmacht door DQS en keurig afgemaakt door Ballerini.
Ik bleef toch wat met een teleurgesteld gevoel over de amusementswaarde van deze koers achter. Waarschijnlijk teveel verwend vorig jaar maar dit was een verloop dat naar mijn mening te veel een kopie leek van de wat saaiere jaren.
Lichtpuntje blijft de geldingsdrang van Julian en ook het anticiperen van Jacobs en Kooij was netjes.
Over TJV kan ik zeggen dat het niet slecht was maar ik had gehoopt dat er iets meer uit het vuur was gesleept. Toch was het rijden van Nathan, Timo en Pascal voor nu voldoende. Drie man in de grote groep vooraan is degelijk zonder Mike en natuurlijk Wout.

0
antilek 27 februari 2021 om 18:07

Zwaar kat met U wat de nederlanders betreft

0
Etika 27 februari 2021 om 18:44

Alaphilippe vind ik een heerlijke renner maar vandaag verkloot hij zijn, mijn en jullie koers(finale).

0
Lalsacien 27 februari 2021 om 19:11

Het is maar een spelletje.

0
Etika 27 februari 2021 om 19:59

Fout, voetbal is een spelletje.

0
Lalsacien 27 februari 2021 om 22:49

Je speelt blijkbaar een spel.

0
Gr.R. 27 februari 2021 om 18:57

Terechte complimenten voor het rijden van DQS, maar als Ineos zo rijdt, dan zijn het Skybots…

0
Groningen 27 februari 2021 om 19:29

DQS toch wel veel aanvallender gereden. Ze waren de hele koers dominant, maar hebben alleen diep in de finale het hele pak gecontroleerd.
Ik zie ook liever een wat uitgewogenere koers waar niet 1 team domineert, maar de manier waarop is toch niet echt vergelijkbaar met sky

0
Jean-Jacques de Balzac 27 februari 2021 om 20:39

Ineos reed vandaag eigenlijk best goed..

0
mightymert 27 februari 2021 om 18:59

“maar vermoedelijk kon de Noor ook niks meer uitrichten tegen de dominantie van Deceuninck-Quick-Step” zeer twijfelachtig imho

0
harryjohan71 27 februari 2021 om 19:09

De enige ploeg die in de sprint had kunnen wedijveren, raakte helaas hun sprinter (Ethan Hayter) kwijt bij de val. Er waren dan 2 treintjes geweest naar de bocht.

0
Jacob Lohof 27 februari 2021 om 19:24

Wat moet trek nog met Stuyven???
Op zijn retour en geen teamrijder, zie waaieretappe in Tour

0
Groningen 27 februari 2021 om 19:26

Toch best een aardige koers gezien. Mooi om Alaphilippe zo te zien rijden, maar voor het vlaamse werk lijkt hij me toch letterlijk wat te licht, beklimminkjes te kort en te veel vlak waar hij alleen niet opgewassen is tegen een peloton. Heeft er natuurlijk wel vrijwel eigenhandig voor gezorgd dat zijn ploegmaat kon winnen.

0
Gala 28 februari 2021 om 07:58

Denk niet dat hij ongeschikt is voor het Vlaamse werk. Had gewoon de pech dat er op de Berendries niemand meekon zodat hij alleen kwam te zitten met nog 30km voor de boeg. Met Wout en Mathieu erbij rijden ze, denk ik, met 3 naar de streep.

0
Jean-Jacques de Balzac 27 februari 2021 om 20:38

Verdiende overwinning van Ballerini. Zat ook al mee in de kopgroep op 50km van de meet. Was gewoon de snelste. Mooi ook dat Vanmarcke weer eens een podiumplaats heeft

0
Retro Lex 27 februari 2021 om 20:39

Als de kapelmuur van Geraardsbergen Niet meer de scherprechter is in een Vlaamse voorjaarskoers. Wat betekent dat dan voor deze koersen …..

0
alvaro mejia 27 februari 2021 om 21:02

We moeten stoppen met fietsen op de weg en we moeten gaan waterfietsen.

0
de nieuweMerckx 27 februari 2021 om 23:35

Het zijn zwaar overschatte, veredelde kermiskoersen. Ik rijd de meeste van die ‘bergen’ moeiteloos naar boven met m’n boodschappenfiets met één verzet (48 x 16). Maak de weg overal drie meter breder en je hebt elk jaar in iedere Vlaamse voorjaarskoers een massasprint, zo simpel is het.

0
Gala 28 februari 2021 om 07:50

Beste nieuweMerckx
Ik rij die 'bergen' ook moeiteloos naar boven … op mijn tempo.
Ik zou toch niet proberen om die profs te volgen, zelfs niet degenen die doorkomen met 10min achterstand.

0
tychobrink 28 februari 2021 om 11:24

Waarom vond iedereen het eigenlijk zo’n saaie koers. Er is toch gewoon gekoerst zoals meestal in een klassieker? Alleen vanwege de tegenwind waren de grote groepen in het voordeel. Daarnaast zijn de renners in de breedte steeds sterker en dan eindig je met een grote groep. Als daar dan nog een coquard bij zit kan het eigenlijk nog alle kanten op, alleen zat van de kleppers alleen Ballerini op het juiste moment van voren.

0
jefgodfather 28 februari 2021 om 12:02

Bij het opdraaien van de Molenberg sneden verschillende renners een hoek af door een bospaadje te rijden. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210227_95313690
Op de Vesten naar de Muur van Geraardsbergen zag ik ook verschillende renners een stukje over het voetpad rijden ipv over de kasseien.

IK dacht dat het verboden was over voetpaden te rijden en de de VAR van het wielrennen en de Commissarissen in de koers deze renners uit de wedstrijd moesten nemen ??
Waarom gebeurt dat niet ??

0
Verweggistan 28 februari 2021 om 12:28

Volgens mij is het verboden zodra de weg en het voetpad/fietspad niet met elkaar verbonden zijn. Dus als er een stuk gras tussen de weg en het fietspad ligt of als de stoep hoger ligt dan de weg of als er lint gespannen is of er hekken staan. Dan mag je er niet op, niet zozeer vanwege het afsnijden, maar omdat je anders tussen/achter het publiek langs gaat.
Dat stuk op de Muur was allemaal één geheel, met alleen verschillende kleurtjes of verschillende ondergrond, maar geen afscheiding. Normaal staan daar wellicht hekken omdat er publiek staat, maar er was geen publiek.
Dat stuk bij de Molenberg had ook duidelijker afgezet kunnen worden, maar dat is volgens mij wel afsnijden.

0
geert Tavernier 28 februari 2021 om 12:39

wat vonden jullie van de prestatie van de luxemburgse kampioen Kevin Geniets?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone