David Lappartient: “Niveau op WK wielrennen zal extreem hoog zijn”

David Lappartient: “Niveau op WK wielrennen zal extreem hoog zijn”

foto: Cor Vos

donderdag 17 september 2020 om 08:05
Interview

UCI-voorzitter David Lappartient verwacht dat het niveau op het komende WK van hoog niveau zal zijn. De Fransman bezocht de koninginnerit van de Tour de France naar de op van de Col de la Loze. “Ik heb de afgelopen dagen met een aantal renners gesproken. Ik hoor veel geluiden dat ze de Tour nu ook gebruiken om in topvorm naar de WK te gaan.”

“Zo vertelde Julian Alaphilippe me dat hij niet helemaal leeg uit de Tour wil komen, zodat hij een week later op het WK volledig fit zal zijn. Hij is blij met het nieuwe parcours.”

De internationale wielerbond UCI moest snel reageren nadat de WK in Martigny door de Zwitserse autoriteiten vanwege de coronapandemie werden verboden. Binnen drie weken werd het Italiaanse Imola bereid gevonden om de mondiale titelstrijd te organiseren.

“In eerste instantie zochten we vooral een parcours dat vergelijkbaar met Martigny zou zijn. Dit traject is ietwat minder zwaar, maar ook hier zullen voldoende hoogtemeters in de wedstrijden van de profs en elite-vrouwen zitten.”

Lappartient is blij dat de UCI zo snel kon schakelen. “Direct nadat de keuze voor Imola definitief was, is een groot aantal medewerkers van de UCI naar Italië gegaan voor de voorbereidingen. We zitten nu prima op schema.”

Waar andere jaren diverse renners de Vuelta a España als voorbereiding op het WK gebruikten, zal nu een aantal profs de laatste week van de Tour gebruiken om hun conditie aan te scherpen. “Daarnaast heb je de renners die in voorbereiding op de Giro d’Italia zijn, die een week later begint. Daardoor verwacht ik een sterk deelnemersveld, maar vooral ook veel renners die in topconditie aan de start staan.”

Niet in Parijs
Lappartient liet weten dat hij zondag niet bij de afsluitende rit van de Tour de France in Parijs zal zijn. De Franse hoofdstad heeft vanwege Covid-19 nog steeds code rood. “Ik heb me vanochtend bij Yann Le Moenner (CEO ASO, red.) afgemeld. Ik kan het niet maken dat ik na mijn bezoek aan Parijs te maken krijg met reisbeperkingen.”

De voorzitter van de UCI noemt dit een van de grootste, huidige problemen voor het peloton. Lappartient: “Moeten renners thuis of in landen waar ze koersen in quarantaine omdat ze uit een gebied komen dat code rood heeft? Ik denk dat in deze Tour is bewezen dat de teambubbel werkt.”

“Dat is niet alleen voor de Tour de France extreem belangrijk, maar voor alle wedstrijden die dit jaar nog op de kalender staat. De Tour bewijst dat je in deze coronaperiode veilig een wedstrijd kunt organiseren. Al zal ik pas echt blij zijn wanneer we straks op 8 november de hele kalender hebben kunnen afwerken.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Frank V 16 september 2020 om 20:53

"Al zal ik pas echt blij zijn wanneer we straks op 8 oktober de hele kalender hebben kunnen afwerken.”

8 oktober?

Groetjesaandevoetjes 16 september 2020 om 22:31

Moet natuurlijk 8 november zijn.

boenk 16 september 2020 om 20:53

Hey David, wat zit er in je broekzak?

Hollow Knight 16 september 2020 om 21:02

Lappartient is nog een slechtere voorzitter dan Cookson. Onvoorstelbaar.

Hij zou beter reageren over wat er in de Ronde van Luxemburg aan het gebeuren is!

Toen er wat akkefietjes waren in de Eneco Tour verleden jaar kon hij nochtans zijn mond niet houden over de veiligheid… Nu hoor je hem niet…

Jan Blokland 16 september 2020 om 21:21

Hoezo hoog. Er zijn er al heel wat die niet mee doe of kunnen doen op de wegrit.

Evenepoel, Kamna, Bernal, Kruiswijk, Mollema, Buchmann, Thomas, Froome, Yates brothers, Mads Pedersen, Van der Poel, Gilbert, Bardet.

En er zullen er vast nog wel wat volgen.

Pietspeed 16 september 2020 om 21:26

Denk dat rit in Parijs gecancelled wordt vw code rood gedoe. Jammer…

Marszzz 16 september 2020 om 21:43

Jammer… dat die rit in Parijs toch doorgaat?

SjorsPatate 16 september 2020 om 22:24

Dit is toch wel te handhaven? De champs elysees lijkt me toch goed af te sluiten voor publiek in ieder geval. Ik vind het toch wel een mooi spectakel eerlijk gezegd.

ChefSpijker 16 september 2020 om 22:35

Ze zijn al door wat code rood-gebieden gereden deze Tour hè. Zelfs de start was in een code rood-gebied.

guyremgabdel 17 september 2020 om 00:10

We gaan wellicht Parijs halen. Toch gaan niet alle persmensen en ploegpersoneel mee. Wie kan gaat zaterdag na PBF naar huis. Parijs is rood. Wij vonden het al een groot wonder dat uiteindelijk niemand positief testte maandag.
ASO ging zorgen voor geen publiek bij start en aankomst en op de grote cols. Hallo ?? Gezien hoe Pogacar bijna opgehouden werd door het publiek ? Velen staan netjes aan de kant met mondmasker, maar helaas zijn er weer die groepen debielen die onze afkomst van de apen alle eer aandoen. Als ze maar in beeld zijn geweest. Wat we iedere dag zien langs de weg is niet zoals het vooraf in de protocollen stond.
Journalisten mogen niet bij de renners maar gewone toeristen kunnen wel samen in de lift met renners in sommige hotels. Maar dat komt niet op tv hé.
Deze Tour is helemaal niet zo coronaproof als vooraf werd beweerd.

RodyTur10 16 september 2020 om 21:49

Veel te veel renners die het WK overslaan vanwege andere belangen/voorbereidingen. Dit wordt juist één van de slechtst bezette WK’s ooit. Geen enorme machtsblokken van de Italianen, Belgen of Spanjaarden. Nee, het zal gaan tussen een paar toppers die van te voren al aan te wijzen zijn.

Maglia Rosa 16 september 2020 om 21:53

Zoals? De renners die afhaken doen dat omdat ze weten dat ze op dit parkoers tekort komen tegenover enkele renners die in topvorm uit de Tour komen.

RodyTur10 17 september 2020 om 02:35

Jan Blokland heeft hierboven al een hele rits namen genoemd.

Op een normaal WK is iedereen die ook maar een beetje kans maakt aanwezig.
Zeker de ploegen van de grote wielerlanden herbergen vaak renners die als semi-kopman zouden kunnen worden uitgespeeld, maar zich volledig moeten wegcijferen.
Nu is het voor sommige aansprekende landen al zoeken naar een kandidaat-winnaar.

Nederland gaat nu Dumoulin als absolute kopman uitspelen. Zeker geen slechte, maar Mollema of Vd Poel zouden mits fit en beschikbaar de topkopmannen zijn geweest. Groot-Brittannie mist de Yates broers.

Gibi 17 september 2020 om 08:18

Ik ga niet beweren dat dit het sterkste WK ooit wordt maar het omgekeerde beweren, is niet fair tov de toekomstige winnaar.
Wat het lijstje “afhakers” betreft:
Evenepoel: geblesseerd
Bardet: geblesseerd
Gilbert: geblesseerd
VDPoel: heeft zelf aangegeven geen kans te hebben
Pedersen: idem VDPoel
Froome, Thomas: het is niet de eerste keer dat deze heren niet meedoen wegens te warm, te koud, te vlak, te bergachtig of nog andere redenen
Bernal: uit vorm en gedemoraliseerd

Wat mij betreft zullen alle grote kanshebbers op de titel aan de start staan, niet meer, niet minder.

$kedel 16 september 2020 om 22:23

Lol, het niveau zal toch echt eerder een stuk lager zijn door alle corona-bubbels en voorbereidingen op andere doelen.

Angedelamontagne 16 september 2020 om 23:09

Heel eerlijk, ik had nog nooit van Georg Zimmerman gehoord of ik kan het me niet herinneren. Georg is 22, reed nog nooit een grote ronde en tot dusver 1 klassieker. Hij eindigde dit jaar 56ste in Lombardije. Vorig jaar reed Georg bij de Cycling Tirol KTM ploeg in Oostenrijk. Hij haalt wel de Duitse selectie voor het WK. Buchmann en Kämna kunnen immers niet. Het niveau swingt inderdaad de pan uit!

Paul Bus 16 september 2020 om 23:17

Lekker rommelig WK,wat willen we nog meer.

Veloburto 16 september 2020 om 23:21

Wva wordt gewoon wk!

Dr op en dr over 16 september 2020 om 23:35

Kan iemand deze ongelofelijke drol buitenschoppen bij de UCI aub.

On-Topic …> Dit zal inderdaad het zwakst bezette WK allertijden worden inderdaad.

Gibi 17 september 2020 om 08:25

En dus zal volgens jou de winnaar geen waardig wereldkampioen zijn?
Stel dat het bvb Wout Van Aert of Alaphilippe wordt?
Pedersen vorig jaar was nu ook niet de grootste naam aller tijden, notabene op een sterk bezet WK.

Dr op en dr over 17 september 2020 om 09:42

Gibi ..> Want waar zie jij staan dat de eventuele winnaar geen waardige winnaar zou zijn ?

Begrijpend lezen is er bij sommigen ook niet meer bij tegenwoordig, of voorbarige eigen conclusies trekken dat kunnen er hier ook nog wel wat.

Iedere winnaar van iedere koers is in mijn ogen een waardige winnaar, hij/zij verslaat immers alle concurrentie.

Maar dat zegt vervolgens nog niets, maar dan ook echt helemaal niets over het deelnemersveld !!

En dat was waar die zakkenvuller het hier over heeft, en dat is ook waar ik een antwoord op geef.

Dus bij deze je antwoord Gibi. ;)

Dario Koelkast 17 september 2020 om 08:32

Er zijn volgens mij elk jaar heel veel afwezigen vanwege uit vorm, geblesseerd, andere doelen of niet het juiste parcours. Daar komt nu de bubbelreden bij. Waardoor het dit jaar een stuk erger is. En bij sommige ploegen, bijvoorbeeld de Duitsers, lijkt het wel alsof er geloot is of strootjes getrokken zijn.
Ik zie ook mooie ploegen: Italianen, Colombianen, Belgen, Nederland, Aussies en vermoedelijk ook Spanje en Slovenie. Ik verwacht gewoon een mooie koers.
De wereldkampioen zal de eerste jaren wel herinnerd worden als Coronakampioen, of kampioen van de armoede, maar is wel wereldkampioen.

stalle 17 september 2020 om 09:04

Nooit zoveel afwezigen gezien.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair